Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #αναδιοργάνωση
    14/06/2021 09:30

    Ιστορίες για… βορείους #αναδιοργάνωση

    Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας & Εκπαίδευσης (E.M.BI.E.E.) ιδρύθηκε με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Όπως μαθαίνουμε «η ίδρυση της Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε. «εδράζεται στην πεποίθηση ότι «η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας αποτελεί θεμελιώδη απαίτηση της κοινωνίας και θα πρέπει να στηρίζεται σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως την ιατρική, τη βιολογία και την τεχνολογία. Οι δε συνεχείς εξελίξεις στους τομείς της μοριακής ιατρικής, της γενετικής και της φαρμακολογίας σε συνδυασμό με τη βιοϊατρική πληροφορική μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματική διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών». Στα μέλη του δ.σ. εκτός από τον πρόεδρο του τμήματος ιατρικής του ΑΠΘ, τον αρμόδιο αντιπρύτανη και τον καθηγητή Ροηλίδη είναι και ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας. Στους εταίρους δε του εγχειρήματος συμπεριλαμβάνεται και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

    «Το ΕΣΥ ξαναβρίσκει το βηματισμό του; Μα πότε τον… είχε;» αναρωτήθηκε στη στήλη επιτελικό στέλεχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά τον περιορισμό των τμημάτων κορονοϊού στα δημόσια νοσοκομεία και το σταδιακό άνοιγμα των υπολοίπων «καθαρών» κλινικών. «Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και… θυσίες αντιμετωπίστηκε η πανδημία, είτε αυτές αφορούν σε ασθενείς όλων των νόσων, είτε στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος «τα δε προβλήματα συνεχίζουν σε ελλείψεις προσωπικού και σε αναδιοργάνωση ή προηγούμενη «αποδιοργάνωση». Όπως μας είπε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, στο παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Μπαλιόζογλου «ακόμη δεν υπάρχουν χέρια, πρέπει να προχωρήσουν οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού άμεσα».

    Το θέμα της ενίσχυσης των νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό, έθεσε στο υπουργείο Υγείας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Όπως μαθαίνουμε ο επικεφαλής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει την εκπαίδευση αλλά και την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών (δηλαδή νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό των οποίων καθήκοντα εκτελούν οι ειδικευόμενοι και αναισθησιολόγοι από τους οποίους εξαρτάται ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων!). Πρότεινε δε να γίνεται επιλογή «αριθμού ειδικευομένων με βάση τις δυνατότητες εκπαίδευσης και όχι με βάση τις νοσηλευτικές ανάγκες. Σκοπός είναι να εκπαιδευτούν σωστά οι ειδικευόμενοι και όχι να καλυφθούν οι ανάγκες του… ΕΣΥ μέσω αυτών» τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Το όνομα του αν. υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη παίζει δυνατότερα για τη διαδοχή Βασίλη Κικίλια» μας είπε πρώην υπουργός της ΝΔ σχολιάζοντας τις «ιστορίες για… βορείους» της περασμένης εβδομάδας. Το ενδεχόμενο σαρωτικού ανασχηματισμού είναι πάνω στο τραπέζι του Μαξίμου, όπως ήδη γράψαμε εδώ και μέρες ύστερα από τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι σε μία ομάδα δεν αποδίδουν όλοι το ίδιο καλά. Ο κ. Κοντοζαμάνης έχει στην αρμοδιότητα του το ΕΣΥ και «ο πρωθυπουργός χρειάζεται έναν πολύ καλό γνώστη του συστήματος αλλά και έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων να ηγηθεί και να γεφυρώσει διαφορές ανάμεσα σε εργαζόμενους και πολιτεία στη νέα εποχή που ξεκινά για το σύστημα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη εξαγγείλει αυτή την εξέλιξη (συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα) σε πρόσφατο συνέδριο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε στη συγκεκριμένη ομιλία προέρχονταν από το γραφείο… Κοντοζαμάνη.

    Μελ. Καρ.

    * Στη φωτογραφία το... σκουριασμένο ασθενοφόρο την περασμένη Πέμπτη στο Ιπποκράτειο
    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιουνίου 2021