ΑΠΟΨΕΙΣ

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως προτεραιότητα

 30/06/2021 11:56

Με ανείπωτο πόνο και αποτροπιασμό διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ειδήσεις που αφορούν κακοποιήσεις, βιασμούς και δολοφονίες ανήλικων και ενήλικων γυναικών.

Σοκάρει η συχνότητα, η αγριότητα, το προφίλ των δραστών.

Ακήρυχτος πόλεμος; Μια άλλη πανδημία; Όπως και να το πεις είναι εκεί, σαν ένα αγκάθι στην καρδιά μας.

Όλες σχεδόν οι γυναίκες στο άκουσμα των φαινομένων αυτών ανασύρουν μέσα τους δυσάρεστες εμπειρίες και αισθήματα φόβου και ανησυχίας για το μέλλον.

Αν κανείς αναζητήσει στοιχεία της στατιστικής σχετικά με έμφυλα εγκλήματα είναι βέβαιο ότι θα κλάψει με μαύρο δάκρυ.

Και ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι ικανοποιητικό και επαρκές, οι νοοτροπίες που καλλιεργούνται στην κοινωνία μας πρέπει να αλλάξουν σημαντικά και οργανωμένα και γρήγορα.

Νοοτροπίες ανισότητας, αδικίας και έμφυλων διακρίσεων.

Χιλιάδες μηνύματα από όλους τους χώρους οδηγούν στην αντίληψη πως ο άντρας έχει κυριαρχικά δικαιώματα πάνω στη γυναίκα. Ότι μόνο ο άντρας έχει δικαίωμα στη σεξουαλική απόλαυση. Ότι όταν ο αντρικός εγωισμός θίγεται έχει δικαίωμα να ξεσπάσει. Ότι αν δει μπροστά του μία γυναίκα ντυμένη με κάποιο τρόπο, έχει δικαίωμα να ορμήξει. Ότι αν η γυναίκα του θέλει να φύγει από αυτόν δεν πρέπει να της το επιτρέψει. Ή αυτός ή κανείς.

Τα μηνύματα αυτά δίνονται συχνά υπόγεια και περνούν στο υποσυνείδητο όχι μόνο των ανδρών που επωφελούνται, αλλά και κάποιων γυναικών που δεν έχουν τη νοητική και ψυχική δύναμη να αντισταθούν.

Απόλυτη είναι η ανάγκη διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας στα σχολεία από εξειδικευμένους παιδαγωγούς για ζητήματα που αφορούν το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Ζωές καταστρέφονται, γυναίκες παρενοχλούνται, βιάζονται και δολοφονούνται κάθε μέρα.

Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να είναι καθυστερημένη και άδικη.

Είναι ντροπή και είναι συμφορά.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 27.06.2021