ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η «προίκα» που θα αφήσει ο κορονοϊός στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Οι νέες κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν σε μόλις λίγους μήνες, η συνδρομή των ιδιωτών, η γραφειοκρατία και τα μεγάλα κενά που καλύπτονται

 06/05/2021 07:00

Η «προίκα» που  θα αφήσει ο κορονοϊός στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Βαγγέλης Στολάκης

Δεκάδες νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης, σύγχρονο εξοπλισμό και ένα κτίριο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών, που έγιναν ή θα γίνουν πράξη τα επόμενα χρόνια με την σημαντική συνδρομή μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης θα αφήσει πίσω της στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας η πανδημία του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» στελέχη του υπουργείου Υγείας με τα νέα έργα που υλοποιούνται αναμένεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα δεκαετιών, θα καλυφθούν οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ για την επόμενη δεκαετία, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα έργα ολοκληρώθηκαν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, προσπερνώντας την γραφειοκρατία.

papanikolaoy2.jpg

18 κινητές κλίνες ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου»


Το περασμένο Σάββατο το πρωί παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της επιτροπής για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των 18 νέων κινητών υπερσύγχρονων κλινών ΜΕΘ με τις οποίες εξοπλίστηκε το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Οι 18 αυτές κινητές κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας εκτείνονται σε δύο πτέρυγες, οι οποίες τοποθετήθηκαν εντός συγκροτήματος 12 οικίσκων που δημιουργήθηκαν για αυτόν τον σκοπό, συνολικής ωφέλιμης στεγασμένης έκτασης 324 τετραγωνικών μέτρων. Το έργο υλοποιήθηκε μετά από χορηγία της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Οι κλίνες παραδόθηκαν πλήρως λειτουργικές, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα στο νοσοκομείο, ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες μπορούν να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εάν κριθεί αναγκαίο. Η συνολική δωρεά για την υλοποίηση του έργου ξεπερνά τα 2.340.000 ευρώ, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το έργο υλοποιήθηκε και τα... κλειδιά παραδόθηκαν στην διοίκηση του νοσοκομείου 61 μέρες μετά την ανακοίνωση της δωρεάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «ΜτΚ» ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε μια περίοδο που το ΕΣΥ ανταπεξέρχεται σε συνθήκες πανδημίας. «Ήδη γίνεται η μετεγκατάσταση ασθενών με κορονοϊό σε ένα φιλόξενο περιβάλλον. Με την ένταξη των 18 αυτών κλινών ΜΕΘ δημιουργείται ένα ισχυρό δίκτυο για την εντατική θεραπεία στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής» υποστηρίζει ο κ. Μπογιατζίδης και συμπληρώνει ότι υπό «φυσιολογικές συνθήκες» κι αν δεν είχε εμφανιστεί η ανάγκη λόγω πανδημίας ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες θα απαιτούνταν τουλάχιστον δυο χρόνια.

ipporkrateio1.jpg

30 νέες κλίνες ΜΕΘ και 8 κλίνες ΜΑΦ στο «Ιπποκράτειο»


Οι κλίνες ΜΕΘ που νοσήλευσαν απευθείας ασθενείς


Αν στις παραπάνω κλίνες ΜΕΘ προσθέσει κανείς τις 30 κλίνες ΜΕΘ και τις οκτώ κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας που λειτούργησαν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο πρόσφατα, και άλλες 17 νέες κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στο «ΑΧΕΠΑ», στελέχη του υπουργείου εκτιμούν πως δίνεται λύση στο πρόβλημα της εντατικής θεραπείας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας για την επόμενη δεκαετία. Σε ό,τι αφορά τις νέες κλίνες ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» πρόκειται για έργο που χρηματοδοτήθηκε από χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έλαβε το ίδρυμα για στήριξη της Υγείας. Ο νέος εξοπλισμός του νοσοκομείου εκτείνεται σε έκταση 2.200 τετραγωνικών μέτρων και το συνολικό ύψος για την δημιουργία της νέας πτέρυγας ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ. Το σημείο όπου σήμερα βρίσκονται οι υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ είχε επισκεφτεί πριν από λίγους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ξεναγηθεί στο χώρο, ενώ ακόμα ήταν... γιαπί. Η τότε επίσκεψη του πρωθυπουργού, τον περασμένο Νοέμβρη, «μαύρο» για τη Θεσσαλονίκη, είχε πραγματοποιηθεί στην έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Το έργο υλοποιήθηκε άμεσα. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο οι τρεις κλινικές και τα δύο εργαστήρια που φιλοξενούνταν στο κτίριο, ο χώρος άδειασε και ξεκίνησαν οι εργασίες υπ’ ατμόν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δόθηκε κυριολεκτικά «μάχη» από την ηγεσία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με τη διοίκηση του «Ιπποκρατείου» προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο εντός χρόνου και αυτό να υλοποιηθεί στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο μιας και η πρόταση προς το Ίδρυμα να αξιοποιηθεί οικόπεδο εντός του νοσοκομείου και να ανεγερθεί τριώροφο κτίριο απορρίφθηκε. Ακολούθησε αγώνας δρόμου, με συνεχείς συσκέψεις του διοικητή Νίκου Αντωνάκη, του Αναπληρωτή Διοικητή Γιώργου Ταρασίδη, της Διευθύντριας της ΜΕΘ Ελένης Μουλούδη και την καθοριστική συμμετοχή της Τεχνικής, Νοσηλευτικής, Ιατρικής και Διοικητικής Υπηρεσίας ώστε τελικά το έργο να ολοκληρωθεί. Με την παραλαβή του έργου και λόγω πίεσης των νοσοκομείων της πόλης κατά τη διάρκεια της έξαρσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε από την διοίκηση του «Ιπποκρατείου» αναγκαίο να νοσηλευτούν στις νέες κλίνες ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι έπρεπε άμεσα να νοσηλευτούν. Όπως υποστηρίζει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης όπου υπάγονται διοικητικά τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο οι εν λόγω κλίνες «μαζί με τις 17 κλίνες ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ λύνουν το πρόβλημα για ανάγκες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την επόμενη δεκαετία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικάκης.

axepa3.jpg


38 κλίνες εντός θαλάμων αρνητικής πίεσης στο «ΑΧΕΠΑ»


Το περασμένο Σάββατο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, των υγειονομικών αρχών της περιοχής, γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης μονάδας για ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για 38 κλίνες εντός θαλάμων αρνητικής πίεσης, μεταξύ των οποίων και θάλαμος που λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα τεχνητού νεφρού για ασθενείς COVID-19. Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει τις υποδομές υγείας της περιοχής για τα επόμενα χρόνια. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, ενώ σημαντική υπήρξε η συνδρομή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ «το νοσοκομείο το χρειάζονταν από χρόνια, ήρθε την κατάλληλη στιγμή! Δύσκολο εγχείρημα μέσα σε πανδημία. Η ιδέα υιοθετήθηκε και στηρίχθηκε από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης και τελικά ολοκληρώθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Η νέα στρατηγική, που έχει διαμορφωθεί και θα αναπτυχθεί με αυτό το έργο, θα αποτελέσει το κλειδί για την ομαλή συμβίωση όλου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με τον COVID μετά από λίγους μήνες» δήλωσε ο κ. Τσαλικάκης.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης οι 38 κλίνες θαλάμων αρνητικής πίεσης αναπτύσσονται σε δύο πτέρυγες των 15 και των 23 κλινών, αντίστοιχα. «Πρόκειται για μία μονάδα που εν μέσω πανδημίας είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει» αναφέρει ο κ. Παντελιάδης μιλώντας για την σπουδαιότητα του έργου και την συνδρομή του στην αναβάθμιση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον διοικητή του «ΑΧΕΠΑ» για την ολοκλήρωση του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες, χρειάστηκαν μόλις 2,5 μήνες. «Ξεκινήσαμε πέρσι, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα με μόλις δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης και συνολικά τέσσερα κρεβάτια και ένα χρόνο μετά αναπτύξαμε ακόμα 38 υπερσύγχρονες κλίνες που έχουν τη δυνατότητα αυξημένης επιτήρησης με monitors, να υποστηρίξουν αναπνευστήρες, συσκευές οξυγονοθεραπείας (high flow). Πρόκειται για μία ‘προίκα’ που αφήνει η πανδημία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και πολλά νοσοκομεία της χώρας μας ζητούν πληροφορίες και κατευθύνσεις για να προχωρήσουν σε αντίστοιχη ανάπτυξη δομών» υποστηρίζει ο κ. Παντελιάδης.

kittarikon-kai-gonidiakon-therapeion.jpg



Κτίριο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών


Όπως έγινε γνωστό από τον Συντονιστή Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο για τα εγκαίνια της νέας ΜΕΘ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το «Κτίριο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών». Πρόκειται για μία πρόταση του κ. Αναγνωστόπουλου και της ομάδας του, η οποία μεταξύ άλλων εργάζεται για τη δημιουργία ενός φαρμάκου κατά του κορονοϊού, βασισμένου στα Τ-λεμφοκύτταρα, για την οποία, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο και η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί, όπως και το Κίνημα Αλλαγής. Το τριώροφο κτίριο θα ανεγερθεί στο «Γ. Παπανικολάου» σε σχήμα «Γ», ενώ σύμφωνα με την προμελέτη που ολοκληρώθηκε το 2012 θα έχει συνολική έκταση 3.000 τ.μ. Στους δύο ορόφους θα στεγάζονται εξειδικευμένα εργαστήρια που τώρα βρίσκονται σε μικρούς χώρους και δεν μπορούν να αναπτυχθούν, η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων, εργαστήρια γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας και στον τρίτο όροφο θα υπάρχουν έντεκα μονόκλινα δωμάτια, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης περισσοτέρων των 150 κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ετησίως. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10.500.000 ευρώ, ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως με τις εκπτώσεις το τελικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 7.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ο Συντονιστής Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου προσπαθεί από το 2007. «Τα τελευταία 14 χρόνια έχω μιλήσει με όλους τους υπουργούς Υγείας» λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπισθεί το πανελλήνιο πρόβλημα έλλειψης επαρκών κατάλληλων χώρων γι’ αυτές τις προωθημένες θεραπείες με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ανέγερση του κτιρίου είναι έργο εθνικής εμβέλειας. Χιλιάδες είναι οι ασθενείς που θα επωφεληθούν από τη λειτουργία του κέντρου. Τώρα ασθενείς με κακοήθεις αιματολογικές παθήσεις και μεσογειακή αναιμία, σύντομα με πολλές άλλες παθήσεις, συμπαγείς όγκους κ.ά.» αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Η δημιουργία του Κέντρου αναμένεται να εισάγει την Ελλάδα στο club των προηγμένων χωρών» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Και συμπληρώνει πως εδώ και δυο χρόνια είχε ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη δημιουργίας αυτού του κέντρου. «Είχε γράψει μια ασθενής επιστολή στον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2019 και ανέφερε εμένα σε αυτήν. Ο πρωθυπουργός με κάλεσε στο τηλέφωνο, με ευχαρίστησε για τις δράσεις της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, ενημερώθηκε για τα προβλήματα και έκτοτε δημιουργήθηκε μια επαφή με την πολιτική ηγεσία» εξηγεί ο γιατρός. «Οι γονιδιακές και οι κυτταρικές θεραπείες όταν παίρνουν άδεια έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πρέπει να επιλέξουν να γίνουν οπωσδήποτε σε μονάδες που διενεργούν αλλογενείς μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων. Επειδή έχουν επιπλοκές και στις μονάδες διασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες για να χορηγηθούν τέτοια κύτταρα και επειδή οι μεταμοσχευτές είναι έμπειροι στην αντιμετώπιση επιπλοκών. Γίνονται μελέτες σε πολλές παθήσεις, ακόμα και σε συμπαγείς όγκους. Όλα αυτά μας κάνουν εκατοντάδες ασθενείς. Προσθέστε και τις γονιδιακές θεραπείες. Έχει δοθεί άδεια και για την μεσογειακή αναιμία. Στην Ελλάδα έχουμε 2.500 ασθενείς και εκτιμώ πως τέσσερις με πέντε εκατοντάδες θα θελήσουν να υποβληθούν σε τέτοιες θεραπείες» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Και συνεχίζει: «Οι μονάδες μεταμόσχευσης της χώρας μας δεν επαρκούν για τις ανάγκες μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων. Δεν υπάρχουν υποδομές, άρα που θα γίνουν αυτές οι θεραπείες; Εμείς μπορούμε να κάνουμε με τις σημερινές υποδομές συγκεκριμένες δεκάδες θεραπείες. Αλλά δεν έχουν όλα τα κέντρα αυτή τη δυνατότητα. Αυτό σημαίνει πως πρακτικά οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια. Για το λόγο αυτό ζήτησα την δημιουργία αυτού του Κέντρου» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Με το κτήριο αυτό μπορεί να λυθεί το πρόβλημα πανελλαδικά, οι ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες» εκτιμά ο ίδιος. «Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες για κυτταρικές θεραπείες είναι ορισμένες δεκάδες, αλλά οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται» καταλήγει ο κ. Αναγνωστόπουλος.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 30.04-02.05.2021 


Δεκάδες νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης, σύγχρονο εξοπλισμό και ένα κτίριο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών, που έγιναν ή θα γίνουν πράξη τα επόμενα χρόνια με την σημαντική συνδρομή μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης θα αφήσει πίσω της στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας η πανδημία του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» στελέχη του υπουργείου Υγείας με τα νέα έργα που υλοποιούνται αναμένεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα δεκαετιών, θα καλυφθούν οι ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ για την επόμενη δεκαετία, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα έργα ολοκληρώθηκαν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, προσπερνώντας την γραφειοκρατία.

papanikolaoy2.jpg

18 κινητές κλίνες ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου»


Το περασμένο Σάββατο το πρωί παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της επιτροπής για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των 18 νέων κινητών υπερσύγχρονων κλινών ΜΕΘ με τις οποίες εξοπλίστηκε το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Οι 18 αυτές κινητές κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας εκτείνονται σε δύο πτέρυγες, οι οποίες τοποθετήθηκαν εντός συγκροτήματος 12 οικίσκων που δημιουργήθηκαν για αυτόν τον σκοπό, συνολικής ωφέλιμης στεγασμένης έκτασης 324 τετραγωνικών μέτρων. Το έργο υλοποιήθηκε μετά από χορηγία της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Οι κλίνες παραδόθηκαν πλήρως λειτουργικές, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα στο νοσοκομείο, ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες μπορούν να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εάν κριθεί αναγκαίο. Η συνολική δωρεά για την υλοποίηση του έργου ξεπερνά τα 2.340.000 ευρώ, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το έργο υλοποιήθηκε και τα... κλειδιά παραδόθηκαν στην διοίκηση του νοσοκομείου 61 μέρες μετά την ανακοίνωση της δωρεάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «ΜτΚ» ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε μια περίοδο που το ΕΣΥ ανταπεξέρχεται σε συνθήκες πανδημίας. «Ήδη γίνεται η μετεγκατάσταση ασθενών με κορονοϊό σε ένα φιλόξενο περιβάλλον. Με την ένταξη των 18 αυτών κλινών ΜΕΘ δημιουργείται ένα ισχυρό δίκτυο για την εντατική θεραπεία στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής» υποστηρίζει ο κ. Μπογιατζίδης και συμπληρώνει ότι υπό «φυσιολογικές συνθήκες» κι αν δεν είχε εμφανιστεί η ανάγκη λόγω πανδημίας ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες θα απαιτούνταν τουλάχιστον δυο χρόνια.

ipporkrateio1.jpg

30 νέες κλίνες ΜΕΘ και 8 κλίνες ΜΑΦ στο «Ιπποκράτειο»


Οι κλίνες ΜΕΘ που νοσήλευσαν απευθείας ασθενείς


Αν στις παραπάνω κλίνες ΜΕΘ προσθέσει κανείς τις 30 κλίνες ΜΕΘ και τις οκτώ κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας που λειτούργησαν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο πρόσφατα, και άλλες 17 νέες κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στο «ΑΧΕΠΑ», στελέχη του υπουργείου εκτιμούν πως δίνεται λύση στο πρόβλημα της εντατικής θεραπείας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας για την επόμενη δεκαετία. Σε ό,τι αφορά τις νέες κλίνες ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» πρόκειται για έργο που χρηματοδοτήθηκε από χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έλαβε το ίδρυμα για στήριξη της Υγείας. Ο νέος εξοπλισμός του νοσοκομείου εκτείνεται σε έκταση 2.200 τετραγωνικών μέτρων και το συνολικό ύψος για την δημιουργία της νέας πτέρυγας ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ. Το σημείο όπου σήμερα βρίσκονται οι υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ είχε επισκεφτεί πριν από λίγους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ξεναγηθεί στο χώρο, ενώ ακόμα ήταν... γιαπί. Η τότε επίσκεψη του πρωθυπουργού, τον περασμένο Νοέμβρη, «μαύρο» για τη Θεσσαλονίκη, είχε πραγματοποιηθεί στην έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Το έργο υλοποιήθηκε άμεσα. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο είχαν απομακρυνθεί από το κτίριο οι τρεις κλινικές και τα δύο εργαστήρια που φιλοξενούνταν στο κτίριο, ο χώρος άδειασε και ξεκίνησαν οι εργασίες υπ’ ατμόν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές δόθηκε κυριολεκτικά «μάχη» από την ηγεσία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με τη διοίκηση του «Ιπποκρατείου» προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο εντός χρόνου και αυτό να υλοποιηθεί στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο μιας και η πρόταση προς το Ίδρυμα να αξιοποιηθεί οικόπεδο εντός του νοσοκομείου και να ανεγερθεί τριώροφο κτίριο απορρίφθηκε. Ακολούθησε αγώνας δρόμου, με συνεχείς συσκέψεις του διοικητή Νίκου Αντωνάκη, του Αναπληρωτή Διοικητή Γιώργου Ταρασίδη, της Διευθύντριας της ΜΕΘ Ελένης Μουλούδη και την καθοριστική συμμετοχή της Τεχνικής, Νοσηλευτικής, Ιατρικής και Διοικητικής Υπηρεσίας ώστε τελικά το έργο να ολοκληρωθεί. Με την παραλαβή του έργου και λόγω πίεσης των νοσοκομείων της πόλης κατά τη διάρκεια της έξαρσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε από την διοίκηση του «Ιπποκρατείου» αναγκαίο να νοσηλευτούν στις νέες κλίνες ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι έπρεπε άμεσα να νοσηλευτούν. Όπως υποστηρίζει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης όπου υπάγονται διοικητικά τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο οι εν λόγω κλίνες «μαζί με τις 17 κλίνες ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ λύνουν το πρόβλημα για ανάγκες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την επόμενη δεκαετία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικάκης.

