ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αξία μηδέν των γεγονότων

 04/02/2020 08:00

Είναι πολύ σημαντικότερη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και από την αποχώρηση του πρίγκιπα από τη βασιλική οικογένεια και από την ενδεχόμενη τιμωρία του ΠΑΟΚ. Τότε γιατί μας απασχολούν τα δύο αυτά και όχι το πρώτο; Μέχρι και ειδική τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή για τον ΠΑΟΚ και το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στα κανάλια και τις εφημερίδες. Το θέμα του πρίγκιπα μας απασχόλησε εκτενώς.

Η έξοδος του Η.Β. μας απασχόλησε λίγο. Γιατί άραγε; Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Το πρώτο (αποχώρηση) είναι δύσκολα κατανοητό και όσον αφορά τις αιτίες και όσον αφορά τις επιπτώσεις. Δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει μια σύνθετη πραγματικότητα. Οφείλει να συνδυάσει γεγονότα, ιστορία και στοιχεία να κάνει σύνθετους συλλογισμούς. Πιθανόν δεν μπορεί να καταλάβει τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτόν ατομικά. Ο περιορισμός της ελεύθερης κίνησης και εγκατάστασης, η επίδραση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η αντιμετώπιση των Ελλήνων που είναι εγκατεστημένοι στο Η.Β., η επιβολή δασμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες από και προς, είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά ως προς τις επιπτώσεις. Με αυτή την έννοια, ενώ θα επιδράσουν αποφασιστικά στη ζωή μας, δεν μας πολυαπασχολούν.

Η «αποπομπή» ή η «αποχώρηση» από τη βασιλική οικογένεια είναι κάτι που δεν έχει επίπτωση στη ζωή μας. Έχει απλές ερμηνείες, προσφέρεται για αστήρικτες απόψεις, έχει μηδενική αξία και εύκολα συζητιέται. Δεν απαιτεί δεδομένα, κρίση και ό,τι και να γίνει είναι το ίδιο.

Η υπόθεση με τον ΠΑΟΚ είναι κάτι άλλο. Προσφέρεται για πολλά. Το «αθηνοκεντρικό κράτος» (παλιά και γνωστή πολιτική ιδέα) είναι μια απλή ερμηνεία. Εύκολη που συσπειρώνει χωρίς σκέψη. Αν και ο συγκεντρωτισμός του κράτους μας είναι αναμφίβολος, δύσκολα ασχολείται κάποιος με τις περιφερειακές ανισότητες και τις πολιτικές για την άρση τους και εύκολα με την αφαίρεση βαθμών. Μηδενικής αξίας γεγονός; Για τους οπαδούς και τους φίλους των ομάδων όχι. Δεν επιδρά στη ζωή τους. Επιδρά στη συναισθηματική τους συγκρότηση. Εξαρχής λέω ότι ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχει. Ότι π.χ. ο Α’ παρανόμησε ενδεχομένως για κάτι και δεν τιμωρήθηκε δεν σημαίνει ότι ο Β’ δικαιούται να απαιτεί να μην τιμωρηθεί επειδή παρανόμησε. Να τονίσω επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Αν μια επιτροπή μεροληπτεί και η σύνθεσή της δεν είναι νόμιμη, μπορείς να προσφύγεις και να ακυρωθεί η όποια απόφασή της.

Όλα δημιουργούν αμφιβολίες. Αλλά επαναλαμβάνω ότι ισότητα υπάρχει στη νομιμότητα. Όχι στην παρανομία. Ας δούμε ψύχραιμα την εξέλιξη της υπόθεσης. Σε αυτήν τη χώρα όλοι είμαστε γιατροί, σεισμολόγοι, στατιστικοί, νομικοί. Γίναμε και αθλητικοί δικαστές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Φεβρουαρίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις