ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«H vegan ζωή δεν είναι θυσία»

Μέλη της vegan κοινότητας μιλούν για την θεωρία με την οποία συμπορεύονται - Σήμερα ολοκληρώνεται το τρίτο Vegan Life Festival στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

 14/04/2019 11:14

«H vegan ζωή δεν είναι θυσία»

Κατερίνα Δηλαβεράκη

Το Vegan Life Festival στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ολοκληρώνεται σήμερα, 14 Απριλίου. Για πρώτη φορά γίνεται σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, στο χώρο του δημαρχείου, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ και με ελεύθερη είσοδο.

Από το 2016 που ξεκίνησε στην Αθήνα το Vegan Life Festival είχε μεγάλη απήχηση  και οι αριθμοί των επισκεπτών του κάθε χρόνο αυξάνονται. Ένας από του πέντε διοργανωτές του φεστιβάλ, ο Πάνος Χαλόφτης μιλά στο makthes.gr, για την ιστορία του Vegan Life, την θετική επιρροή του και για το φεστιβάλ που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.

Το Vegan Life Festival για πρώτη φορά διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2017, ενώ φέτος για πρώτη χρονιά πρόκειται να πραγματοποιηθεί και στα Χανιά. «Όταν ξεκινήσαμε δεν περιμέναμε τέτοια επιτυχία στον κόσμο, την πρώτη φορά που έγινε το Vegan Life Festival στην Αθήνα, είχαμε 6.000 επισκέπτες σε μια μέρα, οι οποίοι ήρθαν με πολύ καλή διάθεση να ενημερωθούν, να ρωτήσουν, να μάθουν, να δοκιμάσουν νέα πράγματα, και ίσως να αλλάξουν τρόπο ζωής. Το ίδιο συναντήσαμε και στην Θεσσαλονίκη, όπου την πρώτη χρονιά  που πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη Γ΄του λιμανιού, είχε 3.500 επισκέπτες. Το ίδιο περιμένουμε να δούμε και στα Χανιά και σε όλες τις επόμενες πόλεις που θα ακολουθήσουν» αναφέρει ο διοργανωτής και συμπληρώνει πως: «Πέρυσι ανέβηκαν πάλι τα νούμερα της Θεσσαλονίκης με 4.000-4.500 επισκέπτες. Φέτος πια που το συνδιοργανώνουμε  με τον δήμο, περιμένουμε ακόμα περισσότερους».

Οι διοργανωτές του Vegan Life Festival είναι μια ΜΚΟ ομάδα εθελοντών. «Ξεκινήσαμε όλο αυτό με όπλο την αγάπη μας και δεν βάζουμε λεφτά στην τσέπη. Όλα τα χρήματα που εισπράττουμε από τους εκθέτες πηγαίνουν σε προκαταβολές για επόμενες δράσεις», δηλώνει ο Πάνος Χαλόφτης. Τα φεστιβάλ  είναι πάντα με ελεύθερη είσοδο όπως και φέτος, γιατί σύμφωνα με το διοργανωτή, στόχος είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να καταλάβουν τι είναι αυτό που πρεσβεύουν.

Το φετινό Vegan Life Festival στη Θεσσαλονίκη, έρχεται με περισσότερους από 70 πάγκους εκθετών ενώ θα είναι γεμάτο με vegan φαγητό, ομιλίες και εργαστήρια από ομάδες ακτιβιστών και ειδικούς, cruelty free και zero waste προϊόντα που αφορούν το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής  χωρίς απορρίμματα και χωρίς καταστροφή της γης, αλλά και δραστηριότητες για παιδιά, παράλληλες δράσεις και μουσική σκηνή. 

Η vegan φιλοσοφία 

«Πιστεύω ότι το Vegan Life Festival έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ενός ευρύτερου κοινού για την φιλοσοφία vegan. Έχει βοηθήσει στο να αλλάξει η γνώμη του κόσμου για τον βιγκανισμό. Υπήρχε το στερεότυπο ότι ο vegan είναι ο «παράξενος», ο «αλλόκοτος», ο «διαφορετικός», τώρα αυτή την διαφορετικότητα εμείς την έχουμε κάνει σημαία μας και αποδεικνύουμε ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολύ mainstream αλλά και πολύ σωστό σε όλα τα επίπεδα», τονίζει ο διοργανωτής. 

Ο ορισμός όπως διαμορφώθηκε από την Vegan Society είναι ο τρόπος ζωής που αποκλείει όσο είναι δυνατό και εφαρμόσιμο, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, καταπίεσης και κακοποίησης των ζώων για τροφή, ένδυση και για οποιοδήποτε άλλον σκοπό. Οι vegans κάνουν φυτοφαγική διατροφή και  δεν τρώνε ο,τι προέρχεται από τα ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και οστρακοειδών), γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι. Δεν χρησιμοποιούν προϊόντα όπως δέρμα και καλλυντικά και καθαριστικά δοκιμασμένα σε ζώα.

Η vegan society ξεκίνησε το 1944 από τον Donald Watson και άλλους πρωτοπόρους της εποχής οι οποίοι θεώρησαν ότι ήθελαν να διαφοροποιηθούν από την vegetarian society και δεν θεωρούσαν την χρήση ζώων για γαλακτοκομικά και αυγά ως μια ηθική επιλογή και από εκεί και πέρα εξελίχθηκε όλες αυτές τις δεκαετίες. Από την αρχή και το τέλος  της λέξης «Vegetarian» (χορτοφάγος) δημιουργήθηκε η λέξη vegan.

«Το 2000 όταν ήμουν περίπου 15 ετών σταμάτησα να καταναλώνω ζώα της ξηράς και ζώα της θάλασσας καθώς επίσης και αυγά. Από το 2000 μέχρι και το 2012 κατανάλωνα όμως γαλακτοκομικά, μέχρι που το 2012 αποφάσισα να σταματήσω και τα γαλακτοκομικά, οπότε υιοθέτησα συνολικά τον vegan τρόπο ζωής. Όλα τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιώ είναι πιστοποιημένα για το animal testing και δεν περιέχουν κανένα απολύτως ζωικό συστατικό. Εννοείται δεν αντικειμενοποιώ τα ζώα, δεν φοράω ούτε δέρμα, ούτε προϊόντα που έχουν πούπουλα ή μαλλί και εδώ και έξι χρόνια είμαι vegan advocate συμμετέχω δηλαδή σε πολλές εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης του κόσμου για τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ατόμων και για την γενικότερη κανονικοποιημένη εκμετάλλευση τους» δηλώνει η Δήμητρα Πανίδου.

Το μεταβατικό στάδιο

Ο Πέτρος Ευρυγένης είναι vegan εδώ και περίπου 3 χρόνια, «το μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνει κάποιος vegan, εξαρτάται πολύ από το άτομο, από τον λόγο που αποφασίζει να το κάνει και πόσο καλά πληροφορημένος είναι. Κάποιοι δυσκολεύονται στην αρχή, άλλοι επειδή έχουν πολύ έντονη συναισθηματική σύνδεση με το θέμα πάνε κατευθείαν χωρίς να κοιτάξουν πίσω, και κάποιοι άλλοι το κάνουν σιγά και σταδιακά, πάντως για εμάς που είμαστε καιρό vegan δεν το νιώθουμε καθόλου σαν «θυσία», σημειώνει.

Το κομμάτι της υγείας

Ο Τάσος Σπυρίδης ήταν χορτοφάγος για εννέα χρόνια αλλά εδώ και τρία χρόνια ακολουθεί την vegan θεώρηση. «Σύμφωνα με την Αcademy of nutrition and dietetics, μια αμιγώς φυτοφαγική διατροφή όταν είναι πλήρης,  με τις σωστές ποσότητες και ποικιλία τροφών, μπορεί να είναι εξίσου υγιεινή για κάθε στάδιο της ζωής του ανθρώπου, από νεογέννητο ως τα βαθιά γεράματα», αναφέρει και συμπληρώνει πως: «Μπορεί κάποιος να βρει δεκάδες αθλητές και σε πρωταθλητικό ακόμα επίπεδο που κάνουν καθαρά φυτοφαγική διατροφή και έχουν μέχρι και Ολυμπιακά μετάλλια χωρίς να χρειάζονται την κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος. Αυτό αποδεικνύει για μένα ότι μια σωστά προγραμματισμένη φυτοφαγική διατροφή, μπορεί να είναι εξίσου υγιεινή για τον άνθρωπο».

Οι επιδράσεις στο περιβάλλον

«Καταναλώνονται τόσοι πολλοί φυσικοί πόροι του πλανήτη ενόψει της εκμετάλλευσης των ζώων που είναι μη βιώσιμο, εφόσον οι φυσικοί πόροι δεν επαρκούν για να συντηρήσουν τόσους δισεκατομμύρια κρεατοφάγους ανθρώπους. Κάποιοι άνθρωποι μένουν χωρίς τροφή για να μπορούν άλλοι να τρώνε κρέας ενώ σύμφωνα με άρθρο του National Geographic για να παραχθούν 3 θερμίδες μοσχαρίσιου κρέατος καταναλώνονται 100 θερμίδες σιτηρών, που σημαίνει ότι με τις 100 θερμίδες σιτηρών μπορούσαν να τραφούν 33 φορές περισσότερα ανθρώπινα πλάσματα παρά να παραχθεί φαγητό για έναν άνθρωπο» δηλώνει ο Τάσος Σπυρίδης, ενώ ο Πέτρος Ευρυγένης αναφέρει ότι «εκτός από την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, έχει σημαντική συνεισφορά στην μόλυνση του περιβάλλοντος από εκπομπές διοξειδίου, εκπομπές αερίου θερμοκηπίου, μόλυνση των υδάτων, αποξήλωση τροπικών δασών».

«H vegan ζωή δεν είναι θυσία»

«Δεν είναι θυσία, είναι χαρά να ζεις με βάση τις αξίες σου, μια φράση του Gary Francione, σκαπανέα της καταργητικής προσέγγισης για τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ατόμων και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του κινήματος. Δηλαδή δεν μιλάμε για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, δεν μιλάμε για καλύτερες συνθήκες δολοφονίας των ζώων, δεν μιλάμε για μεγαλύτερα κλουβιά, που κάτι τέτοιο νομιμοποιεί την ίδια την εκμετάλλευση και την δουλεία και κατά βάση την αντικειμενοποίηση τους, ότι φτιάχτηκαν για να υπηρετούν εμάς. Δεν είναι εδώ για εμάς, είναι εδώ ΜΕ εμάς. Αυτό επί της ουσίας που κάνουμε όσοι υιοθετούμε συνειδητά τον vegan τρόπο ζωής είναι να λέμε ένα ηχηρό όχι στην αντικειμενοποίηση των άλλων και την μετατροπή τους σε συντελεστή παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δήμητρα Πανίδου.

«Πιστεύω σήμερα ότι στις δυτικές τουλάχιστον κοινωνίες, όλοι έχουμε την φιλοζωία στο σύνολο των αξιών μας και μάλιστα την έχουμε σε πολύ υψηλή θέση. Δεν υπάρχει κανείς νομίζω που να πιστεύει ότι η κακοποίηση ενός ζώου είναι καλό πράγμα, παρόλα αυτά με τις καθημερινές μας πράξεις καταδικάζουμε εκατομμύρια ζώα καθημερινά να ζούνε σε άθλιες συνθήκες και ακόμα χειρότερα να οδηγηθούν στον θάνατο» τονίζει ο διοργανωτής του Vegan Life, Πάνος Χαλόφτης και καταλήγει λέγοντας πως: «Με αυτή την έννοια υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση στην κοινωνία μας που από την μία έχει το ηθικό πρόταγμα, έχει την φιλοζωία στο σύνολο των αξιών της αλλά από την άλλη στις πρακτικές της κάνει το ανάποδο. Γιατί το να είσαι φιλόζωος δεν περιλαμβάνει μόνο τον σκύλο και την γάτα, η λέξη φιλόζωος περιλαμβάνει όλα τα ζώα».

Το Vegan Life Festival στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ολοκληρώνεται σήμερα, 14 Απριλίου. Για πρώτη φορά γίνεται σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, στο χώρο του δημαρχείου, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ και με ελεύθερη είσοδο.

Από το 2016 που ξεκίνησε στην Αθήνα το Vegan Life Festival είχε μεγάλη απήχηση  και οι αριθμοί των επισκεπτών του κάθε χρόνο αυξάνονται. Ένας από του πέντε διοργανωτές του φεστιβάλ, ο Πάνος Χαλόφτης μιλά στο makthes.gr, για την ιστορία του Vegan Life, την θετική επιρροή του και για το φεστιβάλ που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.

Το Vegan Life Festival για πρώτη φορά διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2017, ενώ φέτος για πρώτη χρονιά πρόκειται να πραγματοποιηθεί και στα Χανιά. «Όταν ξεκινήσαμε δεν περιμέναμε τέτοια επιτυχία στον κόσμο, την πρώτη φορά που έγινε το Vegan Life Festival στην Αθήνα, είχαμε 6.000 επισκέπτες σε μια μέρα, οι οποίοι ήρθαν με πολύ καλή διάθεση να ενημερωθούν, να ρωτήσουν, να μάθουν, να δοκιμάσουν νέα πράγματα, και ίσως να αλλάξουν τρόπο ζωής. Το ίδιο συναντήσαμε και στην Θεσσαλονίκη, όπου την πρώτη χρονιά  που πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη Γ΄του λιμανιού, είχε 3.500 επισκέπτες. Το ίδιο περιμένουμε να δούμε και στα Χανιά και σε όλες τις επόμενες πόλεις που θα ακολουθήσουν» αναφέρει ο διοργανωτής και συμπληρώνει πως: «Πέρυσι ανέβηκαν πάλι τα νούμερα της Θεσσαλονίκης με 4.000-4.500 επισκέπτες. Φέτος πια που το συνδιοργανώνουμε  με τον δήμο, περιμένουμε ακόμα περισσότερους».

Οι διοργανωτές του Vegan Life Festival είναι μια ΜΚΟ ομάδα εθελοντών. «Ξεκινήσαμε όλο αυτό με όπλο την αγάπη μας και δεν βάζουμε λεφτά στην τσέπη. Όλα τα χρήματα που εισπράττουμε από τους εκθέτες πηγαίνουν σε προκαταβολές για επόμενες δράσεις», δηλώνει ο Πάνος Χαλόφτης. Τα φεστιβάλ  είναι πάντα με ελεύθερη είσοδο όπως και φέτος, γιατί σύμφωνα με το διοργανωτή, στόχος είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να καταλάβουν τι είναι αυτό που πρεσβεύουν.

Το φετινό Vegan Life Festival στη Θεσσαλονίκη, έρχεται με περισσότερους από 70 πάγκους εκθετών ενώ θα είναι γεμάτο με vegan φαγητό, ομιλίες και εργαστήρια από ομάδες ακτιβιστών και ειδικούς, cruelty free και zero waste προϊόντα που αφορούν το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής  χωρίς απορρίμματα και χωρίς καταστροφή της γης, αλλά και δραστηριότητες για παιδιά, παράλληλες δράσεις και μουσική σκηνή. 

Η vegan φιλοσοφία 

«Πιστεύω ότι το Vegan Life Festival έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ενός ευρύτερου κοινού για την φιλοσοφία vegan. Έχει βοηθήσει στο να αλλάξει η γνώμη του κόσμου για τον βιγκανισμό. Υπήρχε το στερεότυπο ότι ο vegan είναι ο «παράξενος», ο «αλλόκοτος», ο «διαφορετικός», τώρα αυτή την διαφορετικότητα εμείς την έχουμε κάνει σημαία μας και αποδεικνύουμε ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα πολύ mainstream αλλά και πολύ σωστό σε όλα τα επίπεδα», τονίζει ο διοργανωτής. 

Ο ορισμός όπως διαμορφώθηκε από την Vegan Society είναι ο τρόπος ζωής που αποκλείει όσο είναι δυνατό και εφαρμόσιμο, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, καταπίεσης και κακοποίησης των ζώων για τροφή, ένδυση και για οποιοδήποτε άλλον σκοπό. Οι vegans κάνουν φυτοφαγική διατροφή και  δεν τρώνε ο,τι προέρχεται από τα ζώα (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και οστρακοειδών), γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι. Δεν χρησιμοποιούν προϊόντα όπως δέρμα και καλλυντικά και καθαριστικά δοκιμασμένα σε ζώα.

Η vegan society ξεκίνησε το 1944 από τον Donald Watson και άλλους πρωτοπόρους της εποχής οι οποίοι θεώρησαν ότι ήθελαν να διαφοροποιηθούν από την vegetarian society και δεν θεωρούσαν την χρήση ζώων για γαλακτοκομικά και αυγά ως μια ηθική επιλογή και από εκεί και πέρα εξελίχθηκε όλες αυτές τις δεκαετίες. Από την αρχή και το τέλος  της λέξης «Vegetarian» (χορτοφάγος) δημιουργήθηκε η λέξη vegan.

«Το 2000 όταν ήμουν περίπου 15 ετών σταμάτησα να καταναλώνω ζώα της ξηράς και ζώα της θάλασσας καθώς επίσης και αυγά. Από το 2000 μέχρι και το 2012 κατανάλωνα όμως γαλακτοκομικά, μέχρι που το 2012 αποφάσισα να σταματήσω και τα γαλακτοκομικά, οπότε υιοθέτησα συνολικά τον vegan τρόπο ζωής. Όλα τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιώ είναι πιστοποιημένα για το animal testing και δεν περιέχουν κανένα απολύτως ζωικό συστατικό. Εννοείται δεν αντικειμενοποιώ τα ζώα, δεν φοράω ούτε δέρμα, ούτε προϊόντα που έχουν πούπουλα ή μαλλί και εδώ και έξι χρόνια είμαι vegan advocate συμμετέχω δηλαδή σε πολλές εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης του κόσμου για τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ατόμων και για την γενικότερη κανονικοποιημένη εκμετάλλευση τους» δηλώνει η Δήμητρα Πανίδου.

Το μεταβατικό στάδιο

Ο Πέτρος Ευρυγένης είναι vegan εδώ και περίπου 3 χρόνια, «το μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνει κάποιος vegan, εξαρτάται πολύ από το άτομο, από τον λόγο που αποφασίζει να το κάνει και πόσο καλά πληροφορημένος είναι. Κάποιοι δυσκολεύονται στην αρχή, άλλοι επειδή έχουν πολύ έντονη συναισθηματική σύνδεση με το θέμα πάνε κατευθείαν χωρίς να κοιτάξουν πίσω, και κάποιοι άλλοι το κάνουν σιγά και σταδιακά, πάντως για εμάς που είμαστε καιρό vegan δεν το νιώθουμε καθόλου σαν «θυσία», σημειώνει.

Το κομμάτι της υγείας

Ο Τάσος Σπυρίδης ήταν χορτοφάγος για εννέα χρόνια αλλά εδώ και τρία χρόνια ακολουθεί την vegan θεώρηση. «Σύμφωνα με την Αcademy of nutrition and dietetics, μια αμιγώς φυτοφαγική διατροφή όταν είναι πλήρης,  με τις σωστές ποσότητες και ποικιλία τροφών, μπορεί να είναι εξίσου υγιεινή για κάθε στάδιο της ζωής του ανθρώπου, από νεογέννητο ως τα βαθιά γεράματα», αναφέρει και συμπληρώνει πως: «Μπορεί κάποιος να βρει δεκάδες αθλητές και σε πρωταθλητικό ακόμα επίπεδο που κάνουν καθαρά φυτοφαγική διατροφή και έχουν μέχρι και Ολυμπιακά μετάλλια χωρίς να χρειάζονται την κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος. Αυτό αποδεικνύει για μένα ότι μια σωστά προγραμματισμένη φυτοφαγική διατροφή, μπορεί να είναι εξίσου υγιεινή για τον άνθρωπο».

Οι επιδράσεις στο περιβάλλον

«Καταναλώνονται τόσοι πολλοί φυσικοί πόροι του πλανήτη ενόψει της εκμετάλλευσης των ζώων που είναι μη βιώσιμο, εφόσον οι φυσικοί πόροι δεν επαρκούν για να συντηρήσουν τόσους δισεκατομμύρια κρεατοφάγους ανθρώπους. Κάποιοι άνθρωποι μένουν χωρίς τροφή για να μπορούν άλλοι να τρώνε κρέας ενώ σύμφωνα με άρθρο του National Geographic για να παραχθούν 3 θερμίδες μοσχαρίσιου κρέατος καταναλώνονται 100 θερμίδες σιτηρών, που σημαίνει ότι με τις 100 θερμίδες σιτηρών μπορούσαν να τραφούν 33 φορές περισσότερα ανθρώπινα πλάσματα παρά να παραχθεί φαγητό για έναν άνθρωπο» δηλώνει ο Τάσος Σπυρίδης, ενώ ο Πέτρος Ευρυγένης αναφέρει ότι «εκτός από την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, έχει σημαντική συνεισφορά στην μόλυνση του περιβάλλοντος από εκπομπές διοξειδίου, εκπομπές αερίου θερμοκηπίου, μόλυνση των υδάτων, αποξήλωση τροπικών δασών».

«H vegan ζωή δεν είναι θυσία»

«Δεν είναι θυσία, είναι χαρά να ζεις με βάση τις αξίες σου, μια φράση του Gary Francione, σκαπανέα της καταργητικής προσέγγισης για τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ατόμων και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του κινήματος. Δηλαδή δεν μιλάμε για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, δεν μιλάμε για καλύτερες συνθήκες δολοφονίας των ζώων, δεν μιλάμε για μεγαλύτερα κλουβιά, που κάτι τέτοιο νομιμοποιεί την ίδια την εκμετάλλευση και την δουλεία και κατά βάση την αντικειμενοποίηση τους, ότι φτιάχτηκαν για να υπηρετούν εμάς. Δεν είναι εδώ για εμάς, είναι εδώ ΜΕ εμάς. Αυτό επί της ουσίας που κάνουμε όσοι υιοθετούμε συνειδητά τον vegan τρόπο ζωής είναι να λέμε ένα ηχηρό όχι στην αντικειμενοποίηση των άλλων και την μετατροπή τους σε συντελεστή παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δήμητρα Πανίδου.

«Πιστεύω σήμερα ότι στις δυτικές τουλάχιστον κοινωνίες, όλοι έχουμε την φιλοζωία στο σύνολο των αξιών μας και μάλιστα την έχουμε σε πολύ υψηλή θέση. Δεν υπάρχει κανείς νομίζω που να πιστεύει ότι η κακοποίηση ενός ζώου είναι καλό πράγμα, παρόλα αυτά με τις καθημερινές μας πράξεις καταδικάζουμε εκατομμύρια ζώα καθημερινά να ζούνε σε άθλιες συνθήκες και ακόμα χειρότερα να οδηγηθούν στον θάνατο» τονίζει ο διοργανωτής του Vegan Life, Πάνος Χαλόφτης και καταλήγει λέγοντας πως: «Με αυτή την έννοια υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση στην κοινωνία μας που από την μία έχει το ηθικό πρόταγμα, έχει την φιλοζωία στο σύνολο των αξιών της αλλά από την άλλη στις πρακτικές της κάνει το ανάποδο. Γιατί το να είσαι φιλόζωος δεν περιλαμβάνει μόνο τον σκύλο και την γάτα, η λέξη φιλόζωος περιλαμβάνει όλα τα ζώα».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία