ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πολιτική τα χρόνια του κορονοϊού

 09/11/2020 19:00

Ο κορονοϊός συνεχίζει να μεταλλάσσεται καθώς εξαπλώνεται στον κόσμο και οι νέες του «μορφές» τον καθιστούν, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, πιο μεταδοτικό. Αυτή είναι η πραγματικά σοκαριστική είδηση και όχι αν μία κυβέρνηση «θωρακίζεται» επικοινωνιακά και καταφεύγει ακόμα και σε φτηνά σε τρικ εντυπωσιασμού για να μην καταρρεύσει από τα πολλαπλά προβλήματα που φέρνει η πανδημία, ούτε αν η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται την οργή του κόσμου για να αλιεύσει ψήφους.

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν σκληρά μέτρα περιορισμού μπροστά στη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος.

Η Γαλλία την Πέμπτη κατέγραψε ρεκόρ με 58.046 νέα κρούσματα και η Ιταλία ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τον Απρίλιο.

Στις ΗΠΑ ο κόσμος είναι στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης καθώς η πολιτική ένταση και ο «ακήρυκτος εμφύλιος» από την μέχρι τώρα (Παρασκευή) αβεβαιότητα για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος συνδυάζεται δραματικά με την είδηση πως τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα ξεπέρασαν τα 100.000 ημερησίως.

Στη βόρεια Ευρώπη έχουν καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς, καλύτερα οργανωμένο και στελεχωμένο εθνικό σύστημα υγείας και πιο πολλά χρήματα.

Το να ζητάμε επομένως σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με τις πεπερασμένες δυνατότητες, από τους πολίτες το μέγιστο της προσοχής και της σοβαρότητας και πλήρη τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, δεν συνιστά «επίθεση κατά του λαού».

Είναι άκομψο και άκαιρο να θέλεις να λύσεις τους πολιτικούς σου λογαριασμούς και να επωφεληθείς κομματικά από την αυτή κρίση.

Από την άλλη όμως, όσο κι αν ισχύει -όπως διδάσκει η σύγχρονη πολιτική ιστορία- πως σε μεγάλες κρίσεις και εθνικές συμφορές ο λαοί συσπειρώνονται γύρω από τις ηγεσίες τους, δεν μπορεί η κυβέρνηση διαρκώς να αναμασά την «καραμέλα» πως η πανδημία «πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση».

Τούτο θα ήταν πολύ βολικό για τους κυβερνώντες και θα τους έδινε συγχωροχάρτι για λάθη, καθυστερήσεις, παλινωδίες και κυρίως για αποφάσεις που εκτόξευσαν προς τα πάνω τον αριθμό των κρουσμάτων και οι οποίες προφανώς ελήφθησαν υπό την πίεση να σωθεί «κάτι» από τον τουρισμό, την εστίαση και τη ψυχαγωγία που ήταν προ κορονοϊού οι πυλώνες της οικονομικής «μονοκαλλιέργειας» στην Ελλάδα.

Σε όλες τις χώρες η αντιπολίτευση με την άνεση που της δίνει το γεγονός ότι δεν έχει την ευθύνη των αποφάσεων, «σφυροκοπά» την κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πανδημία.

Αν τα μέτρα -που κυρίως εκφράζονται με lockdown- είναι αυστηρότατα, παραλύει η οικονομία και πλατεία λαϊκά στρώματα πέφτουν στην ανέχεια και την ανεργία.

Αν τα μέτρα είναι χαλαρά, η οικονομία κουτσά στραβά κινείται μεν, αλλά έρχεται η υγειονομική βόμβα!

Όταν οι Αμερικανοί ψήφισαν σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, ξεκαθάρισαν ότι από όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η πανδημία του κορονοϊού επισκίαζε τα υπόλοιπα. Παρέμειναν όμως εκ διαμέτρου αντίθετες οι δύο κυρίαρχες τάσεις στην άποψη για τον τρόπο με τον οποίο αντανακλά η πανδημία στον πρόεδρο Τραμπ.

Η κυβέρνηση την άνοιξη έκανε έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό χειρισμό της κατάστασης έστω και αν το έπραξε «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη» γνωρίζοντας τα χάλια του συστήματος υγείας και την έλλειψη προσωπικού και ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας. Κλασικό πολιτικό ρεφλέξ στη χώρα μας: κάτι που πρέπει υποχρεωτικά να κάνω, το παρουσιάζω σαν εθελοντική ενέργεια...

Το καλοκαίρι όμως μπροστά στην ανάγκη να σωθεί η τουριστική χρόνια έγιναν όλα λάθος. Ήρθαν σπασμωδικές κινήσεις, μέτρα που αποσύρθηκαν σε ένα 48ωρο και που έδειχναν πανικό, υποταγή στο πολιτικό κόστος (εκκλησίες, σχολεία, ΜΜΜ κ.λπ.) και έλλειψη καθαρού μυαλού.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το επικοινωνιακό παιχνίδι με τις μάσκες. Την άνοιξη που δεν υπήρχε η δυνατότητα να εφοδιαστεί όλος ο κόσμος με μάσκες, μας έλεγαν επισήμως ότι η μάσκα δεν προσφέρει και πολλά πράγματα. Όταν καλύφθηκε η ζήτηση, ξαφνικά η μάσκα έγινε υπεραπαραίτητη!

Το θέμα όμως είναι τώρα τι κάνεις. Τι άλλο; Προσοχή, προσήλωση στα μέτρα, όχι άσκοπες, προσχηματικές, κρυφές συναθροίσεις, υπομονή και εμβόλιο γρίπης για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Ελπίζοντας ότι το δεύτερο αυτό lockdown θα είναι και το τελευταίο και ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όχι μόνο δεν αργεί αλλά και θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Νοεμβρίου 2020