ΑΠΟΨΕΙΣ

Η προστασία του πολίτη

 13/04/2021 18:20

Στις 3 Μαρτίου και ώρα 9.30μμ η 33χρονη Σάρα Έβεραρντ γύριζε στο σπίτι της στο νότιο Λονδίνο μετά από επίσκεψη σε φιλικό σπίτι. Έξι μέρες μετά συνελήφθη Βρετανός αστυνομικός ως ύποπτος για τη στυγερή δολοφονία της.
Ο αστυνομικός αυτός είχε συλληφθεί λίγες μέρες πριν για επίδειξη γεννητικών οργάνων σε εργαζόμενη στα McDonalds και μάλιστα δύο φορές.

Οργή προκάλεσε επίσης ο βίαιος τρόπος με τον οποίο η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αντιμετώπισε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου πλήθος ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η εξαφάνιση της νεαρής γυναίκας στο Νότιο Λονδίνο για να θρηνήσουν τον χαμό της και να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών.

Στις 4 Απριλίου στη Μακρινίτσα του Πηλίου δολοφονήθηκε άγρια από τον εν διαστάσει σύζυγό της η 28χρονη Κωνσταντίνα Τσάπα και ο αδερφός της που προσπάθησε να τη σώσει. Η γυναίκα είχε προβεί σε όλες τις ενέργειες που μια κακοποιημένη γυναίκα που απειλείται η ζωή της έπρεπε να κάνει: ενημέρωσε την Αστυνομία και ζήτησε ασφαλιστικά μέτρα. Δυστυχώς αυτό δε στάθηκε αρκετό για να σώσει τη ζωή της.

Η κοινωνία που δεν μπορεί να προστατέψει τις γυναίκες που κάνουν έκκληση να σωθεί η ζωή τους έχει αποτύχει. Η μάστιγα της έμφυλης βίας μπορεί να μην έχει τις διαστάσεις πανδημίας είναι όμως μια επιδημία που σκοτώνει. Την ίδια ώρα που άναυδοι πληροφορούμαστε πως διάφοροι απίθανοι τύποι απολαμβάνουν κρατικής προστασίας με φρουρές ολόκληρες, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα επί 24ώρου βάσεως.

Κλείνω με ένα απόσπασμα κειμένου της εφημερίδας "Independed" όπως το είδα μεταφρασμένα σε ελληνική ιστοσελίδα: "Γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόβλημα: ότι πάρα πολλοί άνδρες αποτελούν απειλή για τις γυναίκες. Δεν χρειάζεται να παρασυρθούμε στη συζήτηση περί του “όχι όλοι οι άνδρες”. Υφίσταται ένα πρόβλημα με τον ανδρισμό που εκδηλώνουν πολλοί άνδρες με τρόπο ώστε στις ζωές “σχεδόν όλων των γυναικών ” να κυριαρχεί ο φόβος. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα των ανδρών, της ανδρικής ψυχολογίας, του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται και μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε καταστροφικά και βίαια μονοπάτια. Πρέπει να κατανοήσουμε περισσότερα όσον αφορά το πώς συμβαίνει αυτό για να κατανοήσουμε πώς να το αποτρέψουμε από την πηγή του. Πρέπει να είμαστε σκληροί με την ανδρική βία και σκληροί με τα αίτια της ανδρικής βίας. Όταν μία γυναίκα μπορεί να εξαφανιστεί από τους δρόμους του Λονδίνου, όταν δύο γυναίκες την εβδομάδα στην Αγγλία και στην Ουαλία σκοτώνονται από έναν νυν ή έναν τέως σύντροφό τους, πρέπει να ανατραπούν αιώνες ανισότητας. Ο χαμός της Σάρα Έβεραρντ θα πρέπει να λειτουργήσει σαν ηλεκτροσόκ ούτως ώστε να δράσουμε συλλογικά"

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11.04.2021