Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #συνεδρΙΟ
    16/05/2022 09:00

    Ιστορίες για… βορείους #συνεδρΙΟ

    «Μερικοί άνθρωποι διασπείρουν σχεδόν… εξήντα φορές περισσότερο ιό από άλλους» σημειώνουν έρευνες του Πανεπιστημίου του Ιλινόις (ΗΠΑ) οι οποίες «αποκαλύπτουν τεράστιες αποκλίσεις στη μολυσματικότητα των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2», μας ενημερώνει ο ομ. καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ Κ. Τριανταφυλλίδης για να καταλάβουμε ότι γύρω μας υπάρχουν μεταδότες αλλά και… υπερμεταδότες της νόσου. Για το ενδεχόμενο να ζούμε το τέλος της πανδημίας -την οποία αρκετοί την υποβαθμίζουν ήδη σε επιδημία- μίλησε στη στήλη ο συντονιστής της νόσου σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Ο Αδαμάντιος Χλωρός του «Γ. Παπανικολάου» μας είπε ότι «τίποτε δεν έχει τελειώσει και δεν αποκλείεται να δούμε κάτι που το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή να έχουμε αναζωπύρωση με νέα παραλλαγή, π.χ. της ‘Όμικρον 5’».

    Κουΐζ: Ποια ΥΠΕ της χώρας ανέλαβε πρωτοβουλία και δράση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος κάτω από τον… ήλιο, με μία υποτυπώδη τέντα για λίγους και όχι για όλους οι οποίοι και προσέτρεξαν και έμειναν στην ουρά... μαυρίζοντας ώστε να κάνουν τη δωρεάν σχετική εξέταση;

    Λίγα εικοσιτετράωρα από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών-τριών και στο πανελλήνιο συνέδριο του κλάδου στα Χανιά της Κρήτης ακούστηκαν τα ίδια προβλήματα και οι ίδιες διεκδικήσεις με αυτές και προ… COVID-19! «Συνεχίζουμε να αμειβόμαστε ως... κανονικοί δημόσιοι υπάλληλοι με πενιχρές απολαβές σε μισθούς-αργίες-νυχτερινά-υπερωρίες, αγωνιζόμαστε για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, για μονιμοποίηση στην κάλυψη οργανικών κενών θέσεων κ.τ.λ. κ.τ.λ.». Πάντως η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης στο συγκεκριμένο 15ο συνέδριο της ΕΝΕ (Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος) επέδειξε αντανακλαστικά με τη συμμετοχή Εξειδικευμένης Ομάδας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΟΕΛ) και θέμα συζήτησης «Αντιμικροβιακή Επαγρύπνηση σε καιρό πανδημίας». Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το makthes.gr η επόμενη ημέρα θα έχει πολλές… λοιμώξεις τις οποίες για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας δείχνει αποφασιστικότητα να καταγράψει με υποχρεωτικές δηλώσεις κρουσμάτων από τα νοσοκομεία και τις άλλες δομές υγείας της χώρας.

    Απαντήσεις περιμένει ακόμη η αξιωματική αντιπολίτευση -όπως είπε στη βουλή κατά τη συζήτηση για την ΠΦΥ η αν. τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Δ. Αυγέρη- για την ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ αλλά και «για το γεγονός ότι έχουν αφεθεί στο χρόνο και στην τύχη τους ασθενοφόρα που σκουριάζουν στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας της Θεσσαλίας, αρκετά εκ των οποίων είναι δωρεά του Ιδρύματος ‘Σταύρος Νιάρχος’ γιατί δεν υπάρχουν… ανταλλακτικά».

    Μετά τη φωτιά στο «Γ. Παπανικολάου» και τη διαπίστωση ότι τα παλιά νοσοκομεία δεν διαθέτουν πυρανίχνευση όπως αυτά που κατασκευάστηκαν σχετικά πρόσφατα (βλ. «Παπαγεωργίου») η αρμόδια 3η ΥΠΕ έκανε εκτός από άσκηση με εκκένωση του χώρου και τηλεδιάσκεψη με την πυροσβεστική (μάλλον και με την Πολιτική Προστασία περιφέρειας, δήμων κ.λπ.) για τους κινδύνους και την αποτροπή τους. «Από το τίποτε κάτι είναι και αυτό» σχολίασε σκωπτικά στη στήλη διευθυντής κλινικής του ΕΣΥ ο οποίος πλέον έχει οργανωθεί καλύτερα όπως μας είπε με… κουβέρτες πυρόσβεσης κάτω από το γραφείο του»!

    *(Φωτ. από Κέντρο Υγείας Θέρμης)

    Μελ. Καρ.

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.05.2022