Λόγια του Βαρδάρη

  • #Ιστορίες για βορείους
    28/02/2021 22:20

    #Ιστορίες για βορείους

    «Είδαμε πολλά ιατρικά παράδοξα, ελπίζουμε να μη δούμε και άλλα...» έλεγε στη στήλη παθολόγος του «ΑΧΕΠΑ» σχολιάζοντας κρούσματα που δεν θα έπρεπε να νοσούν σοβαρά, όπως π.χ. η 17χρονη που επί εβδομάδες έδινε μάχη για τη ζωή της στη ΜΕΘ, την οποία ευτυχώς και κέρδισε. Την ίδια ώρα παραμένει σε σοβαρή κατάσταση 22χρονος στο «Γ. Γεννηματάς», ο οποίος μεταφέρθηκε από ιδιωτικό νοσοκομείο με ένα θετικό rapid test αλλά στο νοσοκομείο της 3ης ΥΠΕ όπου του έγιναν δύο μοριακά (βλ. pcr) βγήκαν... αρνητικά λίγο πριν μπει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τελικά οι τελευταίες εξετάσεις απέδειξαν την ήδη σοβαρή κλινική του εικόνα όπως είπε στη στήλη η διευθύντρια της μονάδας Ελένη Αντωνιάδου.

    Εδώ και μία εβδομάδα άρχισε να «δίνει» κρούσματα και η Θεσσαλονίκη. Στο κλείσιμο της εφημερίας στο «Ιπποκράτειο» πριν από επτά ημέρες εξετάστηκαν… 85 και βρέθηκαν 35 θετικά και 17 ύποπτα. Να σημειωθεί ότι στην εφημερία της 17ης Φεβρουαρίου εξετάστηκαν 66 εκ των οποίων τα 21 εντοπίστηκαν θετικά και 10 ύποπτα...

    Σε διαδικτυακό σεμινάριο της 4ης ΥΠΕ τέθηκαν από όλους τους διευθυντές νοσοκομείων και δομών υγείας της Μακεδονίας και της Θράκης στατιστικά στοιχεία και... συσχετίσεις της πανδημίας στη χώρα μας. Περισσότερα από 100 μάχιμοι γιατροί και επιτελικά στελέχη του ΕΣΥ μίλησαν για τη διαχείριση ασθενών COVID-19 στο βασικό Κέντρο Αναφοράς του ιού στη βόρεια Ελλάδα, το «ΑΧΕΠΑ» αλλά και πώς οργανώνεται μία νέα ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας στο «Ιπποκράτειο» (δωρεά του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» που αναμένεται να εγκαινιάσει σύντομα ο υπουργός Β. Κικίλιας). Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης οι κλινικές που έκαναν τη... διαφορά και «τα έδωσαν όλα» ήταν στην περιφέρεια. Χωρίς τις υποδομές των μεγάλων αστικών κέντρων κατάφεραν να νοσηλεύσουν και να περιθάλψουν περιστατικά κορονοϊού με επιτυχία και κυρίως να μην επιβαρύνουν τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

    Δεν υπάρχουν εντάσεις μόνο μεταξύ ασθενών, συγγενών και υγειονομικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και μεταξύ υγειονομικών. Όπως μαθαίνουμε, σε νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας νοσηλεύτρια καταγγέλλει γιατρό ότι τη χτύπησε και μάλιστα την ώρα της δουλειάς της. Τις πληροφορίες δεν διέψευσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος στο τμήμα Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Μπαλίζογλου. Όπως είπε... «γι’ αυτό υπάρχουν τα δικαστήρια ώστε να λύνονται οι διαφορές και να τιμωρούνται οι όποιες ποινικά κολάσιμες πράξεις...». Συνεπώς μάλλον είναι θέμα χρόνου να κατατεθούν μηνύσεις και αγωγές.

    Η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά. Πρώτη στα κρούσματα της πανδημίας, χρονικά και αριθμητικά, πρώτη και στην αναβάθμιση των... νεκροτομείων της! Σύμφωνα με την ιατροδικαστή και καθηγήτρια του ΑΠΘ Λένα Κοβάτση «... με αίσθημα ευθύνης, με αφοσίωση και πολλή δουλειά, το νεκροτομείο του Τμήματος Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γίνεται το πρώτο νεκροτομείο στην Ελληνική επικράτεια με πιστοποίηση κατά ISO 9001:2015».

    Mε… σοφέρ πηγαίνουν για εμβόλιο στο δήμο Θερμαϊκού όσοι ηλικιωμένοι δεν έχουν αυτοκίνητο. Ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής από την πρώτη στιγμή της εθνικής εμβολιαστικής καμπάνιας διέθεσε το υπηρεσιακό όχημα του δήμου στη διάθεση των δημοτών ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία εν μέσω χειμώνα.

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Φεβρουαρίου 2021