ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει καμιά πίστωση χρόνου

 24/06/2019 12:00

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται, σχεδόν, δεδομένη. Φαίνεται πως κλειδώνει και η αυτοδυναμία της. Συνεπώς, το πρώτο μέρος της αποστολής της φιλελεύθερης παράταξης στέφεται με επιτυχία.

Βέβαια, στην πολιτική τίποτα δεν έχει κριθεί, μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές είναι απλώς ένα πρόκριμα, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Το δεύτερο μέρος της αποστολής της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανόρθωση της Ελλάδος σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Έργο δύσκολο, καθώς οι πολίτες είναι εξοντωμένοι οικονομικά, λόγω της υπερφορολόγησης, και δεν διαθέτουν αποθέματα οικονομικής και ψυχικής αντοχής.

Με απλά λόγια θέλουν από τη νέα κυβέρνηση άμεσα αποτελέσματα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει καμιά πίστωση χρόνου. Θα πρέπει να δράσει άμεσα, συντεταγμένα και στοχευμένα.

Οι πολίτες βάζουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τους. Και ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανταποκριθεί. Ευτυχώς, είχε την πολιτική ωριμότητα και δεν υποσχέθηκε πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει.

Διδάχτηκε από τα λάθη του Α. Τσίπρα, ο οποίος καταψηφίστηκε και γι’ αυτά που έκανε, αλλά κυρίως γι’ αυτά που υποσχέθηκε και δεν έκανε.

Από την άλλη μεριά όμως η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομία που καρκινοβατεί, μια παιδεία αποδιαρθρωμένη, αφημένη στο έλεος των μπαχαλάκηδων, μια υγεία διαλυμένη και εγκαταλελειμμένη και μια δημόσια τάξη που έχει καταλυθεί από τους κουκουλοφόρους.

Συνεπώς, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να δράσει από την πρώτη ημέρα. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται ήδη να έχει ετοιμάσει τα βασικά νομοσχέδια που θα αποτελέσουν τους άξονες δράσης της κυβέρνησής του και να έχει επιλέξει αυτούς που θα υπουργοποιήσει.

Όλες οι ενδείξεις φανερώνουν πως είναι έτοιμος και στα δύο. Φαίνεται πως στη Νέα Δημοκρατία έχουν αντιληφθεί το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία.

Μετά το «φύγετε» έρχεται το «δουλέψτε», κάτι που απαιτεί προετοιμασία, συντονισμό και κυρίως πλήρη γνώση της κατάστασης.

Οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν προφάσεις του τύπου «δεν γνωρίζαμε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση». Δεν θα συγχωρήσουν την ύπαρξη κυβερνητικών δυσλειτουργιών ούτε τις εσωκομματικές βαρονίες.

Επιπροσθέτως, αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαριά, τότε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την περίοδο εσωστρέφειας στην οποία θα περιπέσουν οι ηττημένοι και να ψηφίσει το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή τα σημαντικότερα νομοσχέδια.

Συνήθως οι νικητές των εκλογών απολαμβάνουν τους πρώτους μήνες τη νίκη τους χαλαρώνοντας τις κυβερνητικές δραστηριότητές τους. Αυτήν την πολυτέλεια η Νέα Δημοκρατία δεν την έχει.

Όπως το καλοκαίρι του 2012 η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά έπιασε δουλειά από τις πρώτες ώρες μετά την ορκωμοσία της, έτσι και η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη οφείλει να επιλύσει δραστικά και άμεσα όλα τα χρονίζοντα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και τις εκκρεμότητες που εγκαταλείπει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Ιουνίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις