Μονόλογοι

Η σταυροδοσία του ΣΥΡΙΖΑ Κεντρικής Μακεδονίας, οι επικεφαλής των «φυλών» και ο ΣΥΡΙΖΑίος αντιδήμαρχος με το φακελάκι

18/05/2022 14:56

Μπορεί η σταυροδοσία των υποψήφιων για Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντρική Μακεδονία να έκλεισε και να διέρρευσε, αλλά η τελική λίστα των 34 που στέλνει η περιοχή στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, δεν οριστικοποιήθηκε.

Αιτία, οι ποσοστώσεις, που μπερδεύουν ότι μόνον την τοπική εφορευτική επιτροπή, αλλά και την κεντρική, την εδρεύουσα στην Κουμουνδούρου. Δεν αναφέρομαι στην ποσόστωση κατά 50% των γυναικών -που είναι εύκολο να διασφαλιστεί- αλλά την άλλη που αφορά στην συμπερίληψη υποψηφίων που προέρχονται από τα σχήματα και τις ομάδες που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός βρισκόταν σε δύσκολη θέση (ΔΗΜΑΡ, Κοινωνική Συμφωνία, Γέφυρα κ.λπ.), οπότε και με σκληρή διαπραγμάτευση διασφάλισαν ότι δεν θα έχουν τον ρόλο μιας στυμμένης λεμονόκουπας, αλλά θα έχουν εξασφαλισμένες θέσεις κομματικής εξουσίας.


Βλέποντας κανείς με στοιχειώδεις γνώσεις ανθρωπογεωγραφίας την σειρά κατάταξης των υποψηφίων από την Κεντρική Μακεδονία, εύκολα διαπιστώνει τα εξής:

* Στη μάχη της πρωτιάς -που έχει συμβολικό και όχι μόνον χαρακτήρα- πρωταγωνίστησαν δύο κυρίες. Η Θοδώρα Τζάκρη και η Κατερίνα Νοτοπούλου, με νικήτρια στα σημεία την πρώτη. Αν και προερχόμενη από την επαρχία -την Πέλλα- η Τζάκρη, κατάφερε να περάσει σε ψήφους τη Θεσσαλονικιά Κατερίνα, η οποία δεν μπορεί παρά να νιώθει ενοχλημένη με αυτήν την εξέλιξη. Η Νοτοπούλου ούσα σχεδόν βέβαιη για την πρωτιά της, είχε εργαστεί γι’ αυτό εξασφαλίζοντας την υποστήριξη πολλών μεμονωμένων υποψηφίων. Το ίδιο έπραξε και η Τζάκρη, η οποία κατάφερε να παρεισφρήσει και σε «γραμμές εξ Αθηνών εκπορευόμενες» όπως αυτή της ομάδας Τζανακόπουλου.

* Η τρίτη θέση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, πέρα από την τιμή στο πρόσωπό του για την ατομική του διαδρομή, αποτελεί και έκφραση της διάθεσης των ψηφοφόρων να μην απορρίψουν συλλήβδην όσους ανήκουν στην αντιπολίτευση του Τσίπρα («Ομπρέλα»), αλλά να θέλουν να τους διατηρήσουν στο μωσαϊκό του κόμματος.

* Η εκλογή «ψηλά» των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Ελευθεριάδη και Χάρη Τσιόκα, σηματοδοτεί την στήριξη των μελών στο εγχείρημα της διεύρυνσης και της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά και της περιθωριοποίησης του κινηματικού του χαρακτήρα.

* Ο κάπως πεσμένος -σε σχέση με το πολιτικό του εκτόπισμα Σωκράτης Φάμελλος- αντικατοπτρίζει τα στοιχεία αλαζονείας και σιγουριάς που επιδεικνύει, τα οποία προκαλούν κάποιες αντιπάθειες.

* Το παζλ των πρώτων, κλείνει ο Κώστας Αμπατζάς -ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, που εκτός των άλλων, έχει αναλάβει τον ρόλο του άτυπου συντονιστή της ομάδας Τζανακόπουλου στη Θεσσαλονίκη, μετά την διαφαινόμενη οριστικοποίηση της μετακίνησης στην Αθήνα της πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερίας Χατζηγεωργίου.


Μιας κι ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποθεώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑίο αντιδήμαρχο που πιάστηκε στα πράσα με τα προσημειωμένα, που πήρε από πελάτη του φαρμακοποιό (λογιστής ο ίδιος) για να του καθαρίσει υπόθεση στην εφορία. Κατά τα άλλα, ηθικό πλεονέκτημα, δεν είμαστε εμείς σαν τους άλλους και λοιπά.

Δεν του έφταναν τα άλλα του δημάρχου, ήρθε και αυτό…


Και κάτι τελευταίο. Εγώ τον λογαριασμό της ΔΕΗ τον κράτησα με το μαγνητάκι που μου έφεραν από το Λονδίνο, στο ψυγείο. Σκέφτηκα να τον στείλω στον Μητσοτάκη μέσω του Τσίπρα αλλά μετά διάβασα για τους «δεν πληρώνω» του ΟΑΣΘ που τώρα καλούνται να πληρώσουν και είπα να αφήσω για λίγο την… επανάσταση.


O… ανθηρόστομος