ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «υποδοχή» του απροόπτου

 11/07/2019 14:53

Δεν είναι μόνο το απρόοπτο, τις συνέπειες του οποίου τρέμουν ακόμη και οι πλέον προετοιμασμένες κυβερνήσεις που έχουν στα χέρια τους, τον πιο αξιόπιστο κρατικό μηχανισμό.

Είναι και η "υποδοχή" του από δημοσιογράφους που δεν έχουν ξεχωρίσει τα στοιχειώδη, ώστε να συμβάλουν στη ψύχραιμη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Θέλετε παραδείγματα; Άλλο πράγμα τα θύματα που οφείλονται στο καθαυτό έκτακτο γεγονός (ένας κεραυνός λ.χ. που σε πλήττει στα καλά καθούμενα ή ένα δένδρο που πέφτει στο κεφάλι σου εξαιτίας ενός ξαφνικού τυφώνα) και άλλο πράγμα τα θύματα που οφείλονται σε ολιγωρία της πολιτείας να το αντιμετωπίσει τη στιγμή που εκδηλώνεται, ή σε αμέλεια να φροντίσει για τον μετριασμό των συνεπειών του, πολύ χρόνο πριν εκδηλωθεί.
Άλλο πράγμα η κλιματική αλλαγή και άλλο πράγμα η αδιάκριτη επίκλησή της, όπως στο περυσινό καλοκαίρι στο Μάτι, που ήταν ένα από τα πλέον δροσερά και με ικανή βροχόπτωση, καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων.
Προφανώς δεν είναι το σύνολο του Τύπου έτσι. Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα δημοσιογράφων που γνωρίζουν όταν μιλούν, σε ποιο ακριβώς πράγμα αναφέρονται.
Αντιλαμβάνομαι ότι την κρίσιμη στιγμή της μετάδοσης, δεν μπορεί να υπάρχει στην άλλη άκρη του μικροφώνου ένας ειδικός περιβαλλοντολόγος, κλιματολόγος, σεισμολόγος κ.τ.λ.
Χρειάζεται όμως και λίγο διάβασμα, κάποια προετοιμασία, λίγος επιστημονικός εγγραμματισμός, και κυρίως ψυχραιμία, όταν η εικόνα και ο λόγος της μετάδοσής σου, διαμορφώνεις νοοτροπίες, συμπεριφορές και στάσεις που μπορούν να αμβλύνουν ή να οξύνουν τις συνέπειες των απρόοπτων αυτών συμβάντων.