ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επέλαση του βοναπαρτισμού

 04/12/2018 10:05

Οι μνημονιακοί νόμοι που επιβλήθηκαν στη χώρα, πέρα από τον οικονομικό στραγγαλισμό των νοικοκυριών, θεράπευσαν και αρκετές πολιτικές παθογένειες. Έπληξαν σε πολλές περιπτώσεις την πελατειακή λειτουργία του κράτους, η οποία ίσως να μην κατέρρευσε μέχρι σήμερα, υποχώρησε όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Πολλές θεσμικές αλλαγές στα χρόνια της κρίσης απάλλαξαν μεγάλες κοινωνικές δυνάμεις από τη δέσμευση του ρουσφετιού. Οι πολίτες, όλο και πιο απελευθερωμένοι πια, αναζητούν βήμα για μεγαλύτερη παρέμβαση στα δρώμενα. Διεκδικούν ευκαιρίες για έκφραση των απόψεων, των θέσεων και των προτάσεών τους.

Στους καιρούς μας το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία ζυμώνεται και ωριμάζει μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ο Έλληνας αρχίζει να νιώθει πια περισσότερο πολίτης, παρά πελάτης.

Σε αυτό το νέο τοπίο το πολιτικό σύστημα, για άλλη μια φορά, απαντά αμήχανα και κλειστοφοβικά. Αντί να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας και χώρους υποδοχής μιας κοινωνίας, που με αγωνία ζητά να μιλήσει και να ακουστεί, συρρικνώνει τις δημοκρατικές του λειτουργίες. 

Διορισμένα μέλη συνεδρίων και κομματικών οργάνων, προώθηση στελεχών μέσα από μητρώα, έπειτα από αξιολόγηση δύο τριών… ειδικών, επιλογές για επικεφαλής δήμων και περιφερειών από κομματικές βαρονίες ολίγων, στελέχωση ψηφοδελτίων μέσα από διαδικασίες δημοσίων σχέσεων, από κολλητιλίκια, κ.ά.

Αρκετά από τα στελέχη που θα αναδειχθούν, στις πολλές και διάφορες εκλογές της νέας χρονιάς, θα είναι παράγωγα ενός εξόφθαλμου βοναπαρτισμού. Οι πολίτες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν θα κληθούν να επιλέξουν δημοκρατικά τους εκπροσώπους τους, αλλά να επικυρώσουν τελικά τους ήδη προεπιλεγμένους -ελέω της εύνοιας και χωρίς καμιά δημοκρατική διαδικασία- από τις κομματικές ελίτ της συγκυρίας. 

Έχει σχεδόν προαναγγελθεί ότι ακόμη και θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας -υπουργεία, γενικές γραμματείες κ.ά.- θα καλυφθούν από εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, που εξ ορισμού, ως μη εκλεγμένα, δεν θα φέρουν ίχνος λαϊκής νομιμοποίησης.

Όσο όμως η πολιτική, στην ανάγκη που αναδύεται για περισσότερη δημοκρατία, απαντάει με σμίκρυνσή της, τόσο το πολιτικό σύστημα θα φθίνει, αλλά και τα άκρα, δυστυχώς, θα ενισχύονται.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Δεκεμβρίου 2018

Δημοφιλείς Απόψεις