ΑΠΟΨΕΙΣ

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση!

 28/09/2020 09:00

Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία ο νόμος. Άντε να εφαρμοστεί! Έμαθα πρόσφατα ότι οι οικογενειακοί γιατροί εν μέσω πανδημίας μάλιστα έχουν σύμβαση που ανανεώνεται κάθε μήνα! Μάλιστα, κάθε μήνα! Δηλαδή αν σου τύχει να πρέπει να πάρεις μία συνταγή από τον γιατρό σου για να μην πληρώσεις πρέπει να είσαι τυχερός να έχει ενεργή σύμβαση! Αν όχι, πληρώνεις! Ούτε λόγος για τρίμηνες ή εξάμηνες συνταγές όπως πριν! Πηγαίνεις κάθε μήνα και πληρώνεις αν δεν έχει σύμβαση ο γιατρός.

Να θυμίσω ότι αντικαταστάθηκε το σύστημα με τον αριθμό επισκέψεων ανά μήνα με τον οικογενειακό γιατρό που ακόμη και τώρα διαφημίζεται -και σωστά- σαν εκείνος που παρακολουθεί την εξέλιξη σου, αποφορτίζει τα νοσοκομεία, εξασφαλίζει με βάση τον αριθμό εγγεγραμμένων σε αυτόν ένα σχετικά σταθερό εισόδημα;

Δεν το θέλουν; Θέλουν να αλλάξει; Ας το κάνουν. Να μας πουν τι προτείνουν και να το εφαρμόσουν. Γιατί βασανίζουν και εμάς και τους γιατρούς; Δεν το θέλουν οι γιατροί; Ας το πουν οι Ιατρικοί σύλλογοι που διαμαρτύρονται, και σωστά για τις μηνιαίες συμβάσεις αλλά υπογείως καλοβλέπουν την αλλαγή και την επιστροφή στην παλιά κατάσταση (200 επισκέψεις το μήνα από το κράτος και οι άλλες ιδιωτικά!). Και εμείς γιατί πληρώνουμε τόσα λεφτά για υγειονομική κάλυψη και ακούμε δεκάδες μπαρούφες για την αποφυγή του νοσοκομείου, την πρωτοβάθμια φροντίδα που περιέχει τον οικογενειακό γιατρό;

Αναρωτιέμαι: το υπουργείο Υγείας ξέρει κάτι; Έχει να πει κάτι; Ο πρωθυπουργός, τα κόμματα; Τα μέσα ενημέρωσης; Δεν με νοιάζει αν ο τάδε ή ο δείνα φίλησε το χέρι του τάδε, όταν είμαι υποχρεωμένος να πάω κάθε μήνα και μάλιστα να θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου αν είναι σε σύμβαση ο γιατρός μου που το κράτος με έπεισε να γίνει ο οικογενειακός μου γιατρός. Πολύ σοβαρότερο και σημαντικό.

Τέλος, για να πούμε και κάτι θετικό, αυτές τις μέρες εξελίχθηκε και το Balkan forum. Εξαιρετική πρωτοβουλία για την περιγραφή και χάραξη πολιτικών σχετικά με την επιχειρηματικότητα και καινοτομία στα Βαλκάνια. Δυστυχώς λίγοι μπορούσαν να είναι παρόντες (κάτι που βλέπεις σε μία οθόνη δύσκολα γίνεται κτήμα σου αν δεν είναι αναδραστικό -δηλαδή αν δεν συμμετέχεις) και έτσι η σοβαρή αυτή εκδήλωση μένει κτήμα λίγων. Μέχρι την άλλη φορά! Ελπίζουμε γρήγορα να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα και να ασχοληθούμε με τα άλλα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Σεπτεμβρίου 2020