ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Θεσσαλονίκη θα ζήσει το χριστουγεννιάτικο παραμύθι της

Με Πρωτοψάλτη και Φουρέιρα οι φετινές εκδηλώσεις - Ολόκληρο το σχέδιο της διοίκησης του δήμου για τα φετινά Χριστούγεννα

 14/11/2019 11:03

Η Θεσσαλονίκη θα ζήσει το χριστουγεννιάτικο παραμύθι της

Θεολόγος Ηλιού

Από την εποχή που ο Σάκης Ρουβάς έφτανε από αέρος στην Αριστοτέλους και η Δέσποινα Βανδή έσπαγε καθρέφτες, για να βγει στη σκηνή της «Γιορτής των Αγγέλων», μέχρι το πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο που βούλιαξε και το λιτό σχεδιασμό του Απόστολου Βέττα το 2016, η Θεσσαλονίκη απασχόλησε την κοινή γνώμη, με σχόλια πολιτών και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σημειώθηκαν στο παρελθόν μετέτρεψαν τα Χριστούγεννα σε ένα καυτό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που προκαλεί ανυπομονησία στους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- για όσα θα δουν.

Φέτος τα Χριστούγεννα για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα, που θέλει διακαώς να το κερδίσει. Γι’ αυτό και οι προετοιμασίες για τον ίδιο και την ομάδα του ξεκίνησαν από τον Ιούλιο. Ο στολισμός και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσουν το πρώτο σκαλί για την αναβάθμιση της πόλης, ανοίγοντας το δρόμο για όσα έπονται. Η «Γιορτή των Φώτων της Λυών» ήταν η έμπνευση για όσα ετοίμασε φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ υιοθετήθηκαν και ιδέες από τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης, του Στρασβούργου και της Νυρεμβέργης.


Ευρωπαϊκά Χριστούγεννα

1-KAXOs.jpg


Στην πλατεία Αριστοτέλους θα τοποθετηθεί και φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο ακόμα αναζητείται. Αρχικά υπήρχαν σκέψεις το φετινό έλατο ο δήμος να μην το προμηθευτεί από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπως συνηθιζόταν τα τελευταία χρόνια, αλλά από τη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν συζητήσεις για συνεργασία με το δήμο της Πλόβντιβ, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη, ώστε οι Βούλγαροι να δωρίσουν το δέντρο και η Θεσσαλονίκη να τους παραχωρήσει ένα περίπτερο τουριστικής προβολής. Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές πάγωσαν λόγω των δημοτικών εκλογών στη γείτονα χώρα. Στις επόμενες μέρες αναμένεται τελικά να επιλεγεί το δέντρο που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, πιθανόν από το Περτούλι ή από τον Ταξιάρχη. Το δέντρο θα έχει ύψος 17 - 20 μέτρα και γύρω του θα υπάρχουν μικρότερα έλατα ύψους 1,5 - 5 μέτρων, ενώ θα τοποθετηθούν και δέντρα από mirror plexi glass και φωτεινοί κύβοι σε όλη την πλατεία.

Η φάτνη φέτος θα είναι μεταλλική, καθώς, όπως ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, η ξύλινη φάντη που είχε ο δήμος Θεσσαλονίκης κάηκε. Δεν ήταν λίγες οι φορές πάντως που η φάτνη ήταν πρώτο θέμα σε ειδησεογραφικά σάιτ και τηλεοπτικές εκπομπές, λόγω της «παράδοσης» κάποιων που έκλεβαν το ομοίωμα του Θείου βρέφους.

Λίγο πιο πάνω, στο γυάλινο περίπτερο μπροστά από το «Ολύμπιον», οι περαστικοί θα ακούν μουσική από ένα πιάνο που θα μπορεί να το κουρδίζει ο καθένας. Επίσης, στα σχέδια είναι να στηθούν και dj booths, με όποιον θέλει να αναλαμβάνει για λίγο τις μουσικές επιλογές.

Γυαλιά και πούπουλα

Η πλατεία Αριστοτέλους θα συνδέεται με την πλατεία Δικαστηρίων με φωτεινά τρίγωνα μεγάλων διαστάσεων, που θα δημιουργούν έναν διάδρομο, ενώ κατά μήκος της Αριστοτέλους θα υπάρχουν φωτιζόμενα πλαίσια με γλυπτά που θα αλλάζουν μορφή το βράδυ, φωτιζόμενες μεταλλικές πενταγωνικές σφαίρες αλλά και γυάλινα κουτιά, που μέσα θα αιωρούνται πούπουλα. Πολλά από τα στολίδια υπάρχουν στο διάκοσμο πόλεων του εξωτερικού και η βασική ιδέα ήταν να αποτελούν photo spots, ώστε να διοχετευτούν φωτογραφίες στο διαδίκτυο από χιλιάδες χρήστες.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά φέτος θα στηθεί στην πλατεία γύρω από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Συνολικά 39 ξύλινα σπιτάκια εμπορικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υπάρχουν στην πλατεία κατά την εορταστική περίοδο. Επίσης, στο ίδιο σημείο θα στηθεί και το χωριό του Αϊ-Βασίλη, καρουζέλ, τρενάκι και παγοδρόμιο. Η επιλογή του χώρου αποτελεί μια πολιτική απόφαση της διοίκησης του δήμου, καθώς με αυτόν τον τρόπο θέλουν να αναβαθμίσουν την περιοχή και να καταπολεμήσουν τα περιστατικά εγκληματικότητας. Στο ίσιο σημείο παγοδρόμιο είχε στηθεί και τα Χριστούγεννα του 2010.

Ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας θα έχει και φέτος το δικό του «μπλε ουρανό», ενώ η νέα διοίκηση θα κρατήσει τον περσινό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στους δρόμους της λεωφόρου Νίκης και στην Εγνατία.

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος και οι κατασκευές θα αρχίσουν να τοποθετούνται στην πόλη από τις 18 Νοεμβρίου.

Το κόστος και οι χορηγοί

Περίπου 450.000 ευρώ θα κοστίσουν τα φετινά Χριστούγεννα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο μεγάλος αγώνας της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες χορηγίες, για να καλυφθεί το ποσό. Όπως τόνισε η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Μαρία Καραγιάννη, από τα ταμεία του δήμου δεν θα ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα προβλεπόμενα.

Όλα τα καινούργια στολίδια αγοράστηκαν από επιχειρηματίες της πόλης ως δωρεά στο δήμο, ενώ βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και τα επιμελητήρια. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα δώσει ως χορηγία 40.000 ευρώ φέτος, ενώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης περίπου 20.000 ευρώ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ανέλαβε τη φύλαξη της χριστουγεννιάτικης αγοράς και γενικότερα του διάκοσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών έχει εξασφαλιστεί. Έμεινε μόνο να διασφαλιστεί από χορηγίες το κόστος για κάποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Οι κόντρες, οι ενστάσεις και οι φίλοι του δημάρχου

Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, υπήρχαν αντιλογίες στην παρουσίαση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» Γιώργος Ορφανός, η δημοτική σύμβουλος από τη «Θεσσαλονίκη Μαζί» και πρώην αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου, και η Ρία Καλφακάκου από την ίδια παράταξη, ζητούσαν επίμονα να μάθουν ποιος σχεδίασε όσα παρουσίασε η Μαρία Καραγιάννη. Περίμεναν να ακούσουν το όνομα κάποιου καλλιτέχνη, αρχιτέκτονα ή κάποιου που έβαλε επώνυμα την υπογραφή του, όπως είπαν. Η κ. Καραγιάννη απάντησε πως το σχέδιο συστάθηκε από μια ομάδα συμβούλων του δήμου, δημοτικών υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών και άλλων αρμοδίων. Είναι γνωστό όμως πως η ομάδα που τρέχει το project από το καλοκαίρι αποτελείται κυρίως από συνεργάτες και φίλους του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 15 ατόμων, που σύντομα θα παρουσιαστεί. Το συντονισμό έχει αναλάβει ο συνεργάτης του κ. Ζέρβα, Γιώργος Γονιάδης, σε συνεργασία με τον Νίκο Χιονίδη του ΕΒΕΘ.

Το non-paper σε ΜΜΕ, όπου παρουσιαζόταν το πρόγραμμα του δήμου για τα Χριστούγεννα πριν να το μάθουν οι αιρετοί, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Επίσης ενόχλησε πολλούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το δ.σ. να μαθαίνει από τα μέσα όσα ετοιμάζει η διοίκηση. Μάλιστα, η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για «υπονόμευση του δημοτικού συμβουλίου».

Ο εκπρόσωπος της «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης εξέφρασε έντονα τις ανησυχίες του για το βανδαλισμό του διακόσμου, καθώς οι περισσότερες κατασκευές θα είναι στο έδαφος. Επίσης, κ. Γάκης, εκτός από το non-paper, έδειξε την ενόχλησή του για τις διεργασίες που έκανε η διοίκηση με τα επιμελητήρια και άλλους φορείς, χωρίς να σχηματίσει και μια επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους, που θα είχαν «τουλάχιστον την ίδια ομοθυμία».

Οι διαφωνίες και οι φωνές υπήρχαν πάντα στα δημοτικά συμβούλια για τα Χριστούγεννα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «πολέμου του κουραμπιέ», όταν η ΔΕΘ-Helexpo πρότεινε να στήσει το χριστουγεννιάτικο χωριό και τα επιμελητήρια ξεσηκώθηκαν. Μάλιστα, υπήρχε μια επιστολή που έλεγε ότι αν γίνει αυτό, θα ξεκινήσει πόλεμος.

Όμως πάντα η πόλη γιόρταζε, τελικά, άλλοτε πιο λαμπερά άλλοτε λιγότερο. Έτσι, και αυτήν τη φορά όσα κι αν ακουστούν έως τις 25 Δεκεμβρίου… Χριστούγεννα είναι, θα περάσουν!


Πρωτοψάλτη και Φουρέιρα στην Αριστοτέλους

Δύο μεγάλες συναυλίες θα διοργανώσει φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης την εορταστική περίοδο, καλύπτοντας όλες τις προτιμήσεις. Το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη να ανεβαίνει στην σκηνή που θα στηθεί στην Αριστοτέλους, συνοδευόμενη από τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης. Η ερμηνεύτρια έπειτα από 20 χρόνια θα βρεθεί ξανά στην σκηνή της Αριστοτέλους, καθώς το 1999 συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του Μιλένιουμ.

2-1PZEM.jpg

Η δεύτερη μεγάλη συναυλία θα γίνει το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, με μια αγαπημένη τραγουδίστρια της νεολαίας. Η Ελένη Φουρέιρα θα δώσει το ρυθμό του 2020 στην πόλη, μαζί με άλλους τραγουδιστές που θα τη συνοδέψουν.

Το γραφείο δημάρχου επικοινώνησε και με τον Διονύση Σαββόπουλο για την πιθανή συμμετοχή του στις εορταστικές συναυλίες. Ο τραγουδοποιός, όπως μαθαίνουμε, είδε θετικά την πρόταση να συμμετέχει στη συναυλία για το άναμμα του δέντρου, ωστόσο το πρόγραμμά του είναι έτσι που δεν τον βόλευε η ημερομηνία. Πάντως, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνεργασία στο μέλλον…


Τα Χριστούγεννα που δεν θα ξεχάσουμε


* Οι υπερπαραγωγές του Παπαγεωργόπουλου 

Οι μεγάλες συναυλίες που διοργάνωνε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος άφησαν το στίγμα τους. Η πλατεία Αριστοτέλους πλημμύριζε στη «Γιορτή των Αγγέλων» από κόσμο, με τη διοίκηση να απαντά στις επικρίσεις για τη σπατάλη και την ποιότητα της μουσικής με το σλόγκαν «όλη η πόλη μια παρέα».

-iQ1jk.jpg

Όταν εξελέγη ο Γιάννης Μπουτάρης, εκτός από το «ξήλωμα» του καραβιού, σταμάτησε και τις μεγάλες αυτές συναυλίες, ξεκινώντας πιο «ποιοτικές» εκδηλώσεις. Ωστόσο, το 2017 ανέκρουσε πρύμναν κι έφερε τους Onirama στην πλατεία Αριστοτέλους, σε μια μικρότερη σκηνή βέβαια, ξυπνώντας όμως αναμνήσεις από το παρελθόν. Η συναυλία αυτή είχε γίνει πάλι «σίριαλ», με δημοτικούς συμβούλους να έχουν ενστάσεις για την πληρωμή του συγκροτήματος.

Η σκηνή μεγάλωσε το 2018 και ο Γιώργος Σαμπάνης έφερε ακόμα περισσότερο κόσμο στην πλατεία Αριστοτέλους για το άναμμα του δέντρου. Όμως μεγαλύτερος ήταν ο ντόρος αυτήν την φορά στο δημοτικό συμβούλιο για το όνομα του τραγουδιστή. Ο Γιώργος Αβαρλής στάθηκε σε ένα τραγούδι που ο Γ. Σαμπάνης είχε δώσει στον Πάνο Κιάμο και περιείχε ακατάλληλες εκφράσεις στους στίχους, ενώ η Μαρία Αγαθαγγελίδου μιλούσε για «τραγούδια σκουπίδια».

* Το δάσος και ο Βέττας

5.jpg

Το 2014 στη μέση της πλατείας Αριστοτέλους εμφανίστηκε ένα μικρό δάσος, που στην «καρδιά» του γίνονταν εκδηλώσεις. Αν περπατούσες όμως τριγύρω από αυτό, δεν καταλάβαινες και πολλά. Ο συγκεκριμένος διάκοσμος δεν απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, όμως τα περισσότερα σχόλια συγκέντρωσαν οι επιλογές του 2016. Ο δήμος ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Απόστολο Βέττα για το σχεδιασμό του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και η πρόταση υπερψηφίζεται. Ωστόσο, όταν στήθηκαν οι κατασκευές, εκτός από πολύ κόσμο και όσοι είχαν ψηφίσει θετικά στο δημοτικό συμβούλιο αποδοκίμασαν το διάκοσμο. Ο κ. Βέττας είχε δημιουργήσει έναν μίνιμαλ διάκοσμο με πολλούς συμβολισμούς, χωρίς όμως το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς…


* Το βυθισμένο δέντρο

dentro.jpg

Ανέκδοτο έγινε για ακόμα μια φορά η Θεσσαλονίκη το 2011. Το πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στα νερά του Θερμαϊκού «ξεριζώθηκε» από το δυνατό αέρα, χτύπησε στην προβλήτα και βυθίστηκε. Εκείνο το πρωινό το θυμούνται όλοι, καθώς η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου, όπως και τα πλάνα με την ανάσυρσή του.

* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 14.11.2019.

Από την εποχή που ο Σάκης Ρουβάς έφτανε από αέρος στην Αριστοτέλους και η Δέσποινα Βανδή έσπαγε καθρέφτες, για να βγει στη σκηνή της «Γιορτής των Αγγέλων», μέχρι το πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο που βούλιαξε και το λιτό σχεδιασμό του Απόστολου Βέττα το 2016, η Θεσσαλονίκη απασχόλησε την κοινή γνώμη, με σχόλια πολιτών και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Όσα σημειώθηκαν στο παρελθόν μετέτρεψαν τα Χριστούγεννα σε ένα καυτό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που προκαλεί ανυπομονησία στους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- για όσα θα δουν.

Φέτος τα Χριστούγεννα για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα, που θέλει διακαώς να το κερδίσει. Γι’ αυτό και οι προετοιμασίες για τον ίδιο και την ομάδα του ξεκίνησαν από τον Ιούλιο. Ο στολισμός και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσουν το πρώτο σκαλί για την αναβάθμιση της πόλης, ανοίγοντας το δρόμο για όσα έπονται. Η «Γιορτή των Φώτων της Λυών» ήταν η έμπνευση για όσα ετοίμασε φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ υιοθετήθηκαν και ιδέες από τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης, του Στρασβούργου και της Νυρεμβέργης.


Ευρωπαϊκά Χριστούγεννα

1-KAXOs.jpg


Στην πλατεία Αριστοτέλους θα τοποθετηθεί και φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο ακόμα αναζητείται. Αρχικά υπήρχαν σκέψεις το φετινό έλατο ο δήμος να μην το προμηθευτεί από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπως συνηθιζόταν τα τελευταία χρόνια, αλλά από τη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν συζητήσεις για συνεργασία με το δήμο της Πλόβντιβ, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη, ώστε οι Βούλγαροι να δωρίσουν το δέντρο και η Θεσσαλονίκη να τους παραχωρήσει ένα περίπτερο τουριστικής προβολής. Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές πάγωσαν λόγω των δημοτικών εκλογών στη γείτονα χώρα. Στις επόμενες μέρες αναμένεται τελικά να επιλεγεί το δέντρο που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, πιθανόν από το Περτούλι ή από τον Ταξιάρχη. Το δέντρο θα έχει ύψος 17 - 20 μέτρα και γύρω του θα υπάρχουν μικρότερα έλατα ύψους 1,5 - 5 μέτρων, ενώ θα τοποθετηθούν και δέντρα από mirror plexi glass και φωτεινοί κύβοι σε όλη την πλατεία.

Η φάτνη φέτος θα είναι μεταλλική, καθώς, όπως ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, η ξύλινη φάντη που είχε ο δήμος Θεσσαλονίκης κάηκε. Δεν ήταν λίγες οι φορές πάντως που η φάτνη ήταν πρώτο θέμα σε ειδησεογραφικά σάιτ και τηλεοπτικές εκπομπές, λόγω της «παράδοσης» κάποιων που έκλεβαν το ομοίωμα του Θείου βρέφους.

Λίγο πιο πάνω, στο γυάλινο περίπτερο μπροστά από το «Ολύμπιον», οι περαστικοί θα ακούν μουσική από ένα πιάνο που θα μπορεί να το κουρδίζει ο καθένας. Επίσης, στα σχέδια είναι να στηθούν και dj booths, με όποιον θέλει να αναλαμβάνει για λίγο τις μουσικές επιλογές.

Γυαλιά και πούπουλα

Η πλατεία Αριστοτέλους θα συνδέεται με την πλατεία Δικαστηρίων με φωτεινά τρίγωνα μεγάλων διαστάσεων, που θα δημιουργούν έναν διάδρομο, ενώ κατά μήκος της Αριστοτέλους θα υπάρχουν φωτιζόμενα πλαίσια με γλυπτά που θα αλλάζουν μορφή το βράδυ, φωτιζόμενες μεταλλικές πενταγωνικές σφαίρες αλλά και γυάλινα κουτιά, που μέσα θα αιωρούνται πούπουλα. Πολλά από τα στολίδια υπάρχουν στο διάκοσμο πόλεων του εξωτερικού και η βασική ιδέα ήταν να αποτελούν photo spots, ώστε να διοχετευτούν φωτογραφίες στο διαδίκτυο από χιλιάδες χρήστες.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά φέτος θα στηθεί στην πλατεία γύρω από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Συνολικά 39 ξύλινα σπιτάκια εμπορικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος θα υπάρχουν στην πλατεία κατά την εορταστική περίοδο. Επίσης, στο ίδιο σημείο θα στηθεί και το χωριό του Αϊ-Βασίλη, καρουζέλ, τρενάκι και παγοδρόμιο. Η επιλογή του χώρου αποτελεί μια πολιτική απόφαση της διοίκησης του δήμου, καθώς με αυτόν τον τρόπο θέλουν να αναβαθμίσουν την περιοχή και να καταπολεμήσουν τα περιστατικά εγκληματικότητας. Στο ίσιο σημείο παγοδρόμιο είχε στηθεί και τα Χριστούγεννα του 2010.

Ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας θα έχει και φέτος το δικό του «μπλε ουρανό», ενώ η νέα διοίκηση θα κρατήσει τον περσινό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στους δρόμους της λεωφόρου Νίκης και στην Εγνατία.

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος και οι κατασκευές θα αρχίσουν να τοποθετούνται στην πόλη από τις 18 Νοεμβρίου.

Το κόστος και οι χορηγοί

Περίπου 450.000 ευρώ θα κοστίσουν τα φετινά Χριστούγεννα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο μεγάλος αγώνας της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες χορηγίες, για να καλυφθεί το ποσό. Όπως τόνισε η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Μαρία Καραγιάννη, από τα ταμεία του δήμου δεν θα ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα προβλεπόμενα.

Όλα τα καινούργια στολίδια αγοράστηκαν από επιχειρηματίες της πόλης ως δωρεά στο δήμο, ενώ βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν και τα επιμελητήρια. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης θα δώσει ως χορηγία 40.000 ευρώ φέτος, ενώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης περίπου 20.000 ευρώ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ανέλαβε τη φύλαξη της χριστουγεννιάτικης αγοράς και γενικότερα του διάκοσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών έχει εξασφαλιστεί. Έμεινε μόνο να διασφαλιστεί από χορηγίες το κόστος για κάποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Οι κόντρες, οι ενστάσεις και οι φίλοι του δημάρχου

Για ακόμη μια φορά, λοιπόν, υπήρχαν αντιλογίες στην παρουσίαση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» Γιώργος Ορφανός, η δημοτική σύμβουλος από τη «Θεσσαλονίκη Μαζί» και πρώην αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου, και η Ρία Καλφακάκου από την ίδια παράταξη, ζητούσαν επίμονα να μάθουν ποιος σχεδίασε όσα παρουσίασε η Μαρία Καραγιάννη. Περίμεναν να ακούσουν το όνομα κάποιου καλλιτέχνη, αρχιτέκτονα ή κάποιου που έβαλε επώνυμα την υπογραφή του, όπως είπαν. Η κ. Καραγιάννη απάντησε πως το σχέδιο συστάθηκε από μια ομάδα συμβούλων του δήμου, δημοτικών υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών και άλλων αρμοδίων. Είναι γνωστό όμως πως η ομάδα που τρέχει το project από το καλοκαίρι αποτελείται κυρίως από συνεργάτες και φίλους του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Πρόκειται για μια ομάδα περίπου 15 ατόμων, που σύντομα θα παρουσιαστεί. Το συντονισμό έχει αναλάβει ο συνεργάτης του κ. Ζέρβα, Γιώργος Γονιάδης, σε συνεργασία με τον Νίκο Χιονίδη του ΕΒΕΘ.

Το non-paper σε ΜΜΕ, όπου παρουσιαζόταν το πρόγραμμα του δήμου για τα Χριστούγεννα πριν να το μάθουν οι αιρετοί, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Επίσης ενόχλησε πολλούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το δ.σ. να μαθαίνει από τα μέσα όσα ετοιμάζει η διοίκηση. Μάλιστα, η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για «υπονόμευση του δημοτικού συμβουλίου».

Ο εκπρόσωπος της «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης εξέφρασε έντονα τις ανησυχίες του για το βανδαλισμό του διακόσμου, καθώς οι περισσότερες κατασκευές θα είναι στο έδαφος. Επίσης, κ. Γάκης, εκτός από το non-paper, έδειξε την ενόχλησή του για τις διεργασίες που έκανε η διοίκηση με τα επιμελητήρια και άλλους φορείς, χωρίς να σχηματίσει και μια επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους, που θα είχαν «τουλάχιστον την ίδια ομοθυμία».

Οι διαφωνίες και οι φωνές υπήρχαν πάντα στα δημοτικά συμβούλια για τα Χριστούγεννα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «πολέμου του κουραμπιέ», όταν η ΔΕΘ-Helexpo πρότεινε να στήσει το χριστουγεννιάτικο χωριό και τα επιμελητήρια ξεσηκώθηκαν. Μάλιστα, υπήρχε μια επιστολή που έλεγε ότι αν γίνει αυτό, θα ξεκινήσει πόλεμος.

Όμως πάντα η πόλη γιόρταζε, τελικά, άλλοτε πιο λαμπερά άλλοτε λιγότερο. Έτσι, και αυτήν τη φορά όσα κι αν ακουστούν έως τις 25 Δεκεμβρίου… Χριστούγεννα είναι, θα περάσουν!


Πρωτοψάλτη και Φουρέιρα στην Αριστοτέλους

Δύο μεγάλες συναυλίες θα διοργανώσει φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης την εορταστική περίοδο, καλύπτοντας όλες τις προτιμήσεις. Το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη να ανεβαίνει στην σκηνή που θα στηθεί στην Αριστοτέλους, συνοδευόμενη από τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης. Η ερμηνεύτρια έπειτα από 20 χρόνια θα βρεθεί ξανά στην σκηνή της Αριστοτέλους, καθώς το 1999 συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του Μιλένιουμ.

2-1PZEM.jpg

Η δεύτερη μεγάλη συναυλία θα γίνει το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, με μια αγαπημένη τραγουδίστρια της νεολαίας. Η Ελένη Φουρέιρα θα δώσει το ρυθμό του 2020 στην πόλη, μαζί με άλλους τραγουδιστές που θα τη συνοδέψουν.

Το γραφείο δημάρχου επικοινώνησε και με τον Διονύση Σαββόπουλο για την πιθανή συμμετοχή του στις εορταστικές συναυλίες. Ο τραγουδοποιός, όπως μαθαίνουμε, είδε θετικά την πρόταση να συμμετέχει στη συναυλία για το άναμμα του δέντρου, ωστόσο το πρόγραμμά του είναι έτσι που δεν τον βόλευε η ημερομηνία. Πάντως, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνεργασία στο μέλλον…


Τα Χριστούγεννα που δεν θα ξεχάσουμε


* Οι υπερπαραγωγές του Παπαγεωργόπουλου 

Οι μεγάλες συναυλίες που διοργάνωνε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος άφησαν το στίγμα τους. Η πλατεία Αριστοτέλους πλημμύριζε στη «Γιορτή των Αγγέλων» από κόσμο, με τη διοίκηση να απαντά στις επικρίσεις για τη σπατάλη και την ποιότητα της μουσικής με το σλόγκαν «όλη η πόλη μια παρέα».

-iQ1jk.jpg

Όταν εξελέγη ο Γιάννης Μπουτάρης, εκτός από το «ξήλωμα» του καραβιού, σταμάτησε και τις μεγάλες αυτές συναυλίες, ξεκινώντας πιο «ποιοτικές» εκδηλώσεις. Ωστόσο, το 2017 ανέκρουσε πρύμναν κι έφερε τους Onirama στην πλατεία Αριστοτέλους, σε μια μικρότερη σκηνή βέβαια, ξυπνώντας όμως αναμνήσεις από το παρελθόν. Η συναυλία αυτή είχε γίνει πάλι «σίριαλ», με δημοτικούς συμβούλους να έχουν ενστάσεις για την πληρωμή του συγκροτήματος.

Η σκηνή μεγάλωσε το 2018 και ο Γιώργος Σαμπάνης έφερε ακόμα περισσότερο κόσμο στην πλατεία Αριστοτέλους για το άναμμα του δέντρου. Όμως μεγαλύτερος ήταν ο ντόρος αυτήν την φορά στο δημοτικό συμβούλιο για το όνομα του τραγουδιστή. Ο Γιώργος Αβαρλής στάθηκε σε ένα τραγούδι που ο Γ. Σαμπάνης είχε δώσει στον Πάνο Κιάμο και περιείχε ακατάλληλες εκφράσεις στους στίχους, ενώ η Μαρία Αγαθαγγελίδου μιλούσε για «τραγούδια σκουπίδια».

* Το δάσος και ο Βέττας

5.jpg

Το 2014 στη μέση της πλατείας Αριστοτέλους εμφανίστηκε ένα μικρό δάσος, που στην «καρδιά» του γίνονταν εκδηλώσεις. Αν περπατούσες όμως τριγύρω από αυτό, δεν καταλάβαινες και πολλά. Ο συγκεκριμένος διάκοσμος δεν απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, όμως τα περισσότερα σχόλια συγκέντρωσαν οι επιλογές του 2016. Ο δήμος ανακοινώνει τη συνεργασία του με τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Απόστολο Βέττα για το σχεδιασμό του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και η πρόταση υπερψηφίζεται. Ωστόσο, όταν στήθηκαν οι κατασκευές, εκτός από πολύ κόσμο και όσοι είχαν ψηφίσει θετικά στο δημοτικό συμβούλιο αποδοκίμασαν το διάκοσμο. Ο κ. Βέττας είχε δημιουργήσει έναν μίνιμαλ διάκοσμο με πολλούς συμβολισμούς, χωρίς όμως το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς…


* Το βυθισμένο δέντρο

dentro.jpg

Ανέκδοτο έγινε για ακόμα μια φορά η Θεσσαλονίκη το 2011. Το πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στα νερά του Θερμαϊκού «ξεριζώθηκε» από το δυνατό αέρα, χτύπησε στην προβλήτα και βυθίστηκε. Εκείνο το πρωινό το θυμούνται όλοι, καθώς η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου, όπως και τα πλάνα με την ανάσυρσή του.

* Δημοσιεύτηκε στη "Θεσσαλονίκη" στις 14.11.2019.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία