ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αποκατάσταση της κότας

 13/06/2022 19:00

Στο εκπληκτικό φινάλε του Mount Olympus του Βέλγου Yan Fabre, που με είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, οι γυναίκες-χορεύτριές του γεννούσαν από ένα αυγό. Όλη η πορεία της ανθρωπότητας ήταν συμπυκνωμένη στο συγκεκριμένο εύρημα. Στις γυναίκες κότες.

Η καλύτερη κοπριά είναι της κότας. Και η πιο φτηνή. «Απλά πρέπει να μην τη βάζεις πάνω στο φυτά επειδή έχει πολύ οξύ. Τη βάζεις γύρω γύρω, όπως βάζεις την κολόνια», είπε η Όλγα. Τι σημαίνει βάζεις την κολόνια γύρω γύρω; Τη ρώτησα. «Ε δεν τη βάζεις στα μάτια», μου απάντησε.

Η Όλγα (Δαδίνη) κάθε χρόνο αγοράζει κότες για το καλοκαίρι στο κτήμα της στη Χαλκιδική. Ρώτησα πόσο κάνουν, μου είπε 3 ευρώ η μία. Τις κρατάει το καλοκαίρι για να τρώει φρέσκα αυγά και μετά τις χαρίζει. Φέτος τις κότες αυθημερόν τις έφαγαν τσακάλια ή αλεπούδες. Το πρωί τις πήρε, το βράδυ φαγώθηκαν.

Με αφορμή το τραγικό συμβάν μία άλλη συνάδελφος μας είπε ότι υπάρχουν αναρχικές κότες. Πανκιά. Τα «μαλλιά» τους πετάνε και όταν τρέχουν υστερικά κακαρίζοντας, όπως τρέχουν όλες οι κότες, είναι πάρα πολύ αστείες. Τις έχει, όπως μας είπε, μία φίλη της στο μπαλκόνι μαζί με σκυλιά και γάτες.

Υπάρχουν όμως και κότες που κάνουν πράσινα αυγά. Τα οποία πράσινα αυγά δεν έχουν χοληστερίνη. Μία συνάδελφος μας είπε πως ο άντρας της τρώει 11 τέτοια αυγά τη φορά. Η ποικιλία λέγεται Araucana.

Σε μία συνέντευξη με είχαν ρωτήσει πως εξελίχθηκα στην πορεία μου ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση. Τους είπα ότι νιώθω ότι απλά άλλαξα ζώο. Από κότα έγινα σκύλα. Είσαι ντροπαλή, κρατάς άμυνα, δεν κάνεις επιθετικές ερωτήσεις, είσαι κότα. Είσαι πιο αιχμηρή είσαι σκύλα. Και η ερώτηση όλα τα λεφτά: Γιατί θεωρούνται οι κότες ντροπαλές; Και γιατί θεωρούνται οι σκύλες επιθετικές (μήπως αναφέρεται στις λεχώνες;).

Οι κότες παίζουν παντού. Όταν οδηγούμε στο δρόμο το κλασσικό απαξιωτικό ενός άντρα είναι «άντε ρε κότα». Ρώτησα μία συνάδελφο τι απαντάς σε αντίστοιχο αντρικό. «Βόδι» μου απαντάει με τη μία. «ή καλύτερα, λες ζώον και είσαι μέσα».

Εάν καθίσεις σ’ ένα κοτέτσι για λίγη ώρα παρατηρώντας την συμπεριφορά των κοτών και των κοκκόρων (πολύ άσχημες γενικές και οι δύο) θα διαπιστώσεις ότι ο κόκορας για να φλερτάρει μία κότα εφαρμόζει μία παράσταση που λέγεται «tidbitting». Πετάει ένα έντομο ή ένα σπόρο στα πόδια του αντικείμενου του πόθου του και ταυτόχρονα χοροπηδάει από το ένα πόδι στο άλλο κάνοντας και υπόκλιση με το κεφάλι και κακαρίζοντας βραχνά (τι σας θυμίζει;). Οι κότες μπορούν να παράγουν αυγά χωρίς την παρουσία ενός κόκορα. Ωστόσο, το ζευγάρωμα με έναν κόκορα είναι απαραίτητο για την παραγωγή γόνιμων αυγών (από τα οποία θα γεννηθούν κοτόπουλα).

Κάνοντας μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο έμαθα ότι όταν κόβεται το κεφάλι μιας κότας, αυτή μπορεί να τρέξει ακέφαλη το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου πριν σωριαστεί νεκρή στο έδαφος. Δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες. Μετά δε την αποκωδικοποίηση του DNA της κότας αποδείχτηκε πως έχουν προϊστορικές ρίζες και είναι οι κοντινότεροι συγγενείς εν ζωή του τυρανόσαυρου Rex. Τέλος μπορούν να βλέπουν, αλλά και να ονειρεύονται σε όλο το φάσμα των χρωμάτων.

Η μητέρα-κότα μιλάει στα μωρά της όσο είναι ακόμα μέσα στο αυγό και αυτά ανταπαντούν τιτιβίζοντας μέσα από το κέλυφος. Όταν γεννηθούν, τα κοτόπουλα έχουν 3 βλεφαρίδες.

Μετά από αυτές τις σημαντικές πληροφορίες τις οποίες προτείνω να ανακαλούμε όλοι πριν φάμε κοτόπουλο, πριν το μαγειρέψουμε ή πριν αφήσουμε αναπάντητο οι γυναίκες τον χαρακτηρισμό «κότα», θα αφήσω τον Χέρμαν Έσσε από τον Ντέμιαν να κάνει τον επίλογο: «Το πουλί βγαίνει από το αυγό παλεύοντας. Το αυγό είναι ο κόσμος. Αυτός που θέλει να γεννηθεί πρέπει να καταστρέψει έναν κόσμο.

Υ.Γ. Ο Ελύτης «εκ του πλησίον»: «Η ομορφιά μπορεί να πουλιέται. Στις τράπεζες όμως δεν κατατίθεται ποτέ. Ο τόκος θα ήταν μία φθορά επιπλέον στο υποτιθέμενο κεφάλαιο.

Στο μυαλό του καθενός περιμένει μία κότα.»

Νομίζω εννοεί τις ιδέες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12.06.2022