Λόγια του Βαρδάρη

 • Ιστορίες για… βορείους #χριστουγεννιατΙκΟΣ
  29/11/2021 09:00

  Ιστορίες για… βορείους #χριστουγεννιατΙκΟΣ

  Σταθερά μετά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ και την αν. υπουργό Υγείας, ανεβαίνουν σε κρούσματα τα Γρεβενά, η Κοζάνη και η Λάρισα. Η κ. Γκάγκα στην καθιερωμένη ενημέρωση την περασμένη Πέμπτη επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στους ασθενείς και τα συγγενικά τους πρόσωπα γιατί «ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα πηγαίνουν αργά στο γιατρό και στο νοσοκομείο και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, και δύσκολο να γίνουν εύκολα καλά…». Μάλιστα μας παρότρυνε να μην περιμένουμε… οκτώ μέρες αλλά αντιθέτως με τα πρώτα συμπτώματα του COVID-19 να απευθυνθούμε άμεσα «στο γιατρό της περιοχής, στο περιφερειακό ιατρείο, σε έναν ιδιώτη γιατρό, σε κάποιον γιατρό να μας δει αν έχουμε συμπτώματα…».

  Να σημειωθεί ότι σε ανάλογη κατάσταση, π.χ. στην Πορτογαλία, ο εκεί ΕΟΔΥ με ένα τηλεφώνημα παραπέμπει τον ασθενή σε γιατρό της περιοχής ο οποίος αναλαμβάνει -επίσημα και με το νόμο- να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του έτσι ώστε και να μην κινδυνεύει η ζωή του και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία και επείγοντα). Άλλωστε, η αν. υπουργός ως μάχιμη γιατρός -μέχρι πριν από δυόμιση μήνες στο νοσοκομείο Σωτηρία- με 30 χρόνια στα επείγοντα, γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα τόσο της επικοινωνίας όσο και της πρόσβασης στην περίθαλψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όχι μόνο σε καιρό πανδημίας αλλά και πολύ πριν από αυτή.

  Ένας άνθρωπος, π.χ. κάποιας ηλικίας, απομονωμένος λόγω κρουσμάτων στην οικογένεια, μόνος και άρρωστος να ψάχνει γιατρό; Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν αμέτρητες οικογένειες που χωρίστηκαν ή… ξεκληρίστηκαν, κάτι για το οποίο ορισμένοι επιστήμονες «δεν έπεσαν από τα σύννεφα», επειδή από την αρχή της πανδημίας έκαναν λόγο για γονιδιακούς και γενετικούς παράγοντες στη μετάδοση, διασπορά και επιμόλυνση. Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης πρόσφατα επεσήμανε ότι «υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο και… θάνατο από COVID-19 στις νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ιός εισβάλει σε οικογένειες που έχουν αυτή την προδιάθεση τότε η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική. Και δυστυχώς υπάρχουν παραδείγματα όπου κατέληξαν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας!».

  Επίσης και ο καθηγητής Σύψας σε ένα webinar της ιατρικής κοινότητας στην Πελοπόννησο, όπως είχε αποκαλύψει το makthes.gr, έκανε λόγο για την πολιτεία που άφησε αβοήθητους όσους κόλλησαν και νόσησαν στα… σπίτια τους, με ήπια ή άλλα συμπτώματα. Σήμερα σε κάθε περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας της πίεσης στο σύστημα υγείας είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων -και ιδιαίτερα το ποσοστό των εμβολιασμένων σε ηλικία άνω των 60 ετών- ενώ οι νέοι συνεχίζουν να έχουν τον κύριο ρόλο στη διασπορά…

  Το αισιόδοξο είναι ότι συνολικά, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Β. Παπαευαγγέλου «τις τελευταίες 10 ημέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας, εμφανίζοντας κάποια σημεία σταθεροποίησης πιθανά λόγω της αλλαγής της συμπεριφοράς όλων μας, αλλά και λόγω της σταδιακής αύξησης των εμβολιασμών». Οι ειδικοί του ΕCDC εκτιμούν ότι το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ιδιαίτερα σε χώρες σαν την δική μας όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από 80%».

  Συνεπώς όσοι μιλούν για… σωτηρία των φετινών Χριστουγέννων μάλλον θα πρέπει να εστιάσουν στη σωτηρία εκατοντάδων ή δυστυχώς χιλιάδων συνανθρώπων μας…

  Μελ. Καρ.

  * Η φωτογραφία τραβήχτηκε από κρεβάτι ασθενούς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

  *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Νοεμβρίου 2021