Λόγια του Βαρδάρη

  • Η «πολεμική τέχνη» στο… ΑΧΕΠΑ
    06/04/2020 08:29

    Η «πολεμική τέχνη» στο… ΑΧΕΠΑ

    Ζωγράφισε η κορούλα του αναπληρωτή καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας Σ. Μεταλλίδη τον μπαμπά να ετοιμάζεται να… νικήσει τον covid19.

    Ο επικεφαλής του κέντρου αναφοράς του ιού στη βόρεια Ελλάδα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb το έργο… ζωής με τις ανάλογες καρδούλες κι αμέσως δέχθηκε δεκάδες ευχές για τον… αγώνα με τις κόκκινες ζώνες καθώς και τη σύντομη διάρκεια του. Ωστόσο η μάχη κατά της πανδημίας υπολογίζεται ότι θα κρατήσει… μήνες. Εκτίμηση τόσο του κ. Μεταλλίδη όσο και συναδέλφων του είναι ότι «είμαστε στην άνοδο της καμπύλης και από τα μέτρα -και την πιστή εφαρμογή τους- θα φανεί αν πάμε στην… επιπέδωση της καμπύλης» όπως είπε πρόσφατα ο ίδιος στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

    «Σε κάθε περίπτωση σε δυο εβδομάδες θα ξέρουμε πότε θα βγούμε από τα σπίτια μας. Αν υπάρχει ύφεση στο καλοκαίρι, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο». Ο κ. Μεταλλίδης εκτιμά ότι «στην πρώτη φάση δεν είχαμε εξάπλωση στην Θεσσαλονίκη, μάλλον γιατί οι Θεσσαλονικείς είναι καλοί άνθρωποι και τηρούν μέτρα, δεν φάνηκε να υπάρχει εισροή περιστατικών» χωρίς να προσδιορίζεται αν αυτό έγινε πριν ή μετά το κλείσιμο της Ν. Παραλίας.

    Ο αν. καθηγητής πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας θα φτάσει στα όρια του. «Βλέπετε ότι και μεγάλα συστήματα υγείας καταρρέουν. Οι επόμενοι… μήνες θα είναι δύσκολοι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, μαγικός, για να αντέξει το σύστημα παρά να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, ώστε να βοηθήσουμε να αντέξει αυτή την περίοδο». Για εμβόλιο ο κ. Μεταλλίδης εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές και «στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουμε ένα εμβόλιο στο τέλος του χρόνου».

    Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή 39 ασθενείς νοσηλεύονται στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ -στην κλινκή του ιού- και άλλοι οκτώ είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπαείας σε κρίσιμη κατάσταση.

    Μελ. Καρ.