ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Κασσάνδρα παίζει μπάλα

 10/01/2022 19:00

Σύμφωνα με γνωστό γκουρού της προπονητικής, κάθε σερί νίκη που επιτυγχάνει μια ομάδα, απλώς την φέρνει πιο κοντά στην στιγμή που θα χάσει.

Διότι είναι γνωστό ότι καμία ομάδα δεν έχει μόνο νίκες στο ενεργητικό της. Δεν μπορεί να έχει. Κάποια στιγμή, όλες χάνουν. Ακόμη και η Νάπολι του Μαραντόνα έχανε. Παρά την κόκα και παρά τη μαφία.

Από αυτόν τον κανόνα εξαιρείται ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μόνο δικαιώσεις. Ό,τι και αν συμβεί δικαιώνεται αυτό που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δέκα χρόνια προαναγγέλλει πάντα το χειρότερο δυνατό σενάριο, το οποίο με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαληθευτεί.

Καλώς ή κακώς, αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει επαληθευτεί. Προς το παρόν τουλάχιστον. Αλλά όσο δεν επαληθεύεται, ενισχύονται οι πιθανότητες να επαληθευθεί στο μέλλον.

Για όλους εμάς όμως το ζήτημα δεν είναι να επαληθευτούν τα πιο δυσοίωνα σενάρια αλλά να μην επαληθευτούν.

Την Κασσάνδρα, για παράδειγμα, που προέβλεπε τα χειρότερα, την εξόρισαν και μας την άφησαν για αρνητικό παράδειγμα. Κι ας είχε πετύχει την άλωση της Τροίας.

Τον δε προπονητή που ήταν βέβαιος ότι μετά τις νίκες, έρχεται η ώρα της πρώτης ήττας δεν του έκαναν συμβόλαιο διάρκειας. Μάλλον τον απέλυσαν όταν ήλθε η πρώτη -άντε η δεύτερη- ήττα.

Γιατί το σενάριο της τελικής καταστροφής δεν είναι ελκυστικό για κανέναν. Δεν είναι ελκυστικό για την ανθρώπινη φύση. Οι άνθρωποι θέλουμε αισιοδοξία.

Το αποτυπώνουμε και στις μετρήσεις. Είμαστε πιο αισιόδοξοι στην αρχή της χρόνιας. Είμαστε πιο αισιόδοξοι και μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Άλλωστε καμία κυβέρνηση, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν έχασε εκλογές που έκανε Σεπτέμβρη.

Προφανώς κανείς δεν πρόκειται να δεχτεί το πιο αισιόδοξο σενάριο επειδή το ακούει το Σεπτέμβρη ή τον Γενάρη. Αλλά κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι οτιδήποτε γίνεται είναι για κακό. Τι νόημα έχει να μην συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ για να έχουν κέρδη τα διαγνωστικά κέντρα; Μπορούν να υπάρξουν τα διαγνωστικά κέντρα χωρίς αυτούς που θα κάνουν τα τεστ; Διότι αν πρόκειται κάποιος να πεθάνει της πείνας επειδή θα έχει ξοδέψει όλα τα λεφτά του στα τεστ, ενδέχεται να προτιμήσει να πεθάνει χωρίς να έχει κάνει τεστ.

Είναι καλά και εύκολα τα σενάρια της καταστροφής, αλλά έχουν σκεφτεί αυτοί που τα επεξεργάζονται πως θα αντιδρούσαν οι ίδιοι αν ήταν αποδέκτες - ακροατές αυτών των ενδεχόμενων; Πόσο σοβαρά θα τα έπαιρναν, δηλαδή... Καλή χρονιά!

*Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 9 Ιανουαρίου 2022

Δημοφιλείς Απόψεις