ΑΠΟΨΕΙΣ

Η διαλεύκανση του «εγκλήματος» του Σταθμού της Βενιζέλου

 04/05/2023 13:00

Επιτέλους διαλευκάνθηκε το «έγκλημα» στη Βενιζέλου. Οι δράστες εντοπίστηκαν, συνελήφθησαν και θα παραπεμφθούν οσονούπω στο λαοδικείο. Τους περιμένει βαριά ποινή, όπως απαιτεί το πλήθος.

Τι έκαναν; Επανατοποθετούν το 92% των αρχαιοτήτων που αποσπάστηκαν από τον Σταθμό της Βενιζέλου και έκαναν το τραγικό λάθος να τηρήσουν πλήρως τους επιστημονικούς κανόνες, ώστε η τελική εικόνα του όλου έργου της επανατοποθέτησης να μην αλλοιώνει την αρχική εικόνα των αρχαίων. Μεγάλο σφάλμα.

Τι άλλο έκαναν για το οποίο τους αξίζει σκληρή τιμωρία; Ξεπέρασαν όλες τις προσφυγές που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσοι εναντιώνονταν στη μεταφορά των αρχαίων, και αυτό το πέτυχαν γιατί τήρησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Συνέπραξε μαζί με τους ενόχους και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αυτή ακόμα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ένα ακόμα δείγμα της ενοχής των συλληφθέντων είναι και το γεγονός πως «εκπόνησαν μελέτες σε όλα τα προβλεπόμενα στάδια, για όλη τη διαδικασία της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, υπό τη συνεχή και αδιάλειπτη εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης», όπως τεκμηριωμένα υποστηρίζει ο λαϊκός εισαγγελέας του λαοδικείου.

Όλες αυτές οι διαδικασίες αναμφίβολα ήταν πολύ ύποπτες και επιβαρύνουν τους κατηγορούμενους οι οποίοι δε σταμάτησαν εδώ. Έκαναν και άλλες παρανομίες. «Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε, ερευνήθηκαν άγνωστα έως πρόσφατα αρχαιολογικά πεδία καθώς, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ των στρωμάτων της ύστερης αρχαιότητας, ερευνήθηκαν αρχαιότητες των ρωμαϊκών χρόνων. Η έκταση του Σταθμού είναι 1.260 τ.μ. όμως η αρχαιολογική έρευνα κάλυψε τουλάχιστον 3.500 τ.μ.».

Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πόσο βαριές θα είναι οι ποινές για τους «εγκληματίες» της Βενιζέλου.

Για να σοβαρευτούμε τώρα. Αφού μία ομάδα πολιτών, άριστα οργανωμένη και αποφασισμένη, ταλαιπώρησε με τις εμμονές της και τις κάθε λογής ιδεοληψίες της μια ολόκληρη πόλη, επί τρία σχεδόν χρόνια, για να μην αποσπαστούν τα αρχαία από τον Σταθμό της Βενιζέλου, τελικά ηττάται κατά κράτος από τα γεγονότα.

Οι φόβοι όλων αυτών των διαμαρτυρομένων διαψεύδονται από το έργο που συντελείται εκεί κάτω στο Σταθμό της Βενιζέλου, όπως θα το διαπιστώσουν σύντομα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Έκαναν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έκαναν πράξεις ακτιβισμού, επινόησαν το προσβλητικό σύνθημα «έγκλημα στη Βενιζέλου» και τώρα που ηττήθηκαν κατά κράτος δεν είχαν την εντιμότητα να ζητήσουν ούτε μια συγγνώμη. Να απολογηθούν γιατί με τις πράξεις τους πήγαν, ένα εμβληματικό έργο για τη Θεσσαλονίκη, τρία χρόνια πίσω.

Αυτοί οι συμπολίτες μας δεν έχασαν τη μάχη μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ηττώνται κάτω στον Σταθμό της Βενιζέλου, καθώς ολοκληρώνεται το έργο της επανατοποθέτησης. Εκεί διαψεύδονται οι φόβοι τους, εκεί δικαιώνονται όσοι τάχθηκαν υπέρ της απόσπασης και της επανατοποθέτησης.

Το Μετρό, του οποίου η κατασκευή διήρκεσε δεκαοκτώ συναπτά χρόνια, θα λειτουργήσει στις αρχές του 2024. Από τη μία μεριά είμαι σίγουρος πως αυτό το γεγονός θα μας χαροποιήσει. Από την άλλη μεριά όμως αυτή η πρωτοφανής καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ολοκλήρωση ενός μικρού σχετικά έργου, καθώς και οι αντιπαλότητες που εμφανίστηκαν μεταξύ των Θεσσαλονικέων για τον Σταθμό Βενιζέλου, θα πρέπει να μας προβληματίσουν.

Στην πόλη μας πολλά ακόμα έχουν να γίνουν και μόνον μονιασμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29-30.04.2023

Δημοφιλείς Απόψεις