Λόγια του Βαρδάρη

  • Η αναστάτωση από την επίσκεψη Ρέμου στο Μαξίμου και η ένοχη σιωπή για τις αρχαιότητες του μετρό στην Αγίας Σοφίας. Γράφει ο Σαλονικιός
    08/12/2022 14:24

    Η αναστάτωση από την επίσκεψη Ρέμου στο Μαξίμου και η ένοχη σιωπή για τις αρχαιότητες του μετρό στην Αγίας Σοφίας. Γράφει ο Σαλονικιός

    Υπό άλλες συνθήκες η μυρωδιά που θα κυριαρχούσε αυτές τις γιορτινές μέρες θα ήταν από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Τώρα όμως, μυρίζει εκλογές, όπως μας διαβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, ο μόνος που γνωρίζει πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες.

    Πάντως δεν απέχουμε πολύ, το αργότερο μέχρι το Πάσχα θα έχουμε ξεμπερδέψει, ενδεχομένως και με τις επαναληπτικές, σε περίπτωση που χρειαστούν, που είναι και το πιθανότερο. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι βουλευτές και οι πολιτευτές γι' αυτό και μετρούν και ξαναμετρούν την απήχησή τους μέσα από διαδοχικές δημοσκοπήσεις.

    Στην Α' Θεσσαλονίκης στη Νέα Δημοκρατία εμφανίζονται περισσότερο προετοιμασμένοι. Ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου φαίνεται να ξεκαθαρίζει, παρότι επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αντιθέτως, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πίσω στις διαδικασίες.

    Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο ένα μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει τελικά ο Κώστας Καραμανλής. Εάν θα είναι δηλαδή εκ νέου στο ψηφοδέλτιο ή εάν θα αποφασίσει να αποσυρθεί, τουλάχιστον από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, αδειάζοντας έτσι μια εκλόγιμη θέση. Το ερώτημα αυτό δεν πρόκειται όμως να απαντηθεί πριν από την οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου.

    Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω ότι μία επίσκεψη Θεσσαλονικιού στο Μέγαρο Μαξίμου θορύβησε αρκετούς από τους βουλευτές και τους πολιτευτές. Ο υψηλός επισκέπτης ήταν ο δημοφιλής τροβαδούρος Αντώνης Ρέμος, μόνο που η επίσκεψή του εκεί δεν είχε καμία σχέση με πιθανή εμπλοκή του στην πολιτική, όπως διαβεβαιώνουν όλες οι πλευρές. Συνεπώς, λήξη συναγερμού για τους γαλάζιους υποψηφίους.

    Η σιωπή για τα αρχαία

    Εδώ και περίπου μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει η επανατοποθέτηση μέρους των αρχαιοτήτων τα οποία είχαν αποκαλυφθεί κατά το στάδιο της κατασκευής του σταθμού Αγία Σοφία του μετρό και είχαν προσωρινά αποσπασθεί.

    Τις ημέρες αυτές εξελίσσεται η επιχείρηση επανατοποθέτησης του εντυπωσιακού Κρηναίου/Νυμφαίου, ενός σπουδαίου ευρήματος μνημειακών διαστάσεων της ύστερης αρχαιότητας το οποίο επιστρέφει στη θέση στην οποία βρέθηκε.

    Το μνημείο είχε εντοπιστεί τον Μάρτιο του 2016 στο βορειοδυτικό μέρος του σταθμού, στη συμβολή των οδών decumanus maximus και cardo όπου η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε επίσης κτιριακά συγκροτήματα με ψηφιδωτά δάπεδα, μαρμάρινες και γύψινες διακοσμήσεις.

    Το Κρηναίο/Νυμφαίο είχε αποσπαστεί ώστε μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών να επανέλθει στη θέση του και να αναδειχθεί κατά χώραν μαζί με τα καταστήματα και τα εργαστήρια της αγοράς πρωτοβυζαντινών χρόνων που αποκάλυψε η επέκταση της ανασκαφής.

    Το επόμενο διάστημα θα επιστρέψουν και άλλες αρχαιότητες στον ίδιο σταθμό, από τις αποθήκες στο Καλοχώρι όπου φυλάσσονται τα περίπου έξι, επτά τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, δεν θα επιστρέψουν όλες, ορισμένες θα εκτεθούν στον μουσειακό χώρο ο οποίος θα λειτουργήσει στο κτίριο στη διασταύρωση των τροχιογραμμών (crossover) στον σταθμό «Σιντριβάνι».

    Θα πρόκειται για έναν μουσειακό χώρο ο οποίος θα αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα συνολικής επιφάνειας 6.370 τ.μ. Τα επίπεδα -1 και -2 θα λειτουργήσουν, κυρίως, ως εκθεσιακοί χώροι για τις αρχαιότητες, που αποσπάστηκαν από τις ανασκαφές.

    Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει το τμήμα του decumanus maximus που προέρχεται από την ανασκαφή του σταθμού «Αγία Σοφία», το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να επανατοποθετηθεί στον σταθμό, όμως, τροποποιήσεις που έγιναν στον σταθμό το 2017, κατέστησαν αδύνατη την εκεί επαναφορά του.

    Εκείνο, πάντως, που μου κάνει εντύπωση είναι οι πολύ χαμηλοί τόνοι που τηρεί γύρω από αυτό το θέμα ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλοι όσοι εναντιώθηκαν με σθένος στην προσωρινή απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον γειτονικό σταθμό Βενιζέλου.

    Η στάση αυτή έχει βεβαίως την εξήγησή της η οποία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Αγία Σοφία συντελέστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί εποχής Μυλόπουλου στην Αττικό Μετρό. Και παρότι οι αρχαιότητες και σε αυτόν τον σταθμό ήταν ανάλογης σπουδαιότητας με αυτές της Βενιζέλου, ουδείς τότε διαμαρτυρήθηκε. Εξ ου και η σημερινή ενοχική σιωπή.

    Και δεν αναφέρομαι στους πολίτες, αναφέρομαι στους διάφορους Μυλόπουλους οι οποίοι τα επόμενα χρόνια ξεσήκωναν τον κόσμο για “εγκλήματα” τα οποία στο μεταξύ οι ίδιοι είχαν ήδη διαπράξει, λίγα μέτρα μακρύτερα.