Λόγια του Βαρδάρη

 • Ιστορίες για… βορείους #ιανουαρΙΟΣ
  24/01/2022 09:00

  Ιστορίες για… βορείους #ιανουαρΙΟΣ

  Από την αρχή και αυτής της εβδομάδας οι διευθυντές των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης «έτρεχαν και δεν έφθαναν». Εντός και… εκτός μονάδων. Μόνο ένα νοσοκομείο, το «ΑΧΕΠΑ», ανάμεσα σε 14 σε Μακεδονία και Θράκη δεν είχε για μία ημέρα διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, όπως είπαν στη στήλη από την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης. Όλα τα υπόλοιπα δυστυχώς «έψαχναν με τα κιάλια» να βρουν κλίνες εντατικής.

  Την ίδια ώρα οι διοικητικές υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δέχονταν αιτήσεις για… ντοκουμέντα νοσηλείας και θανάτου από κορονοϊο. Συγγενικά πρόσωπα θυμάτων του COVID-19, με τα ανάλογα πιστοποιητικά πλησιέστερων συγγενών, ζητούσαν επιτακτικά βεβαιώσεις και αδιάσειστες αποδείξεις οι οποίες να αναγράφουν πότε και πού κατέληξαν οι άνθρωποι τους; Μέσα ή έξω από ΜΕΘ; Πόσες μέρες νοσηλεύτηκαν και σε ποιες κλινικές; Τι φαρμακευτικές αγωγές έλαβαν; Ποιοι αποφάσισαν να τους μετακινήσουν από κλινική σε κλινική; Ποιοι είναι οι ειδικοί και ποιοι οι ειδικευόμενοι γιατροί που τους περιέθαλψαν; Αν κρίνουμε δε από την ένταση που δημιουργείται σε αρκετές των περιπτώσεων η συνέχεια σε αυτά τα οικογενειακά δράματα από τις αίθουσες των νοσοκομείων θα επιδιωχθεί να δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

  Πάντως στο υπουργείο Υγείας, όπως είπε η κα Μ. Γκάγκα στην καθιερωμένη ενημέρωση για τα στοιχεία της πανδημίας στην Ελλάδα, προβληματίζονται για την κούραση των υγειονομικών γεγονός που σίγουρα προβληματίζει, όπως φαίνεται από τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους, τόσο τους ίδιους τους υγειονομικούς αλλά κυρίως τους ασθενείς. Με άλλα λόγια πώς ένας κουρασμένος γιατρός ή νοσηλευτής μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή; Δεν είναι εύλογο να υπάρξουν λάθη, με τόση κούραση και φόρτο εργασίας, τα οποία μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα;

  Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης (βλ. 3η και 4η ΥΠΕ) που «είναι οι κατ’ εξοχήν πληγείσες περιοχές από τον κορονοϊό», λιγότερο από το 25% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν είναι περιστατικά COVID και 75% είναι περιστατικά μη COVID. Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι «το ΕΣΥ δεν έχει γίνει μονοθεματικό και 2-3 νοσοκομεία που έκλεισαν τα χειρουργεία τους δώσαμε το δικαίωμα να φύγουν οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώσει ο άρρωστος, και να γίνουν τα χειρουργεία εκεί».

  Παράλληλα, σε μία γειτονική ΥΠΕ, την 5η, μετά τη θλιβερή κατάταξη της Λάρισας στην τρίτη θέση πανελλαδικά θανάτων λόγω κορονοϊού, αλλά και την κατάταξη Μαγνησίας και Καρδίτσας στις δέκα πρώτες θέσεις, οι ιατρικές ενώσεις της Θεσσαλίας αναζητούν μετά επιτάσεως τα αίτια της τραγωδίας. Περιμένουν δε άμεσες παρεμβάσεις για να ανακοπεί η θλιβερή πορεία και θέλουν να δημοσιοποιηθούν τα εξής στοιχεία ανά ημέρα και συνολικά: Αριθμός ασθενών που προσήλθαν στο ΤΕΠ ως ύποπτα κρούσματα. Αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID. Αριθμός διασωληνώσεων. Αριθμός διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία ή ΜΕΘ. Αριθμός ασθενών που κατέληξαν. Αριθμός ασθενών που κατέληξαν στις ΜΕΘ. Αριθμός ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ. Αριθμός νοσηλευομένων με COVID. Αριθμός ασθενών μη COVID που προσήλθαν στα ΤΕΠ και εισαγωγών, κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα των 4 κυμάτων της πανδημίας. Αριθμός τακτικών και έκτακτων χειρουργείων κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα των 4 κυμάτων της πανδημίας. Αριθμός διακομιδών στις ιδιωτικές κλινικές και τις ιδιωτικές ΜΕΘ, από κάθε νοσοκομείο, μετά τις κεντρικές συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα…

  Από Λάρισα και πάνω, αυξημένο αριθμό νοσηλειών ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζουν… κλασικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες περιοχές της Κοζάνης. Τα δε δεδομένα του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα εργαστήρια αναφοράς δείχνουν ότι η «Όμικρον» ευθύνεται για το μεγαλύτερο μερίδιο των κρουσμάτων στην επικράτεια και αποτελούν το 80% με 90% των νέων μολύνσεων. Επίσης περισσότερες από το 60% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας τις τελευταίες δύο εβδομάδες οφείλονται σε λοίμωξη από τη «Δέλτα». Και αυτό είναι που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα. Δηλαδή ότι η «Ο» δεν έχει «εκτοπίσει» τη «Δ». Ωστόσο, όπως λένε από το υπουργείο «και η μεν παραλλαγή και η δε, για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι ανεμβολίαστοι άνω των 60, έχουν τις ίδιες δυσάρεστες επιπτώσεις και την ίδια… κατάληξη».

  Μελ. Καρ.

  *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.01.2022