ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμά της

 29/07/2019 09:01

Είναι κανόνας στην πολιτική ζωή του τόπου οι κυβερνήσεις να μην υλοποιούν τα όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά στους πολίτες. Αν εξαιρέσουμε τις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχεδόν αποκλειστικό στόχο είχαν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του διεθνούς κύρους της χώρας, σχεδόν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις είτε υπολοποίησαν ελάχιστα απ’ όσα εξήγγειλαν είτε έπραξαν τα εντελώς αντίθετα.

Έτσι γεννήθηκε η κατηγορία των λεγόμενων «κοψοχέρηδων». Αυτοί που μετά από λίγο χρονικό διάστημα μετάνιωναν για την ψήφο τους.

Για να μην ανατρέχουμε στο μακρινό παρελθόν και ξύνουμε παλιές πληγές, ας θυμηθούμε τις υποσχέσεις που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τι τελικά έπραξε. Μάλιστα, κάποιοι φίλοι του έλεγαν τότε πως θα ήταν ευχαριστημένοι αν εφάρμοζε και το 10% των όσων υποσχέθηκε.

Αυτή η χρόνια υποσχεσιολογία αποτελεί και το μόνιμο παράγοντα φθοράς των κυβερνήσεων. Ό,τι υπόσχονται σήμερα, το βρίσκουν μπροστά τους αύριο.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είχαμε το πρωτότυπο και παράδοξο -με τη θετική έννοια- φαινόμενο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην υπόσχεται σχεδόν τίποτα, πλην κάποιων βασικών πραγμάτων -όπως η επιβολή του νόμου, η προσέλκυση επενδύσεων κ.ά.- κι όμως να κερδίζει τις εκλογές με οκτώ μονάδες διαφορά.

Αυτό, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται θετικό για την παραπέρα πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αυτή δεν κουβαλά απατηλές υποσχέσεις.

Όμως από την άλλη πλευρά δημιουργεί την υποχρέωση να τηρήσει πλήρως τις ελάχιστες δεσμεύσεις της. Το 40% των πολιτών εκτίμησαν την ειλικρίνεια του Κυρ. Μητσοτάκη, την οποία και συνέκριναν με τα ψέματα του Αλ. Τσίπρα.

Η πολιτική λειτουργεί πάντα με συγκρίσεις.

Συνεπώς, καλείται τώρα η Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά της. Δεν συγχωρούνται παλινωδίες και αναθεωρήσεις

Το ξεκίνημα, ομολογουμένως, είναι ενθαρρυντικό. Η κυβέρνηση ήταν καλά προετοιμασμένη και μέχρι τις 10 Αυγούστου θα έχει ψηφίσει ένα βασικό πακέτο των εξαγγελιών της, ώστε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να μπορεί να ξεδιπλώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του 2020.

Είθισται οι φίλοι μιας κυβέρνησης να λένε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πετύχει», εκφράζοντας έτσι τους μύχιους πόθους τους.

Εγώ θα έλεγα πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να μην πετύχει, γιατί έβαλε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μας. Και αυτό δεν το έκανε από έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά λόγω της πλήρους επίγνωσης της κατάστασης.

Για παράδειγμα, ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε, σχετικά με τη ΔΕΗ, πως δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Δεν υποσχέθηκε τετραγωνισμό του κύκλου, ενώ θα μπορούσε, στο πλαίσιο της προεκλογικής υπερβολής, να το πράξει. Έτσι, σήμερα οποιαδήποτε μέτρα και αν λάβει που θα αποσκοπούν στη σωτηρία της επιχείρησης, ουδείς θα μπορεί να του προσάψει κάτι.

Είναι ευνόητο πως οι ανέφελες ημέρες για την κυβέρνηση θα περάσουν και θα έρθουν οι βαρυσυννεφιές. Εκείνο το οποίο οφείλει να πράξει είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αυτό για το οποίο έλαβε το 40%, απονομιμοποιώντας έτσι τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μία κυβέρνηση που τηρεί τις δεσμεύσεις της για τις οποίες εκλέχθηκε, σέβεται και τιμά την ψήφο των πολιτών, σέβεται και τιμά το δημοκρατικό πολίτευμα.

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Ιουλίου 2019.

Δημοφιλείς Απόψεις