ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μίρλα εντός της ΝΔ

 16/05/2022 21:00

Μία υπόγεια αμφισβήτηση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη ΝΔ. Η εσωκομματική γκρίνια είναι ένα παλιό ίδιον του κόμματος όταν κάτι δεν πάει καλά και συχνά δεν εκφράζεται δημόσια.

Θυμάμαι την περίοδο μετά την ήττα του 1996 επί Μιλτιάδη Έβερτ. Σε μία συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, τότε βουλευτής της ΝΔ, μπήκε στην αίθουσα της εκδήλωσης και είδε σκυμμένα κεφάλια. «Δεν θέλω να βλέπω απαισιοδοξία», φώναξε.

Και επί Κώστα Καραμανλή υπήρχαν τέτοιες στιγμές. Η ήττα του 2000 δημιούργησε εντάσεις αλλά και την περίοδο της υπόθεσης με το Βατοπαίδι, που τελικά αποδείχτηκε μια καλοστημένη φούσκα, η κριτική ήταν έντονη και είχε μάλιστα εκφραστεί και δημόσια. Ένα περίεργο κλίμα καταγράφηκε και με την προκήρυξη των εκλογών του 2009, όταν λίγοι εντός της ΝΔ είχαν αντιληφτεί το μέγεθος του προβλήματος που είχε η ελληνική οικονομία, κλίμα που επηρέασε και το αρνητικό για τη ΝΔ αποτέλεσμα.

Επί Αντώνη Σαμαρά η εσωτερική αμφισβήτηση αφορούσε στις επιλογές προσώπων, ένα θέμα που δημιουργεί συχνά εντάσεις τη ΝΔ, αλλά και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που ακόμη και σήμερα δε έχει χωνευτεί ως επιλογή από τους παραδοσιακούς Νεοδημοκράτες.

Εν έτει 2022 η μίρλα είναι λίγο διαφορετική. Και είναι διαφορετική γιατί αυτό που είναι κατανοητό σε όλους είναι πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εναλλακτική. Ούτε σε επίπεδο προσώπων εντός της ΝΔ (ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόλυτα κυρίαρχος) αλλά ούτε πια και σε επίπεδο πολιτικής. Και αυτό γιατί οι φωνές που ζητούσαν ένα πιο κοινωνικό πρόσημα στην πολιτική της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες κινήσεις περιορίστηκαν.

Ποιοι γκρινιάζουν, λοιπόν; Ένα κομμάτι είναι αυτό που είναι κοντά στον εκάστοτε αρχηγό και πίστευε ότι με την επικράτησή του θα είχε και προνομιακή μεταχείριση σε θέματα διακυβέρνησης. Αυτό εν μέρει συμβαίνει και σήμερα με μερικούς που κινούνται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένα δεύτερο κομμάτι είναι αυτοί που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά δεν τόλμησαν ποτέ να ασκήσουν κριτική, βλέποντας τις συνεχείς φουρτούνες που αντιμετώπισε με αρκετή επιτυχία αυτή η κυβέρνηση. Προέρχονται από πολλές μπάντες εντός της ΝΔ και αμφισβητούν γενικά. Την Ευρώπη που τους έχει απογοητεύσει, τα ανοίγματα του Μητσοτάκη σε άλλους πολιτικούς χώρους και τα πρόσωπα. Ιδιαίτερα οι κεντροαριστεροί που αξιοποίησε ο σημερινός πρωθυπουργός. Όλοι αυτοί άκουσαν με αρκετή ικανοποίηση την ατάκα του Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ ότι η Κεντροδεξιά χωρίς τη Δεξιά δεν υπάρχει και ότι η ΝΔ δε θα γίνει Ποτάμι.

Η μίρλα βέβαια δεν δημιουργεί πρόβλημα ούτε στον πρωθυπουργό, αλλά ούτε και στη διακυβέρνηση της χώρας. Φρενάρει όμως τη δυναμική της αυτοδυναμίας την οποία στοχεύει η ΝΔ…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.05.2022

Δημοφιλείς Απόψεις