ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τα εργασιακά

Στο δίπτυχο ισχυρές επιχειρήσεις - ικανοποιημένοι εργαζόμενοι αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός - Τι απάντησε στον Αλ. Τσίπρα

 14/02/2020 13:31

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τα εργασιακά
INTIME NEWS

«Πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι», ανέφερε από βήματος της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ειδική ημερήσια διάταξη με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους». Παραθέτοντας στοιχεία για την αντίκρουση όσων αναφέρονταν στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μία διαφορετική εικόνα, τόνισε πως «τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες» και προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη του τομέα της εργασίας. «Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών», είπε χαρακτηριστικά. Πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, επίσης, επισήμανε: «Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε, χαριτολογώντας, «το κλίμα αγάπης της σημερινής ημέρας, ευχόμενος να βρει αντανάκλαση στη συζήτηση». Εξήγησε ότι επέλεξε να διατυπώσει αίτημα για τη διενέργεια της συνεδρίασης, προκειμένου να δοθούν πλήρεις απαντήσεις μετά τις επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και τον γγ της ΚΕ της ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με παρεμφερές αντικείμενο.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, όμως, να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις -με τη σειρά τους- έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους. Αυτήν τη Συμφωνία Αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα-ένα τα ζητήματα που είχαν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη για όλους» καθώς και ότι «η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην την αγοράς κι αυτή δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας».

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης της ανεργίας, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 16,5% έναντι 18,5%, που ήταν τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Είπε, επίσης, ότι «υποκριτικά η αντιπολίτευση μιλάει για ρεκόρ απολύσεων, καθώς η αλήθεια είναι πως οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι, όπως και 265.212 περισσότερες οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν».

Για το κατά πόσο υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, σημείωσε πως «το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο του 2018». Όπως τόνισε, «ελέγχθηκαν 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο εξάμηνο» ενώ εντατικοποιημένοι ήταν και οι έλεγχοι από τα ελεγκτικά κέντρα του ΕΦΚΑ. Συμπλήρωσε πως καταγράφεται αισθητή αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης.

«Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξαίρεση από τις συλλογικές συμβάσεις προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από τη Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας, όμως, των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει -όπως αποδεικνύεται- και από τη σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τον τουρισμό», επισήμανε.

Εξίσου, συμπλήρωσε ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ για «υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο», κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαστρέβλωση των πραγματικών στοιχείων και κάνοντας αναφορά στους 55.000 επιστήμονες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. «Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα», είπε για να προσθέσει: «Εγώ θα κλείνω την πόρτα σε διορισμούς από το παράθυρο».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε σε μία σύντομη αναφορά στα θετικά στοιχεία για την οικονομία, καθώς και στην αντίκρουση επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί επικοινωνιακής καταιγίδας και σύμπραξης με την εγχώρια διαπλοκή.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται στο να προσλαμβάνουν. Η οικονομία και η κοινωνία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται κι έχουν τη δυνατότητα ευκολότερα να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους», υπογράμμισε και σχολίασε: «Δεν μπορείτε -ό,τι και να λέτε- να κρύψετε την πραγματικότητα, και τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες». Μιλώντας για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου παρέδωσε στα Πρακτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου λέγοντας: «Έχω ένα πολύ ωραίο πακέτο με όλα τα θετικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων για την ελληνική οικονομία… Ούτε ένα θετικό σχόλιο δεν ακούσαμε από σας για τις θετικές εξελίξεις. Η οικονομία μας βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, απέχει μόλις δύο θέσεις από την επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της «ένα φιλόδοξο στόχο. Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτήν την κυβέρνηση».

«Ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, έξι μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ενώ στο εσωτερικό και η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων, 7 δισ. περισσότερες το τελευταίο επτάμηνο, δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, αλλά ενισχύει και τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Κάτι το οποίο, νομίζω, αξίζει να υπογραμμιστεί, η κτηματαγορά, η αγορά ακινήτων επιστρέφει στην άνθηση. Αυξήθηκαν κατά 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο 6μηνο, αυξήθηκαν και οι αξίες των ακινήτων. Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων ενδέχεται να ξεπεράσει και το 10% καθ' όλη τη διάρκεια του 2019. Και αυτό δίνει αξία στα ακίνητα όλων των Ελλήνων. Γιατί ο τομέας των ακινήτων υπήρξε ανέκαθεν μοχλός για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Δίπλα στις υπόλοιπες ενδείξεις καθιστά πιο ρεαλιστικό τον στόχο μας για ανάπτυξη 2,8%. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε, μόλις χθες, προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία. Εκτιμούμε ότι θα τις αναθεωρήσει κι άλλο, καθώς τα θετικά νέα από την πορεία της οικονομίας για το 2020 θα προστίθενται στην πολύ καλή αρχή που έχουμε ήδη κάνει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Εσείς -που βαρύνεστε πια με μία κυβερνητική θητεία 4,5 ετών- καλλιεργείτε τον φόβο απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Τίποτα ανακριβέστερο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν σήμερα σοβαρά την ελληνική κοινωνία».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους στόχους: «Ο στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος: Να ξεκολλήσουμε από την αναιμική οικονομική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αύξηση των επενδύσεων και του εισοδήματος και η μείωση των φόρων, η ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών και η αύξηση της απασχόλησης, κυρίως της πλήρους απασχόλησης. Μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολόγηση της εργασίας. Εμείς τη μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Μας αφήσατε υψηλές, υψηλότατες, ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς τις μειώνουμε ξεκινώντας από τους πλήρως απασχολούμενους. Το κάνουμε ήδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική μας αντίληψη έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Η πορεία της εθνικής οικονομίας πρέπει να αντανακλάται στο καθημερινό εισόδημα του κάθε νοικοκυριού, αλλά η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην της αγοράς και δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας. Οι επιλογές μας, συνεπώς, στα πεδία τόσο της επιχειρηματικότητας όσο και της παραγωγής, είναι αλληλένδετες. Όσες φορές το κράτος επιχείρησε να ασκήσει τον ρόλο τού επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ που τώρα αγωνιζόμαστε για να πάψει να είναι μία "μαύρη τρύπα", χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός, η πραγματική οικονομία και στο τέλος της ιστορίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι από αυτές τις πολιτικές. Όσες φορές κυβερνήσεις ποδηγέτησαν την οικονομική δραστηριότητα, με αναχρονιστικές υπερ-ρυθμίσεις, χάθηκε κοινωνικός πλούτος, χάθηκαν δουλειές. Ο δικός μας δρόμος, λοιπόν, είναι διαφορετικός».

Και διευκρίνισε: «Αποφεύγω να μιλάω πάρα πολύ με αριθμούς. Επικεντρώνοντας, όμως, στα εργασιακά, θα επικαλεστώ μερικούς. Όχι για να κουράσω, αλλά για να αποδείξω ότι σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνουν συγκεκριμένες πολιτικές σε δύο κατευθύνσεις: Θωράκιση του εισοδήματος των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης μέσω επενδύσεων και ταυτόχρονα προστασία της εργασίας με σύγχρονες και αποτελεσματικές πρακτικές. Ο εργαζόμενος σήμερα, ήδη, ανακουφίζεται από τα βάρη φόρων και εισφορών. Παρά την αντίθετη προπαγάνδα σας, το αφορολόγητο παρέμεινε εκεί που ήταν και διατηρήθηκαν φυσικά και όλα τα σταθερά επιδόματα προς τους πιο αδύναμους. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, όμως, για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση από το 22% στο 9%. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και 30% στα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνει τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, ξεκινώντας από τα φάρμακα. Μόλις προχθές καταθέσαμε τροπολογία για τη μείωση των τιμών στα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα και στα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα. Ενώ ταυτόχρονα ψηφίσαμε και μία πολύ σημαντική τροπολογία, με την οποία δεν επιβαρύνονται πια με ΦΠΑ ιδρύματα τα οποία κάνουν δωρεές προς το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι αποδεσμεύονται σημαντικοί πόροι από ιδρύματα για περαιτέρω σημαντικό κοινωφελές έργο.

Από την αρχή του έτους υλοποιείται και η προεκλογική μας δέσμευση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Και βέβαια απέναντι στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν αυτό το έκτακτο βοήθημα αντισταθμίζεται από την κατάργηση της μείωσης των εισφορών σε γυναίκες οι οποίες αποκτούν παιδί, απάντησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εργασίας. Καταθέτω τη δήλωσή του, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και παρακαλώ να μην επαναφέρετε αυτό το επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο. Οι χαμηλότερες εισφορές έρχονται να πλαισιώσουν τα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών.

Ταυτόχρονα, οι παράλληλες φοροελαφρύνσεις για την επιχειρηματικότητα φέρνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Τέσσερις χιλιάδες ογδόντα πέντε περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα. Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη εγκρίνει πολλές σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις -δεν θα τις απαριθμήσω- που αναμένεται να προσθέσουν συνολικά δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Οι θετικές συνέπειές τους, ωστόσο, θα εκδηλωθούν εντός των επόμενων ετών. Όταν δρομολογείται μία μεγάλη στρατηγική επένδυση χρειάζονται 12-18 μήνες για να αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργήσει. Σε βάθος τετραετίας τα θετικά αποτελέσματα από αυτές τις μεγάλες επενδύσεις θα είναι απολύτως ορατά στην ελληνική κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι επενδύσεις δρουν ήδη πολλαπλασιαστικά και βελτιώνουν τη συνολική εικόνα της χώρας ως ενός ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, που μπορεί και πάλι μετά από μία δεκαετία κρίσης να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια. Και όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν μία πολιτική, η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοεπενδυτική και φιλεργατική. Γι' αυτό μιλούσαμε πάντα και εξακολουθούμε να μιλάμε για ανάπτυξη για όλους». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο επτάμηνο για την προστασία της εργασίας:

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας, ώστε να ελέγχεται η αδήλωτη εργασία, η παραβίαση του ωραρίου και να υπάρχει ένα σαφές και οριοθετημένο πλέγμα κυρώσεων. Τώρα όλοι οι εργοδότες και όλοι οι εργαζόμενοι, φυσικά, γνωρίζουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Για παράδειγμα, με το παλιό σύστημα, ένας κακός εργοδότης θα πλήρωνε το ίδιο πρόστιμο ανεξάρτητα αν στερούσε την άδεια σε μερικούς υπαλλήλους ή στο σύνολο του προσωπικού του. Τώρα υπάρχει μία ποινή για κάθε αδικία σε κάθε εργαζόμενο. Και αυτή αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εργαζόμενο που θίγεται. Όταν εντοπίζεται μία παρανομία σε ένα τοπικό υποκατάστημα μίας αλυσίδας, η ποινή θα αφορά τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, αντί να πολλαπλασιάζεται -συχνά εκβιαστικά- επί τον αριθμό των εγκαταστάσεων της εταιρείας ανά τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, συνεπείς εργοδότες θα εισέρχονται στο λευκό μητρώο, θα επιβραβεύονται με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα. Θα το ξαναπώ, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οι σχέσεις πολιτείας και επιχειρήσεων είναι αυστηρά οριοθετημένες. Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και όχι το τυφλό, ρητορικό, συχνά λαϊκίστικο κυνηγητό κάποιας θολής, κακής αλλά πάντα εξαιρετικά αφηρημένης εργοδοσίας. Έτσι το αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία, ένα πρόστιμο το οποίο για πρώτη φορά επέβαλε αυτός ο υπουργός Εργασίας σε προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα σε σημαντικότατες αντιδράσεις τότε από τις εργοδοτικές οργανώσεις, μπορεί, ναι, μπορεί να μειωθεί εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προσληφθεί αμέσως με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για έναν χρόνο. Και δεν είναι τυχαίο ότι η αμοιβή για κάθε υπέρβαση του συμφωνημένου ωραρίου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε ήδη από αυτήν την κυβέρνηση κατά 12%. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους, τους εργοδότες να μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε μόνιμες».

Επικείμενες μεγάλες τομές

«Η επόμενη μεγάλη τομή έρχεται το επόμενο δίμηνο και αφορά το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ 2". Το υφιστάμενο σύστημα αναβαθμίζεται, ενσωματώνοντας πλέον την ψηφιακή παρακολούθηση του χρόνου εργασίας και τη λειτουργία της κάρτας εργασίας. Τεχνολογία απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, από το ανοιχτό μητρώο συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων μέχρι την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και την καταγραφή της υπερεργασίας. Αν κάποιοι φοβούνται, ας το γνωρίζουν. Η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και το φως θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, επισήμανε: «Δύο λόγια για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που επίσης συστρατεύονται στην εθνική αναγέννηση, αποκτώντας μία νέα κατεύθυνση. Οι δράσεις αυτές δεν πρέπει να αφορούν βολέματα κομματικών φίλων, ούτε να ενεργοποιούνται ευκαιριακά. Αντιθέτως, πρέπει να στρέφονται στην απόκτηση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων, πρωτίστως ψηφιακών, ώστε εκείνοι που θα παρακολουθούν τα σχετικά προγράμματα, δήμων ή φορέων, να αποκτούν πρόσθετες δεξιότητες και αυξημένη δυνατότητα την επόμενη μέρα να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Έτσι, 111.000 άνεργοι συμπολίτες μας ξεκινούν από φέτος να εκπαιδεύονται, να καταρτίζονται, να εξειδικεύονται ώστε να αποκτούν σταθερά εφόδια για την επόμενη φάση της ζωής τους. Αναφέρω μερικά παραδείγματα μόνο από τα προγράμματα, τα οποία πολύ σύντομα το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει σε πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση. Πενήντα δύο χιλιάδες νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης, σε τομείς δυναμικούς, όπως η ψηφιακή, η "πράσινη οικονομία", η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Τριάντα έξι χιλιάδες πεντακόσιοι άντρες και γυναίκες θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων του Δημοσίου. Τρεις χιλιάδες Άτομα Με ειδικές Ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία. Είκοσι δύο χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας. Πέντε χιλιάδες γυναίκες θα γνωριστούν με τις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Και 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας. Σε αυτούς προσθέστε και 32.500 συμπολίτες μας που θα παρακολουθήσουν τα νέα στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με έμφαση κυρίως στην περιφέρεια. Θα είναι ύψους, συνολικά, 225 εκατομμυρίων ευρώ κι ενεργοποιούνται τις επόμενες μέρες. Πολιτικές απασχόλησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα πρόχειρο βάλσαμο σε μία ανοιχτή πληγή. Πρέπει να γίνουν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ένα μόνιμο μέσο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι διάλεξε «μία μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μία ιστορία, η οποία έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης από την αντιπολίτευση και θα την ονόμαζα "κατώτατος μισθός αλά ΣΥΡΙΖΑ". Μία ιστορία που αξίζει, νομίζω, να τη θυμηθούμε. Το 2013, λοιπόν, θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου, φαντάζομαι το θυμάστε, κυρία Γεννηματά, μαζί τον ψηφίσαμε τον νόμο αυτόν. Ως αντιπολίτευση τότε, τι λέγατε, κύριε Τσίπρα; "Εργασιακή γαλέρα", "Μεσαίωνας". Καταψηφίσατε, φυσικά, τη σχετική ρύθμιση. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε, φυσικά, ούτε τη σκίσατε με έναν νόμο και με ένα άρθρο, ούτε την εφαρμόσατε, όμως, την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να είχατε προχωρήσει ήδη στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Τη θυμηθήκατε προεκλογικά για να την εμφανίσετε ως μία δήθεν δική σας προσφορά προς τους πιο αδύναμους. Και, ναι, το αυξήσατε 11%. Αν το αυξάνατε κάθε χρόνο από το 2017, το 2018 και το 2019, πάλι στο ίδιο επίπεδο θα ήμασταν και θα είχαν ωφεληθεί και οι εργαζόμενοι το 2017 και το 2018. Τώρα μας ρωτάτε, τι μας ρωτάτε; Αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο, τον οποίο εμείς ψηφίσαμε; Εσείς τον πολεμήσατε, μετά τον αγνοήσατε και μετά τον διαστρεβλώσατε. Λοιπόν, αυτός ο νόμος, ο 4172, θα εφαρμοστεί. Τι προβλέπει ο νόμος; Μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτή τη διαβούλευση, ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο. Πότε συμβαίνει αυτό; Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση.

Καταθέτω τον νόμο. Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό.

Στο μεταξύ όμως, και κλείνω με αυτό, αν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε βοηθήστε και εσείς να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που θα την επιτρέψει, αντί να κινδυνολογείτε μονίμως για την πορεία της. Κάντε αυτό, δηλαδή, που κάνουν και οι περισσότεροι Έλληνες, αντί να σπέρνετε διαρκώς ψεύτικες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας.

Θα σας συμβούλευα, αν μπορείτε, να ξεφύγετε, επιτέλους, από το παρελθόν σας, το οποίο οι πολίτες -σας θυμίζω- το καταδίκασαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Διαφορετικά, θα ψάχνετε για πολύ καιρό τους λόγους που οι πολίτες σάς γύρισαν την πλάτη και θα χρειαστούν πολλές σελίδες αυτοκριτικής στο κείμενο που μαθαίνω ότι θα συζητήσετε με τους συντρόφους σας αυτό το Σαββατοκύριακο. Καλό κουράγιο, κύριε Τσίπρα, για το Σαββατοκύριακο που έχετε μπροστά σας».

«Πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι», ανέφερε από βήματος της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ειδική ημερήσια διάταξη με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους». Παραθέτοντας στοιχεία για την αντίκρουση όσων αναφέρονταν στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μία διαφορετική εικόνα, τόνισε πως «τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες» και προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη του τομέα της εργασίας. «Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών», είπε χαρακτηριστικά. Πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, επίσης, επισήμανε: «Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε, χαριτολογώντας, «το κλίμα αγάπης της σημερινής ημέρας, ευχόμενος να βρει αντανάκλαση στη συζήτηση». Εξήγησε ότι επέλεξε να διατυπώσει αίτημα για τη διενέργεια της συνεδρίασης, προκειμένου να δοθούν πλήρεις απαντήσεις μετά τις επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και τον γγ της ΚΕ της ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με παρεμφερές αντικείμενο.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, όμως, να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις -με τη σειρά τους- έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους. Αυτήν τη Συμφωνία Αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα-ένα τα ζητήματα που είχαν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη για όλους» καθώς και ότι «η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην την αγοράς κι αυτή δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας».

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης της ανεργίας, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 16,5% έναντι 18,5%, που ήταν τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Είπε, επίσης, ότι «υποκριτικά η αντιπολίτευση μιλάει για ρεκόρ απολύσεων, καθώς η αλήθεια είναι πως οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι, όπως και 265.212 περισσότερες οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν».

Για το κατά πόσο υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, σημείωσε πως «το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο του 2018». Όπως τόνισε, «ελέγχθηκαν 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο εξάμηνο» ενώ εντατικοποιημένοι ήταν και οι έλεγχοι από τα ελεγκτικά κέντρα του ΕΦΚΑ. Συμπλήρωσε πως καταγράφεται αισθητή αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης.

«Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξαίρεση από τις συλλογικές συμβάσεις προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από τη Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας, όμως, των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει -όπως αποδεικνύεται- και από τη σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τον τουρισμό», επισήμανε.

Εξίσου, συμπλήρωσε ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ για «υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο», κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαστρέβλωση των πραγματικών στοιχείων και κάνοντας αναφορά στους 55.000 επιστήμονες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. «Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα», είπε για να προσθέσει: «Εγώ θα κλείνω την πόρτα σε διορισμούς από το παράθυρο».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε σε μία σύντομη αναφορά στα θετικά στοιχεία για την οικονομία, καθώς και στην αντίκρουση επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί επικοινωνιακής καταιγίδας και σύμπραξης με την εγχώρια διαπλοκή.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται στο να προσλαμβάνουν. Η οικονομία και η κοινωνία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται κι έχουν τη δυνατότητα ευκολότερα να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους», υπογράμμισε και σχολίασε: «Δεν μπορείτε -ό,τι και να λέτε- να κρύψετε την πραγματικότητα, και τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες». Μιλώντας για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου παρέδωσε στα Πρακτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου λέγοντας: «Έχω ένα πολύ ωραίο πακέτο με όλα τα θετικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων για την ελληνική οικονομία… Ούτε ένα θετικό σχόλιο δεν ακούσαμε από σας για τις θετικές εξελίξεις. Η οικονομία μας βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, απέχει μόλις δύο θέσεις από την επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της «ένα φιλόδοξο στόχο. Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτήν την κυβέρνηση».

«Ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, έξι μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ενώ στο εσωτερικό και η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων, 7 δισ. περισσότερες το τελευταίο επτάμηνο, δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, αλλά ενισχύει και τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Κάτι το οποίο, νομίζω, αξίζει να υπογραμμιστεί, η κτηματαγορά, η αγορά ακινήτων επιστρέφει στην άνθηση. Αυξήθηκαν κατά 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο 6μηνο, αυξήθηκαν και οι αξίες των ακινήτων. Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων ενδέχεται να ξεπεράσει και το 10% καθ' όλη τη διάρκεια του 2019. Και αυτό δίνει αξία στα ακίνητα όλων των Ελλήνων. Γιατί ο τομέας των ακινήτων υπήρξε ανέκαθεν μοχλός για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Δίπλα στις υπόλοιπες ενδείξεις καθιστά πιο ρεαλιστικό τον στόχο μας για ανάπτυξη 2,8%. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε, μόλις χθες, προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία. Εκτιμούμε ότι θα τις αναθεωρήσει κι άλλο, καθώς τα θετικά νέα από την πορεία της οικονομίας για το 2020 θα προστίθενται στην πολύ καλή αρχή που έχουμε ήδη κάνει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Εσείς -που βαρύνεστε πια με μία κυβερνητική θητεία 4,5 ετών- καλλιεργείτε τον φόβο απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Τίποτα ανακριβέστερο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν σήμερα σοβαρά την ελληνική κοινωνία».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους στόχους: «Ο στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος: Να ξεκολλήσουμε από την αναιμική οικονομική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αύξηση των επενδύσεων και του εισοδήματος και η μείωση των φόρων, η ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών και η αύξηση της απασχόλησης, κυρίως της πλήρους απασχόλησης. Μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολόγηση της εργασίας. Εμείς τη μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Μας αφήσατε υψηλές, υψηλότατες, ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς τις μειώνουμε ξεκινώντας από τους πλήρως απασχολούμενους. Το κάνουμε ήδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική μας αντίληψη έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Η πορεία της εθνικής οικονομίας πρέπει να αντανακλάται στο καθημερινό εισόδημα του κάθε νοικοκυριού, αλλά η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην της αγοράς και δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας. Οι επιλογές μας, συνεπώς, στα πεδία τόσο της επιχειρηματικότητας όσο και της παραγωγής, είναι αλληλένδετες. Όσες φορές το κράτος επιχείρησε να ασκήσει τον ρόλο τού επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ που τώρα αγωνιζόμαστε για να πάψει να είναι μία "μαύρη τρύπα", χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός, η πραγματική οικονομία και στο τέλος της ιστορίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι από αυτές τις πολιτικές. Όσες φορές κυβερνήσεις ποδηγέτησαν την οικονομική δραστηριότητα, με αναχρονιστικές υπερ-ρυθμίσεις, χάθηκε κοινωνικός πλούτος, χάθηκαν δουλειές. Ο δικός μας δρόμος, λοιπόν, είναι διαφορετικός».

Και διευκρίνισε: «Αποφεύγω να μιλάω πάρα πολύ με αριθμούς. Επικεντρώνοντας, όμως, στα εργασιακά, θα επικαλεστώ μερικούς. Όχι για να κουράσω, αλλά για να αποδείξω ότι σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνουν συγκεκριμένες πολιτικές σε δύο κατευθύνσεις: Θωράκιση του εισοδήματος των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης μέσω επενδύσεων και ταυτόχρονα προστασία της εργασίας με σύγχρονες και αποτελεσματικές πρακτικές. Ο εργαζόμενος σήμερα, ήδη, ανακουφίζεται από τα βάρη φόρων και εισφορών. Παρά την αντίθετη προπαγάνδα σας, το αφορολόγητο παρέμεινε εκεί που ήταν και διατηρήθηκαν φυσικά και όλα τα σταθερά επιδόματα προς τους πιο αδύναμους. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, όμως, για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση από το 22% στο 9%. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και 30% στα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνει τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, ξεκινώντας από τα φάρμακα. Μόλις προχθές καταθέσαμε τροπολογία για τη μείωση των τιμών στα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα και στα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα. Ενώ ταυτόχρονα ψηφίσαμε και μία πολύ σημαντική τροπολογία, με την οποία δεν επιβαρύνονται πια με ΦΠΑ ιδρύματα τα οποία κάνουν δωρεές προς το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι αποδεσμεύονται σημαντικοί πόροι από ιδρύματα για περαιτέρω σημαντικό κοινωφελές έργο.

Από την αρχή του έτους υλοποιείται και η προεκλογική μας δέσμευση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Και βέβαια απέναντι στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν αυτό το έκτακτο βοήθημα αντισταθμίζεται από την κατάργηση της μείωσης των εισφορών σε γυναίκες οι οποίες αποκτούν παιδί, απάντησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εργασίας. Καταθέτω τη δήλωσή του, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και παρακαλώ να μην επαναφέρετε αυτό το επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο. Οι χαμηλότερες εισφορές έρχονται να πλαισιώσουν τα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών.

Ταυτόχρονα, οι παράλληλες φοροελαφρύνσεις για την επιχειρηματικότητα φέρνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Τέσσερις χιλιάδες ογδόντα πέντε περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα. Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη εγκρίνει πολλές σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις -δεν θα τις απαριθμήσω- που αναμένεται να προσθέσουν συνολικά δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Οι θετικές συνέπειές τους, ωστόσο, θα εκδηλωθούν εντός των επόμενων ετών. Όταν δρομολογείται μία μεγάλη στρατηγική επένδυση χρειάζονται 12-18 μήνες για να αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργήσει. Σε βάθος τετραετίας τα θετικά αποτελέσματα από αυτές τις μεγάλες επενδύσεις θα είναι απολύτως ορατά στην ελληνική κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι επενδύσεις δρουν ήδη πολλαπλασιαστικά και βελτιώνουν τη συνολική εικόνα της χώρας ως ενός ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, που μπορεί και πάλι μετά από μία δεκαετία κρίσης να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια. Και όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν μία πολιτική, η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοεπενδυτική και φιλεργατική. Γι' αυτό μιλούσαμε πάντα και εξακολουθούμε να μιλάμε για ανάπτυξη για όλους». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο επτάμηνο για την προστασία της εργασίας:

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας, ώστε να ελέγχεται η αδήλωτη εργασία, η παραβίαση του ωραρίου και να υπάρχει ένα σαφές και οριοθετημένο πλέγμα κυρώσεων. Τώρα όλοι οι εργοδότες και όλοι οι εργαζόμενοι, φυσικά, γνωρίζουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Για παράδειγμα, με το παλιό σύστημα, ένας κακός εργοδότης θα πλήρωνε το ίδιο πρόστιμο ανεξάρτητα αν στερούσε την άδεια σε μερικούς υπαλλήλους ή στο σύνολο του προσωπικού του. Τώρα υπάρχει μία ποινή για κάθε αδικία σε κάθε εργαζόμενο. Και αυτή αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εργαζόμενο που θίγεται. Όταν εντοπίζεται μία παρανομία σε ένα τοπικό υποκατάστημα μίας αλυσίδας, η ποινή θα αφορά τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, αντί να πολλαπλασιάζεται -συχνά εκβιαστικά- επί τον αριθμό των εγκαταστάσεων της εταιρείας ανά τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, συνεπείς εργοδότες θα εισέρχονται στο λευκό μητρώο, θα επιβραβεύονται με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα. Θα το ξαναπώ, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οι σχέσεις πολιτείας και επιχειρήσεων είναι αυστηρά οριοθετημένες. Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και όχι το τυφλό, ρητορικό, συχνά λαϊκίστικο κυνηγητό κάποιας θολής, κακής αλλά πάντα εξαιρετικά αφηρημένης εργοδοσίας. Έτσι το αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία, ένα πρόστιμο το οποίο για πρώτη φορά επέβαλε αυτός ο υπουργός Εργασίας σε προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα σε σημαντικότατες αντιδράσεις τότε από τις εργοδοτικές οργανώσεις, μπορεί, ναι, μπορεί να μειωθεί εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προσληφθεί αμέσως με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για έναν χρόνο. Και δεν είναι τυχαίο ότι η αμοιβή για κάθε υπέρβαση του συμφωνημένου ωραρίου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε ήδη από αυτήν την κυβέρνηση κατά 12%. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους, τους εργοδότες να μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε μόνιμες».

Επικείμενες μεγάλες τομές

«Η επόμενη μεγάλη τομή έρχεται το επόμενο δίμηνο και αφορά το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ 2". Το υφιστάμενο σύστημα αναβαθμίζεται, ενσωματώνοντας πλέον την ψηφιακή παρακολούθηση του χρόνου εργασίας και τη λειτουργία της κάρτας εργασίας. Τεχνολογία απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, από το ανοιχτό μητρώο συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων μέχρι την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και την καταγραφή της υπερεργασίας. Αν κάποιοι φοβούνται, ας το γνωρίζουν. Η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και το φως θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, επισήμανε: «Δύο λόγια για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που επίσης συστρατεύονται στην εθνική αναγέννηση, αποκτώντας μία νέα κατεύθυνση. Οι δράσεις αυτές δεν πρέπει να αφορούν βολέματα κομματικών φίλων, ούτε να ενεργοποιούνται ευκαιριακά. Αντιθέτως, πρέπει να στρέφονται στην απόκτηση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων, πρωτίστως ψηφιακών, ώστε εκείνοι που θα παρακολουθούν τα σχετικά προγράμματα, δήμων ή φορέων, να αποκτούν πρόσθετες δεξιότητες και αυξημένη δυνατότητα την επόμενη μέρα να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Έτσι, 111.000 άνεργοι συμπολίτες μας ξεκινούν από φέτος να εκπαιδεύονται, να καταρτίζονται, να εξειδικεύονται ώστε να αποκτούν σταθερά εφόδια για την επόμενη φάση της ζωής τους. Αναφέρω μερικά παραδείγματα μόνο από τα προγράμματα, τα οποία πολύ σύντομα το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει σε πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση. Πενήντα δύο χιλιάδες νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης, σε τομείς δυναμικούς, όπως η ψηφιακή, η "πράσινη οικονομία", η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Τριάντα έξι χιλιάδες πεντακόσιοι άντρες και γυναίκες θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων του Δημοσίου. Τρεις χιλιάδες Άτομα Με ειδικές Ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία. Είκοσι δύο χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας. Πέντε χιλιάδες γυναίκες θα γνωριστούν με τις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Και 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας. Σε αυτούς προσθέστε και 32.500 συμπολίτες μας που θα παρακολουθήσουν τα νέα στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με έμφαση κυρίως στην περιφέρεια. Θα είναι ύψους, συνολικά, 225 εκατομμυρίων ευρώ κι ενεργοποιούνται τις επόμενες μέρες. Πολιτικές απασχόλησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα πρόχειρο βάλσαμο σε μία ανοιχτή πληγή. Πρέπει να γίνουν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ένα μόνιμο μέσο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι διάλεξε «μία μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μία ιστορία, η οποία έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης από την αντιπολίτευση και θα την ονόμαζα "κατώτατος μισθός αλά ΣΥΡΙΖΑ". Μία ιστορία που αξίζει, νομίζω, να τη θυμηθούμε. Το 2013, λοιπόν, θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου, φαντάζομαι το θυμάστε, κυρία Γεννηματά, μαζί τον ψηφίσαμε τον νόμο αυτόν. Ως αντιπολίτευση τότε, τι λέγατε, κύριε Τσίπρα; "Εργασιακή γαλέρα", "Μεσαίωνας". Καταψηφίσατε, φυσικά, τη σχετική ρύθμιση. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε, φυσικά, ούτε τη σκίσατε με έναν νόμο και με ένα άρθρο, ούτε την εφαρμόσατε, όμως, την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να είχατε προχωρήσει ήδη στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Τη θυμηθήκατε προεκλογικά για να την εμφανίσετε ως μία δήθεν δική σας προσφορά προς τους πιο αδύναμους. Και, ναι, το αυξήσατε 11%. Αν το αυξάνατε κάθε χρόνο από το 2017, το 2018 και το 2019, πάλι στο ίδιο επίπεδο θα ήμασταν και θα είχαν ωφεληθεί και οι εργαζόμενοι το 2017 και το 2018. Τώρα μας ρωτάτε, τι μας ρωτάτε; Αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο, τον οποίο εμείς ψηφίσαμε; Εσείς τον πολεμήσατε, μετά τον αγνοήσατε και μετά τον διαστρεβλώσατε. Λοιπόν, αυτός ο νόμος, ο 4172, θα εφαρμοστεί. Τι προβλέπει ο νόμος; Μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτή τη διαβούλευση, ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο. Πότε συμβαίνει αυτό; Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση.

Καταθέτω τον νόμο. Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό.

Στο μεταξύ όμως, και κλείνω με αυτό, αν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε βοηθήστε και εσείς να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που θα την επιτρέψει, αντί να κινδυνολογείτε μονίμως για την πορεία της. Κάντε αυτό, δηλαδή, που κάνουν και οι περισσότεροι Έλληνες, αντί να σπέρνετε διαρκώς ψεύτικες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας.

Θα σας συμβούλευα, αν μπορείτε, να ξεφύγετε, επιτέλους, από το παρελθόν σας, το οποίο οι πολίτες -σας θυμίζω- το καταδίκασαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Διαφορετικά, θα ψάχνετε για πολύ καιρό τους λόγους που οι πολίτες σάς γύρισαν την πλάτη και θα χρειαστούν πολλές σελίδες αυτοκριτικής στο κείμενο που μαθαίνω ότι θα συζητήσετε με τους συντρόφους σας αυτό το Σαββατοκύριακο. Καλό κουράγιο, κύριε Τσίπρα, για το Σαββατοκύριακο που έχετε μπροστά σας».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία