ΓΕΥΣΕΙΣ

Ημέρα δεκάτη έκτη: Ψυχραιμία και υπευθυνότητα

 12/03/2020 14:02

Ημέρα δεκάτη έκτη: Ψυχραιμία και υπευθυνότητα

Μανώλης Παπουτσάκης

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας δύσκολης συγκυρίας. Ένας επιθετικός ιός σαρώνει σταδιακά τον κόσμο όλο και δημιουργεί δεδομένα πρωτόγνωρα. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά και να διατηρήσουμε τη λογική και την ψυχραιμία μας.

Εμείς ως επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε πάνω απ’ όλα για την ασφάλεια τη δική μας, των εργαζομένων μας και των ανθρώπων που φιλοξενούνται στους χώρους μας. Έτσι καθαρίζουμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες εργασίας, τα σκεύη μας, τα χέρια μας, πλένουμε σχολαστικά όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε, μαγειρεύουμε σωστά τις τροφές που προσφέρουμε, απομακρύνουμε με άδεια από τις κουζίνες και τις σάλες μας κάθε εργαζόμενο με αδιαθεσία που συνδέεται με τα συμπτώματα του ιού, εξαερίζουμε και καθαρίζουμε σωστά τους χώρους εργασίας και υποδοχής των πελατών. Ακολουθούμε κατά γράμμα ούτως ή άλλως την κάθε οδηγία που σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλεια και αποφεύγουμε τις μεταξύ μας επικίνδυνες επαφές. Παρακολουθούμε και εφαρμόζουμε με προσοχή κάθε κεντρική οδηγία που προέρχεται από το επίσημο κράτος, δεν αυθαιρετούμε και δεν πράττουμε κατά το δοκούν ούτε και δημιουργούμε κλίμα πανικού. Κάπου εδώ τελειώνει το δικό μας χρέος όσον αφορά τους χώρους εργασίας μας.

Η πραγματικότητα είναι, βέβαια, ότι η προσωπική ευθύνη του καθενός είναι σημαντική είτε ως εργοδότη, είτε ως εργαζόμενου, είτε ως πελάτη. Επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της μονάδας η ασφάλεια του συνόλου. Η ζωή δεν σταματά εξαιτίας ενός ιού, αλλά η ζωή κάποιων ευάλωτων συνανθρώπων μας κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό και οφείλουμε να τους προστατεύσουμε.

Οι συνέπειες στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας θα είναι μάλλον βαριές, αλλά στο τέλος της περιόδου αυτής μπορούμε να είμαστε εμείς οι νικητές και ο ιός μια δύσκολη, αλλά ξεπερασμένη, παρένθεση στις ζωές μας.

* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 12.03.2020.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας δύσκολης συγκυρίας. Ένας επιθετικός ιός σαρώνει σταδιακά τον κόσμο όλο και δημιουργεί δεδομένα πρωτόγνωρα. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά και να διατηρήσουμε τη λογική και την ψυχραιμία μας.

Εμείς ως επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε πάνω απ’ όλα για την ασφάλεια τη δική μας, των εργαζομένων μας και των ανθρώπων που φιλοξενούνται στους χώρους μας. Έτσι καθαρίζουμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες εργασίας, τα σκεύη μας, τα χέρια μας, πλένουμε σχολαστικά όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε, μαγειρεύουμε σωστά τις τροφές που προσφέρουμε, απομακρύνουμε με άδεια από τις κουζίνες και τις σάλες μας κάθε εργαζόμενο με αδιαθεσία που συνδέεται με τα συμπτώματα του ιού, εξαερίζουμε και καθαρίζουμε σωστά τους χώρους εργασίας και υποδοχής των πελατών. Ακολουθούμε κατά γράμμα ούτως ή άλλως την κάθε οδηγία που σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλεια και αποφεύγουμε τις μεταξύ μας επικίνδυνες επαφές. Παρακολουθούμε και εφαρμόζουμε με προσοχή κάθε κεντρική οδηγία που προέρχεται από το επίσημο κράτος, δεν αυθαιρετούμε και δεν πράττουμε κατά το δοκούν ούτε και δημιουργούμε κλίμα πανικού. Κάπου εδώ τελειώνει το δικό μας χρέος όσον αφορά τους χώρους εργασίας μας.

Η πραγματικότητα είναι, βέβαια, ότι η προσωπική ευθύνη του καθενός είναι σημαντική είτε ως εργοδότη, είτε ως εργαζόμενου, είτε ως πελάτη. Επαφίεται σε μεγάλο βαθμό στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα της μονάδας η ασφάλεια του συνόλου. Η ζωή δεν σταματά εξαιτίας ενός ιού, αλλά η ζωή κάποιων ευάλωτων συνανθρώπων μας κινδυνεύει περισσότερο από τον ιό και οφείλουμε να τους προστατεύσουμε.

Οι συνέπειες στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας θα είναι μάλλον βαριές, αλλά στο τέλος της περιόδου αυτής μπορούμε να είμαστε εμείς οι νικητές και ο ιός μια δύσκολη, αλλά ξεπερασμένη, παρένθεση στις ζωές μας.

* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 12.03.2020.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία