ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κρίσιμη Κυριακή του ΚΙΝΑΛ

 06/12/2021 12:00

Το βράδυ θα γνωρίζουμε το ζευγάρι που θα διεκδικήσει την αρχηγία στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη Κυριακή. Η εβδομάδα που πέρασε, με αιχμή το ντιμπέιτ και την υψηλή τηλεθέαση του, αποδεικνύει πως η σημερινή συμμετοχή θα ξεπεράσει αυτή των προηγούμενων εσωκομματικών εκλογών, γεγονός το οποίο ανακατεύει την τράπουλα.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των υποψηφίων ήταν να παραμείνουν οι τόνοι χαμηλοί, προσβλέποντας στην επόμενη μέρα, που πρέπει να τους βρει όλους μαζί. Τα τραύματα του παρελθόντος επιβάλλεται, αν όχι να κλείσουν, τουλάχιστον να παραμερισθούν. Σε όλη αυτή την ιδιόμορφη προεκλογική περίοδο αποφεύχθηκαν τα χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη», τόσο μεταξύ των συνυποψηφίων όσο και μεταξύ των συνεργατών τους, καθώς τις περισσότερες φορές αυτοί οξύνουν τις καταστάσεις.

Εξαίρεση υπήρξε, μετά το θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, η αδικαιολόγητη επίθεση που δέχθηκε ο Γ. Α. Παπανδρέου, όχι για τις απόψεις του, αλλά γιατί… τόλμησε να διεκδικήσει την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ.

Σήμερα το βράδυ, υπό την προϋπόθεση ότι ουδείς εκ των υποψηφίων θα αμφισβητήσει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, θα έχουμε μπροστά μας τα δύο αφηγήματα -όπως λένε- στα οποία θα κληθούν να λάβουν θέση οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις -με τις δυσκολίες για αξιόπιστα ευρήματα που υπάρχουν για τέτοιου είδους αναμετρήσεις- τρεις είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο δεύτερο γύρο. Και οι τρεις έχουν τις ατζέντες τους, οι δύο πιο ευκρινείς, ο άλλος πιο «θολή», στο βαθμό που η ηλικία δεν αποτελεί πολιτική θέση.

Από αύριο θα αρχίσουμε να συζητάμε για τις συμμαχίες της επόμενης Κυριακής. Εκτιμώ πως θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Κοινές διαδρομές θα ακυρωθούν, νέες προτιμήσεις θα εκδηλωθούν, ενώ κάποιοι εκ των ηττημένων, πολύ πιθανό, να μη λάβουν δημοσίως θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Πάντως, ασφαλείς δεξαμενές ψήφων δεν υπάρχουν.

Εννοείται πως σημαντικό ρόλο θα παίξει η διαφορά που θα υπάρξει μεταξύ των δύο νικητών, αν και οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του 2016 απέδειξαν πως και μια σημαντική διαφορά μπορεί να υπερκαλυφθεί. Να υπενθυμίσω πως ο Β. Μεϊμαράκης προηγήθηκε με 11 μονάδες περίπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι όμως τελικά ηττήθηκε.

Τη δεύτερη Κυριακή τα κριτήρια που πρυτανεύουν στους ψηφοφόρους αυτών που αποκλείστηκαν είναι ποικίλα, με βασικό χαρακτηριστικό την αντίθεση προς το πρόσωπο του ενός εκ των δύο διεκδικητών. Δηλαδή το αποτέλεσμα μπορεί να καθοριστεί με βάση του τι δεν θέλουμε και όχι με βάση του τι θέλουμε. Σε αυτή την περίπτωση και η νίκη είναι εύθραυστη καθώς δεν έχει θετικό υπόβαθρο, κάτι που θα αναγκάσει το νέο ηγέτη σε συμβιβασμούς και παραχωρήσεις.

Η συμμετοχή των πολιτών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα αποτελέσει και ένα πρόκριμα για την πορεία του ΚΙΝΑΛ στη συνέχεια. Εννοείται πως είναι αντιδεοντολογικό ψηφοφόροι άλλων κομμάτων που δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχουν, επηρεάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια, νομιμοποιούνται πολιτικά και ηθικά να συμμετάσχουν όσοι έχουν το ΚΙΝΑΛ ως δεύτερη επιλογή, στο βαθμό που εκλεγεί ο υποψήφιος της προτιμήσεως τους.

Για όσους αγωνιούν, υπομονή λίγες ώρες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021