Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για... βορείους #ΔΕΘ2020
    09/09/2020 08:59

    Ιστορίες για... βορείους #ΔΕΘ2020

    Πότε παρουσιάζεται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ρώτησε η στήλη τον υφυπουργό υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, χωρίς ωστόσο να πάρει συγκεκριμένη απάντηση. Το μόνο που καταγράψαμε είναι ότι υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και τα εφημερεύοντα, έστω και μετά covid19 εποχή...

    Αντιδραστήρια υπό... εξαφάνιση. Οι ελλείψεις καταγράφηκαν αρχικά στο νοσοκομείο Χαλκιδικής και μετά στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στην Αθήνα. Στην πρώτη περίπτωση, η δωρεά μοριακού αναλυτή made in USA «είχε θέμα» με τις εισαγωγές που σταμάτησαν, και στη δεύτερη με υγειονομικούς, οι οποίοι όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του κέντρου, έκαναν αλόγιστη χρήση τεστ ύστερες από άδειες. Να θυμίσουμε ότι εκτός από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας υπάρχει κι αυτό του ΑΧΕΠΑ το οποίο καλύπτει Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη και στο οποίο δεν καταγράφηκαν ανάλογες ελλείψεις. 

    Toν κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις της πολιτείας στο σύστημα υγείας ώστε να είμαστε έτοιμοι για.. περισσότερα κρούσματα στο τέλος του φθινοπώρου! Ο ΠΙΣ μίλησε για.. επείγουσα ανάγκη κινητοποίησης όλων και παράλληλα ζήτησε από όσους επιστρέφουν από άδειες και διακοπές τον αυτοπεριορισμό τους για 7 ως 10 ημέρες.

    Να θυμίσουμε ότι ανάλογη ανησυχία κατέθεσε πριν από αρκετές ημέρες και ο πρώην πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης επισημαίνοντας ότι «δεν πάμε καλά...» Όπως είχε γράψει το makthes.gr o γνωστός μικροβιολόγος είπε ότι «...ουσιαστικά αλλά και επικοινωνιακά η αντιμετώπιση της πανδημίας "μπάζει". Η εμπιστοσύνη και η ανοχή της κοινωνίας φυλλορροούν επ ωφελεία των ανόητων. Με υπερβολές και υπεκφυγές, απρόσωπες ανακοινώσεις και δυσνόητα μέτρα προκαλείται μεγαλύτερη σύγχυση και αμφισβήτηση ενώ ο κίνδυνος για τους ευάλωτους μεγαλώνει. Δεν πάμε καλά. Ενώ μπορούμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα δημιουργείται η εντύπωση ότι οι αρμόδιοι κρύβονται ή τα έχουν χάσει». 

    Τέτοια εποχή, πριν από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ προσλήψεις 800 νέων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ γεγονός που υπενθυμίζουν εδώ και μερικές μέρες φορείς της Θεσσαλονίκης. Επίσης, επικροτούν τις προτάσεις του ΠΙΣ για οργάνωση της εξωνοσοκομειακής φροντίδας με γιατρούς που είναι διαθέσιμοι, με… οποιοδήποτε τρόπο, και δεν τους έχουν εντάξει μέχρι στιγμής στον αγώνα κατά του Sars-Cov-2. «Τέτοιοι είναι οι δικαιωμένοι και μη αποκατεστημένοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, νέοι ιατροί σε αναμονή ανοίγματος των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, συμβεβλημένοι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί στα όρια της κρίσης λόγω clawback, ιατροί που αναμένουν προκηρύξεις θέσεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». 

    Δεν πίστευαν στα αυτιά τους οι αξιωματικοί της αστυνομίας σε νομούς της κεντρικής Μακεδονίας όταν πήραν την εντολή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της Ελ.ΑΣ. να μετακινηθούν στη Θεσσαλονίκη λόγω… ΔΕΘ. Ο σχεδιασμός για τις μέρες ή καλύτερα για τις ώρες του πρωθυπουργού και των αρχηγών κομμάτων παραμένει ο ίδιος, δηλαδή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χωρίς τη… ΔΕΘ ή έστω την παραδοσιακή διοργάνωση του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Κάποιοι μιλούν για υπερβάλλοντα ζήλο και κάποιοι άλλοι ότι σε… παράξενους καιρούς πολλά μπορούν να συμβούν κι «οπότε καλύτερα να περισσέψουν αστυνομικές δυνάμεις παρά να μας λείψουν». 

    Μελ. Καρ.