Λόγια του Βαρδάρη

 • Η ορκωμοσία της Σακελλαροπούλου και ο... κορονοϊός
  11/03/2020 18:16

  Η ορκωμοσία της Σακελλαροπούλου και ο... κορονοϊός

  Στις 11:15 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής 13 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Η κ. Σακελλαροπούλου έπεσε κι αυτή «θύμα» του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο αριθμός των παρισταμένων στην αίθουσα θα είναι πολύ περιορισμένος και αντιπροσωπευτικός.

  Στην συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr η κ. Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο αναμένεται να επισκεφτεί το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος όπου θα καταθέσει στεφάνι και ακολούθως θα μεταβεί μαζί με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

  Στο μεταξύ, όπως είναι ήδη γνωστό αναβάλλεται και η τελετή των συγχαρητηρίων για την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου που είχε προγραμματιστεί για την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων της, δηλαδή για το Σάββατο 14 Μαρτίου.

  Ποια είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου;

  Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 30 Μαΐου 1956, με καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας της, Αλίκης Παρασκευά, από την Σταυρούπολη Ξάνθης. Ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Έχει μία κόρη, τnν Νιόβη, και ζει με τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη, ο οποίος παραιτήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τον βαθμό του Συμβούλου το 2010 και στη συνέχεια εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος σε δικηγορική εταιρεία στις Βρυξέλλες μέχρι τις 15.1.2020.

  Τα πρώτα οκτώ χρόνια της ζωής της έζησε στην Θεσσαλονίκη. Το 1964 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού το 1974 και έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής Αθηνών το 1978. Διορίστηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1982 μετά από διαγωνισμό. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα, όπου χειρίστηκε υποθέσεις με θέματα ιδίως εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα, το οποίο ασχολείται κυρίως με υποθέσεις που αφορούν το δίκαιο του περιβάλλοντος. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ’ Τμήμα, ενώ στις 17.10.2018 επελέγη Πρόεδρος του Δικαστηρίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι στις 11.2.2020.

  Έχει συγγράψει σειρά άρθρων και μελετών σχετικών ιδίως με ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος.

  Στις 22.1.2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με 261 ψήφους επί συνόλου 300 βουλευτών.


Δείτε ακόμα