ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο

Πώς τοποθετούνται οι ομιλητές στο κείμενο που περιλαμβάνει διατάξεις μεταξύ άλλων για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ και το πανεπιστημιακό άσυλο

 07/08/2019 16:48

Η συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Βουλή έχει επανέλθει το ενδιαφέρον πολιτικών και πολιτών καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο που αφορά μεταξύ άλλων την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, το πανεπιστημιακό άσυλο.  

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με αιχμές τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.

«Καθιερώσατε την απλή αναλογική για να οδηγήσετε τα πράγματα σε χαοτικές καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτοντας ότι «το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν το μπάχαλο σε έναν θεσμό που δεν σας πείραζε να φτάσει σε αυτή τη θέση που έχει φτάσει σήμερα».

Επισήμανε ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν έχει τύχει ποτέ ξανά δήμαρχος ή περιφερειάρχης που να παίρνει στις εκλογές το 50% + 1 να μην έχει την πλειοψηφία στα όργανα που διοικούν τον δήμο ή την περιφέρεια. «Είναι μια βαθύτατα αντιδημοκρατική λογική, είναι βαθύτατα ανορθολογική είναι προσβλητική απέναντι στους ψηφοφόρους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε υποστηρίζει ότι το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία, επισήμανε ότι «το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ».

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψίες στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, «που οδήγησαν σε απείρου κάλλους φράσεις και πρακτικές με κλασσικότερο το ότι "οι αντιμνημονιακοί ξέρουν να μαζεύουν τα σκουπίδια καλύτερα από τους υπόλοιπους", με αποτέλεσμα να μας παραδώσετε μια ωρολογιακή βόμβα σκουπιδιών στο λεκανοπέδιο Αττικής, με την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής σε σκουπίδια να επαρκεί μέχρι το τέλος του έτους».

Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον χειμώνα, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συναινέσει σε έναν νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές «που θα εξασφαλίζει την αναλογικότητα, την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι αναβαθμίζονται τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια διότι αφαιρούνται αρμοδιότητες σε δευτερεύοντα θέματα. Είπε ακόμα ότι στις σοβαρές συζητήσεις, όπως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να υποστηρίξει με εναλλακτικό σχέδιο την πρότασή της, ενώ ενθαρρύνεται η συνεργασία και σύμπραξη παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση σε αυτή να συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου-περιφερειάρχη. «Το μόνο που κάνουμε είναι να συμβάλουμε στην κυβερνησιμότητα δίνοντας στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες την αναγκαία πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των δήμων και των περιφερειών», διευκρίνισε. Προσέθεσε δε ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν τη συγκατάθεση της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της πλειοψηφίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

«Η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση που λύνει προβλήματα, είναι αποτελεσματική, έχει τη δική της συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συνεργάζεται με την υγιή επιχειρηματικότητα και προσελκύει επενδύσεις και συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην αντιμετώπιση του πολύ οξυμένου προβλήματος της ανεργίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η Λίνα Μενδώνη 

Στην επαναφορά των αυστηρών ποινών για τους αρχαιοκάπηλους, οι οποίες είχαν μειωθεί με την τελευταία αναθεώρηση του Ποινικού κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε έμφαση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, στόχος των νέων αυστηροποιημένων διατάξεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, «είναι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους αρχαιοκάπηλους», ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δύο μήνες πριν από τις εκλογές μείωσε τις ποινές, στέλνοντας λάθος μήνυμα σε όσους παρανομούν.

«Δεν μπορεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση να έρχεται και να κάνει στείρα αντιπολίτευση εγκαλώντας την κυβέρνηση που προσπαθεί να εμποδίσει αυτή την παρανομία, για δήθεν ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην αγορά», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Έμφαση έδωσε ακόμα η κ. Μενδώνη στην ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), τονίζοντας ότι πρέπει να αποκτήσει θεσμική υπόσταση λειτουργώντας με εξωστρέφεια και απόλυτη διαφάνεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις πολιτικές του το οδήγησε σε διάλυση.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, στόχος του υπουργείου Πολιτισμού για τη ανασύσταση του ΤΑΠΑ είναι μεταξύ άλλων: «Να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό του, να στηρίξει τη στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από τους πόρους του πολιτισμού, να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος».

«Πρέπει να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία στην πολιτιστική διαχείριση και να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα από τη νέα εκκίνηση του ΤΑΠΑ θα πρέπει να είναι διαφανή, άμεσα και μετρήσιμα».

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μεγιστοποίηση της αύξησης των πόρων από τον πολιτισμό και η αξιοποίησή τους με διαφάνεια ώστε να τον ενισχύσουμε δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο πλαίσιο ευκαιριών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και η Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους αυτοχρηματοδότησης του για να υπηρετήσει αυτό το στόχο», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Η επικριτική στάση της Αντιπολίτευσης 

Επικριτική στάση κράτησαν οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης απέναντι στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, Τετάρτη, για πρώτη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καμία νομική ισχύ». 'Ασκησε κριτική, επίσης, για το ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει αρχή, μέση και τέλος», «αποτελείται από πληθώρα άρθρων που διακατέχουν σχεδόν όλα τα υπουργεία και για το ότι πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου «δεν τέθηκαν ποτέ στην πλατφόρμα της διαβούλευσης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα για να αποπροσανατολίσει στην κοινωνία», «βάζοντας επικοινωνιακά στην άκρη τα καυτά ζητήματα, όπως είναι οι αλλαγές στον "Κλεισθένη" και το άσυλο».

Δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ επιφυλάσσεται για την παράγραφο 3 της διάταξης για το άσυλο, που αναφέρεται στην επέμβαση των αρχών «λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπουργός θα προβεί σε βελτιώσεις στη διάταξη. «Στο άρθρο, εκεί που κρύβεται η λεπτομέρεια, στην παράγραφο 3, το αξίωμα της ελευθερίας διακίνησης ιδεών και του ειδικού χώρου του πανεπιστημίου δεν γίνεται σεβαστό. Υπάρχει και υπερβάλλων ζήλος πολλές φορές και μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα», ανέφερε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξει «άκρατη αστυνομοκρατία, στο όνομα της προληπτικής δράσης».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξέφρασε την επιφύλαξη να δημιουργηθεί ένα «ψηφιακό συγκεντρωτικό κράτος που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε και να πάμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία».

Για «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ και, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του επείγοντος, με τον οποίο εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο, σχολίασε ότι «τείνει να μονιμοποιηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε συνεπάγεται βελτίωση της κυβερνησιμότητας, αλλά «θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής». «Πρόκειται για προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως ήταν και ο Καποδίστριας και ο Κλεισθένης», είπε.

Αναφορικά με το άσυλο, επεσήμανε ότι «αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων». «Σε ΑΕΙ-ανώνυμες εταιρείες δε χωράει το άσυλο, που προστατεύει το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν τον αγώνα τους. (σ.σ. Με την προτεινόμενη διάταξη) θα αναγνωρίζεται μόνο το άσυλο για τις μπίζνες των καπιταλιστικών ιδεών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα θέματα ανομίας, «εάν υπήρχε βούληση».

Εκ μέρους της «Ελληνικής Λύσης», ο εισηγητής, Κωνσταντίνος Μπούμπας σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έρχονται στους ΟΤΑ «η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ετεροδιοίκηση» και δίνεται «μεγάλη ισχύς στον δήμαρχο, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε αυταρχικό δήμαρχο-Κρέοντα», «με το δημοτικό συμβούλιο να μην έχει λόγο και ισχύ για κάποιες σημαντικές αποφάσεις».

Για το άσυλο σημείωσε: «Το άσυλο είναι όαση των αρχών της δημοκρατικής ελευθερίας. Δε μπορούμε να ψηφίσουμε διατάξεις που κατακρεουργούν αυτό που λέμε "πανεπιστημιακή εκπαίδευση"».

Ακόμα, με αφορμή τις διατάξεις που αφορούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους από τη ΝΔ μιλάνε για αναδρομική ισχύ του νόμου. «Θέλετε να βολέψετε τα δικά σας παιδιά», δήλωσε.

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα, εκ μέρους του ΜΕΡΑ25, έκανε λόγο για νομοθετική «επέλαση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έντεχνα, επί τέσσερα χρόνια και προεκλογικά, προετοίμασε την κοινή γνώμη για την επέλαση αυτή, ώστε χωρίς αναστολή να φέρει όσα έκρυβαν πίσω από όμορφες λέξεις». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις προωθούμενες αλλαγές στον Κλεισθένη, ανέφερε: «Η ΝΔ λέει: Αδιαφορώ, απονομιμοποιώ τα αποτελέσματα εκλογών με άρθρα νόμου». Για το άσυλο, σημείωσε ότι ο δημόσιος χώρος, με τον οποίο εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ «υπόκειται σε πάμπολους περιορισμούς» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η εφαρμογή της αντιδραστικής ιδεοληψίας για την κατάργηση του ασύλου».

Ο Κ. Βελόπουλος

«Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας, χρειαζόμαστε ένα Συνταγματικό Δικαστήριο», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το πανεπιστημιακό άσυλο και την τοπική αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Επανερχόμενος στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου επέμεινε στην απομάκρυνση των κομματικών παρατάξεων που δημιουργούν μπάχαλο και συχνά κρούσματα βίας. Στο ζήτημα της παρουσίας της αστυνομίας κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανέφερε πως την αστυνομία την φοβούνται μόνο οι εγκληματίες.

Ειδικότερα για το θέμα του παραεμπορίου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι το κόστος του παραεμπορίου «ισούται με τρεις ΕΝΦΙΑ», όπως χαρακτηριστικά είπε και τόνισε ότι τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ είναι 3,2 δισ. ευρώ και το κόστος του παραεμπορίου για την Οικονομία, 9 έως 12 δις ευρώ.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ εξέφρασε τη διαφωνία του, γιατί, όπως είπε, ενώ οι δήμαρχοι ανήκουν σε παρατάξεις που είναι μειοψηφία, συγκεντρώνουν μεγάλες εξουσίες και έφερε ως παράδειγμα το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος εξελέγη με ποσοστό 14%, αλλά οι εξουσίες που συγκεντρώνει, όπως είπε, είναι "δικτατορικές".

«Εάν η πλειοψηφία των δημάρχων ήταν ΣΥΡΙΖΑ, θα νομοθετούσατε διαφορετικά. Νομοθετείτε με βάση το πολιτικό σας ένστικτο», είπε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης.

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος, επανήλθε στο θέμα της κ. Θάνου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υποστήριξε πως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. «Αν θέλετε να είστε δίκαιοι πρέπει να φύγουν όλοι όχι μόνο η κ. Θάνου», ανέφερε.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο δημοσίευμα μεγάλης Τουρκικής εφημερίδας που κάνει λόγο για ορισμό Τουρκικής ΑΟΖ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καλώντας την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα πρώτη εκείνη στον καθορισμό ΑΟΖ, προκειμένου, όπως υποστήριξε, «να σώσουμε ότι μπορούμε , αποφεύγοντας ένα μελλοντικό "τυφώνα" για τα εθνικά μας θέματα».

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος

«Αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, τη νέα δομή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, όπως προβλέπεται μέσα από τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Ζαριφόπουλος έκανε λόγο για αποκαρδιωτική εικόνα της Ελλάδος σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι 26η στις ψηφιακές υπηρεσίες μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ και πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία καταλαμβάνοντας την 27η θέση, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κοστίζει το 7% του ΑΕΠ.

«Είμαστε πολύ φτωχοί και πολύ πίσω. Έχουμε ακόμα απαρχαιωμένες υπηρεσίες, αχρείαστες συνθήκες χρειάζεται να ανασχεδίασουμε τα συστήματα του δημοσίου. Δεν διαλειτουργούν μεταξύ τους, οι πολίτες αναλαμβάνουν με τη φυσική τους παρουσία να τα διαλειτουργήσουν. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σωστά» είπε, «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην δημιουργία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής», ωστόσο όπως τόνισε δεν έδωσε τις απαραίτητες δομές για να καταφέρει το στόχο του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές επικαλύψεις και κατακερματισμός των υπηρεσιών.

«Το νομοσχέδιο αυτό θέτει την οργανωτική δομή για να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα συστήματα του δημοσίου με το υπουργείο να έχει συντονιστικό ρόλο», υποστήριξε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής.

Υποστήριξε ακόμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνέταξε τη ψηφιακή στρατηγική όμως, όπως είπε, ήταν μια προσπάθεια χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα χωρίς συντονισμό και οργάνωση.

«Στόχος μας είναι με αυτή τη ψηφιακή βίβλο που θα επικαιροποιείται τακτικά οι πολίτες να νιώσουν απτά και άμεσα αποτελέσματα και η ζωή τους να γίνει πιο απλή στη σχέση τους με το κράτος. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Έργα και όχι λόγια», κατέληξε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Ο Γ. Καμίνης 

«Πρώτα ξεκαθαρίζεις τις αρμοδιότητες και μετά αλλάζεις τα εκλογικά συστήματα», ανέφερε κατά τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Ο κ. Καμίνης επισήμανε, εκ προοιμίου ότι ο «Καλλικράτης» είχε μια συνεκτική φιλοσοφία, με δήμαρχο εκλεγμένο με καθολική ψηφοφορία και του έδινε τα μέσα να εκτελέσει το πρόγραμμα του. Του εξασφάλιζε μια πλειοψηφία, «υπερβολική ίσως, αλλά πάντως του την εξασφάλιζε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα στη διοίκηση δεν συμβαδίζει με την έννοια ενός κατακερματισμένου δημοτικού συμβουλίου.

«Το δήθεν δημοκρατικό πρόσχημα της απλής αναλογικής έγινε καθ' υπερβολήν. Δεν ελήφθη ούτε καν η στοιχειώδης μέριμνα να μπει ένα κατώφλι, έστω του 3%, για να μην έχουμε αυτόν τον απόλυτο κατακερματισμό των δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής για την καθιέρωση της απλής αναλογικής με τον «Κλεισθένη», σημείωσε όμως ότι και σήμερα εκείνο που έπρεπε να γίνει πρώτα είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων.

«Έρχεστε και κάνετε αυτό το μπάλωμα και προσπαθείτε κάτι πολύ δύσκολο βέβαια, να εισαγάγετε μία λογική κυβερνησιμότητας σε έναν τραγέλαφο», είπε ο Γιώργος Καμίνης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα επιτελικό κράτος το οποίο στην ουσία ουδέποτε θα μπορέσει να λειτουργήσει έτσι, αν δεν προχωρήσουμε στη ριζική αποκέντρωση, γιατί ζούμε σε μία πραγματικότητα ενός υπερτροφικού κεντρικού κράτους».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στο πανεπιστημιακό άσυλο. «Για την πρόληψη των εγκλημάτων δεν μπορείς αβασάνιστα,στον χώρο του πανεπιστημίου να εισάγεις τις δυνάμεις καταστολής και να περιπολούν, όπως θα μπορούν να περιπολούν ή να παρίστανται σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, σε οποιαδήποτε πλατεία ή πεζόδρομο μιας πόλης», είπε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος ελευθερίας, ακαδημαϊκής ελευθερίας που απαιτεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. «Αυτό απαιτεί ένα στάδιο ελευθερίας το οποίο υπερβαίνει την κοινή ελευθερία, γιατί τα πανεπιστήμια είναι χώροι, όπου εκεί θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι καινοτόμες ιδέες, εκεί θα εμφανιστούν και οι ριζοσπαστικές ιδέες που θα προωθήσουν την επιστήμη. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να εξομοιώνουμε τον χώρο των πανεπιστημίων με οποιονδήποτε δημόσιο χώρο», είπε και παρότρυνε την κυβέρνηση: «Δείτε τις διατάξεις 6 και 8 του νόμου Διαμαντοπούλου. Δείτε πώς απορρέει από το αυτοδιοίκητο ότι μπορεί το ίδιο το πανεπιστήμιο υπ' ευθύνη του να έχει δυνάμεις φύλαξης της περιουσίας και των προσώπων τα οποία λειτουργούν εκεί. Αυτά θα έχουν την προληπτική αρμοδιότητα, για την προληπτική διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Σας προτρέπω, λοιπόν να μελετήσετε τις ρυθμίσεις αυτές, να τις εισαγάγετε και πιστεύω ότι έτσι θα μπορέσετε να εξισορροπήσετε και την απαραίτητη ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους ως εγγύηση ελευθερίας και βεβαίως, την ελευθερία μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους η οποία προϋποθέτει -κακά τα ψέματα- όπως είπα και πριν, κατά κάποιον τρόπο και μια ελευθεριότητα».

Η Φώφη Γεννηματά 

«Για την παράταξή μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας και της ανομίας που δυστυχώς αναπτύσσονται μέσα στα ΑΕΙ», τόνισε για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του διϋπουργικού νομοσχεδίου.

«Όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά περιελάμβαναν διατάξεις που προέβλεπαν την παρέμβαση δημόσιας δύναμης (αστυνομίας) σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους», είπε η κ. Γεννηματά και διερωτήθηκε: «Έλυσαν τα προβλήματα όλοι αυτοί οι νόμοι;»

«Δυστυχώς όχι. Γιατί έλειψε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση και την αστυνομία και γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν συνεργάστηκε, όπως έπρεπε», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ αναφερόμενη στις θέσεις του κόμματός της υπογράμμισε πως «είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη» και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κλπ. Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης, αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα. Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος, που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».

Όπως είπε η ίδια το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει «συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους. Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας».

Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση «αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο», όπως τόνισε η κ. Γεννηματά.

Μιλώντας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι «δεν πρόκειται για προσπάθεια αποτελεσματικότητας στη λογική της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που χρειάζεται ο τόπος, αλλά για επίθεση συγκεντρωτισμού, αυταρχισμού και αποκατάστασης του κράτους της Δεξιάς. Οι μηχανές όπισθεν ολοταχώς», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Υπηρετείτε τον συγκεντρωτισμό, ενισχύετε το πρωθυπουργικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας», συνέχισε, ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να είναι τιμητής, ο ίδιος και η πολιτική του έφερε τον κ. Μητσοτάκη και τη Δεξιά στην εξουσία. Σήμερα φωνάζει γιατί βλέπει το ανεστραμμένο είδωλο της πολιτικής του και τρομάζει, που έχει τους ίδιους στόχους».

«Με αυτές τις λογικές η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, πηγαίνουν το ελληνικό κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του '60 επαναφέροντας την ενός ανδρός αρχή, ως νέα λογική της δημόσιας διοίκησης», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αναφερόμενη ειδικότερα στις προτεινόμενες διατάξεις για τους ΟΤΑ, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θεωρώντας ότι έχει επιτύχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών θεσμών, η ΝΔ με φωτογραφικές ρυθμίσεις επιχειρεί την μεταφορά των εξουσιών στον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, υποβαθμίζοντας σημαντικά τον ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων».

Είπε επίσης ότι το Κίνημα Αλλαγής αντιτάχθηκε σθεναρά στο σχέδιο Κλεισθένης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «δεν απορρίπτουμε τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε τα δικά μας παιχνίδια. Αυτή είναι η βαθιά ιδεολογική μας διαφορά με τη Δεξιά, που αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Συμφωνούμε», συνέχισε, «στις συμπράξεις παρατάξεων όταν αυτές συνοδεύονται από ένα νέο κοινό πρόγραμμα, με αρχές και συγκεκριμένες θέσεις, αλλά διαφωνούμε με την πρόβλεψη του νομοσχέδιου για συμπράξεις συναλλαγής. Διαφωνούμε με την υποβάθμιση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, γιατί αναγορεύονται τεχνητά μειοψηφίες σε πλειοψηφίες».

«Προτείνουμε να προβλεφθεί μια ουσιαστική προδικασία διαλόγου, που θα επιτρέψει τις συγκλίσεις και τη δημιουργία πλειοψηφιών μέσα από την υποχρέωση κατάθεσης επιμέρους κοστολογημένων αντιπροτάσεων επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού που συνοδεύονται από γνωμοδότησης της Οικονομικής Υπηρεσίας. Να δώσουμε την δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια για πραγματικές συμπλεύσεις.

Σε ότι αφορά την συνολικότερη λειτουργία του κράτους η κ. Γεννηματά είπε πως το ΚΙΝΑΛ προτείνει την μετατροπή του κράτους σε επιτελικό στρατηγείο. με ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με αξιοκρατική στελέχωση από προσωπικό υψηλών προσόντων.

«Με βάση την αρχή της εγγύτητας όλες οι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, μεταβιβάζονται ως αρμοδιότητα στους Δήμους. Με τους αντίστοιχους πόρους, ενώ η ανάπτυξη της Περιφέρειας σχεδιάζεται, συντονίζεται και υλοποιείται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και τόνισε:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και η ΝΔ έχουν την πρόθεση να τις συζητήσουν και πολύ περισσότερο να τις εφαρμόσουν».

Ειδικότερα για το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε την ανάγκη για απλές, σαφείς, διαφανείς διαδικασίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «έξι φορείς με πολυμελή διοικητικά συμβούλια, προέδρους, διευθύνοντες, προσωπικό, εγκαταστάσεις» που σημαίνει «σπατάλη πόρων, διάχυση ευθυνών, κακή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

Καταλήγοντας η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στο θέμα της κ. Θάνου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σημειώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα παρακολουθήσει «τη συνέχεια στην προεκλογική διχαστική πόλωση Τσίπρα- Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση διώχνει μεν την κ.Θάνου, τις πρακτικές της οποίας έχουμε πολλές φορές καταδικάσει, όμως καθόλου δεν ενδιαφέρεται να δώσει ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα κομματισμού και συναλλαγής, για τις επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες Αρχές. Καταθέσαμε σήμερα τροπολογία που δίνει τέλος σε αυτές τις πρακτικές, αποτρέπεται κάθε συναλλαγή και δεν επιτρέπεται η κομματική κατάληψη των ανεξάρτητων Αρχών», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κατέληξε.

«Ασκούμε μαχητική, υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό και καταψηφίζουμε τις διατάξεις που μας επιστρέφουν στο παρελθόν ,που υπονομεύουν τους θεσμούς, που καθιστούν τους πολίτες δέσμιους του πελατειακού κράτους».

