ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η απάντηση του δήμου Θεσσαλονίκης στις καταγγελίες για τη νέα παραλία

Οι φωτογραφίες με δέντρα και φυτά που έχουν ξεραθεί προκάλεσαν πολλά σχόλια

 27/09/2018 18:34

Η απάντηση του δήμου Θεσσαλονίκης στις καταγγελίες για τη νέα παραλία

Θεολόγος Ηλιού

«Η μονομερής και περιοριστική ενημέρωση, με λιβελογραφήματα κατά του δημάρχου και της διοίκησης με επίκληση του εισαγγελέα, συνιστά όχι μόνο ατόπημα αλλά απόδειξη πως ο δογματισμός των απόψεων είναι ευθέως ανάλογος με την διαμεσολάβηση στα δημοτικά πράγματα» σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς σχετικά με τα όσα έχουν δημοσιευθεί για τη Νέα Παραλία .

Μέσα από μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο Θανάσης Παπάς δίνει απαντήσεις για τις εικόνες με τα δέντρα που έχουν ξεραθεί και το γρασίδι που έχει «καεί». «Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όπως σε όλη την πόλη. Δεν είναι εφικτό σε όλη την πόλη να είναι Παρασκευή και στη νέα παραλία Σάββατο» αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας: «Και η Νέα Παραλία είναι οργανικό κομμάτι του Δήμου, η συντήρηση της οποίας υπόκειται στις διαδικασίες του δημοσίου και της γραφειοκρατίας. Και σε άλλους κρίσιμους τομείς δεν έχουμε τα απαραίτητα εξοπλιστικά μέσα, εξ ίσου αναγκαία για τις υποδομές της πόλης και σε άλλες συνοικίες και περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη». Στην ανακοίνωση του, ο αντίδημαρχος Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης αναγράφει όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη.

Η δημοτική παράταξη «Εντάξει», σχολίασε την ανακοίνωση του αντιδημάρχου αναφέροντας: «Η Διοίκηση Μπουτάρη χρειάστηκε 2.047 λέξεις, για να παραδεχτεί την ανικανότητά της να συντηρήσει το πιο μεγάλο αναπτυξιακό έργο σε επίπεδο δήμου: Την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Αρκούσαν έξι λέξεις: “Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ούτε περίπτερο”! Αντ’ αυτού, με βιτρίνα τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, αποδίδεται σε ένα πρωτοφανές πινγκ – πονγκ ευθυνών, μεταξύ των πρώην και των νυν στελεχών της “Πρωτοβουλίας”, αποκρύπτοντας εντέχνως ότι οι ίδιοι διοικούν τη Θεσσαλονίκη εδώ και οκτώμισι χρόνια, ως προσωπικές επιλογές ενός απερχόμενου δημάρχου, ο οποίος δεν θα αφήσει, τελικά, το παραμικρό θετικό αποτύπωμα στην πόλη, αφού έχει αποδοθεί σε υποστολή όλων των εξαγγελιών – σημαιών του. Όσον αφορά τη Νέα Παραλία δεν ξεχνάμε πως είναι ένα έργο το οποίο η νυν διοίκηση, από τη θέση της αντιπολίτευσης, πολέμησε με κάθε τρόπο. Φαίνεται ότι και τώρα -ως διοίκηση πλέον- αδυνατεί να αγκαλιάσει ένα πραγματικό κόσμημα της πόλης».

Την ίδια ώρα, οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση για το θέμα στις 2 Οκτωβρίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο, καλώντας ανοιχτά  τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και όλους τους Αντιδημάρχους, του Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους, τα Επιμελητήρια, την Ενιαία Διαχειριστική Αρχή, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και όλες και όλους όσους ενδιαφέρονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Θανάση Παπά:

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη συντήρηση της Νέας Παραλίας από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις κατηγορίες περί απόλυτης εγκατάλειψής της από την Διοίκηση, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, σημειώνει τα εξής:

  • Η μονομερής και περιοριστική ενημέρωση, με λιβελογραφήματα κατά του Δημάρχου και της Διοίκησης με επίκληση του Εισαγγελέα, συνιστά όχι μόνο ατόπημα αλλά απόδειξη πως ο δογματισμός των απόψεων είναι ευθέως ανάλογος με την διαμεσολάβηση στα δημοτικά πράγματα
  • Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όπως σε όλη την πόλη. Δεν είναι εφικτό σε όλη την πόλη να είναι Παρασκευή και στη νέα παραλία Σάββατο
  • Και η Νέα Παραλία είναι οργανικό κομμάτι του Δήμου, η συντήρηση της οποίας υπόκειται στις διαδικασίες του δημοσίου και της γραφειοκρατίας
  • Και σε άλλους κρίσιμους τομείς δεν έχουμε τα απαραίτητα εξοπλιστικά μέσα, εξ ίσου αναγκαία για τις υποδομές της πόλης και σε άλλες συνοικίες και περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη
  • Διαμορφώνεται εντέχνως μια απολύτως στρεβλή αντίληψη που συν τω χρόνω συμπεραίνει κάποιος πως είναι εξεπίτηδες
  • Διόγκωση και υπερτονισμός των πραγματικών προβλημάτων, με εκκωφαντικό τρόπο, άδικη και επί παντός του επιστητού κριτική. Άμεση ανάρτηση με οριζόντια – ισότιμη πληροφόρηση, με focus στην έντεχνη δημιουργία εικόνων και παραθλάσεων
  • Τα πραγματικά προβλήματα που υπήρχαν ή αναφύονται δεν λαμβάνονται υπόψη. Αυτό συνιστά πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας

Το ενδιαφέρον της Διοίκησης του Δήμου αποδεικνύεται τόσο από τα προγράμματα συντήρησης όσο και από τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου. Συγκεκριμένα:

Αναφορικά με τον σχεδιασμό:

Οι επεξεργασίες και προτάσεις του δήμου προς την ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ οδήγησαν στην απόδοση των βασικών ζωτικών και διαμορφωμένων χώρων στην κυριότητα του δήμου, με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

Προς υλοποίηση είναι οι διεκδικούμενοι χώροι που απαιτούνται(δίπλα στο Cristofer) και απέναντι από τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου για τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Να επισημάνουμε ότι η ανάπλαση της Νέας Παραλίας παραδόθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη το 2008 και η δεύτερη άρχισε το 2013 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2014(γιατί παραδόθηκε τμηματικά-βάσει πρωτοκόλλων). Στα τέλη του 2014 ξεκίνησε η διεκδίκηση των εκτάσεων από το Ελληνικό Δημόσιο και στις 17-03-2016 υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για την παραχώρηση η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στρατηγικός στόχος και η παραχώρηση των εκτάσεων που παραμένουν αναξιοποίητες και σε κακή κατάσταση, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής και του κελάριου όρμου, για την διεύρυνση των δημοσίων κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού (ΓΠΣ) και του ειδικού χωρικού σχεδίου, για το παραλιακό μέτωπο.

Ακόμα σχεδιάζεται πρόγραμμα αντικατάστασης των φωτιστικών σε όλη τη νέα παραλία, με led, πρόγραμμα που ως γνωστόν αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές με αξιόλογα αποτελέσματα.

Η αντικατάσταση των καλαθιών μικροαπορριμάτων με νέα λειτουργικά καλαθάκια και η ένταξη νέων μικρών και μεγάλων κάδων ανακύκλωσης, σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Αυτά συνιστούν τουλάχιστον ενδείξεις πως η διοίκηση του δήμου εργάζεται και πετυχαίνει πράγματα για την ανάπτυξη και διεύρυνση του παραλιακού μετώπου, ως τόπου κεντρικών λειτουργιών πρασίνου και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς. Η εγκατάλειψη βρίσκεται στην αντίπερα όχθη.

Αναφορικά με τη συντήρηση

Ο Δήμος συνεχίζει το έργο του με σοβαρότητα στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή συντήρηση των δημοτικών κτιρίων και των δημόσιων χώρων. Μία από τις προτεραιότητες μας παραμένει η Νέα Παραλία αφού είναι σημαντικό έργο και συνιστά κεντρικό χώρο αναψυχής και περιπάτου. Οφείλουμε να τονίσουμε ξανά ότι η συντήρηση των τεράστιων και περίπλοκων εγκαταστάσεων και των χώρων πρασίνου, όπως και η καθαριότητα, υλοποιούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρά τους ανυπόστατους και υπερβολικούς ισχυρισμούς μεταξύ των οποίων και ότι «ο πολυτιμότερος δημόσιος χώρος της πόλης μας έχει απαξιωθεί από την Διεύθυνση Πρασίνου».

Στοιχεία δαπανών συντήρησης

Πρέπει να τονιστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι άτοπο ορισμένοι που διαχειρίστηκαν υποθέσεις και που κάποια στιγμή διατυμπάνιζαν πως δεν έχουν πασαλάκια και τσιμέντα επί μακρόν, που δεν πρόβλεψαν καμία αξιόλογη συντήρηση στη Νέα Παραλία και ιδίως στο πρώτο τμήμα που είχε παραδοθεί το 2011, τη συντήρηση του πρασίνου για έτη, όχι μόνο στη Νέα Παραλία, αλλά σε ολόκληρο τον Δήμο να βγαίνουν τώρα και να κάνουν δηλώσεις απαξιωτικές και προσβλητικές. Η φάση του Μαυρογιαλούρου έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ειδικότερα:

Διαγωνισμός συντήρησης πάρκων και δενδροστοιχιών ετών 2013-14 με ποσό 1.499.562,53€, για 18 μήνες, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με Αντιδήμαρχο Πρασίνου τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και Αντιδήμαρχο Οικονομικών τον Γιώργο Αρβανίτη.

Ακόμη:

Το 2011, ενώ υπήρχε πίστωση 1.029.750,56€, διατέθηκαν για πληρωμές 269.832,24€.

Το 2012 ενώ υπήρχε πίστωση 1.556.300,00 €, ξοδέψαμε 139.120,37 €.

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι ορισμένοι που κατά αρμοδιότητα δεν έκαναν τίποτα τώρα, χωρίς αρμοδιότητες, επανέρχονται ασκώντας κριτική.

Αναλυτική παρουσίαση δράσεων συντήρησης

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση φορέων και δημοτών αναφέρω τα εξής:

  • Το σύστημα υπόγειας άρδευσης του χλοοτάπητα προτάθηκε στη φάση της μελέτης και τοποθετήθηκε στην ανάπλαση της Νέας Παραλίας ως ένα καινοτόμο σύστημα με οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα, όπως η εξοικονόμηση νερού, η αποφυγή μυκητιάσεων στο φυτικό υλικό και ο περιορισμός των βανδαλισμών στον αρδευτικό εξοπλισμό
  • Στην πρακτική του εφαρμογή, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχεται πιο εύκολα σε μικρής επιφάνειας εκτάσεις και όχι σε μεγάλες όπως αυτή την Νέας Παραλίας που ανέρχεται σε περίπου 60 στρέμματα
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι εφόσον εγκατασταθεί σωστά και δέχεται νερό κατάλληλα καθαρισμένο, η εταιρία παραγωγής του δίνει εγγύηση για οκτώ έτη
  • Μετά το χρονικό αυτό διάστημα και στην περίπτωση που χρειαστεί επανασπορά χλοοτάπητα δεν είναι δυνατή η αναμόχλευση του εδάφους με φρέζα διότι τα λάστιχα άρδευσης είναι τοποθετημένα σε βάθος 10-15cm.
  • Συνεπώς με το υπάρχον σύστημα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση του χλοοτάπητα

Να σημειωθεί ότι μετά την έντονη βροχόπτωση – θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη (10/5/2018) τέθηκαν εκτός λειτουργίας τρία από τα πέντε αντλητικά- πιεστικά συγκροτήματα, εξαιτίας πλημμύρας των μηχανοστασίων που βρίσκονται σε υπόγειους χώρους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα αναφορικά με την παροχή νερού άρδευσης στα περισσότερα πάρκα της Νέας Παραλίας. Από την ίδια αιτία σημειώθηκαν εκτεταμένες βλάβες στα δύο σιντριβάνια και ειδικότερα στους πίδακες στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το νερό που ξεπέρασε τα 30 εκατοστά στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας οδήγησε ποσότητες στους αεραγωγούς εξαερισμού των μηχανοστασίων, οι οποίοι για λόγους αισθητικής είναι χαμηλού ύψους.

Παράλληλα:

  • Με την πάροδο του χρόνου γίνεται παρείσφρηση των ριζών του υπάρχοντος φυτικού υλικού ή των εδαφικών τεμαχίων στους σταλάκτες με αποτέλεσμα τη μείωση απόδοσης του συστήματος
  • Οι βλάβες του συστήματος δεν είναι ορατές γεγονός που έχει ως συνέπεια να μην μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί άμεσα ότι υπάρχει βλάβη, παρά μόνο όταν ξεραθεί ή πλημμυρίσει κάποιο τμήμα του χλοοτάπητα
  • Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις

-Στην Α΄ φάση πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα άρδευσης του χλοοτάπητα τα οποία αντιμετωπίστηκαν με δυσκολία και με συμβατικούς τρόπους

-Στην Β΄ φάση, έχοντας την εμπειρία και πρόσφατα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, είχε ζητηθεί η μετατροπή του υπόγειου συστήματος άρδευσης με υπέργειο σύστημα και πιο συγκεκριμένα με τοποθέτηση εκτοξευτήρων (pop-up). Η Διαχειριστική Αρχή δεν δέχτηκε τροποποιήσεις της μελέτης

  • Ως προς τις βλάβες υπάρχουν διαρροές στον καταθλιπτικό αγωγό (σε δυο τμήματα της πρώτης φάσης και σε τρία της νέας) με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της πίεσης. Οι διαρροές βρίσκονται κάτω από το χυτό δάπεδο και καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός της βλάβης και η αποκατάσταση της άρδευσης. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Αναφορικά με επιμέρους ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο πλαίσιο συντήρησης της Νέας Παραλίας, καθώς και για εκείνες που είναι προγραμματισμένες επισημαίνουμε τα εξής:

  • Ο Λειμώνας, ο οποίος ονομάζεται και Κήπος των Εποχών λόγω της φυτοσύνθεσής του, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα στις τέσσερις εποχές του έτους, δηλαδή έντονη ανάπτυξη και ανθοφορία την άνοιξη και μειωμένη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και είναι αναμενόμενο να έχει αυτήν την εικόνα σήμερα. Αποτελείται από 15 είδη σπόρων (βρώμη σε μεγάλο ποσοστό, τριφύλλι, παπαρούνες και αγρωστώδη), κουρεύεται δύο φορές το χρόνο και διατηρείται σε ύψος 50-70 cm σύμφωνα με τη μελέτη.
  • Στο Κιόσκι στον Κήπο των Εποχών λόγω των προβλημάτων άρδευσης που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε σε συμπληρωματικές αρδεύσεις με τη συνδρομή βυτιοφόρου οχήματος σε όλα τα δένδρα και τους θάμνους που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο. Στο συγκεκριμένο σημείο λόγω του σχεδιασμού του πάρκου δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης του βυτιοφόρου οχήματος για πότισμα με αποτέλεσμα να ξεραθεί μέρος του υπέργειου τμήματος των αναρριχώμενων (ρυγχόσπερμα).
  • Αντίθετα, στον Κήπο του Ήχου που υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης του βυτιοφόρου οχήματος, τα ίδια αναρριχώμενα (ρυγχόσπερμα) βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Πραγματοποιήθηκε αφαίρεση του ξερού τμήματος των αναρριχώμενων των οποίων ο κεντρικός κορμός είναι υγιής και εντός των ημερών θα προβούμε σε συμπληρωματικές φυτεύσεις
  • Με την έναρξη της νέας εργολαβίας που θα ξεκινήσει άμεσα έχει προγραμματιστεί η επαναφύτευση όλων των αρωματικών φυτών και η αντικατάσταση των υφιστάμενων που έχουν ξυλοποιηθεί. Προφανώς και η συντήρηση του φυτικού υλικού των πάρκων
  • Πιλοτικά όλο αυτό το διάστημα έχει ήδη δοκιμαστεί και ένα επιφανειακό σύστημα ποτίσματος, ενώ έχει κατατεθεί στην ΕΥΑΘ αίτηση τοποθέτησης υδρομέτρου στον κήπο του Απογευματινού Ήλιου για την άμεση τοποθέτηση επιφανειακής άρδευσης με σταγόνες
  • Θα εκπονηθεί μελέτη για τη σταδιακή αλλαγή του ποτίσματος σε υπέργειο η οποία θα ενσωματωθεί σε μία συνολική μελέτη συντήρησης της Νέας Παραλίας
  • Για την καταπολέμηση των τρωκτικών που προκαλούν ζημιές και στο αρδευτικό σύστημα εφαρμόστηκε σε όλο το παραλιακό μέτωπο πρόγραμμα μυοκτονίας
  • Όσον αφορά τον φωτισμό και το μεγάλο αριθμό καμένων λαμπτήρων, έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση, πρώτα από τον Κήπο 13, τον Κήπο Μουσικής, που είναι δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής και οι εργασίες συνεχίζονται με ολοκλήρωση εντός δυο μηνών. Η καθυστέρηση οφείλεται στην διαγωνιστική διαδικασία, βάσει του Ν. 4412/2016 με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, για προμήθεια λαμπτήρων για ολόκληρο τον Δήμο, που δεν έχει ολοκληρωθεί. Για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας είχαμε δημοπρατήσει ειδικό έργο, για το οποίο ο ανάδοχος υπέγραψε σύμβαση στις 17-08-2018 και έκτοτε έχουν ξεκινήσει οι αναφερόμενες εργασίες. Ένας μεγάλος αριθμός φωτιστικών που δεν λειτουργούν είναι τα ενδοδαπέδια. Κατά μήκος του συνόλου της παράλιας υπάρχουν περίπου 800 ενδοδαπέδια φωτιστικά τα οποία είναι συνδεδεμένα ανά ομάδες. Με δεδομένο ότι πολλά έχουν παρουσιάσει προβλήματα στεγανότητας και πολλά επίσης έχουν κλαπεί, παρατηρείται το φαινόμενο να παραμένουν στο σύνολο τους σβησμένα. Για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα θα μετατραπούν με την εν εξελίξει εργολαβία τα ενδοδαπέδια φωτιστικά σε τύπου led με χαμηλή τάση τροφοδοσίας.

Υπογραμμίζουμε ότι με στόχο την καταπολέμηση των αυθαίρετων επεμβάσεων σε κεντρικούς ηλεκτρολογικούς πίνακες ελέγχου του φωτισμού κατά τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός λειτουργίας φωτιστικά εκτενών περιοχών, τοποθετούνται άμεσα 70 λουκέτα. Τέλος, τονίζεται ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα στην υπόγεια οπτική ίνα, με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου λειτουργίας των φωτιστικών. Η βλάβη αποκαταστάθηκε στις 31 Αυγούστου 2018.

Σε ότι έχει να κάνει με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και υπαιθρίων χώρων, τα τρία τελευταία χρόνια το Τμήμα Συντήρησης Δημοτικών Κτιρίων και Κοινόχρηστων Χώρων, προχώρησε σε παρεμβάσεις συνολικής δαπάνης 250.000€

Ειδικότερα, συντηρήθηκε το ντεκ, αντικαταστάθηκε ξυλεία από τις φθορές των πλοίων, έγινε βαφή των μεταλλικών στοιχείων στο αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στον Κήπο της Μνήμης , αντικαταστάθηκαν μαρμάρινες επιφάνειες στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου και στον Κήπο του Νερού, τοποθετήθηκαν μαρμάρινα και μεταλλικά αποτρεπτικά εμπόδια, αποκαταστάθηκαν κλεμμένες ή βανδαλισμένες ηλεκτροσυντηγμένες σχάρες και συντηρήθηκαν τα 260 ξύλινα καθιστικά.

Σε εξέλιξη μέσω εργολαβιών βρίσκονται τα παρακάτω έργα:

  • Συντήρηση μεταλλικών κατασκευών ( έχουν ήδη συντηρηθεί οι Κήποι της Μουσικής, του Νερού και των Ρόδων)
  • Συντήρηση ξύλινων καθιστικών
  • Αντικατάσταση ξυλείας ντεκ από νέες φθορές πλοίων
  • Εργασίες συντήρησης του συνόλου του ντεκ
  • Αντικαταστάσεις μαρμάρων
  • Στεγάνωση καναλιού υπερχείλισης καταρράκτη
  • Αντικατάσταση ηλεκτροσυντηγμένων σχαρών

-Με την εργολαβία «Ανακατασκευή και Συντήρηση χώρων παιδικών χαρών» συντηρούνται οι παιδικές χαρές, παρά τις συνεχείς φθορές κατά τις βραδινές ώρες, ενώ με προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας καλύφθηκε μερικώς το κενό φύλαξής τους κατά τις ώρες λειτουργίας τους

-Με την εργολαβία «Συντήρηση Αφοδευτηρίων» αντιμετωπίζονται οι φθορές από ανεξέλεγκτη χρήση και οι συνεχείς βανδαλισμοί

-Παράλληλα, το προσωπικό παρεμβαίνει για αποκατάσταση μικρής κλίμακας φθορών, καθαρισμούς γκράφιτι , βανδαλισμών κ.ά.

-Σημαντική είναι η εθελοντική εργασία σε συνεργασία με την ALPHA BANK, το Κολέγιο Ανατόλια και τη ΧΑΝΘ, που περιλαμβάνει καθαρισμούς από μαθητές και εθελοντές και ταυτόχρονα ευαισθητοποίηση των πολιτών και εκπαίδευση των μαθητών -κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 υλοποιήθηκαν 23 δράσεις- υπό την επίβλεψη του τμήματος.

Η επίλυση των σύνθετων προβλημάτων καθώς και η αντιμετώπιση φαινομένων πρωτόγνωρων, για την ελληνική πόλη, απόλυτης παραβατικότητας και βανδαλισμών, σε ένα τοπίο ασφυκτικής κηδεμονίας της Αυτοδιοίκησης, με μείωση των διατιθέμενων πόρων σε μια πτωχευμένη χώρα, συνιστά καθημερινό πεδίο δράσης, για τη διοίκηση της Πρωτοβουλίας και τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Τα προβλήματα με επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των καθυστερήσεων-λαθών και προβληματικών καταστάσεων τα αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και αποφασιστικά. Η Νέα Παραλία θα συντηρείται και θα αναβαθμίζεται συνεχώς, καθώς αποτελεί τόπο ξεχωριστό για την Θεσσαλονίκη και τους επισκέπτες της και τοπόσημο συνυφασμένο με την εξέλιξη της.

«Η μονομερής και περιοριστική ενημέρωση, με λιβελογραφήματα κατά του δημάρχου και της διοίκησης με επίκληση του εισαγγελέα, συνιστά όχι μόνο ατόπημα αλλά απόδειξη πως ο δογματισμός των απόψεων είναι ευθέως ανάλογος με την διαμεσολάβηση στα δημοτικά πράγματα» σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς σχετικά με τα όσα έχουν δημοσιευθεί για τη Νέα Παραλία .

Μέσα από μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο Θανάσης Παπάς δίνει απαντήσεις για τις εικόνες με τα δέντρα που έχουν ξεραθεί και το γρασίδι που έχει «καεί». «Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όπως σε όλη την πόλη. Δεν είναι εφικτό σε όλη την πόλη να είναι Παρασκευή και στη νέα παραλία Σάββατο» αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας: «Και η Νέα Παραλία είναι οργανικό κομμάτι του Δήμου, η συντήρηση της οποίας υπόκειται στις διαδικασίες του δημοσίου και της γραφειοκρατίας. Και σε άλλους κρίσιμους τομείς δεν έχουμε τα απαραίτητα εξοπλιστικά μέσα, εξ ίσου αναγκαία για τις υποδομές της πόλης και σε άλλες συνοικίες και περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη». Στην ανακοίνωση του, ο αντίδημαρχος Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης αναγράφει όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη.

Η δημοτική παράταξη «Εντάξει», σχολίασε την ανακοίνωση του αντιδημάρχου αναφέροντας: «Η Διοίκηση Μπουτάρη χρειάστηκε 2.047 λέξεις, για να παραδεχτεί την ανικανότητά της να συντηρήσει το πιο μεγάλο αναπτυξιακό έργο σε επίπεδο δήμου: Την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Αρκούσαν έξι λέξεις: “Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ούτε περίπτερο”! Αντ’ αυτού, με βιτρίνα τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, αποδίδεται σε ένα πρωτοφανές πινγκ – πονγκ ευθυνών, μεταξύ των πρώην και των νυν στελεχών της “Πρωτοβουλίας”, αποκρύπτοντας εντέχνως ότι οι ίδιοι διοικούν τη Θεσσαλονίκη εδώ και οκτώμισι χρόνια, ως προσωπικές επιλογές ενός απερχόμενου δημάρχου, ο οποίος δεν θα αφήσει, τελικά, το παραμικρό θετικό αποτύπωμα στην πόλη, αφού έχει αποδοθεί σε υποστολή όλων των εξαγγελιών – σημαιών του. Όσον αφορά τη Νέα Παραλία δεν ξεχνάμε πως είναι ένα έργο το οποίο η νυν διοίκηση, από τη θέση της αντιπολίτευσης, πολέμησε με κάθε τρόπο. Φαίνεται ότι και τώρα -ως διοίκηση πλέον- αδυνατεί να αγκαλιάσει ένα πραγματικό κόσμημα της πόλης».

Την ίδια ώρα, οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση για το θέμα στις 2 Οκτωβρίου στο Τεχνικό Επιμελητήριο, καλώντας ανοιχτά  τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και όλους τους Αντιδημάρχους, του Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους, τα Επιμελητήρια, την Ενιαία Διαχειριστική Αρχή, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και όλες και όλους όσους ενδιαφέρονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Θανάση Παπά:

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη συντήρηση της Νέας Παραλίας από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις κατηγορίες περί απόλυτης εγκατάλειψής της από την Διοίκηση, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, σημειώνει τα εξής:

  • Η μονομερής και περιοριστική ενημέρωση, με λιβελογραφήματα κατά του Δημάρχου και της Διοίκησης με επίκληση του Εισαγγελέα, συνιστά όχι μόνο ατόπημα αλλά απόδειξη πως ο δογματισμός των απόψεων είναι ευθέως ανάλογος με την διαμεσολάβηση στα δημοτικά πράγματα
  • Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όπως σε όλη την πόλη. Δεν είναι εφικτό σε όλη την πόλη να είναι Παρασκευή και στη νέα παραλία Σάββατο
  • Και η Νέα Παραλία είναι οργανικό κομμάτι του Δήμου, η συντήρηση της οποίας υπόκειται στις διαδικασίες του δημοσίου και της γραφειοκρατίας
  • Και σε άλλους κρίσιμους τομείς δεν έχουμε τα απαραίτητα εξοπλιστικά μέσα, εξ ίσου αναγκαία για τις υποδομές της πόλης και σε άλλες συνοικίες και περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη
  • Διαμορφώνεται εντέχνως μια απολύτως στρεβλή αντίληψη που συν τω χρόνω συμπεραίνει κάποιος πως είναι εξεπίτηδες
  • Διόγκωση και υπερτονισμός των πραγματικών προβλημάτων, με εκκωφαντικό τρόπο, άδικη και επί παντός του επιστητού κριτική. Άμεση ανάρτηση με οριζόντια – ισότιμη πληροφόρηση, με focus στην έντεχνη δημιουργία εικόνων και παραθλάσεων
  • Τα πραγματικά προβλήματα που υπήρχαν ή αναφύονται δεν λαμβάνονται υπόψη. Αυτό συνιστά πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας

Το ενδιαφέρον της Διοίκησης του Δήμου αποδεικνύεται τόσο από τα προγράμματα συντήρησης όσο και από τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου. Συγκεκριμένα:

Αναφορικά με τον σχεδιασμό:

Οι επεξεργασίες και προτάσεις του δήμου προς την ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ οδήγησαν στην απόδοση των βασικών ζωτικών και διαμορφωμένων χώρων στην κυριότητα του δήμου, με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

Προς υλοποίηση είναι οι διεκδικούμενοι χώροι που απαιτούνται(δίπλα στο Cristofer) και απέναντι από τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου για τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Να επισημάνουμε ότι η ανάπλαση της Νέας Παραλίας παραδόθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη το 2008 και η δεύτερη άρχισε το 2013 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2014(γιατί παραδόθηκε τμηματικά-βάσει πρωτοκόλλων). Στα τέλη του 2014 ξεκίνησε η διεκδίκηση των εκτάσεων από το Ελληνικό Δημόσιο και στις 17-03-2016 υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για την παραχώρηση η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στρατηγικός στόχος και η παραχώρηση των εκτάσεων που παραμένουν αναξιοποίητες και σε κακή κατάσταση, στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής και του κελάριου όρμου, για την διεύρυνση των δημοσίων κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού (ΓΠΣ) και του ειδικού χωρικού σχεδίου, για το παραλιακό μέτωπο.

Ακόμα σχεδιάζεται πρόγραμμα αντικατάστασης των φωτιστικών σε όλη τη νέα παραλία, με led, πρόγραμμα που ως γνωστόν αναπτύσσεται σε πολλές περιοχές με αξιόλογα αποτελέσματα.

Η αντικατάσταση των καλαθιών μικροαπορριμάτων με νέα λειτουργικά καλαθάκια και η ένταξη νέων μικρών και μεγάλων κάδων ανακύκλωσης, σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Αυτά συνιστούν τουλάχιστον ενδείξεις πως η διοίκηση του δήμου εργάζεται και πετυχαίνει πράγματα για την ανάπτυξη και διεύρυνση του παραλιακού μετώπου, ως τόπου κεντρικών λειτουργιών πρασίνου και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς. Η εγκατάλειψη βρίσκεται στην αντίπερα όχθη.

Αναφορικά με τη συντήρηση

Ο Δήμος συνεχίζει το έργο του με σοβαρότητα στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή συντήρηση των δημοτικών κτιρίων και των δημόσιων χώρων. Μία από τις προτεραιότητες μας παραμένει η Νέα Παραλία αφού είναι σημαντικό έργο και συνιστά κεντρικό χώρο αναψυχής και περιπάτου. Οφείλουμε να τονίσουμε ξανά ότι η συντήρηση των τεράστιων και περίπλοκων εγκαταστάσεων και των χώρων πρασίνου, όπως και η καθαριότητα, υλοποιούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο, παρά τους ανυπόστατους και υπερβολικούς ισχυρισμούς μεταξύ των οποίων και ότι «ο πολυτιμότερος δημόσιος χώρος της πόλης μας έχει απαξιωθεί από την Διεύθυνση Πρασίνου».

Στοιχεία δαπανών συντήρησης

Πρέπει να τονιστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι άτοπο ορισμένοι που διαχειρίστηκαν υποθέσεις και που κάποια στιγμή διατυμπάνιζαν πως δεν έχουν πασαλάκια και τσιμέντα επί μακρόν, που δεν πρόβλεψαν καμία αξιόλογη συντήρηση στη Νέα Παραλία και ιδίως στο πρώτο τμήμα που είχε παραδοθεί το 2011, τη συντήρηση του πρασίνου για έτη, όχι μόνο στη Νέα Παραλία, αλλά σε ολόκληρο τον Δήμο να βγαίνουν τώρα και να κάνουν δηλώσεις απαξιωτικές και προσβλητικές. Η φάση του Μαυρογιαλούρου έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ειδικότερα:

Διαγωνισμός συντήρησης πάρκων και δενδροστοιχιών ετών 2013-14 με ποσό 1.499.562,53€, για 18 μήνες, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με Αντιδήμαρχο Πρασίνου τον Κωνσταντίνο Ζέρβα και Αντιδήμαρχο Οικονομικών τον Γιώργο Αρβανίτη.

Ακόμη:

Το 2011, ενώ υπήρχε πίστωση 1.029.750,56€, διατέθηκαν για πληρωμές 269.832,24€.

Το 2012 ενώ υπήρχε πίστωση 1.556.300,00 €, ξοδέψαμε 139.120,37 €.

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι ορισμένοι που κατά αρμοδιότητα δεν έκαναν τίποτα τώρα, χωρίς αρμοδιότητες, επανέρχονται ασκώντας κριτική.

Αναλυτική παρουσίαση δράσεων συντήρησης

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση φορέων και δημοτών αναφέρω τα εξής:

  • Το σύστημα υπόγειας άρδευσης του χλοοτάπητα προτάθηκε στη φάση της μελέτης και τοποθετήθηκε στην ανάπλαση της Νέας Παραλίας ως ένα καινοτόμο σύστημα με οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα, όπως η εξοικονόμηση νερού, η αποφυγή μυκητιάσεων στο φυτικό υλικό και ο περιορισμός των βανδαλισμών στον αρδευτικό εξοπλισμό
  • Στην πρακτική του εφαρμογή, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχεται πιο εύκολα σε μικρής επιφάνειας εκτάσεις και όχι σε μεγάλες όπως αυτή την Νέας Παραλίας που ανέρχεται σε περίπου 60 στρέμματα
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι εφόσον εγκατασταθεί σωστά και δέχεται νερό κατάλληλα καθαρισμένο, η εταιρία παραγωγής του δίνει εγγύηση για οκτώ έτη
  • Μετά το χρονικό αυτό διάστημα και στην περίπτωση που χρειαστεί επανασπορά χλοοτάπητα δεν είναι δυνατή η αναμόχλευση του εδάφους με φρέζα διότι τα λάστιχα άρδευσης είναι τοποθετημένα σε βάθος 10-15cm.
  • Συνεπώς με το υπάρχον σύστημα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση του χλοοτάπητα

Να σημειωθεί ότι μετά την έντονη βροχόπτωση – θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη (10/5/2018) τέθηκαν εκτός λειτουργίας τρία από τα πέντε αντλητικά- πιεστικά συγκροτήματα, εξαιτίας πλημμύρας των μηχανοστασίων που βρίσκονται σε υπόγειους χώρους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα αναφορικά με την παροχή νερού άρδευσης στα περισσότερα πάρκα της Νέας Παραλίας. Από την ίδια αιτία σημειώθηκαν εκτεταμένες βλάβες στα δύο σιντριβάνια και ειδικότερα στους πίδακες στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το νερό που ξεπέρασε τα 30 εκατοστά στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας οδήγησε ποσότητες στους αεραγωγούς εξαερισμού των μηχανοστασίων, οι οποίοι για λόγους αισθητικής είναι χαμηλού ύψους.

Παράλληλα:

  • Με την πάροδο του χρόνου γίνεται παρείσφρηση των ριζών του υπάρχοντος φυτικού υλικού ή των εδαφικών τεμαχίων στους σταλάκτες με αποτέλεσμα τη μείωση απόδοσης του συστήματος
  • Οι βλάβες του συστήματος δεν είναι ορατές γεγονός που έχει ως συνέπεια να μην μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί άμεσα ότι υπάρχει βλάβη, παρά μόνο όταν ξεραθεί ή πλημμυρίσει κάποιο τμήμα του χλοοτάπητα
  • Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις

-Στην Α΄ φάση πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα άρδευσης του χλοοτάπητα τα οποία αντιμετωπίστηκαν με δυσκολία και με συμβατικούς τρόπους

-Στην Β΄ φάση, έχοντας την εμπειρία και πρόσφατα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, είχε ζητηθεί η μετατροπή του υπόγειου συστήματος άρδευσης με υπέργειο σύστημα και πιο συγκεκριμένα με τοποθέτηση εκτοξευτήρων (pop-up). Η Διαχειριστική Αρχή δεν δέχτηκε τροποποιήσεις της μελέτης

  • Ως προς τις βλάβες υπάρχουν διαρροές στον καταθλιπτικό αγωγό (σε δυο τμήματα της πρώτης φάσης και σε τρία της νέας) με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της πίεσης. Οι διαρροές βρίσκονται κάτω από το χυτό δάπεδο και καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός της βλάβης και η αποκατάσταση της άρδευσης. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Αναφορικά με επιμέρους ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο πλαίσιο συντήρησης της Νέας Παραλίας, καθώς και για εκείνες που είναι προγραμματισμένες επισημαίνουμε τα εξής:

  • Ο Λειμώνας, ο οποίος ονομάζεται και Κήπος των Εποχών λόγω της φυτοσύνθεσής του, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα στις τέσσερις εποχές του έτους, δηλαδή έντονη ανάπτυξη και ανθοφορία την άνοιξη και μειωμένη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και είναι αναμενόμενο να έχει αυτήν την εικόνα σήμερα. Αποτελείται από 15 είδη σπόρων (βρώμη σε μεγάλο ποσοστό, τριφύλλι, παπαρούνες και αγρωστώδη), κουρεύεται δύο φορές το χρόνο και διατηρείται σε ύψος 50-70 cm σύμφωνα με τη μελέτη.
  • Στο Κιόσκι στον Κήπο των Εποχών λόγω των προβλημάτων άρδευσης που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε σε συμπληρωματικές αρδεύσεις με τη συνδρομή βυτιοφόρου οχήματος σε όλα τα δένδρα και τους θάμνους που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο. Στο συγκεκριμένο σημείο λόγω του σχεδιασμού του πάρκου δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης του βυτιοφόρου οχήματος για πότισμα με αποτέλεσμα να ξεραθεί μέρος του υπέργειου τμήματος των αναρριχώμενων (ρυγχόσπερμα).
  • Αντίθετα, στον Κήπο του Ήχου που υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης του βυτιοφόρου οχήματος, τα ίδια αναρριχώμενα (ρυγχόσπερμα) βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Πραγματοποιήθηκε αφαίρεση του ξερού τμήματος των αναρριχώμενων των οποίων ο κεντρικός κορμός είναι υγιής και εντός των ημερών θα προβούμε σε συμπληρωματικές φυτεύσεις
  • Με την έναρξη της νέας εργολαβίας που θα ξεκινήσει άμεσα έχει προγραμματιστεί η επαναφύτευση όλων των αρωματικών φυτών και η αντικατάσταση των υφιστάμενων που έχουν ξυλοποιηθεί. Προφανώς και η συντήρηση του φυτικού υλικού των πάρκων
  • Πιλοτικά όλο αυτό το διάστημα έχει ήδη δοκιμαστεί και ένα επιφανειακό σύστημα ποτίσματος, ενώ έχει κατατεθεί στην ΕΥΑΘ αίτηση τοποθέτησης υδρομέτρου στον κήπο του Απογευματινού Ήλιου για την άμεση τοποθέτηση επιφανειακής άρδευσης με σταγόνες
  • Θα εκπονηθεί μελέτη για τη σταδιακή αλλαγή του ποτίσματος σε υπέργειο η οποία θα ενσωματωθεί σε μία συνολική μελέτη συντήρησης της Νέας Παραλίας
  • Για την καταπολέμηση των τρωκτικών που προκαλούν ζημιές και στο αρδευτικό σύστημα εφαρμόστηκε σε όλο το παραλιακό μέτωπο πρόγραμμα μυοκτονίας
  • Όσον αφορά τον φωτισμό και το μεγάλο αριθμό καμένων λαμπτήρων, έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση, πρώτα από τον Κήπο 13, τον Κήπο Μουσικής, που είναι δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής και οι εργασίες συνεχίζονται με ολοκλήρωση εντός δυο μηνών. Η καθυστέρηση οφείλεται στην διαγωνιστική διαδικασία, βάσει του Ν. 4412/2016 με διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, για προμήθεια λαμπτήρων για ολόκληρο τον Δήμο, που δεν έχει ολοκληρωθεί. Για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας είχαμε δημοπρατήσει ειδικό έργο, για το οποίο ο ανάδοχος υπέγραψε σύμβαση στις 17-08-2018 και έκτοτε έχουν ξεκινήσει οι αναφερόμενες εργασίες. Ένας μεγάλος αριθμός φωτιστικών που δεν λειτουργούν είναι τα ενδοδαπέδια. Κατά μήκος του συνόλου της παράλιας υπάρχουν περίπου 800 ενδοδαπέδια φωτιστικά τα οποία είναι συνδεδεμένα ανά ομάδες. Με δεδομένο ότι πολλά έχουν παρουσιάσει προβλήματα στεγανότητας και πολλά επίσης έχουν κλαπεί, παρατηρείται το φαινόμενο να παραμένουν στο σύνολο τους σβησμένα. Για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω πρόβλημα θα μετατραπούν με την εν εξελίξει εργολαβία τα ενδοδαπέδια φωτιστικά σε τύπου led με χαμηλή τάση τροφοδοσίας.

Υπογραμμίζουμε ότι με στόχο την καταπολέμηση των αυθαίρετων επεμβάσεων σε κεντρικούς ηλεκτρολογικούς πίνακες ελέγχου του φωτισμού κατά τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός λειτουργίας φωτιστικά εκτενών περιοχών, τοποθετούνται άμεσα 70 λουκέτα. Τέλος, τονίζεται ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα στην υπόγεια οπτική ίνα, με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου λειτουργίας των φωτιστικών. Η βλάβη αποκαταστάθηκε στις 31 Αυγούστου 2018.

Σε ότι έχει να κάνει με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και υπαιθρίων χώρων, τα τρία τελευταία χρόνια το Τμήμα Συντήρησης Δημοτικών Κτιρίων και Κοινόχρηστων Χώρων, προχώρησε σε παρεμβάσεις συνολικής δαπάνης 250.000€

Ειδικότερα, συντηρήθηκε το ντεκ, αντικαταστάθηκε ξυλεία από τις φθορές των πλοίων, έγινε βαφή των μεταλλικών στοιχείων στο αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στον Κήπο της Μνήμης , αντικαταστάθηκαν μαρμάρινες επιφάνειες στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου και στον Κήπο του Νερού, τοποθετήθηκαν μαρμάρινα και μεταλλικά αποτρεπτικά εμπόδια, αποκαταστάθηκαν κλεμμένες ή βανδαλισμένες ηλεκτροσυντηγμένες σχάρες και συντηρήθηκαν τα 260 ξύλινα καθιστικά.

Σε εξέλιξη μέσω εργολαβιών βρίσκονται τα παρακάτω έργα:

  • Συντήρηση μεταλλικών κατασκευών ( έχουν ήδη συντηρηθεί οι Κήποι της Μουσικής, του Νερού και των Ρόδων)
  • Συντήρηση ξύλινων καθιστικών
  • Αντικατάσταση ξυλείας ντεκ από νέες φθορές πλοίων
  • Εργασίες συντήρησης του συνόλου του ντεκ
  • Αντικαταστάσεις μαρμάρων
  • Στεγάνωση καναλιού υπερχείλισης καταρράκτη
  • Αντικατάσταση ηλεκτροσυντηγμένων σχαρών

-Με την εργολαβία «Ανακατασκευή και Συντήρηση χώρων παιδικών χαρών» συντηρούνται οι παιδικές χαρές, παρά τις συνεχείς φθορές κατά τις βραδινές ώρες, ενώ με προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας καλύφθηκε μερικώς το κενό φύλαξής τους κατά τις ώρες λειτουργίας τους

-Με την εργολαβία «Συντήρηση Αφοδευτηρίων» αντιμετωπίζονται οι φθορές από ανεξέλεγκτη χρήση και οι συνεχείς βανδαλισμοί

-Παράλληλα, το προσωπικό παρεμβαίνει για αποκατάσταση μικρής κλίμακας φθορών, καθαρισμούς γκράφιτι , βανδαλισμών κ.ά.

-Σημαντική είναι η εθελοντική εργασία σε συνεργασία με την ALPHA BANK, το Κολέγιο Ανατόλια και τη ΧΑΝΘ, που περιλαμβάνει καθαρισμούς από μαθητές και εθελοντές και ταυτόχρονα ευαισθητοποίηση των πολιτών και εκπαίδευση των μαθητών -κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 υλοποιήθηκαν 23 δράσεις- υπό την επίβλεψη του τμήματος.

Η επίλυση των σύνθετων προβλημάτων καθώς και η αντιμετώπιση φαινομένων πρωτόγνωρων, για την ελληνική πόλη, απόλυτης παραβατικότητας και βανδαλισμών, σε ένα τοπίο ασφυκτικής κηδεμονίας της Αυτοδιοίκησης, με μείωση των διατιθέμενων πόρων σε μια πτωχευμένη χώρα, συνιστά καθημερινό πεδίο δράσης, για τη διοίκηση της Πρωτοβουλίας και τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Τα προβλήματα με επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των καθυστερήσεων-λαθών και προβληματικών καταστάσεων τα αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και αποφασιστικά. Η Νέα Παραλία θα συντηρείται και θα αναβαθμίζεται συνεχώς, καθώς αποτελεί τόπο ξεχωριστό για την Θεσσαλονίκη και τους επισκέπτες της και τοπόσημο συνυφασμένο με την εξέλιξη της.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία