Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #σχεδΙασμΟΣ
    13/09/2021 09:00

    Ιστορίες για… βορείους #σχεδΙασμΟΣ

    Mέσα σε τέσσερις μέρες είχε την... τύχη να οργανωθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ) - Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) βορείου Ελλάδος. Ο θανατηφόρος ιός στο δεύτερο κύμα, «έτρεξε» ή μάλλον «τους έτρεξε» στο υπουργείο Υγείας, ώστε να στελεχωθεί «ακαριαία» η χρόνια… υποστελεχωμένη υπηρεσία συντονισμού διακομιδών και να γίνει αποτελεσματική -όπως στο παρελθόν- στη διαχείριση περιστατικών παντός είδους.

    Σε αυτό το κύμα... Θεσσαλονίκης στο ΚΕΠΥ υπήρχε μόλις μία γιατρός, η κ. Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά και μία γραμματέας. Είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο όφειλαν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε επικοινωνία με τις δομές υγείας της 3ης και 4ης ΥΠΕ προκειμένου να διακομίζονται άμεσα και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τα περιστατικά και τα κρούσματα κορονοϊού σε νοσοκομεία που θα μπορούσαν να τα εξυπηρετήσουν χωρίς να απειληθούν εργαζόμενοι και ασθενείς.

    Στην ουσία το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ βορείου Ελλάδος λειτούργησε με προσωπικό πάνω από δύο, τον Νοέμβριο του 2020, γεγονός που «επικυρώθηκε» και από τον πρωθυπουργό ο οποίος το επισκέφτηκε αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των λίγων για τους πολλούς. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα βρέθηκαν γιατροί και οργανόγραμμα ανάλογο παλιότερων εποχών (2005-2011) με συνεχείς βάρδιες, μέρα νύχτα, χωρίς αργίες και Σαββατοκύριακα. Μέχρι σήμερα διαχειρίστηκε με επιτυχία 2671 περιστατικά ΜΕΘ COVID-19 και 3.200 περιστατικά ΜΕΘ «non-COVID». Σε αυτά τα στοιχεία προστίθενται και τα περιστατικά απλής νοσηλείας σε κλινικές κορονοϊού που αποδείχθηκαν ένας… τεράστιος αριθμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά οι γιατροί που το στελέχωσαν εργάζονταν σε κλινικές COVID-19 και αμέσως μετά εφημέρευαν και στο ΚΕΠΥ!

    Η συγκεκριμένη υπηρεσία έβρισκε από το… πουθενά λύσεις σε συνεργασία με την 3η και 4η ΥΠΕ, σε προβλήματα κλινών ΜΕΘ, ΜΑΦ που δεν υπήρχαν, όπως επίσης αμέτρητων εισαγγελικών παραγγελιών, ψυχιατρικών περιστατικών, τραυματιών προσφύγων κ.ά. Παράλληλα έπρεπε να καταρτίζει σχέδια με τα χειρότερα επιδημιολογικά σενάρια. (Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» τις τελευταίες ημέρες χαρτογραφεί την κατάσταση στις παιδιατρικές κλινικές -σε ειδικότητες και εξοπλισμό- για την περίπτωση να αυξηθούν τα κρούσματα παιδιών όπως ήδη καταγράφεται σε άλλες χώρες. Πέρα από το «Ιπποκράτειο», το οποίο θεωρείται το παιδιατρικό νοσοκομείο της βορείου Ελλάδος, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό στο Φίλυρο, προετοιμάζονται και τα παιδιατρικά τμήματα όλων των νοσοκομείων. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα είναι οι... ελάχιστες ΜΕΘ παίδων γεγονός που απασχολεί το υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» οι κλίνες παίδων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι μόλις δέκα, θέμα που ενδεχομένως μπορεί να μας κάνει «να τρέχουμε και να μη φθάνουμε...»).

    Στα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει το ΚΕΠΥ ήταν και η μεταφορά ασθενών από τη νησιωτική Ελλάδα (Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Σάμο). H δε συμβολή των αεροδιακομιδών που ξεκίνησαν και «δοκιμάστηκαν» πρώτα στην κεντρική Μακεδονία και στη συνέχεια «επιστρατεύθηκαν» στην Αττική, αποδείχτηκε επιβεβλημένη. Το κέντρο είναι αρμόδιο και για τη μεταφορά τραυματιών σε ορειβασία, τροχαία, παράνομη διακίνηση μεταναστών, φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές κ.λπ. Όμως βασική στόχευση του είναι η επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων. Κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα ή για την επόμενη κρίση που όπως φαίνεται δεν είναι τόσο μακριά. Να καταρτίζονται και να υπάρχουν πάντα σχέδια αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων με δοκιμασμένα πρωτόκολλα και με δοκιμασμένους διαχειριστές. Η πανδημία αξιολόγησε στην πράξη επιτελικά στελέχη, σε όλα τα πόστα της δημόσιας υγείας. Αυτά τα στελέχη ας εκπαιδεύσουν κι άλλους και ας κριθούν όχι για τις διοικητικές τους ικανότητες αλλά για τις διαχειριστικές τους υπό πίεση...

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2021