ΑΠΕ/ΜΠΕ 

Στη Βουλή έχει επανέλθει το ενδιαφέρον πολιτικών και πολιτών καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο που αφορά μεταξύ άλλων την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, το πανεπιστημιακό άσυλο.  

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με αιχμές τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ.

«Καθιερώσατε την απλή αναλογική για να οδηγήσετε τα πράγματα σε χαοτικές καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτοντας ότι «το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν το μπάχαλο σε έναν θεσμό που δεν σας πείραζε να φτάσει σε αυτή τη θέση που έχει φτάσει σήμερα».

Επισήμανε ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν έχει τύχει ποτέ ξανά δήμαρχος ή περιφερειάρχης που να παίρνει στις εκλογές το 50% + 1 να μην έχει την πλειοψηφία στα όργανα που διοικούν τον δήμο ή την περιφέρεια. «Είναι μια βαθύτατα αντιδημοκρατική λογική, είναι βαθύτατα ανορθολογική είναι προσβλητική απέναντι στους ψηφοφόρους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε υποστηρίζει ότι το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία, επισήμανε ότι «το δίλημμα είναι κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ».

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψίες στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, «που οδήγησαν σε απείρου κάλλους φράσεις και πρακτικές με κλασσικότερο το ότι "οι αντιμνημονιακοί ξέρουν να μαζεύουν τα σκουπίδια καλύτερα από τους υπόλοιπους", με αποτέλεσμα να μας παραδώσετε μια ωρολογιακή βόμβα σκουπιδιών στο λεκανοπέδιο Αττικής, με την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής σε σκουπίδια να επαρκεί μέχρι το τέλος του έτους».

Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον χειμώνα, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συναινέσει σε έναν νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές «που θα εξασφαλίζει την αναλογικότητα, την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι αναβαθμίζονται τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια διότι αφαιρούνται αρμοδιότητες σε δευτερεύοντα θέματα. Είπε ακόμα ότι στις σοβαρές συζητήσεις, όπως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να υποστηρίξει με εναλλακτικό σχέδιο την πρότασή της, ενώ ενθαρρύνεται η συνεργασία και σύμπραξη παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση σε αυτή να συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου-περιφερειάρχη. «Το μόνο που κάνουμε είναι να συμβάλουμε στην κυβερνησιμότητα δίνοντας στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες την αναγκαία πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των δήμων και των περιφερειών», διευκρίνισε. Προσέθεσε δε ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν τη συγκατάθεση της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της πλειοψηφίας των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

«Η ΝΔ θέλει μια αυτοδιοίκηση που λύνει προβλήματα, είναι αποτελεσματική, έχει τη δική της συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συνεργάζεται με την υγιή επιχειρηματικότητα και προσελκύει επενδύσεις και συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην αντιμετώπιση του πολύ οξυμένου προβλήματος της ανεργίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η Λίνα Μενδώνη 

Στην επαναφορά των αυστηρών ποινών για τους αρχαιοκάπηλους, οι οποίες είχαν μειωθεί με την τελευταία αναθεώρηση του Ποινικού κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε έμφαση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, στόχος των νέων αυστηροποιημένων διατάξεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, «είναι η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τους αρχαιοκάπηλους», ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δύο μήνες πριν από τις εκλογές μείωσε τις ποινές, στέλνοντας λάθος μήνυμα σε όσους παρανομούν.

«Δεν μπορεί σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση να έρχεται και να κάνει στείρα αντιπολίτευση εγκαλώντας την κυβέρνηση που προσπαθεί να εμποδίσει αυτή την παρανομία, για δήθεν ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην αγορά», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.

Έμφαση έδωσε ακόμα η κ. Μενδώνη στην ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), τονίζοντας ότι πρέπει να αποκτήσει θεσμική υπόσταση λειτουργώντας με εξωστρέφεια και απόλυτη διαφάνεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις πολιτικές του το οδήγησε σε διάλυση.

Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, στόχος του υπουργείου Πολιτισμού για τη ανασύσταση του ΤΑΠΑ είναι μεταξύ άλλων: «Να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό του, να στηρίξει τη στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από τους πόρους του πολιτισμού, να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος».

«Πρέπει να συνδέσουμε τον πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία στην πολιτιστική διαχείριση και να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «τα αποτελέσματα από τη νέα εκκίνηση του ΤΑΠΑ θα πρέπει να είναι διαφανή, άμεσα και μετρήσιμα».

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μεγιστοποίηση της αύξησης των πόρων από τον πολιτισμό και η αξιοποίησή τους με διαφάνεια ώστε να τον ενισχύσουμε δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο πλαίσιο ευκαιριών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και η Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους αυτοχρηματοδότησης του για να υπηρετήσει αυτό το στόχο», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Η επικριτική στάση της Αντιπολίτευσης 

Επικριτική στάση κράτησαν οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης απέναντι στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, Τετάρτη, για πρώτη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καμία νομική ισχύ». 'Ασκησε κριτική, επίσης, για το ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει αρχή, μέση και τέλος», «αποτελείται από πληθώρα άρθρων που διακατέχουν σχεδόν όλα τα υπουργεία και για το ότι πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου «δεν τέθηκαν ποτέ στην πλατφόρμα της διαβούλευσης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα για να αποπροσανατολίσει στην κοινωνία», «βάζοντας επικοινωνιακά στην άκρη τα καυτά ζητήματα, όπως είναι οι αλλαγές στον "Κλεισθένη" και το άσυλο».

Δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ επιφυλάσσεται για την παράγραφο 3 της διάταξης για το άσυλο, που αναφέρεται στην επέμβαση των αρχών «λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπουργός θα προβεί σε βελτιώσεις στη διάταξη. «Στο άρθρο, εκεί που κρύβεται η λεπτομέρεια, στην παράγραφο 3, το αξίωμα της ελευθερίας διακίνησης ιδεών και του ειδικού χώρου του πανεπιστημίου δεν γίνεται σεβαστό. Υπάρχει και υπερβάλλων ζήλος πολλές φορές και μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα», ανέφερε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξει «άκρατη αστυνομοκρατία, στο όνομα της προληπτικής δράσης».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εξέφρασε την επιφύλαξη να δημιουργηθεί ένα «ψηφιακό συγκεντρωτικό κράτος που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε και να πάμε στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία».

Για «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ και, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του επείγοντος, με τον οποίο εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο, σχολίασε ότι «τείνει να μονιμοποιηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε συνεπάγεται βελτίωση της κυβερνησιμότητας, αλλά «θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής». «Πρόκειται για προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως ήταν και ο Καποδίστριας και ο Κλεισθένης», είπε.

Αναφορικά με το άσυλο, επεσήμανε ότι «αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων». «Σε ΑΕΙ-ανώνυμες εταιρείες δε χωράει το άσυλο, που προστατεύει το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν τον αγώνα τους. (σ.σ. Με την προτεινόμενη διάταξη) θα αναγνωρίζεται μόνο το άσυλο για τις μπίζνες των καπιταλιστικών ιδεών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα θέματα ανομίας, «εάν υπήρχε βούληση».

Εκ μέρους της «Ελληνικής Λύσης», ο εισηγητής, Κωνσταντίνος Μπούμπας σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έρχονται στους ΟΤΑ «η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ετεροδιοίκηση» και δίνεται «μεγάλη ισχύς στον δήμαρχο, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε αυταρχικό δήμαρχο-Κρέοντα», «με το δημοτικό συμβούλιο να μην έχει λόγο και ισχύ για κάποιες σημαντικές αποφάσεις».

Για το άσυλο σημείωσε: «Το άσυλο είναι όαση των αρχών της δημοκρατικής ελευθερίας. Δε μπορούμε να ψηφίσουμε διατάξεις που κατακρεουργούν αυτό που λέμε "πανεπιστημιακή εκπαίδευση"».

Ακόμα, με αφορμή τις διατάξεις που αφορούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους από τη ΝΔ μιλάνε για αναδρομική ισχύ του νόμου. «Θέλετε να βολέψετε τα δικά σας παιδιά», δήλωσε.

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα, εκ μέρους του ΜΕΡΑ25, έκανε λόγο για νομοθετική «επέλαση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έντεχνα, επί τέσσερα χρόνια και προεκλογικά, προετοίμασε την κοινή γνώμη για την επέλαση αυτή, ώστε χωρίς αναστολή να φέρει όσα έκρυβαν πίσω από όμορφες λέξεις». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις προωθούμενες αλλαγές στον Κλεισθένη, ανέφερε: «Η ΝΔ λέει: Αδιαφορώ, απονομιμοποιώ τα αποτελέσματα εκλογών με άρθρα νόμου». Για το άσυλο, σημείωσε ότι ο δημόσιος χώρος, με τον οποίο εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ «υπόκειται σε πάμπολους περιορισμούς» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η εφαρμογή της αντιδραστικής ιδεοληψίας για την κατάργηση του ασύλου».

Ο Κ. Βελόπουλος

«Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας, χρειαζόμαστε ένα Συνταγματικό Δικαστήριο», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το πανεπιστημιακό άσυλο και την τοπική αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Επανερχόμενος στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου επέμεινε στην απομάκρυνση των κομματικών παρατάξεων που δημιουργούν μπάχαλο και συχνά κρούσματα βίας. Στο ζήτημα της παρουσίας της αστυνομίας κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανέφερε πως την αστυνομία την φοβούνται μόνο οι εγκληματίες.

Ειδικότερα για το θέμα του παραεμπορίου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι το κόστος του παραεμπορίου «ισούται με τρεις ΕΝΦΙΑ», όπως χαρακτηριστικά είπε και τόνισε ότι τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ είναι 3,2 δισ. ευρώ και το κόστος του παραεμπορίου για την Οικονομία, 9 έως 12 δις ευρώ.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ εξέφρασε τη διαφωνία του, γιατί, όπως είπε, ενώ οι δήμαρχοι ανήκουν σε παρατάξεις που είναι μειοψηφία, συγκεντρώνουν μεγάλες εξουσίες και έφερε ως παράδειγμα το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος εξελέγη με ποσοστό 14%, αλλά οι εξουσίες που συγκεντρώνει, όπως είπε, είναι "δικτατορικές".

«Εάν η πλειοψηφία των δημάρχων ήταν ΣΥΡΙΖΑ, θα νομοθετούσατε διαφορετικά. Νομοθετείτε με βάση το πολιτικό σας ένστικτο», είπε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης.

Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος, επανήλθε στο θέμα της κ. Θάνου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υποστήριξε πως το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. «Αν θέλετε να είστε δίκαιοι πρέπει να φύγουν όλοι όχι μόνο η κ. Θάνου», ανέφερε.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο δημοσίευμα μεγάλης Τουρκικής εφημερίδας που κάνει λόγο για ορισμό Τουρκικής ΑΟΖ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καλώντας την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα πρώτη εκείνη στον καθορισμό ΑΟΖ, προκειμένου, όπως υποστήριξε, «να σώσουμε ότι μπορούμε , αποφεύγοντας ένα μελλοντικό "τυφώνα" για τα εθνικά μας θέματα».

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος

«Αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, τη νέα δομή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, όπως προβλέπεται μέσα από τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Ζαριφόπουλος έκανε λόγο για αποκαρδιωτική εικόνα της Ελλάδος σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι 26η στις ψηφιακές υπηρεσίες μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ και πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία καταλαμβάνοντας την 27η θέση, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κοστίζει το 7% του ΑΕΠ.

«Είμαστε πολύ φτωχοί και πολύ πίσω. Έχουμε ακόμα απαρχαιωμένες υπηρεσίες, αχρείαστες συνθήκες χρειάζεται να ανασχεδίασουμε τα συστήματα του δημοσίου. Δεν διαλειτουργούν μεταξύ τους, οι πολίτες αναλαμβάνουν με τη φυσική τους παρουσία να τα διαλειτουργήσουν. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σωστά» είπε, «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην δημιουργία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής», ωστόσο όπως τόνισε δεν έδωσε τις απαραίτητες δομές για να καταφέρει το στόχο του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές επικαλύψεις και κατακερματισμός των υπηρεσιών.

«Το νομοσχέδιο αυτό θέτει την οργανωτική δομή για να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα συστήματα του δημοσίου με το υπουργείο να έχει συντονιστικό ρόλο», υποστήριξε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής.

Υποστήριξε ακόμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνέταξε τη ψηφιακή στρατηγική όμως, όπως είπε, ήταν μια προσπάθεια χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα χωρίς συντονισμό και οργάνωση.

«Στόχος μας είναι με αυτή τη ψηφιακή βίβλο που θα επικαιροποιείται τακτικά οι πολίτες να νιώσουν απτά και άμεσα αποτελέσματα και η ζωή τους να γίνει πιο απλή στη σχέση τους με το κράτος. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Έργα και όχι λόγια», κατέληξε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Ο Γ. Καμίνης 

«Πρώτα ξεκαθαρίζεις τις αρμοδιότητες και μετά αλλάζεις τα εκλογικά συστήματα», ανέφερε κατά τη συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Ο κ. Καμίνης επισήμανε, εκ προοιμίου ότι ο «Καλλικράτης» είχε μια συνεκτική φιλοσοφία, με δήμαρχο εκλεγμένο με καθολική ψηφοφορία και του έδινε τα μέσα να εκτελέσει το πρόγραμμα του. Του εξασφάλιζε μια πλειοψηφία, «υπερβολική ίσως, αλλά πάντως του την εξασφάλιζε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα στη διοίκηση δεν συμβαδίζει με την έννοια ενός κατακερματισμένου δημοτικού συμβουλίου.

«Το δήθεν δημοκρατικό πρόσχημα της απλής αναλογικής έγινε καθ' υπερβολήν. Δεν ελήφθη ούτε καν η στοιχειώδης μέριμνα να μπει ένα κατώφλι, έστω του 3%, για να μην έχουμε αυτόν τον απόλυτο κατακερματισμό των δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής για την καθιέρωση της απλής αναλογικής με τον «Κλεισθένη», σημείωσε όμως ότι και σήμερα εκείνο που έπρεπε να γίνει πρώτα είναι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων.

«Έρχεστε και κάνετε αυτό το μπάλωμα και προσπαθείτε κάτι πολύ δύσκολο βέβαια, να εισαγάγετε μία λογική κυβερνησιμότητας σε έναν τραγέλαφο», είπε ο Γιώργος Καμίνης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα επιτελικό κράτος το οποίο στην ουσία ουδέποτε θα μπορέσει να λειτουργήσει έτσι, αν δεν προχωρήσουμε στη ριζική αποκέντρωση, γιατί ζούμε σε μία πραγματικότητα ενός υπερτροφικού κεντρικού κράτους».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στο πανεπιστημιακό άσυλο. «Για την πρόληψη των εγκλημάτων δεν μπορείς αβασάνιστα,στον χώρο του πανεπιστημίου να εισάγεις τις δυνάμεις καταστολής και να περιπολούν, όπως θα μπορούν να περιπολούν ή να παρίστανται σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, σε οποιαδήποτε πλατεία ή πεζόδρομο μιας πόλης», είπε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος ελευθερίας, ακαδημαϊκής ελευθερίας που απαιτεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. «Αυτό απαιτεί ένα στάδιο ελευθερίας το οποίο υπερβαίνει την κοινή ελευθερία, γιατί τα πανεπιστήμια είναι χώροι, όπου εκεί θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι καινοτόμες ιδέες, εκεί θα εμφανιστούν και οι ριζοσπαστικές ιδέες που θα προωθήσουν την επιστήμη. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να εξομοιώνουμε τον χώρο των πανεπιστημίων με οποιονδήποτε δημόσιο χώρο», είπε και παρότρυνε την κυβέρνηση: «Δείτε τις διατάξεις 6 και 8 του νόμου Διαμαντοπούλου. Δείτε πώς απορρέει από το αυτοδιοίκητο ότι μπορεί το ίδιο το πανεπιστήμιο υπ' ευθύνη του να έχει δυνάμεις φύλαξης της περιουσίας και των προσώπων τα οποία λειτουργούν εκεί. Αυτά θα έχουν την προληπτική αρμοδιότητα, για την προληπτική διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Σας προτρέπω, λοιπόν να μελετήσετε τις ρυθμίσεις αυτές, να τις εισαγάγετε και πιστεύω ότι έτσι θα μπορέσετε να εξισορροπήσετε και την απαραίτητη ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους ως εγγύηση ελευθερίας και βεβαίως, την ελευθερία μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους η οποία προϋποθέτει -κακά τα ψέματα- όπως είπα και πριν, κατά κάποιον τρόπο και μια ελευθεριότητα».

Η Φώφη Γεννηματά 

«Για την παράταξή μας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και η αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας και της ανομίας που δυστυχώς αναπτύσσονται μέσα στα ΑΕΙ», τόνισε για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του διϋπουργικού νομοσχεδίου.

«Όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 1982 και μετά περιελάμβαναν διατάξεις που προέβλεπαν την παρέμβαση δημόσιας δύναμης (αστυνομίας) σε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους», είπε η κ. Γεννηματά και διερωτήθηκε: «Έλυσαν τα προβλήματα όλοι αυτοί οι νόμοι;»

«Δυστυχώς όχι. Γιατί έλειψε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση και την αστυνομία και γιατί η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν συνεργάστηκε, όπως έπρεπε», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ αναφερόμενη στις θέσεις του κόμματός της υπογράμμισε πως «είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη» και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κλπ. Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης, αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα. Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος, που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».

Όπως είπε η ίδια το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει «συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους. Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας».

Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση «αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο», όπως τόνισε η κ. Γεννηματά.

Μιλώντας για τις διατάξεις του νομοσχεδίου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι «δεν πρόκειται για προσπάθεια αποτελεσματικότητας στη λογική της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που χρειάζεται ο τόπος, αλλά για επίθεση συγκεντρωτισμού, αυταρχισμού και αποκατάστασης του κράτους της Δεξιάς. Οι μηχανές όπισθεν ολοταχώς», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Υπηρετείτε τον συγκεντρωτισμό, ενισχύετε το πρωθυπουργικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας», συνέχισε, ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να είναι τιμητής, ο ίδιος και η πολιτική του έφερε τον κ. Μητσοτάκη και τη Δεξιά στην εξουσία. Σήμερα φωνάζει γιατί βλέπει το ανεστραμμένο είδωλο της πολιτικής του και τρομάζει, που έχει τους ίδιους στόχους».

«Με αυτές τις λογικές η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, πηγαίνουν το ελληνικό κράτος πιο πίσω και από τη δεκαετία του '60 επαναφέροντας την ενός ανδρός αρχή, ως νέα λογική της δημόσιας διοίκησης», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Αναφερόμενη ειδικότερα στις προτεινόμενες διατάξεις για τους ΟΤΑ, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θεωρώντας ότι έχει επιτύχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών θεσμών, η ΝΔ με φωτογραφικές ρυθμίσεις επιχειρεί την μεταφορά των εξουσιών στον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, υποβαθμίζοντας σημαντικά τον ρόλο των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων».

Είπε επίσης ότι το Κίνημα Αλλαγής αντιτάχθηκε σθεναρά στο σχέδιο Κλεισθένης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «δεν απορρίπτουμε τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε τα δικά μας παιχνίδια. Αυτή είναι η βαθιά ιδεολογική μας διαφορά με τη Δεξιά, που αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση», τόνισε η κ. Γεννηματά.

«Συμφωνούμε», συνέχισε, «στις συμπράξεις παρατάξεων όταν αυτές συνοδεύονται από ένα νέο κοινό πρόγραμμα, με αρχές και συγκεκριμένες θέσεις, αλλά διαφωνούμε με την πρόβλεψη του νομοσχέδιου για συμπράξεις συναλλαγής. Διαφωνούμε με την υποβάθμιση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, γιατί αναγορεύονται τεχνητά μειοψηφίες σε πλειοψηφίες».

«Προτείνουμε να προβλεφθεί μια ουσιαστική προδικασία διαλόγου, που θα επιτρέψει τις συγκλίσεις και τη δημιουργία πλειοψηφιών μέσα από την υποχρέωση κατάθεσης επιμέρους κοστολογημένων αντιπροτάσεων επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού που συνοδεύονται από γνωμοδότησης της Οικονομικής Υπηρεσίας. Να δώσουμε την δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια για πραγματικές συμπλεύσεις.

Σε ότι αφορά την συνολικότερη λειτουργία του κράτους η κ. Γεννηματά είπε πως το ΚΙΝΑΛ προτείνει την μετατροπή του κράτους σε επιτελικό στρατηγείο. με ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με αξιοκρατική στελέχωση από προσωπικό υψηλών προσόντων.

«Με βάση την αρχή της εγγύτητας όλες οι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, μεταβιβάζονται ως αρμοδιότητα στους Δήμους. Με τους αντίστοιχους πόρους, ενώ η ανάπτυξη της Περιφέρειας σχεδιάζεται, συντονίζεται και υλοποιείται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και τόνισε:

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και η ΝΔ έχουν την πρόθεση να τις συζητήσουν και πολύ περισσότερο να τις εφαρμόσουν».

Ειδικότερα για το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε την ανάγκη για απλές, σαφείς, διαφανείς διαδικασίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «έξι φορείς με πολυμελή διοικητικά συμβούλια, προέδρους, διευθύνοντες, προσωπικό, εγκαταστάσεις» που σημαίνει «σπατάλη πόρων, διάχυση ευθυνών, κακή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».

Καταλήγοντας η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στο θέμα της κ. Θάνου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σημειώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα παρακολουθήσει «τη συνέχεια στην προεκλογική διχαστική πόλωση Τσίπρα- Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση διώχνει μεν την κ.Θάνου, τις πρακτικές της οποίας έχουμε πολλές φορές καταδικάσει, όμως καθόλου δεν ενδιαφέρεται να δώσει ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα κομματισμού και συναλλαγής, για τις επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες Αρχές. Καταθέσαμε σήμερα τροπολογία που δίνει τέλος σε αυτές τις πρακτικές, αποτρέπεται κάθε συναλλαγή και δεν επιτρέπεται η κομματική κατάληψη των ανεξάρτητων Αρχών», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κατέληξε.

«Ασκούμε μαχητική, υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό και καταψηφίζουμε τις διατάξεις που μας επιστρέφουν στο παρελθόν ,που υπονομεύουν τους θεσμούς, που καθιστούν τους πολίτες δέσμιους του πελατειακού κράτους».

ΑΠΕ/ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιλέξτε Κατηγορία