Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για... βορείους #δεύτερη_ευκαιρία
    10/05/2021 15:07

    Ιστορίες για... βορείους #δεύτερη_ευκαιρία

    Ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα σε καθηγητές πανεπιστημίων και συναδέλφων τους στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων -με το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας- όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και εντείνεται. Ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Βασίλης Τσαουσίδης θέλει να μάθει «πώς δικαιολογεί η Επιτροπή το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, δεν υποχωρεί στη χώρα μας ο ρυθμός των θανάτων παρά το γεγονός ότι, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, οι περισσότερες χώρες έχουν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων;».

    Άρχισαν οι… εκπτώσεις και στο τείχος ανοσίας; Να θυμίσουμε ότι σε webinar καθηγητές Ιατρικής και Φαρμακολογίας κάτω από την «ομπρέλα» του ΑΠΘ, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πανδημία, δηλαδή πριν από μήνες, ξεκαθάρισαν ότι «για να εξασφαλίσουμε τη συλλογική μας ανοσία θα πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει στο 60% με 70% του πληθυσμού, δηλαδή να διπλασιασθούν οι ημερήσιες δόσεις εμβολίων για να προλάβουμε το στόχο του καλοκαιριού». Συνεπώς γιατί ακούγονται, από χείλη ειδικών, ποσοστά 40% ή 50%;

    Στο ίδιο webinar του ΑΠΘ ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος είχε μιλήσει εμμέσως και για… πατέντες επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνουν άμεσα μαζικοί εμβολιασμοί σε Ινδία, Αφρική και Λατινική Αμερική ώστε ο ιός να μην πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα δημιουργώντας μεταλλάξεις που θα περάσουν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρεθούμε σε ένα φαύλο κύκλο...». Με άλλα λόγια η πετυχημένη εμβολιαστική καμπάνια κάθε χώρας, μπορεί να τιναχθεί στον αέρα και να χρειαστούν νέοι εμβολιασμοί για νέα πιο ισχυρά στελέχη τα οποία δεν θα πιάνουν τα μέχρι στιγμής εμβόλια και να γίνουν από την αρχή! Συνεπώς ελεύθερες πατέντες εμβολίων όχι μόνο για τις φτωχές χώρες αλλά και για τις υπόλοιπες...

    Εμβόλια για όλον τον κόσμο, όμως ποιος, που και πώς θα τα παρασκευάσουν; Το makthes.gr από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε θέσει το ερώτημα της… πατέντας στον καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα και είχε απαντήσει με μία προσωπική ιστορία: «Η γιαγιά μου πέθανε το 1933 από λοίμωξη σε γέννα αφήνοντας την μητέρα μου ορφανή. Η πενικιλίνη ωστόσο είχε ανακαλυφθεί το 1929! Γιατί λοιπόν το 1933 δεν χορηγήθηκε πενικιλίνη στη γιαγιά μου; Μα γιατί η πατέντα ήταν ελεύθερη και προσβάσιμη σε όλους αλλά δεν υπήρχε, ακριβώς για αυτό το λόγο, το ανάλογο εμπορικό ενδιαφέρον να την… παρασκευάσει κάποιος. Τελικά ο στρατός των ΗΠΑ την παρήγαγε για να μπει στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή επί 15 χρόνια πέθαναν άνθρωποι από την υπερβολική... καλοσύνη του Φλέμινγκ». Να θυμίσουμε ότι ο καθηγητής Κούβελας έχει συνεργαστεί σε τακτική βάση με τον σχετικό ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης εμβολίων και φαρμάκων (βλ EMA - the European Medicines Agency - CHMP Committee for Medicianl Products for Human Use).

    Με επισκέψεις σε δομές υγείας και με… Νίκο Καζαντζάκη πέρασε το Πάσχα του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης. Με φωτογραφία από το «ΑΧΕΠΑ» σε εφημερία τόνισε ότι «δυστυχώς η πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης -αρμοδιότητας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης- είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Λίγο ακόμα υπομονή. Φτάνουμε στο τέλος. Η αισιοδοξία και η ελπίδα που πηγάζει από την πολύ καλή πορεία του εμβολιασμού, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. Όπως έγραψε ο αγαπημένος μου Καζαντζάκης: Εγώ κοιτάζω κάθε στιγμή το θάνατο, τον κοιτάζω και δε φοβούμαι, όμως και ποτέ, ποτέ δε λέω: Μου αρέσει. Όχι, δε μου αρέσει καθόλου! Δεν υπογράφω!».

    Την ίδια ώρα συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θέτουν -με όλους τους τρόπους- να μην συκοφαντείται το υγειονομικό προσωπικό για δήθεν μη εμβολιασμό. Μάλιστα, ζητούν μια… δεύτερη ευκαιρία ώστε να είναι καθολική η συμμετοχή, όπως λένε χαρακτηριστικά «πετώντας το μπαλάκι» στο υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι «το ποσοστό ξεπερνάει αυτή τη στιγμή το 80% όσων έχουν εμβολιασθεί, όσων έχουν αντισώματα, όσων είναι στις λίστες για εμβολιασμό και όσων δεν μπορούν να εμβολιασθούν με ιατρική εντολή».