Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #ΜΕΘΑ
    05/06/2023 09:00

    Ιστορίες για… βορείους #ΜΕΘΑ

    «Η συνεργατικότητα και η… συμπληρωματικότητα έκαναν τη διαφορά» επισημαίνεται σε απολογισμό του «ΑΧΕΠΑ», από τον Ιανουάριο του ’20 έως τον Δεκέμβριο του ’22, δηλαδή τα πιο… ζόρικα χρόνια της πανδημίας. Τότε που δεν είχε επαρκή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό -όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- ατομικά μέσα προστασίας και εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «άγνωστο εχθρό». Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η αναφορά με τα πεπραγμένα δύο χρόνων έχει σταλεί -πριν τις εκλογές- στο υπουργείο Υγείας και πιθανότατα να είναι, αν όχι το μόνο, ένα από τα λίγα νοσοκομεία της χώρας που το έπραξε.

    Εν μέσω πανδημίας το «ΑΧΕΠΑ» κατόρθωσε να κατασκευάσει νέα κτίρια, να προχωρήσει σε εκτεταμένες ανακαινίσεις και αγορές σύγχρονου εξοπλισμού, αξιοποιώντας εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και δωρεές ιδιωτών και επιχειρηματικών ομίλων. Μέσα στον… πανζουρλισμό της COVID-19 ολοκλήρωσε μέχρι και μελέτη πυροπροστασίας των εγκαταστάσεων που στα «καλά» χρόνια δεν είχε προχωρήσει βήμα.

    Να θυμίσουμε ότι νοσηλεύτηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα (26/02/2020) στην Α’ Παθολογική Κλινική η οποία ορίστηκε ως κλινική αναφοράς διότι υπήρχαν θάλαμοι με σύστημα αρνητικής πίεσης γεγονός που είχε αποκαλύψει με σχετικά ντοκουμέντα η «ΜτΚ». Όπως μας λένε διευθυντικά στελέχη του ΕΣΥ, «το ΑΧΕΠΑ απέδειξε στην πιο δύσκολη συγκυρία τα… θαύματα του συστήματος όταν τρέχουν και συνεργάζονται οι άνθρωποι του, όπως ο διοικητής το νοσοκομείου Π. Παντελιάδης και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης (στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το συγκεκριμένο νοσοκομείο των… θαυμάτων)».

    Για την ιστορία, με πληρότητα 100% στις ΜΕΘ και στις κλινικές κορονοϊού έγιναν κατασκευαστικά έργα κόστους 1,7 εκατ., χωρίς διακοπή λειτουργίας κάποιας μονάδας, χωρίς παύση παροχής ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς δυσλειτουργία στην καθημερινή και επιχειρησιακή ικανότητα των κλινικών. Στις 30 Μαρτίου του 2020 έγινε η παράδοση της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Αποκατάστασης (ΜΕΘΑ). Να σημειωθεί ότι από το 1990 συστεγαζόταν με τη Μονάδα Ασήπτου Νοσηλείας η οποία διαχειρίζονταν περιστατικά των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα ήταν ανεπαρκές και η γειτνίαση των δύο μονάδων έθετε σε κίνδυνο την υγεία όλων των ασθενών. Τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Νέας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας σε αναδιαμορφωμένο χώρο στο παλαιό κτίριο, στο χώρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Γραφείο Κίνησης Ασθενών. Στις 10/11/2022 εγκαινιάστηκε στο Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών και Πνευμονικής Υπέρτασης νέο τμήμα, που περιλαμβάνει ερευνητικό-εκπαιδευτικό hub για την εξειδίκευση νέων γιατρών. Επίσης αναπτύχθηκε η Τράπεζα Οφθαλμών Βορείου Ελλάδος με σκοπό τη συλλογή, τον ποιοτικό έλεγχο, την παρασκευή και τη συντήρηση μοσχευμάτων κερατοειδούς και οφθαλμικών ιστών. Ακόμη «έτρεξε» η Βιοτράπεζα Β’ Νευρολογικής Κλινικής για τη συντήρηση βιολογικών δειγμάτων στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα στο πλαίσιο λειτουργίας του Εργαστηρίου Πειραματικής Νευρολογίας και Νευροανοσολογίας. (Παρόμοια Βιοτράπεζα δεν υπάρχει στη Β. Ελλάδα παρά μόνο στην Αθήνα).

    Ακόμη δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα για περιστατικά COVID-19, στην Α’ Παθολογική όπου ανακαινίστηκε πλήρως η αριστερή πτέρυγα με… 38 κλίνες, με τις 10 να είναι αυξημένης επιτήρησης καθώς και 11 σύγχρονους θαλάμους αρνητικής πίεσης. Έγινε καινούρια και η πτέρυγα του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, η οποία χρονολογείται από το… 1950. «Πρωταρχικής ανάγκης υπήρξε και το λίφτινγκ της Α’ Νευροχειρουργικής Κλινικής καθώς σε αυτήν παρέχονται από το… 1966 υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες για όλες τις παθήσεις του νευρικού συστήματος» αναφέρεται στο σχετικό απολογιστικό έγγραφο. Με την αξιοποίηση χορηγίας 850.000 ευρώ ανακαινίστηκε πλήρως και η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική. (Σε αυτήν λειτουργεί Ενδοσκοπικό Εργαστήριο και ειδικά εξωτερικά ιατρεία ογκολογίας μαστού και παχέος εντέρου). Το ίδιο συνέβη και στην Α’ Νευρολογική κλινική του ΑΠΘ που στεγάζεται στο ίδιο νοσοκομείο. Παρεμβάσεις είχαμε και στη Β’ Νευρολογική Κλινική με επιπλέον κλίνες ημερήσιας νοσηλείας για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

    Επίσης η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού… ξανακτίστηκε και στις 29/11/2022 εγκρίθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία της Β’ Νεφρολογικής Κλινικής! Κατά το Α’ εξάμηνο του 2020 έγιναν ανακαινίσεις της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και το Β’ εξάμηνο του 2022 της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής. (Μέχρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες ασθενείς υποβλήθηκαν με επιτυχία σε επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, αντικατάστασης ή επιδιόρθωσης βαλβίδων, εκτομών του πνεύμονα καθώς και σε επείγουσες επεμβάσεις επί της αορτής και των μεγάλων αγγείων).

    Μελ. Καρ.

    *Στη φωτο ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Δ. Τσαλικάκης και ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Π. Παντελιάδης

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03-04.06.2023