axepa3.jpg


38 κλίνες εντός θαλάμων αρνητικής πίεσης στο «ΑΧΕΠΑ»


Το περασμένο Σάββατο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, των υγειονομικών αρχών της περιοχής, γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης μονάδας για ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για 38 κλίνες εντός θαλάμων αρνητικής πίεσης, μεταξύ των οποίων και θάλαμος που λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα τεχνητού νεφρού για ασθενείς COVID-19. Το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει τις υποδομές υγείας της περιοχής για τα επόμενα χρόνια. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, ενώ σημαντική υπήρξε η συνδρομή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ «το νοσοκομείο το χρειάζονταν από χρόνια, ήρθε την κατάλληλη στιγμή! Δύσκολο εγχείρημα μέσα σε πανδημία. Η ιδέα υιοθετήθηκε και στηρίχθηκε από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης και τελικά ολοκληρώθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Η νέα στρατηγική, που έχει διαμορφωθεί και θα αναπτυχθεί με αυτό το έργο, θα αποτελέσει το κλειδί για την ομαλή συμβίωση όλου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με τον COVID μετά από λίγους μήνες» δήλωσε ο κ. Τσαλικάκης.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης οι 38 κλίνες θαλάμων αρνητικής πίεσης αναπτύσσονται σε δύο πτέρυγες των 15 και των 23 κλινών, αντίστοιχα. «Πρόκειται για μία μονάδα που εν μέσω πανδημίας είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει» αναφέρει ο κ. Παντελιάδης μιλώντας για την σπουδαιότητα του έργου και την συνδρομή του στην αναβάθμιση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον διοικητή του «ΑΧΕΠΑ» για την ολοκλήρωση του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες, χρειάστηκαν μόλις 2,5 μήνες. «Ξεκινήσαμε πέρσι, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα με μόλις δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης και συνολικά τέσσερα κρεβάτια και ένα χρόνο μετά αναπτύξαμε ακόμα 38 υπερσύγχρονες κλίνες που έχουν τη δυνατότητα αυξημένης επιτήρησης με monitors, να υποστηρίξουν αναπνευστήρες, συσκευές οξυγονοθεραπείας (high flow). Πρόκειται για μία ‘προίκα’ που αφήνει η πανδημία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και πολλά νοσοκομεία της χώρας μας ζητούν πληροφορίες και κατευθύνσεις για να προχωρήσουν σε αντίστοιχη ανάπτυξη δομών» υποστηρίζει ο κ. Παντελιάδης.

kittarikon-kai-gonidiakon-therapeion.jpg



Κτίριο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών


Όπως έγινε γνωστό από τον Συντονιστή Διευθυντή της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου, Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο για τα εγκαίνια της νέας ΜΕΘ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το «Κτίριο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών». Πρόκειται για μία πρόταση του κ. Αναγνωστόπουλου και της ομάδας του, η οποία μεταξύ άλλων εργάζεται για τη δημιουργία ενός φαρμάκου κατά του κορονοϊού, βασισμένου στα Τ-λεμφοκύτταρα, για την οποία, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο και η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί, όπως και το Κίνημα Αλλαγής. Το τριώροφο κτίριο θα ανεγερθεί στο «Γ. Παπανικολάου» σε σχήμα «Γ», ενώ σύμφωνα με την προμελέτη που ολοκληρώθηκε το 2012 θα έχει συνολική έκταση 3.000 τ.μ. Στους δύο ορόφους θα στεγάζονται εξειδικευμένα εργαστήρια που τώρα βρίσκονται σε μικρούς χώρους και δεν μπορούν να αναπτυχθούν, η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων, εργαστήρια γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας και στον τρίτο όροφο θα υπάρχουν έντεκα μονόκλινα δωμάτια, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης περισσοτέρων των 150 κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών ετησίως. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10.500.000 ευρώ, ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως με τις εκπτώσεις το τελικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 7.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ο Συντονιστής Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου προσπαθεί από το 2007. «Τα τελευταία 14 χρόνια έχω μιλήσει με όλους τους υπουργούς Υγείας» λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπισθεί το πανελλήνιο πρόβλημα έλλειψης επαρκών κατάλληλων χώρων γι’ αυτές τις προωθημένες θεραπείες με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ανέγερση του κτιρίου είναι έργο εθνικής εμβέλειας. Χιλιάδες είναι οι ασθενείς που θα επωφεληθούν από τη λειτουργία του κέντρου. Τώρα ασθενείς με κακοήθεις αιματολογικές παθήσεις και μεσογειακή αναιμία, σύντομα με πολλές άλλες παθήσεις, συμπαγείς όγκους κ.ά.» αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Η δημιουργία του Κέντρου αναμένεται να εισάγει την Ελλάδα στο club των προηγμένων χωρών» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Και συμπληρώνει πως εδώ και δυο χρόνια είχε ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη δημιουργίας αυτού του κέντρου. «Είχε γράψει μια ασθενής επιστολή στον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2019 και ανέφερε εμένα σε αυτήν. Ο πρωθυπουργός με κάλεσε στο τηλέφωνο, με ευχαρίστησε για τις δράσεις της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, ενημερώθηκε για τα προβλήματα και έκτοτε δημιουργήθηκε μια επαφή με την πολιτική ηγεσία» εξηγεί ο γιατρός. «Οι γονιδιακές και οι κυτταρικές θεραπείες όταν παίρνουν άδεια έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πρέπει να επιλέξουν να γίνουν οπωσδήποτε σε μονάδες που διενεργούν αλλογενείς μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων. Επειδή έχουν επιπλοκές και στις μονάδες διασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες για να χορηγηθούν τέτοια κύτταρα και επειδή οι μεταμοσχευτές είναι έμπειροι στην αντιμετώπιση επιπλοκών. Γίνονται μελέτες σε πολλές παθήσεις, ακόμα και σε συμπαγείς όγκους. Όλα αυτά μας κάνουν εκατοντάδες ασθενείς. Προσθέστε και τις γονιδιακές θεραπείες. Έχει δοθεί άδεια και για την μεσογειακή αναιμία. Στην Ελλάδα έχουμε 2.500 ασθενείς και εκτιμώ πως τέσσερις με πέντε εκατοντάδες θα θελήσουν να υποβληθούν σε τέτοιες θεραπείες» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Και συνεχίζει: «Οι μονάδες μεταμόσχευσης της χώρας μας δεν επαρκούν για τις ανάγκες μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων. Δεν υπάρχουν υποδομές, άρα που θα γίνουν αυτές οι θεραπείες; Εμείς μπορούμε να κάνουμε με τις σημερινές υποδομές συγκεκριμένες δεκάδες θεραπείες. Αλλά δεν έχουν όλα τα κέντρα αυτή τη δυνατότητα. Αυτό σημαίνει πως πρακτικά οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς πρέπει να περιμένουν πολλά χρόνια. Για το λόγο αυτό ζήτησα την δημιουργία αυτού του Κέντρου» λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Με το κτήριο αυτό μπορεί να λυθεί το πρόβλημα πανελλαδικά, οι ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες» εκτιμά ο ίδιος. «Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες για κυτταρικές θεραπείες είναι ορισμένες δεκάδες, αλλά οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται» καταλήγει ο κ. Αναγνωστόπουλος.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" στις 30.04-02.05.2021 


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία