ΑΠΟΨΕΙΣ

ΗΠΑ και κορονοϊός

 03/11/2020 12:00

Οι εκλογές για πρόεδρο στις ΗΠΑ (και όχι μόνο για πρόεδρο) που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου, είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν πολύ. Στις έρευνες ο δημοκρατικός υποψήφιος βρίσκεται 7% περίπου μπροστά από τον νυν πρόεδρο. Αλλά οι έρευνες στο σύνολο δεν αποτυπώνουν στην πραγματικότητα την εκλογή.

Στις ΗΠΑ κάθε πολιτεία εκλέγει αντιπροσώπους ανάλογα με τον πληθυσμό της που την εκπροσωπούν. Έτσι η σημασία είναι ποιοι είναι οι συσχετισμοί σε κάθε πολιτεία. Με βάση τις έρευνες ανά πολιτεία ο Μπάιντεν ελέγχει 217 και είναι κοντά σε άλλους 62, ο Τραμπ ελέγχει 80 και είναι κοντά σε άλλους 40 ενώ 135 είναι αμφισβητούμενοι. Με βάση τους αριθμούς φαίνεται ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει.

Σημειώνω ότι η κριτική στο σύστημα εκλογής στις ΗΠΑ είναι λάθος. Ο πρόεδρος μπορεί να είναι ο επικεφαλής, αλλά το πολιτικό και διοικητικό σύστημα των ΗΠΑ έχει αρκετά κλειδιά ελέγχου και πολιτικές αποφάσεις που παίρνει κάθε πολιτεία. Έτσι, ας μην προσπαθούμε να το ανάγουμε σε αυτό που είναι το σύνηθες σε εμάς. Ο πρόεδρος εκλέγεται από αντιπροσώπους των Πολιτειών όχι από τους πολίτες. Αν και κατά καιρούς έχει συζητηθεί να υπάρξει μία τουλάχιστον αναλογική κατανομή των εκλεκτόρων κάθε Πολιτείας, αυτό θα αναιρούσε την πλειοψηφική φύση των εκλογών στις ΗΠΑ που όλες (σχεδόν) γίνονται με το σύστημα της σχετικής πλειοψηφίας σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Ταυτόχρονα εκλέγεται μέρος της Βουλής και της Γερουσίας και Κυβερνήτες Πολιτειών, με τους Δημοκρατικούς να ελπίζουν (έτσι φαίνεται ότι θα γίνει) να ελέγξουν και τα δύο σώματα. Θα δούμε… Άλλωστε πρώτη φορά ψήφισαν τόσοι πολλοί πριν τις εκλογές και θα ψηφίσουν και πολλοί ταχυδρομικά. Ας μας γίνει και εμάς μάθημα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις.

Κατά τα άλλα η πανδημία που ζούμε και κυρίως οι επιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη μας κάνουν να μην ασχολούμαστε με τίποτα άλλο. Με ρυθμό αύξησης 1.2 (ανά ημέρα) βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση. Πιθανόν θα είμαστε κλεισμένοι όταν θα διαβάζετε το παρόν και θα είναι σχεδόν όλα κλειστά. Δυστυχώς αντί να περιοριστεί, αρχές Οκτωβρίου, η μετακίνηση φοιτητών και φοιτητριών από και προς τη Θεσσαλονίκη προστέθηκε μία δυσβάσταχτη κατάσταση που επέτεινε την διασπορά της μόλυνσης. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί τον Νοέμβριο αλλά η κατάσταση δύσκολα θα ομαλοποιηθεί.

Μπορεί να περιμένουμε το εμβόλιο και να ελπίζουμε αλλά πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε. Δύσκολα θα λειτουργήσουν έστω και διαδικτυακά επιστημονικά και άλλα γεγονότα. Δευτέρα και Τρίτη υπάρχει ένα εξαιρετικό επιστημονικό γεγονός για την ανάλυση των εκλογών του 2019. Αν γίνει και αν έχετε διάθεση -θα διαβάσετε σε άλλες στήλες γι’ αυτό, παρακολουθήστε το. Προσέχετε όσο μπορείτε και να είστε καλά!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 1 Νοεμβρίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις