ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με το επιτελικό κράτος

Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης - Τι λένε οι βουλευτές

 06/08/2019 19:01

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με το επιτελικό κράτος

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με το επιτελικό κράτος. Τη συζήτηση έκλεισε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. 

Έγινε δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής από την πλειοψηφία της Βουλής, ήτοι από τη Νέα Δημοκρατία. Τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία είναι τα: 36,37, 41 έως 44, 82 έως 103 και 118.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοκληρώθηκε και η ψηφοφορία. 


Την ομιλία του στο βήμα της Βουλής ολοκλήρωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. 

Για κράτος με μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος.

«Ένα κράτος που συχνά εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες. Έχουμε επιτέλους χρέος να το αλλάξουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια περιέγραψε κάποιες εικόνες από το μέλλον.

Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα, οι υπουργοί θα νομοθετούν και τα χρονοδιαγράμματα θα τα παρακολουθεί το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί» ενώ το συντονισμό θα έχει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου.

«Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Πολλές πράξεις θα γίνονται μόνο με την υπογραφή του γενικού διευθυντή. Σταματούν οι ουρές», συνέχισε ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι αυτές ξεκινούν από την κυβέρνηση και συνεχίζει με την ανάταξη του κράτους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αποτελεσματική και γρήγορη, η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και θεσμοθετείται θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα με 3ετή θητεία μέσω ΑΣΕΠ, ο Γενικός Διευθυντής θα έχει δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις, η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται με σκοπό να έχουμε λιγότερους αλλά καλύτερους νόμους, καθιερώνεται Εθνικής Αρχή Διαφάνειας.

«Δικαίως το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο για την αποτελεσματικότερη δράσης της διοικητικής δομής και ριζοσπαστικό μοντέλο διακυβέρνησης», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως στις Δημοκρατίες ο πολυτιμότερος πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς που ορίζουν τους κανόνες και πως συντήρηση σημαίνει ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες.

«Η αποκατάσταση σύγχρονων θεσμών αποτελεί προοδευτική επιλογή», υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας πως «μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα κράτος πολυδαίδαλο δεν βοηθά μια χώρα που ζητά να αφήσει πίσω της την κρίση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «πρόοδος σημαίνει αποτέλεσμα, σημαίνει να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες».

Παράλληλα είπε πως για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «συμβουλευτήκαμε τη διεθνή εμπειρία» και πολλά από τα μέτρα που προβλέπει «σε προηγμένες χώρες ισχύουν από καιρό».

Όσο για τις αλλαγές που έκανε δεκτές η κυβέρνηση στην αρμόδια επιτροπή ανέφερε ότι «αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση ξέρει να ακούει» και πως η αναζήτηση συναίνεσης θα είναι μόνιμος στόχος της.

«Σκοπός της διαβούλευσης είναι τα νομοσχέδια να βελτιώνονται. Το συγκεκριμένοι που έρχεται προς ψήφιση είναι διαφορετικό από αυτό που εισήχθη στην Επιτροπή. Αποτελεί νίκη του πολιτικού διαλόγου, νίκη του κοινοβουλευτισμού», πρόσθεσε σημειώνοντας πως αυτή την πρακτική θα ακολουθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία και στη συνέχεια.

Απαντώντας στις ενστάσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι είναι «μάλλον άστοχο ο συντονισμός και η στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζονται συγκεντρωτισμός από ένα κόμμα που ως κυβέρνηση συνεχών αντιφάσεων κόστισε πολλά στη χώρα».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν να μιλούν για πληθώρα συμβούλων όσοι πολλαπλασίασαν τις θέσεις των μετακλητών». Επ'αυτού είπε ότι οι μετακλητοί στις πρωθυπουργικές δομές μειώθηκαν από 161 σε 108, ότι οι γενικές και ειδικές γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58 και ότι συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

«Τίθεται και ανώτατο όριο στο δυναμικό του πρωθυπουργικού γραφείου, κάτι που ίσχυσε ποτέ ως σήμερα», συνέχισε τονίζοντας πως «επιδίωξή μας είναι να προάγουμε το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και το υπουργικό συμβούλιο να δρα ως καλοκουρδισμένη μηχανή εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για το οποίο πήρε νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό».

Συνεχίζοντας είπε ότι «η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία, ούτε σε εκείνους που αφού εγκαθιστούσαν κομματικούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία, στη συνέχεια έκαναν φωτογραφικές προκηρύξεις για τους προσλάβουν και κάποιοι έπαιρναν φακέλους υποψηφίων στο σπίτι τους».

Τώρα, τόνισε, σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται η θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα ενώ «δικαίωμα υπογραφής έχουν όλοι οι γενικοί διευθυντές που επιλέγησαν με δικές σας διαδικασίες κύριοι της αντιπολίτευσης».

Ανακοίνωσε δε ότι σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες και οι επαφές του πολίτη με το δημόσιο θα είναι ψηφιακές».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν έχει συνταχθεί από κάποιο εξωτερικό νομικό γραφείο αλλά από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Μιλώντας για θέματα διαφάνειας αναρωτήθηκε «ποιον ικανοποιεί ένα σύστημα που έφερε τη χώρα στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες διαφάνειας».

Και συμπλήρωσε: «Πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχουν με προϊστάμενο που ήταν διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση;».

«Στα πρότυπα άλλων κρατών η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Ενιαία Αρχή Διαφάνειας στην κατεύθυνση του ΟΟΣΑ. Ο επικεφαλής της Αρχής θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό από ανεξάρτητη αρχή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι υπηρετούντες στους 6 παλιούς φορείς θα συνεχίσουν το έργο τους που είναι σε εξέλιξη και οι διευθυντές τους δεν θα διορίζονται από την κυβέρνηση αλλά ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε επιπρόσθετα ότι εδώ και δεκαετίες η λύση ήταν απλά να αλλάζουμε τα πρόσωπα αντί να ιδρυθούν σωστοί θεσμοί προγραμματισμού, δράσης και εποπτείας.

Αναφερόμενος εκ νέου στη κράτος, μίλησε για απρόσωπο κράτος με πολλά πλοκάμια, λίγο συντονισμό το οποίο είναι εκτεθειμένο στην αδιαφάνεια.

Τα αποτελέσματα ανέφερε ήταν ρουσφέτια, λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις, οπισθοδρόμηση, χάσιμο χρόνου και χρήματος.

«Να ξαναγίνει η διοίκηση αληθινά δημόσια. Το νέο φιλικό κράτος να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «την οπισθοδρόμηση την πλήρωσαν ακριβά οι πολίτες» και «η Ελλάδα έμεινε για καιρό πίσω από τις εξελίξεις».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού 

«Το να κατηγορείτε τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε με 40% τη δυνατότητα σε αυτή την παράταξη να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ξεφύγετε από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να απαντούν ανά πάσα στιγμή. «Εγώ θα είμαι εδώ να απαντώ όποτε και όταν χρειάζεται. Δεν με έχετε κατηγορήσει ως βουβό αρχηγό της αντιπολίτευσης. Δεν σκοπεύω να είμαι βουβός πρωθυπουργός», συνέχισε.

Σε ότι αφορά την κριτική για τον αριθμό των μετακλητών υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών και αναρωτήθηκε «γιατί δεν τα είπατε τότε ως πρωθυπουργός όσα λέτε σήμερα;». Και συμπλήρωσε: «Αν σας ασκήθηκε κριτική, αφορούσε μόνο τον αριθμό των μετακλητών. Αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση ότι διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ο πρωθυπουργός ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί και αν θα ψηφίσει τη διάταξη που ορίζει ότι είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των μετακλητών χωρίς να μπορεί κανένας υπουργός να τον τροποποιεί.

«Χαίρομαι που εκμαιεύω ψήγματα συναίνεσης», είπε στη συνέχεια και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί με τη διάταξη που ορίζει τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και με εκείνη που δίνει δυνατότητα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές.



«Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς; Είχε και κάποιο παρατσούκλι.. Έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την επανάσταση και μετά. Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού;», συμπλήρωσε και είπε ότι για αυτό ιδρύεται ανεξάρτητη αρχή όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ.

Σχετικά με το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού διάβασε παλαιότερη τοποθέτηση της κας Θάνου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. «Για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Όταν τοποθετήθηκε η κα Θάνου, είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», είπε και πρόσθεσε: «Να μάθετε κ. Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά κάνει, για συνέπεια να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια».

Τέλος σε ότι αφορά την ΕΥΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και στη συνέχεια του κράτους κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο: «αντιλαμβάνομαι ότι ξεκινώντας την θητεία σας εκ των προτέρων δεν δίνεται εμπιστοσύνη στους ίδιους τους υπουργούς σας αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα. Εύχομαι το σχήμα που έχετε αποφασίσει να αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη.»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε επιστολή του κ. Μητσοτάκη από το 2014 ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία ζητούσε να παραμείνει στη θέση του ως γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Ρακιντζής παρά το γεγονός ότι η θητεία του είχε λήξει.

«Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου και ψάχνει τη Novartis και ψάχνει το θεσμό δεν υπάρχει σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό,» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Διαστρέβλωση τα περί αριθμού μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.

«Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ.»

Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους. Η κα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 12.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Συνεπώς εδώ έχουμε μια λαθροχειρία, μια διαστρέβλωση, η οποία προφανώς είχε στόχο να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει μια στρατιά συνεργατών, μετακλητών θέλοντας να καταλάβει το κράτος. Είχατε δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών... για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του είχε φέρει την "στρατιά των κατσαπλιάδων" για να καταλάβει το κράτος,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έρχεστε εσείς σήμερα και με το καλημέρα συστήνετε 700 θέσεις μετακλητών.. Μέσα σε τρεις μέρες ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό. Μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι,» σημείωσε, συμπληρώνοντας «έχω την αίσθηση ότι ούτε εσείς στο τέλος δε θα ξέρετε πόσοι είναι.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι εκτός του αριθμού, αυξάνονται επίσης οι απολαβές των μετακλητών επιβαρύνοντας το δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά και μειώνονται οι προϋποθέσεις, καθώς δεν απαιτείται πια πτυχίο ΑΕΙ, παρά μόνο απολυτήριο λυκείου.

«Το κράτος δεν είναι φέουδο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.

«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το σημερινό ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Με μια πρόχειρη ματιά και έρευνα την οποία κάναμε διαπιστώσαμε ότι το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι αυτός που αναφέρεται, όχι σε σπουδές management όπως δηλώνει στο βιογραφικό του ο εκλεκτός, αλλά το department of music. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ..» αναρωτήθηκε o κ. Τσίπρας.

«Τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι κρίσιμα θέματα. Με ποια εχέγγυα επιλέγετε εσείς έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και η μόνη του περγαμηνή είναι ότι ήταν σε κάποια ιδιωτική εταιρία security.»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρία έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης, πρόστιμα από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ και άλλες παραβιάσεις.

«Με ποια εχέγγυα και ποιες ασφαλιστικές δικλείδες μας λέτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί αυτός ο άνθρωπος στην εθνική αποστολή με όρους εθνικού σχεδιασμού, με όρους εμπιστοσύνης και εχεμύθειας και το κυριότερο με όρους σεβασμού στο δημοκρατικό χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.»

«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ υπάρχει δημοκρατία και θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας και θα σας ελέγχουμε καθημερινά και αν δεν τηρείτε το νόμο και το Σύνταγμα θα λογοδοτείτε,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Τριτολογία και τεταρτολογία Α. Τσίπρα

Υποκρισία καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΔ για τη «δήθεν έγνοια της για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο έπειτα από τον κ. Γεραπετρίτη, την κ. Κεραμέως και τον κ. Βορίδη που είχαν προηγηθεί (οι δύο πρώτοι έχοντας ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού) για να απαντήσουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε σχετικά με την παρέμβαση του κ. Βορίδη ότι «δεν γνώριζα ότι το κοινοβούλιο διαθέτει έναν πρωθυπουργό βουβό που χρειάζεται δικηγόρο για να πάρει τον λόγο να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Είπε ότι κατά τη δευτερολογία του δεν υπήρξε καμία προσωπική μομφή ούτε προς τον κ. Βορίδη, ούτε προς τον κ. Γεραπετρίτη, ούτε προς την κ. Κεραμέως, αλλά ότι υπήρξε πολιτική κριτική.

Απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη είπε ότι δεν γνώριζε πως δεν έχει συντάξει εκείνος την «επίμαχη φωτογραφική τροπολογία» που κατατίθεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε μεθαύριο (σ.σ. για την Επιτροπή Ανταγωνισμού). «Καταρχάς σας τιμά, γιατί είναι μια επαίσχυντη και φωτογραφική τροπολογία και προσπαθήσατε να αποποιηθείτε της ευθύνης, κάποιος όμως την έφτιαξε και επειδή υπάρχει συλλογική ευθύνη στην κυβέρνηση, σας παίρνει και εσάς η μπάλα». Πρόσθεσε ότι δεν άφησε καμία μομφή ούτε για την επαγγελματική σταδιοδρομία του ούτε για το γεγονός ότι ήταν βασικός σύμβουλος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επί προεδρίας Κυριτσάκη, ούτε για το ότι είχε απολαβές από αυτή την ιδιότητα του και πόσες. «Η μομφή αφορά την πολιτική κρίση της κυβέρνησης σας που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι με τον ίδιο τρόπο απαντά και στην κ. Κεραμέως.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε τροπολογία που είχε καταθέσει το 2016 ο τότε αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης με σκοπό να περάσει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης.

«Δεν απέδωσα καμία μομφή σε εσάς γιατί το 2009 δεν είχατε γνωρίσει τον σύζυγό σας, αλλά το 2016, όταν κατατέθηκε αυτή η τροπολογία, ήταν σύζυγός σας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ουσία της κριτικής που άσκησε δεν ήταν ούτε στην επαγγελματική σταδιοδρομία της κ. Κεραμέως ούτε στην οικογενειακή σχέση της, «αλλά ότι τότε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αναδρομικής ισχύος, λέγοντας μάλιστα τότε όλοι ότι είναι αντισυνταγματικό και απαράδεκτο να διακοπεί στη μέση η θητεία των μελών και του προέδρου της Επιτροπής». «Τότε ήταν αντισυνταγματικό να διακόπτεται στη μέση η θητεία, τώρα δεν είναι αντισυνταγματικό να διακόπτεται μια θητεία με τροπολογία που έχει αναδρομικότητα», σχολίασε.

«Αυτή την υποκρισία κατήγγειλα και θα συνεχίζω να τη καταγγέλλω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αποπέμψει τον επικεφαλής της ΕΥΠ ή «αν σκοπεύετε να αλλάξετε τον νόμο, γιατί απ' ό,τι φαίνεται αν οι νόμοι δεν συνάδουν με τους σκοπούς σας, τόσο το χειρότερο για τους νόμους και το Σύνταγμα».

Το ίδιο ζήτημα έθεσε ξανά, κατά την τεταρτολογία του, απαντώντας στη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη.

«Ο διοικητής της ΕΥΠ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο, μουσικός δεν είναι, έχει κάνει μανατζμεντ δια αλληλογραφίας, οφείλετε λοιπόν να τηρήσετε τον νόμο και να τον αντικαταστήσετε, εκτός αν θέλετε και σε αυτό το θέμα να αλλάξετε το σύνταγμα με τροπολογία, για να το κάνετε όπως θέλετε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη πως «η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή επιταγή» και πως «το ότι κερδίσατε τις εκλογές δεν σημαίνει ότι έχετε πάντα δίκιο και δεν θα ελέγχεστε».

Σχολίασε ότι κατά την τοποθέτηση του «απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας» και «μου είπατε αν συμφωνούμε να ψηφίσουμε κι εμείς διατάξεις τις οποίες εμείς ζητήσαμε να αλλάξουν..». Είπε ότι διάταξη που προέβλεπε αρχικά τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να ορίζει ή να αυξάνει τους μετακλητούς, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσυρθεί και αποσύρθηκε και επιπλέον ότι δεν είναι δικό του θέμα το πότε θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά της κυβέρνησης. «Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, αυτό που λέμει όμως είναι ότι η κριτική που κάνουμε είναι πολύ ουσιαστική σε ό, τι αφορά τις αμοιβές των μετακλητών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς κάναμε πολύ δύσκολη προσπάθεια και να περιορίσουμε τις αμοιβές και τον αριθμό και εσείς αυξάνετε και τον αριθμό και τις αμοιβές και συρρικνώνετε τις προϋποθέσεις στο να έχουν απολυτήριο Λυκείου όσοι είναι συνεργάτες υπουργών».

«Δεν ξέρω αν τελικά το σωσίβιο σας είναι ο κ. Βαρουφάκης. Τώρα κάθε φορά που είστε σε δύσκολη θέση θα μου λέτε τι είπε στα βιβλία του; Αναφορικά με τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο του, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και δεν άφησε καμία σκιά κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Σχετικά, τέλος, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε ότι αν η ΝΔ είχε πράγματι έγνοια για την κομματικοποίηση, γιατί δεν προχώρησε και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως στον Συνήγορο του Καταναλωτή που προΐσταται ο κ. Ζαγορίτης, «γιατί δεν φέρνετε τροπολογία να απαγορεύσετε και στον κ. Ζαγορίτη;»

Αναφορικά με την κ. Θάνου που διετέλεσε επικεφαλής στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού επί πρωθυπουργίας του, είπε ότι στο νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού διατελούν και έχουν διατελέσει άριστοι νομικοί και πως περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης  

Στον τρόπο επιλογής των αρχηγών της ΕΥΠ από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή αναφέρθηκε σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στην επιλογή του κ. Κοντολέοντος από τη σημερινή κυβέρνηση και του κ. Ρουμπάτη από την προηγούμενη ως αρχηγών της ΕΥΠ περιπτώσεις τις οποίες χαρακτήρισε «εμβληματικές» για τα θέματα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, «εξαιτίας της φύσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας».

«Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαφάνεια και η ισχύς τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφάνεια», είπε.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα βιογραφικά του πρώην και του νυν αρχηγού της ΕΥΠ.

«Το βιογραφικό του κ. Ρουμπάτη ήταν πράγματι εξαιρετικό γι' αυτό και κατ' αρχήν είχα μια πολύ θετική διάθεση απέναντί του», είπε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας, ότι «τον Μάιο του 2015 μετέφερε στοιχεία για συγκεκριμένη συνεδρίαση σε υπουργούς και στελέχη της τότε κυβέρνησης γνωρίζοντας ότι ήταν αναληθή και προκάλεσαν μια ατμόσφαιρα που έκανε πολύ κακό στη διαπραγμάτευση εκείνης της εποχής».

Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι ανεξάρτητα από καλές προθέσεις, με την τοποθέτηση του πρώην γενικού διευθυντή της πολυεθνικής G4S στην Ελλάδα στη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ, συνεχίζεται να αναπαράγεται η αδιαφάνεια, «ενώ πάμε ένα στάδιο παραπέρα. Στη μετακίνηση μάνατζερ από επιχειρήσεις που έχουν παίξει νευραλγικό ρόλο στην παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων, στην ΕΥΠ».



Ο Γ. Γεραπετρίτης

Νωρίτερα είχε λάβει τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος ανέφερε πως αποκλείονται όλοι οι προϊστάμενοι από τις θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Γεραπετρίτης καταθέτει επίσης και νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία, η επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα γίνεται από επιτροπή που η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα έχει την πλειοψηφία. Και τα δύο ζητήματα αποτελούν προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες διατυπώθηκαν και σήμερα, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ειδικά για την εξαίρεση των μετακλητών από τις θέσεις των προϊσταμένων της Αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι είναι μείζον πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ιδιώτες σε αυτές τις κομβικές θέσεις. Για δε την επιτροπή επιλογής των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να είναι τρία τα μέλη του ΑΣΕΠ και όχι δύο ώστε να έχουν την πλειοψηφία.

Ο κ Γεραπετρίτης ακόμη είπε πως αλλάζει η αρχική διατύπωση διάταξης του άρθρου 113 για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σύμφωνα με την οποία σκοπός της Επιτροπής θα ήταν και «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους». Την αλλαγή στο λεκτικό ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, λέγοντας ότι επέρχεται αλλαγή έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία εθνική αναφορά και ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία, σε σχέση με το εύρος των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει η νέα Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι «η δημιουργία ενιαίας εικόνας branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».


Η απάντηση της Ν. Κεραμέως

Απάντηση στην αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό της και στον σύζυγό της έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ζητώντας τον λόγο στην Ολομέλεια.

«Το 2016 φέρατε μια διάταξη στη Βουλή η οποία θέσπιζε ένα νέο ασυμβίβαστο, μεταξύ μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και βουλευτή. Ο σύζυγος, ο οποίος ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρόνια, εκλήθη από την ελληνική κυβέρνηση το 2009 να συνδράμει την Επιτροπή Ανταγωνισμού -δεν ήμασταν παντρεμένοι τότε, δεν είχα καμία σχέση με τον δημόσιο βίο- και ήρθατε και είπατε ότι ποινικοποιείτε τη μελλοντική συζυγική σχέση ενός ανθρώπου. Το 2009 ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν ήμασταν παντρεμένοι, εγώ δεν είχα καμία σχέση με το δημόσιο βίο. Και φέρατε τη διάταξη 6 χρόνια αργότερα» είπε η υπουργός Παιδείας απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «συγκρίνατε απόψε μια φωτογραφική διάταξη που είχε στόχο να τιμωρήσει δύο ανθρώπους, τον σύζυγό μου και εμένα, με την περίπτωση της κυρίας Θάνου που το ίδιο πρόσωπο ήταν σύμβουλός σας και το ίδιο πρόσωπο εκλήθη να λειτουργήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

«Στη μια περίπτωση είχαμε καθαρά τιμωρητική στάση εναντίον δύο ανθρώπων. Τώρα όμως έρχεται η κυβέρνηση και σας λέει: ελάτε όλοι μαζί να αποκομματικοποίησουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν θέλετε την αποκομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν έχετε παρά να ψηφίσετε αυτήν τη διάταξη», είπε η υπουργός Παιδείας.


Ο Μ. Βορίδης

«Ακούσαμε το καταπληκτικό. Να εγκαλεί ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό, για λαϊκισμό! Και επίσης να εγκαλεί τη ΝΔ για κομματικοποίηση! Ποιος; Αυτός που διόρισε την κυρία Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού! Τη νομική του σύμβουλο! Άμισθη δε γιατί είχε γοητευτεί από τα χαρίσματα του κ. Τσίπρα και έπρεπε να προσφέρει αμίσθως!», σχολίασε αμέσως μετά την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Όπως δε τόνισε ο κ. Βορίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσχετίσει την περίπτωση της κυρίας Θάνου με ανθρώπους οι οποίοι είχαν σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε χρόνο και με τρόπο άσχετο με τοποθέτηση πολιτική. «Αυτοί που είχαν καριέρα χωρίς να τους έχει διορίσει κανείς πολιτικός εκεί, να συγκρίνονται με την κομματική εγκάθετο του κυρίου Τσίπρα, την κ. Θάνου! Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εσείς δεν δικαιούσθε να ομιλείτε, για να θυμηθώ μια ωραία φράση!», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε ακόμη ότι η ΝΔ είχε εγκαίρως και με σαφήνεια προειδοποιήσει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό και είχε δεσμευτεί, ότι δεν θα αποδεχθεί την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι είναι μια τοποθέτηση η οποία θίγει την ακεραιότητα, την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Επιτροπής». «Είμαστε λοιπόν απολύτως απολύτως συνεπείς με όσα έχουμε πει, σε όσα έχουμε δεσμευτεί και τα οποία έχουν εγκριθεί από τον ελληνικό λαό», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Ο Α. Λοβέρδος του ΚΙΝΑΛ  

«Είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη να αποκτήσει η οικονομία όχι απλώς σοκαριστικούς αλλά συγκλονιστικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και για να γίνει αυτό απαιτείται περιορισμός της γραφειοκρατίας. Διαχωρίζουμε τη θέση μας από την κυβερνητική πλειοψηφία ως προς το παρόν σχέδιο νόμου, αλλά και από τη μείζονα αντιπολίτευση που επιβάρυνε την κοινωνία και την οικονομία με δεκάδες μονάδες γραφειοκρατίας, δίχως ποτέ να μετρήσει τα αποτελέσματα της», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι το κράτος που εισηγείται το σχέδιο νόμου είναι «δήθεν επιτελικό» και πρόσθεσε ότι, προσθέτει γραφειοκρατία.

«Έξι γενικές γραμματείες υπό τον πρωθυπουργό, ελεγκτικές επικαλύψεις, παράλληλες αρμοδιότητες, συναρμοδιότητες, εκατοντάδες υπάλληλοι, γραφειοκρατία ακόμη και για την κατάθεση ενός νόμου στη Βουλή. Έτσι θα μπορέσουμε να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς;» διερωτήθηκε

«Αντί μιας λιτής επιτελικής διοίκησης που θα λειτουργήσει τάχιστα για να άρει εμπόδια, να απαλλάσσει σημαντικά την οικονομία από το θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα του κράτους, αντί γι' αυτό, ιδού το πρώτο θεσμικό τέκνο της κυβέρνησης: μια θηριώδης γραφειοκρατική δομή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε:

«Δύο είναι οι προοπτικές αυτής της δαιδαλώδους υπηρεσίας υπό τον πρωθυπουργό. Ή θα παραμεριστεί από την ίδια τη ζωή, ή θα καταδυναστεύσει την οικονομία, την κοινωνία και θα παγιδεύει τελικά την ίδια την κυβέρνηση και ως προς την άσκηση του νομοθετικού έργου», εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις περί λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σχολαστικές», ενώ διερωτήθηκε. «Γιατί έπρεπε να διατυπώσετε 17 ολόκληρα άρθρα ενός νέου νόμου».

«Από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου έχουμε καταστήσει σαφή την πρόθεσή μας να ασκήσουμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια ούτε να σωπαίνουμε όταν διαπιστώνουμε αντιπαραγωγικές, αντιαναπτυξιακές και δυσλειτουργικές προβλέψεις στα υπό ψήφιση νομοσχέδια. Και αυτό το νομοσχέδιο βρίθει τέτοιων διατάξεων. Σας καλώ να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αναθεωρήσετε όπου δει, εκεί όπου πρέπει δηλαδή», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος εισάγει θεσμικές αλλαγές που έχουν στόχο να κάνουν πιο δυνατό το κράτος για την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια.

"Τι κρύβεται πίσω από τις πομπώδεις διακηρύξεις για το επιτελικό κράτος; Με αυτές τις εξαγγελίες τι ακριβώς θα ωφεληθεί ο λαός; Θα επιστρέψουν οι συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα; Θα αλλάξει η εργασιακή ζούγκλα; Θα σταματήσουν να σκοτώνονται οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας; Θα υπάρξει μόνιμη εργασία; Θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα που συντρίβει το λαό; Το επιτελικό κράτος θα καταργήσει τα μνημόνια;», είπε ο Θανάσης Παφίλης και προσέθεσε ότι οι θεσμικές αλλαγές έχουν στόχο να κάνουν πιο δυνατό το κράτος για την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

«Όπως θυσιάσατε τα λαϊκά συμφέροντα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι τώρα, με αυτές τις αλλαγές, με συνταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, προστατεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απευθυνόμενος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής. Είπε ακόμα ότι «με το νομοσχέδιο το κράτος γίνεται πιο ανθεκτικό, για την ανάκαμψη των κερδών αυτών που κατέχουν τον πλούτο στη χώρα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διαμορφώνει έναν σκληρό πυρήνα ανώτερων κρατικών υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής αυτής ανεξάρτητα από την εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, γιατί όλοι έχουν υπογράψει δεσμεύσεις στην ΕΕ και έχουν ως ευαγγέλιο τον αυστηρό έλεγχο εφαρμογής της από την Κομισιόν».

«Πολιτικούς γιάπηδες θέλετε να φτιάξετε», είπε ο Θανάσης Παφίλης και τόνισε πως «ο ισχυρισμός ότι το κράτος θα είναι φιλικό και θα υπηρετεί τον πολίτη, δεν αντέχει ούτε στο Δημοτικό» γιατί «το αστικό κράτος, είναι σκληρό ταξικό κράτος και τα συμφέροντα είναι αντιτιθέμενα αφού όσο πιο πολύ δουλεύει ο εργαζόμενος τόσο κερδίζει ο καπιταλιστής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο του νομοσχεδίου για την Επιτροπή "Ελλάδα 2021".

«Η πρόθεση του άρθρου 113 να κατασκευάσει ένα εθνικό αφήγημα και ενιαία εικόνα της ιστορίας της Ελλάδας, επιχειρεί να συσκοτίσει τις ταξικές αντιθέσεις που συντέλεσαν στη διαμόρφωση και στην πορεία του ελληνικού κράτους. Πολύ περισσότερο, επιχειρεί να συσκοτίσει τη διαχρονική ταξική του ταυτότητα. Ποτέ δεν ήταν κράτος όλων των Ελλήνων, με την ταξική έννοια», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «το νομοσχέδιο επιχειρεί να προάγει το ιδεολόγημα της εθνικής ενότητας και, μέσα από αυτό, να παρουσιάσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης ως συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Θέλει να διευκολύνει την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από όλα τα αστικά κόμματα, στο όνομα των εθνικών συμφερόντων και των αστικών δικαιωμάτων».

Είπε επίσης ότι το ΚΚΕ, με δικές του εκδηλώσεις, θα προβάλει πλατιά στο λαό τις θέσεις του και φυσικά θα πάρει μέρος σε όποιες συζητήσεις κληθεί, προβάλλοντας την πραγματική ιστορία της χώρας, από αυτή τη σκοπιά.

Ο Κ. Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης

«Παραλογισμό», χαρακτήρισε τις αρμοδιότητες που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Δεν έχουμε πρωθυπουργό αλλά έχουμε θεό. Μόνο ένας θεός μπορεί να τα κάνει αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι θεός και γι' αυτό θα αποτύχει», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο θέμα της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου.

«Η κ. Θάνου είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Μιλάτε για συνέχεια του κράτους. Εάν έχει συνέχεια το κράτος θα πρέπει να κρατήσετε και την κ. Θάνου. Εάν δεν έχει τότε θα πρέπει να καταργήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Βελόπουλος και επανέλαβε την άποψη που είχε διατυπώσει και χθες πως «ο δικαστής μετά τη θητεία του δεν πρέπει να πολιτεύεται».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υποστήριξε ότι η Βουλή θα πρέπει να τοποθετηθεί ως προς το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» στις οποίες θα πρέπει να επιμείνει η Ελλάδα, εάν η Τουρκία επιχειρήσει τελικά γεώτρηση στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.


Ο Κ. Γρηγοριάδης του ΜέΡΑ25

«Εάν το κράτος μας δεν ήταν τόσο αναξιοκρατικό, επί τόσες δεκαετίες, τόσο αδιαφανές, τόσο αφόρητα δυσλειτουργικό για τους πολίτες του, τόσο βαθιά κομματικό και τόσο παράνομο, τότε δεν θα ήμασταν χρεοδουλοπάροικοι», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

«Πρέπει να αλλάξουμε το κράτος μας επειδή εσείς αποτύχατε», είπε ο βουλευτής απευθυνόμενος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, και συνέχισε: «Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αλήθεια, αποτύχατε λιγότερο, επί 4,5 χρόνια. Εσείς της ΝΔ αποτυγχάνετε συστηματικά και διαχρονικά σε αυτόν τον τομέα, παραπάνω από μισό αιώνα. Και αν τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τον κατηγορήσει κανείς ότι δεν έδειξε τη διάθεση να τα βάλει πραγματικά με τις παθογένειες του κράτους, για τη ΝΔ θα μπορούσε κανείς εύλογα να ισχυριστεί, πως δημιούργησε συστηματικά όλες τις παθογένειες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 είπε ότι τις εκατοντάδες χιλιάδες διορισμών, τα τελευταία 40 χρόνια, τις έκανε η παράταξη της ΝΔ συνεπικουρούμενη από «την άλλη μεγάλη πολύ σπουδαία παράταξη της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ» και σήμερα και οι δύο κρατάνε τη ρομφαία της κάθαρσης.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, είπε ότι τα 4,5 χρόνια δεν στάθηκαν αρκετά για να συγκρουστεί ούτε με την τρόικα και τους θεσμούς ούτε με το πελατειακό και κομματικό κράτος. Μάλιστα επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, αυτό το κράτος να το εμπλουτίσει με τους δικούς του ανθρώπους.

ΑΠΕ/ΜΠΕ 

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με το επιτελικό κράτος. Τη συζήτηση έκλεισε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. 

Έγινε δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής από την πλειοψηφία της Βουλής, ήτοι από τη Νέα Δημοκρατία. Τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία είναι τα: 36,37, 41 έως 44, 82 έως 103 και 118.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοκληρώθηκε και η ψηφοφορία. 


Την ομιλία του στο βήμα της Βουλής ολοκλήρωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. 

Για κράτος με μεγάλο κεφάλι και σώμα σπιθαμής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος.

«Ένα κράτος που συχνά εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες. Έχουμε επιτέλους χρέος να το αλλάξουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια περιέγραψε κάποιες εικόνες από το μέλλον.

Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα, οι υπουργοί θα νομοθετούν και τα χρονοδιαγράμματα θα τα παρακολουθεί το ηλεκτρονικό σύστημα «Μαζί» ενώ το συντονισμό θα έχει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου.

«Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Πολλές πράξεις θα γίνονται μόνο με την υπογραφή του γενικού διευθυντή. Σταματούν οι ουρές», συνέχισε ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι αυτές ξεκινούν από την κυβέρνηση και συνεχίζει με την ανάταξη του κράτους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αποτελεσματική και γρήγορη, η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και θεσμοθετείται θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα με 3ετή θητεία μέσω ΑΣΕΠ, ο Γενικός Διευθυντής θα έχει δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις, η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται με σκοπό να έχουμε λιγότερους αλλά καλύτερους νόμους, καθιερώνεται Εθνικής Αρχή Διαφάνειας.

«Δικαίως το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο για την αποτελεσματικότερη δράσης της διοικητικής δομής και ριζοσπαστικό μοντέλο διακυβέρνησης», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως στις Δημοκρατίες ο πολυτιμότερος πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς που ορίζουν τους κανόνες και πως συντήρηση σημαίνει ο συμβιβασμός με παλιές παθογένειες.

«Η αποκατάσταση σύγχρονων θεσμών αποτελεί προοδευτική επιλογή», υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας πως «μια κυβέρνηση κατακερματισμένη και ένα κράτος πολυδαίδαλο δεν βοηθά μια χώρα που ζητά να αφήσει πίσω της την κρίση».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «πρόοδος σημαίνει αποτέλεσμα, σημαίνει να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες».

Παράλληλα είπε πως για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «συμβουλευτήκαμε τη διεθνή εμπειρία» και πολλά από τα μέτρα που προβλέπει «σε προηγμένες χώρες ισχύουν από καιρό».

Όσο για τις αλλαγές που έκανε δεκτές η κυβέρνηση στην αρμόδια επιτροπή ανέφερε ότι «αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση ξέρει να ακούει» και πως η αναζήτηση συναίνεσης θα είναι μόνιμος στόχος της.

«Σκοπός της διαβούλευσης είναι τα νομοσχέδια να βελτιώνονται. Το συγκεκριμένοι που έρχεται προς ψήφιση είναι διαφορετικό από αυτό που εισήχθη στην Επιτροπή. Αποτελεί νίκη του πολιτικού διαλόγου, νίκη του κοινοβουλευτισμού», πρόσθεσε σημειώνοντας πως αυτή την πρακτική θα ακολουθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία και στη συνέχεια.

Απαντώντας στις ενστάσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης είναι ότι είναι «μάλλον άστοχο ο συντονισμός και η στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζονται συγκεντρωτισμός από ένα κόμμα που ως κυβέρνηση συνεχών αντιφάσεων κόστισε πολλά στη χώρα».

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούν να μιλούν για πληθώρα συμβούλων όσοι πολλαπλασίασαν τις θέσεις των μετακλητών». Επ'αυτού είπε ότι οι μετακλητοί στις πρωθυπουργικές δομές μειώθηκαν από 161 σε 108, ότι οι γενικές και ειδικές γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58 και ότι συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

«Τίθεται και ανώτατο όριο στο δυναμικό του πρωθυπουργικού γραφείου, κάτι που ίσχυσε ποτέ ως σήμερα», συνέχισε τονίζοντας πως «επιδίωξή μας είναι να προάγουμε το συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και το υπουργικό συμβούλιο να δρα ως καλοκουρδισμένη μηχανή εφαρμόζοντας το πρόγραμμα για το οποίο πήρε νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό».

Συνεχίζοντας είπε ότι «η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία, ούτε σε εκείνους που αφού εγκαθιστούσαν κομματικούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία, στη συνέχεια έκαναν φωτογραφικές προκηρύξεις για τους προσλάβουν και κάποιοι έπαιρναν φακέλους υποψηφίων στο σπίτι τους».

Τώρα, τόνισε, σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται η θέση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα ενώ «δικαίωμα υπογραφής έχουν όλοι οι γενικοί διευθυντές που επιλέγησαν με δικές σας διαδικασίες κύριοι της αντιπολίτευσης».

Ανακοίνωσε δε ότι σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες και οι επαφές του πολίτη με το δημόσιο θα είναι ψηφιακές».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν έχει συνταχθεί από κάποιο εξωτερικό νομικό γραφείο αλλά από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Μιλώντας για θέματα διαφάνειας αναρωτήθηκε «ποιον ικανοποιεί ένα σύστημα που έφερε τη χώρα στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες διαφάνειας».

Και συμπλήρωσε: «Πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχουν με προϊστάμενο που ήταν διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση;».

«Στα πρότυπα άλλων κρατών η Ελλάδα αποκτά επιτέλους Ενιαία Αρχή Διαφάνειας στην κατεύθυνση του ΟΟΣΑ. Ο επικεφαλής της Αρχής θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό από ανεξάρτητη αρχή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι υπηρετούντες στους 6 παλιούς φορείς θα συνεχίσουν το έργο τους που είναι σε εξέλιξη και οι διευθυντές τους δεν θα διορίζονται από την κυβέρνηση αλλά ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε επιπρόσθετα ότι εδώ και δεκαετίες η λύση ήταν απλά να αλλάζουμε τα πρόσωπα αντί να ιδρυθούν σωστοί θεσμοί προγραμματισμού, δράσης και εποπτείας.

Αναφερόμενος εκ νέου στη κράτος, μίλησε για απρόσωπο κράτος με πολλά πλοκάμια, λίγο συντονισμό το οποίο είναι εκτεθειμένο στην αδιαφάνεια.

Τα αποτελέσματα ανέφερε ήταν ρουσφέτια, λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις, οπισθοδρόμηση, χάσιμο χρόνου και χρήματος.

«Να ξαναγίνει η διοίκηση αληθινά δημόσια. Το νέο φιλικό κράτος να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των πολιτών», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «την οπισθοδρόμηση την πλήρωσαν ακριβά οι πολίτες» και «η Ελλάδα έμεινε για καιρό πίσω από τις εξελίξεις».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού 

«Το να κατηγορείτε τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε με 40% τη δυνατότητα σε αυτή την παράταξη να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ξεφύγετε από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να απαντούν ανά πάσα στιγμή. «Εγώ θα είμαι εδώ να απαντώ όποτε και όταν χρειάζεται. Δεν με έχετε κατηγορήσει ως βουβό αρχηγό της αντιπολίτευσης. Δεν σκοπεύω να είμαι βουβός πρωθυπουργός», συνέχισε.

Σε ότι αφορά την κριτική για τον αριθμό των μετακλητών υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών και αναρωτήθηκε «γιατί δεν τα είπατε τότε ως πρωθυπουργός όσα λέτε σήμερα;». Και συμπλήρωσε: «Αν σας ασκήθηκε κριτική, αφορούσε μόνο τον αριθμό των μετακλητών. Αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση ότι διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ο πρωθυπουργός ρώτησε ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνεί και αν θα ψηφίσει τη διάταξη που ορίζει ότι είναι προκαθορισμένος ο αριθμός των μετακλητών χωρίς να μπορεί κανένας υπουργός να τον τροποποιεί.

«Χαίρομαι που εκμαιεύω ψήγματα συναίνεσης», είπε στη συνέχεια και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν συμφωνεί με τη διάταξη που ορίζει τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και με εκείνη που δίνει δυνατότητα υπογραφής στους γενικούς διευθυντές.



«Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς; Είχε και κάποιο παρατσούκλι.. Έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την επανάσταση και μετά. Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού;», συμπλήρωσε και είπε ότι για αυτό ιδρύεται ανεξάρτητη αρχή όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ.

Σχετικά με το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού διάβασε παλαιότερη τοποθέτηση της κας Θάνου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. «Για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Όταν τοποθετήθηκε η κα Θάνου, είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», είπε και πρόσθεσε: «Να μάθετε κ. Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά κάνει, για συνέπεια να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια».

Τέλος σε ότι αφορά την ΕΥΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης περίπου παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και στη συνέχεια του κράτους κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο: «αντιλαμβάνομαι ότι ξεκινώντας την θητεία σας εκ των προτέρων δεν δίνεται εμπιστοσύνη στους ίδιους τους υπουργούς σας αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα. Εύχομαι το σχήμα που έχετε αποφασίσει να αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη.»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλέστηκε επιστολή του κ. Μητσοτάκη από το 2014 ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία ζητούσε να παραμείνει στη θέση του ως γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Ρακιντζής παρά το γεγονός ότι η θητεία του είχε λήξει.

«Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου και ψάχνει τη Novartis και ψάχνει το θεσμό δεν υπάρχει σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό,» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στη διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Διαστρέβλωση τα περί αριθμού μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει την «ψευδή εντύπωση» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών.

«Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ.»

Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους. Η κα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 12.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Συνεπώς εδώ έχουμε μια λαθροχειρία, μια διαστρέβλωση, η οποία προφανώς είχε στόχο να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει μια στρατιά συνεργατών, μετακλητών θέλοντας να καταλάβει το κράτος. Είχατε δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών... για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του είχε φέρει την "στρατιά των κατσαπλιάδων" για να καταλάβει το κράτος,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Έρχεστε εσείς σήμερα και με το καλημέρα συστήνετε 700 θέσεις μετακλητών.. Μέσα σε τρεις μέρες ο κ. Γεραπετρίτης κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό. Μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι,» σημείωσε, συμπληρώνοντας «έχω την αίσθηση ότι ούτε εσείς στο τέλος δε θα ξέρετε πόσοι είναι.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι εκτός του αριθμού, αυξάνονται επίσης οι απολαβές των μετακλητών επιβαρύνοντας το δημόσιο προϋπολογισμό, αλλά και μειώνονται οι προϋποθέσεις, καθώς δεν απαιτείται πια πτυχίο ΑΕΙ, παρά μόνο απολυτήριο λυκείου.

«Το κράτος δεν είναι φέουδο»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.

«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το σημερινό ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Με μια πρόχειρη ματιά και έρευνα την οποία κάναμε διαπιστώσαμε ότι το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το εν λόγω πανεπιστήμιο είναι αυτός που αναφέρεται, όχι σε σπουδές management όπως δηλώνει στο βιογραφικό του ο εκλεκτός, αλλά το department of music. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ..» αναρωτήθηκε o κ. Τσίπρας.

«Τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι κρίσιμα θέματα. Με ποια εχέγγυα επιλέγετε εσείς έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και η μόνη του περγαμηνή είναι ότι ήταν σε κάποια ιδιωτική εταιρία security.»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρία έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης, πρόστιμα από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ και άλλες παραβιάσεις.

«Με ποια εχέγγυα και ποιες ασφαλιστικές δικλείδες μας λέτε ότι μπορεί να ανταποκριθεί αυτός ο άνθρωπος στην εθνική αποστολή με όρους εθνικού σχεδιασμού, με όρους εμπιστοσύνης και εχεμύθειας και το κυριότερο με όρους σεβασμού στο δημοκρατικό χαρακτήρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.»

«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ υπάρχει δημοκρατία και θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας και θα σας ελέγχουμε καθημερινά και αν δεν τηρείτε το νόμο και το Σύνταγμα θα λογοδοτείτε,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Τριτολογία και τεταρτολογία Α. Τσίπρα

Υποκρισία καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΔ για τη «δήθεν έγνοια της για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο έπειτα από τον κ. Γεραπετρίτη, την κ. Κεραμέως και τον κ. Βορίδη που είχαν προηγηθεί (οι δύο πρώτοι έχοντας ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού) για να απαντήσουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε σχετικά με την παρέμβαση του κ. Βορίδη ότι «δεν γνώριζα ότι το κοινοβούλιο διαθέτει έναν πρωθυπουργό βουβό που χρειάζεται δικηγόρο για να πάρει τον λόγο να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Είπε ότι κατά τη δευτερολογία του δεν υπήρξε καμία προσωπική μομφή ούτε προς τον κ. Βορίδη, ούτε προς τον κ. Γεραπετρίτη, ούτε προς την κ. Κεραμέως, αλλά ότι υπήρξε πολιτική κριτική.

Απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη είπε ότι δεν γνώριζε πως δεν έχει συντάξει εκείνος την «επίμαχη φωτογραφική τροπολογία» που κατατίθεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε μεθαύριο (σ.σ. για την Επιτροπή Ανταγωνισμού). «Καταρχάς σας τιμά, γιατί είναι μια επαίσχυντη και φωτογραφική τροπολογία και προσπαθήσατε να αποποιηθείτε της ευθύνης, κάποιος όμως την έφτιαξε και επειδή υπάρχει συλλογική ευθύνη στην κυβέρνηση, σας παίρνει και εσάς η μπάλα». Πρόσθεσε ότι δεν άφησε καμία μομφή ούτε για την επαγγελματική σταδιοδρομία του ούτε για το γεγονός ότι ήταν βασικός σύμβουλος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επί προεδρίας Κυριτσάκη, ούτε για το ότι είχε απολαβές από αυτή την ιδιότητα του και πόσες. «Η μομφή αφορά την πολιτική κρίση της κυβέρνησης σας που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι με τον ίδιο τρόπο απαντά και στην κ. Κεραμέως.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε τροπολογία που είχε καταθέσει το 2016 ο τότε αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης με σκοπό να περάσει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης.

«Δεν απέδωσα καμία μομφή σε εσάς γιατί το 2009 δεν είχατε γνωρίσει τον σύζυγό σας, αλλά το 2016, όταν κατατέθηκε αυτή η τροπολογία, ήταν σύζυγός σας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ουσία της κριτικής που άσκησε δεν ήταν ούτε στην επαγγελματική σταδιοδρομία της κ. Κεραμέως ούτε στην οικογενειακή σχέση της, «αλλά ότι τότε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αναδρομικής ισχύος, λέγοντας μάλιστα τότε όλοι ότι είναι αντισυνταγματικό και απαράδεκτο να διακοπεί στη μέση η θητεία των μελών και του προέδρου της Επιτροπής». «Τότε ήταν αντισυνταγματικό να διακόπτεται στη μέση η θητεία, τώρα δεν είναι αντισυνταγματικό να διακόπτεται μια θητεία με τροπολογία που έχει αναδρομικότητα», σχολίασε.

«Αυτή την υποκρισία κατήγγειλα και θα συνεχίζω να τη καταγγέλλω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αποπέμψει τον επικεφαλής της ΕΥΠ ή «αν σκοπεύετε να αλλάξετε τον νόμο, γιατί απ' ό,τι φαίνεται αν οι νόμοι δεν συνάδουν με τους σκοπούς σας, τόσο το χειρότερο για τους νόμους και το Σύνταγμα».

Το ίδιο ζήτημα έθεσε ξανά, κατά την τεταρτολογία του, απαντώντας στη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη.

«Ο διοικητής της ΕΥΠ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο, μουσικός δεν είναι, έχει κάνει μανατζμεντ δια αλληλογραφίας, οφείλετε λοιπόν να τηρήσετε τον νόμο και να τον αντικαταστήσετε, εκτός αν θέλετε και σε αυτό το θέμα να αλλάξετε το σύνταγμα με τροπολογία, για να το κάνετε όπως θέλετε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη πως «η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή επιταγή» και πως «το ότι κερδίσατε τις εκλογές δεν σημαίνει ότι έχετε πάντα δίκιο και δεν θα ελέγχεστε».

Σχολίασε ότι κατά την τοποθέτηση του «απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας» και «μου είπατε αν συμφωνούμε να ψηφίσουμε κι εμείς διατάξεις τις οποίες εμείς ζητήσαμε να αλλάξουν..». Είπε ότι διάταξη που προέβλεπε αρχικά τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να ορίζει ή να αυξάνει τους μετακλητούς, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσυρθεί και αποσύρθηκε και επιπλέον ότι δεν είναι δικό του θέμα το πότε θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά της κυβέρνησης. «Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, αυτό που λέμει όμως είναι ότι η κριτική που κάνουμε είναι πολύ ουσιαστική σε ό, τι αφορά τις αμοιβές των μετακλητών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς κάναμε πολύ δύσκολη προσπάθεια και να περιορίσουμε τις αμοιβές και τον αριθμό και εσείς αυξάνετε και τον αριθμό και τις αμοιβές και συρρικνώνετε τις προϋποθέσεις στο να έχουν απολυτήριο Λυκείου όσοι είναι συνεργάτες υπουργών».

«Δεν ξέρω αν τελικά το σωσίβιο σας είναι ο κ. Βαρουφάκης. Τώρα κάθε φορά που είστε σε δύσκολη θέση θα μου λέτε τι είπε στα βιβλία του; Αναφορικά με τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο του, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και δεν άφησε καμία σκιά κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Σχετικά, τέλος, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε ότι αν η ΝΔ είχε πράγματι έγνοια για την κομματικοποίηση, γιατί δεν προχώρησε και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως στον Συνήγορο του Καταναλωτή που προΐσταται ο κ. Ζαγορίτης, «γιατί δεν φέρνετε τροπολογία να απαγορεύσετε και στον κ. Ζαγορίτη;»

Αναφορικά με την κ. Θάνου που διετέλεσε επικεφαλής στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού επί πρωθυπουργίας του, είπε ότι στο νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού διατελούν και έχουν διατελέσει άριστοι νομικοί και πως περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης  

Στον τρόπο επιλογής των αρχηγών της ΕΥΠ από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή αναφέρθηκε σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στην επιλογή του κ. Κοντολέοντος από τη σημερινή κυβέρνηση και του κ. Ρουμπάτη από την προηγούμενη ως αρχηγών της ΕΥΠ περιπτώσεις τις οποίες χαρακτήρισε «εμβληματικές» για τα θέματα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, «εξαιτίας της φύσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας».

«Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαφάνεια και η ισχύς τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφάνεια», είπε.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα βιογραφικά του πρώην και του νυν αρχηγού της ΕΥΠ.

«Το βιογραφικό του κ. Ρουμπάτη ήταν πράγματι εξαιρετικό γι' αυτό και κατ' αρχήν είχα μια πολύ θετική διάθεση απέναντί του», είπε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας, ότι «τον Μάιο του 2015 μετέφερε στοιχεία για συγκεκριμένη συνεδρίαση σε υπουργούς και στελέχη της τότε κυβέρνησης γνωρίζοντας ότι ήταν αναληθή και προκάλεσαν μια ατμόσφαιρα που έκανε πολύ κακό στη διαπραγμάτευση εκείνης της εποχής».

Κατηγόρησε τέλος την κυβέρνηση ότι ανεξάρτητα από καλές προθέσεις, με την τοποθέτηση του πρώην γενικού διευθυντή της πολυεθνικής G4S στην Ελλάδα στη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ, συνεχίζεται να αναπαράγεται η αδιαφάνεια, «ενώ πάμε ένα στάδιο παραπέρα. Στη μετακίνηση μάνατζερ από επιχειρήσεις που έχουν παίξει νευραλγικό ρόλο στην παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων, στην ΕΥΠ».



Ο Γ. Γεραπετρίτης

Νωρίτερα είχε λάβει τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος ανέφερε πως αποκλείονται όλοι οι προϊστάμενοι από τις θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Γεραπετρίτης καταθέτει επίσης και νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία, η επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα γίνεται από επιτροπή που η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα έχει την πλειοψηφία. Και τα δύο ζητήματα αποτελούν προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες διατυπώθηκαν και σήμερα, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ειδικά για την εξαίρεση των μετακλητών από τις θέσεις των προϊσταμένων της Αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι είναι μείζον πολιτικό και συνταγματικό ζήτημα να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ιδιώτες σε αυτές τις κομβικές θέσεις. Για δε την επιτροπή επιλογής των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να είναι τρία τα μέλη του ΑΣΕΠ και όχι δύο ώστε να έχουν την πλειοψηφία.

Ο κ Γεραπετρίτης ακόμη είπε πως αλλάζει η αρχική διατύπωση διάταξης του άρθρου 113 για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σύμφωνα με την οποία σκοπός της Επιτροπής θα ήταν και «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους». Την αλλαγή στο λεκτικό ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, λέγοντας ότι επέρχεται αλλαγή έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία εθνική αναφορά και ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία, σε σχέση με το εύρος των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει η νέα Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι «η δημιουργία ενιαίας εικόνας branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».


Η απάντηση της Ν. Κεραμέως

Απάντηση στην αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό της και στον σύζυγό της έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ζητώντας τον λόγο στην Ολομέλεια.

«Το 2016 φέρατε μια διάταξη στη Βουλή η οποία θέσπιζε ένα νέο ασυμβίβαστο, μεταξύ μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και βουλευτή. Ο σύζυγος, ο οποίος ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρόνια, εκλήθη από την ελληνική κυβέρνηση το 2009 να συνδράμει την Επιτροπή Ανταγωνισμού -δεν ήμασταν παντρεμένοι τότε, δεν είχα καμία σχέση με τον δημόσιο βίο- και ήρθατε και είπατε ότι ποινικοποιείτε τη μελλοντική συζυγική σχέση ενός ανθρώπου. Το 2009 ορίστηκε μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν ήμασταν παντρεμένοι, εγώ δεν είχα καμία σχέση με το δημόσιο βίο. Και φέρατε τη διάταξη 6 χρόνια αργότερα» είπε η υπουργός Παιδείας απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «συγκρίνατε απόψε μια φωτογραφική διάταξη που είχε στόχο να τιμωρήσει δύο ανθρώπους, τον σύζυγό μου και εμένα, με την περίπτωση της κυρίας Θάνου που το ίδιο πρόσωπο ήταν σύμβουλός σας και το ίδιο πρόσωπο εκλήθη να λειτουργήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

«Στη μια περίπτωση είχαμε καθαρά τιμωρητική στάση εναντίον δύο ανθρώπων. Τώρα όμως έρχεται η κυβέρνηση και σας λέει: ελάτε όλοι μαζί να αποκομματικοποίησουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν θέλετε την αποκομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν έχετε παρά να ψηφίσετε αυτήν τη διάταξη», είπε η υπουργός Παιδείας.


Ο Μ. Βορίδης

«Ακούσαμε το καταπληκτικό. Να εγκαλεί ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό, για λαϊκισμό! Και επίσης να εγκαλεί τη ΝΔ για κομματικοποίηση! Ποιος; Αυτός που διόρισε την κυρία Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού! Τη νομική του σύμβουλο! Άμισθη δε γιατί είχε γοητευτεί από τα χαρίσματα του κ. Τσίπρα και έπρεπε να προσφέρει αμίσθως!», σχολίασε αμέσως μετά την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Όπως δε τόνισε ο κ. Βορίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσχετίσει την περίπτωση της κυρίας Θάνου με ανθρώπους οι οποίοι είχαν σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε χρόνο και με τρόπο άσχετο με τοποθέτηση πολιτική. «Αυτοί που είχαν καριέρα χωρίς να τους έχει διορίσει κανείς πολιτικός εκεί, να συγκρίνονται με την κομματική εγκάθετο του κυρίου Τσίπρα, την κ. Θάνου! Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Εσείς δεν δικαιούσθε να ομιλείτε, για να θυμηθώ μια ωραία φράση!», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε ακόμη ότι η ΝΔ είχε εγκαίρως και με σαφήνεια προειδοποιήσει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε ενημερώσει τον ελληνικό λαό και είχε δεσμευτεί, ότι δεν θα αποδεχθεί την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι είναι μια τοποθέτηση η οποία θίγει την ακεραιότητα, την αυτονομία και την ανεξαρτησία της Επιτροπής». «Είμαστε λοιπόν απολύτως απολύτως συνεπείς με όσα έχουμε πει, σε όσα έχουμε δεσμευτεί και τα οποία έχουν εγκριθεί από τον ελληνικό λαό», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Ο Α. Λοβέρδος του ΚΙΝΑΛ  

«Είναι πανθομολογούμενη η ανάγκη να αποκτήσει η οικονομία όχι απλώς σοκαριστικούς αλλά συγκλονιστικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και για να γίνει αυτό απαιτείται περιορισμός της γραφειοκρατίας. Διαχωρίζουμε τη θέση μας από την κυβερνητική πλειοψηφία ως προς το παρόν σχέδιο νόμου, αλλά και από τη μείζονα αντιπολίτευση που επιβάρυνε την κοινωνία και την οικονομία με δεκάδες μονάδες γραφειοκρατίας, δίχως ποτέ να μετρήσει τα αποτελέσματα της», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι το κράτος που εισηγείται το σχέδιο νόμου είναι «δήθεν επιτελικό» και πρόσθεσε ότι, προσθέτει γραφειοκρατία.

«Έξι γενικές γραμματείες υπό τον πρωθυπουργό, ελεγκτικές επικαλύψεις, παράλληλες αρμοδιότητες, συναρμοδιότητες, εκατοντάδες υπάλληλοι, γραφειοκρατία ακόμη και για την κατάθεση ενός νόμου στη Βουλή. Έτσι θα μπορέσουμε να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς;» διερωτήθηκε

«Αντί μιας λιτής επιτελικής διοίκησης που θα λειτουργήσει τάχιστα για να άρει εμπόδια, να απαλλάσσει σημαντικά την οικονομία από το θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα του κράτους, αντί γι' αυτό, ιδού το πρώτο θεσμικό τέκνο της κυβέρνησης: μια θηριώδης γραφειοκρατική δομή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε:

«Δύο είναι οι προοπτικές αυτής της δαιδαλώδους υπηρεσίας υπό τον πρωθυπουργό. Ή θα παραμεριστεί από την ίδια τη ζωή, ή θα καταδυναστεύσει την οικονομία, την κοινωνία και θα παγιδεύει τελικά την ίδια την κυβέρνηση και ως προς την άσκηση του νομοθετικού έργου», εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις περί λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σχολαστικές», ενώ διερωτήθηκε. «Γιατί έπρεπε να διατυπώσετε 17 ολόκληρα άρθρα ενός νέου νόμου».

«Από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου έχουμε καταστήσει σαφή την πρόθεσή μας να ασκήσουμε υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια ούτε να σωπαίνουμε όταν διαπιστώνουμε αντιπαραγωγικές, αντιαναπτυξιακές και δυσλειτουργικές προβλέψεις στα υπό ψήφιση νομοσχέδια. Και αυτό το νομοσχέδιο βρίθει τέτοιων διατάξεων. Σας καλώ να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να αναθεωρήσετε όπου δει, εκεί όπου πρέπει δηλαδή», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος εισάγει θεσμικές αλλαγές που έχουν στόχο να κάνουν πιο δυνατό το κράτος για την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια.

"Τι κρύβεται πίσω από τις πομπώδεις διακηρύξεις για το επιτελικό κράτος; Με αυτές τις εξαγγελίες τι ακριβώς θα ωφεληθεί ο λαός; Θα επιστρέψουν οι συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα; Θα αλλάξει η εργασιακή ζούγκλα; Θα σταματήσουν να σκοτώνονται οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας; Θα υπάρξει μόνιμη εργασία; Θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα που συντρίβει το λαό; Το επιτελικό κράτος θα καταργήσει τα μνημόνια;», είπε ο Θανάσης Παφίλης και προσέθεσε ότι οι θεσμικές αλλαγές έχουν στόχο να κάνουν πιο δυνατό το κράτος για την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

«Όπως θυσιάσατε τα λαϊκά συμφέροντα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι τώρα, με αυτές τις αλλαγές, με συνταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, προστατεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απευθυνόμενος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής. Είπε ακόμα ότι «με το νομοσχέδιο το κράτος γίνεται πιο ανθεκτικό, για την ανάκαμψη των κερδών αυτών που κατέχουν τον πλούτο στη χώρα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διαμορφώνει έναν σκληρό πυρήνα ανώτερων κρατικών υπαλλήλων που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής αυτής ανεξάρτητα από την εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, γιατί όλοι έχουν υπογράψει δεσμεύσεις στην ΕΕ και έχουν ως ευαγγέλιο τον αυστηρό έλεγχο εφαρμογής της από την Κομισιόν».

«Πολιτικούς γιάπηδες θέλετε να φτιάξετε», είπε ο Θανάσης Παφίλης και τόνισε πως «ο ισχυρισμός ότι το κράτος θα είναι φιλικό και θα υπηρετεί τον πολίτη, δεν αντέχει ούτε στο Δημοτικό» γιατί «το αστικό κράτος, είναι σκληρό ταξικό κράτος και τα συμφέροντα είναι αντιτιθέμενα αφού όσο πιο πολύ δουλεύει ο εργαζόμενος τόσο κερδίζει ο καπιταλιστής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο του νομοσχεδίου για την Επιτροπή "Ελλάδα 2021".

«Η πρόθεση του άρθρου 113 να κατασκευάσει ένα εθνικό αφήγημα και ενιαία εικόνα της ιστορίας της Ελλάδας, επιχειρεί να συσκοτίσει τις ταξικές αντιθέσεις που συντέλεσαν στη διαμόρφωση και στην πορεία του ελληνικού κράτους. Πολύ περισσότερο, επιχειρεί να συσκοτίσει τη διαχρονική ταξική του ταυτότητα. Ποτέ δεν ήταν κράτος όλων των Ελλήνων, με την ταξική έννοια», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «το νομοσχέδιο επιχειρεί να προάγει το ιδεολόγημα της εθνικής ενότητας και, μέσα από αυτό, να παρουσιάσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης ως συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Θέλει να διευκολύνει την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται από όλα τα αστικά κόμματα, στο όνομα των εθνικών συμφερόντων και των αστικών δικαιωμάτων».

Είπε επίσης ότι το ΚΚΕ, με δικές του εκδηλώσεις, θα προβάλει πλατιά στο λαό τις θέσεις του και φυσικά θα πάρει μέρος σε όποιες συζητήσεις κληθεί, προβάλλοντας την πραγματική ιστορία της χώρας, από αυτή τη σκοπιά.

Ο Κ. Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης

«Παραλογισμό», χαρακτήρισε τις αρμοδιότητες που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Δεν έχουμε πρωθυπουργό αλλά έχουμε θεό. Μόνο ένας θεός μπορεί να τα κάνει αυτά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι θεός και γι' αυτό θα αποτύχει», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο θέμα της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου.

«Η κ. Θάνου είναι ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Μιλάτε για συνέχεια του κράτους. Εάν έχει συνέχεια το κράτος θα πρέπει να κρατήσετε και την κ. Θάνου. Εάν δεν έχει τότε θα πρέπει να καταργήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Βελόπουλος και επανέλαβε την άποψη που είχε διατυπώσει και χθες πως «ο δικαστής μετά τη θητεία του δεν πρέπει να πολιτεύεται».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υποστήριξε ότι η Βουλή θα πρέπει να τοποθετηθεί ως προς το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» στις οποίες θα πρέπει να επιμείνει η Ελλάδα, εάν η Τουρκία επιχειρήσει τελικά γεώτρηση στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.


Ο Κ. Γρηγοριάδης του ΜέΡΑ25

«Εάν το κράτος μας δεν ήταν τόσο αναξιοκρατικό, επί τόσες δεκαετίες, τόσο αδιαφανές, τόσο αφόρητα δυσλειτουργικό για τους πολίτες του, τόσο βαθιά κομματικό και τόσο παράνομο, τότε δεν θα ήμασταν χρεοδουλοπάροικοι», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

«Πρέπει να αλλάξουμε το κράτος μας επειδή εσείς αποτύχατε», είπε ο βουλευτής απευθυνόμενος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, και συνέχισε: «Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αλήθεια, αποτύχατε λιγότερο, επί 4,5 χρόνια. Εσείς της ΝΔ αποτυγχάνετε συστηματικά και διαχρονικά σε αυτόν τον τομέα, παραπάνω από μισό αιώνα. Και αν τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τον κατηγορήσει κανείς ότι δεν έδειξε τη διάθεση να τα βάλει πραγματικά με τις παθογένειες του κράτους, για τη ΝΔ θα μπορούσε κανείς εύλογα να ισχυριστεί, πως δημιούργησε συστηματικά όλες τις παθογένειες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 είπε ότι τις εκατοντάδες χιλιάδες διορισμών, τα τελευταία 40 χρόνια, τις έκανε η παράταξη της ΝΔ συνεπικουρούμενη από «την άλλη μεγάλη πολύ σπουδαία παράταξη της μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ» και σήμερα και οι δύο κρατάνε τη ρομφαία της κάθαρσης.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, είπε ότι τα 4,5 χρόνια δεν στάθηκαν αρκετά για να συγκρουστεί ούτε με την τρόικα και τους θεσμούς ούτε με το πελατειακό και κομματικό κράτος. Μάλιστα επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, αυτό το κράτος να το εμπλουτίσει με τους δικούς του ανθρώπους.

ΑΠΕ/ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία