ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας για το σκοπιανό

 18/12/2018 09:00

Ο Ζάεφ την έκανε τη δουλειά του για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Με ή χωρίς εκβιασμούς και ανταλλάγματα βρήκε τους πρόθυμους στη Βουλή του, για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές. Τους έχει βρει και για την τελική ψηφοφορία του Ιανουαρίου και το πρόβλημα φεύγει από αυτόν και ταξιδεύει ήδη για Ελλάδα.

Με το που ανακοινώνεται το αποτέλεσμα στη Βουλή της γειτονικής χώρας, περιμένω να αρχίσουν αμέσως οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα. Θεωρώ, μάλιστα, βέβαιο ότι το προεκλογικό σκηνικό είναι ήδη αποφασισμένο, τουλάχιστον από κυβερνητικής πλευράς, μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά του.

Φάνηκαν ίσως αρχικά μπερδεμένα τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στη συνεδρίαση της Βουλής για τις συντάξεις, που εξελίχθηκε τελικά σε αντιπαράθεση αποκλειστικά για το σκοπιανό. Νομίζω, αντίθετα,ότι ήταν φανερό πού το πήγαινε. Μόλις ανακοινωθεί ότι έρχεται προς κύρωση η συμφωνία, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, δεν τη ρίχνει, δεν ψηφίζει πρόταση μομφής. 

Το μόνο που δεν μας είπε (και δεν θα μας το πουν παρά μόνο όταν είναι έτοιμοι για τις ανακοινώσεις), είναι αν έχει συμφωνηθεί να συνεχίσει η κυβέρνηση με την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία σαν να μη συμβαίνει τίποτε, αν θα αλλάξει πλειοψηφία με βουλευτές που είναι, λίγο ως πολύ, γνωστοί ή θα συνεχίσουμε με κυβέρνηση μειοψηφίας, όλα για να κερδηθεί χρόνος και να φτάσουμε ομαλά σε εκλογές.

Όποια λύση κι αν έχουν επιλέξει, για να οδηγηθούμε σε κάλπες τον Μάρτιο ή τον Μάιο, ελάχιστα επηρεάζει την ουσία του σκοπιανού και καθόλου το αποτέλεσμα των εκλογών. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής πραγματικότητα και κανείς, ούτε στη χώρα μας ούτε στους γείτονες, δεν δείχνει ειλικρινή διάθεση να την αλλάξει. Τον «μουτζούρη» παίζουμε και εμείς και οι δίπλα μας.

Ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες και σενάρια, που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να κωλυσιεργεί και με διάφορα τρικ να αφήνει την καυτή πατάτα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, σενάρια «στρίβειν διά του αρραβώνος». Δεν το νομίζω… Είναι μάλλον ευσεβείς πόθοι όσων δεν θέλουν να πιουν το πικρό ποτήρι της συμφωνίας. 

Πρώτον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ την πιστεύει αυτήν τη λύση. Την πολιτική του υλοποιεί και θέλει να την περάσει τη συμφωνία. 

Δεύτερον, γιατί ο τελών τον αρραβώνα ονομάζεται ΗΠΑ (και όλη η Δύση μαζί) και δεν ξέρω κάποιον που να θέλει να τους αφήσει όλους αυτούς στα κρύα του λουτρού.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις