ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Θεσσαλονίκη, ένα απέραντο μουσείο…

Πώς θα γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανισμοί της πόλης

 15/05/2022 08:00

Η Θεσσαλονίκη, ένα απέραντο μουσείο…

Κυριακή Τσολάκη

Στη δυσκολότερη ίσως εποχή που πέρασε η ανθρωπότητα και η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, μετά από μια οικονομική κρίση που είχε ολέθριες συνέπειες στον πληθυσμό, με μια υγειονομική κρίση να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά και έναν πόλεμο να μαίνεται αρκετά κοντά μας στην Ευρώπη, ο πολιτισμός και οι τέχνες μπορούν αναμφίβολα να προσφέρουν μια ανακουφιστική διάσταση.

Φορείς του πολιτισμού είναι και τα μουσεία που στις 18 Μαΐου γιορτάζουν, αφού η ημερομηνία έχει ταυτιστεί ετησίως με τη Διεθνή Ημέρα τους.

Έτσι, εύλογα το αντικείμενο της ημέρα που είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο αφορά στα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι φέτος «Η Δύναμη των Μουσείων».

Μέσα από αυτή τη θεματολογία φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης, αφού «Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο οργανισμός.

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποιημένα στην ημέρα αυτή, έχουν προγραμματίσει, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις και δωρεάν ξεναγήσεις στους χώρους τους.

Ας δούμε πώς θα γιορτάσουν μερικά από τα μεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης:

momus-afisa.jpg


-Τιμώμενο το MOMus

Τιμώμενος φορέας για το 2022 είναι ο Μητροπολιτικός Οργανισμών Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το MOMus από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, μια διάκριση που σίγουρα τιμά και την ίδια την πόλη. 

"Η διάκριση από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) ήρθε σε μια πολύ ουσιαστική στιγμή για το MOMus. Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το 2019, δουλέψαμε όλοι και όλες για να αποδείξουμε ότι το MOMus προάγει ένα νέο για την Ελλάδα σχήμα μουσειακής λειτουργίας που είναι ευέλικτο και αποτρέπει την συρρίκνωση των δραστηριοτήτων. Με τουλάχιστον οκτώ παράλληλες εκθέσεις εικαστικών τεχνών, ανάδειξη των σημαντικότατων μόνιμων συλλογών, με την διοργάνωση θεσμικών δράσεων όπως την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την Thessaloniki Photobiennale, το πρόγραμμα Inspirе, με εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, συναυλίες πειραματικής μουσικής, performances, βήμα σε νέους δημιουργούς, συνεργασία με δημιουργικές ομάδες, καλούμε τον κόσμο στα μουσεία μας να επιλέξει μέσα από ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.

Σήμερα βραβεύεται αυτό το κοινό μας όραμα, όραμα που μοιραζόμαστε καθημερινά με τους ανθρώπους όλων των μουσείων και τμημάτων που συμμετέχουν στο ΜΟΜus με στόχο να δείξουμε ότι μέσα από την παράλληλη καλλιτεχνική δραστηριότητα διαφορετικών φορέων με συνεργατικότητα, χωρίς ιεραρχικές υπερβολές στη διοίκηση και με δυνατότητα αυτο-ελέγχου και αυτο-οργάνωσης, προβάλλουμε όλα τα εικαστικά μέσα, από τα πλέον σύγχρονα και πειραματικά έως τον μοντερνισμό και την τέχνη της πρωτοπορίας που παρόλη την ιστορική της διάσταση παραμένει επίκαιρη έως τις μέρες μας.

Τελικός στόχος όμως είναι αυτή η πολυσυλλεκτικότητα να οδηγεί στην κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για την δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας. Εξάλλου, η Ημέρα των Μουσείων γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σχετικά με το μουσείο, όχι μόνο ως σημαντικό χώρο πολιτιστικών δράσεων και συνεργασιών αλλά και ως μέσο ανάπτυξης της αλληλεγγύης στην κοινωνία, προάσπισης της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής ισότητας", τονίζει η αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού Μαρία Τσαντσάνογλου.

Έτσι, πραγματοποιείται ένα εξαήμερο εορταστικό-πανηγυρικό πρόγραμμα δράσεων, από την Τρίτη 17 έως και την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, και καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις. Η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά τα πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων είναι το εξής:

Τρίτη 17 Μαΐου

  • Ξενάγηση στην έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

13:00 ǀ MOMus Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717

Τετάρτη 18 Μαΐου / Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Ελεύθερη είσοδος σε όλους τους χώρους και τις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus (Θεσσαλονίκη & Αθήνα)

Επέκταση ωραρίου λειτουργίας για όλους τους χώρους, έως τις 21:00.

  • Ø Πρώτη παρουσίαση του animation graphic «Η δύναμη των μουσείων», παραγωγή από την ομάδα Die Woke Art Group στα κοινωνικά δίκτυα του MOMus και την ιστοσελίδα του.
  • Ø Πρόγραμμα ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. του κάθε χώρου.

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 589143

Έκθεση «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη»

13:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ τηλ. 210 3215717

Έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

17:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 593270

Έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ǀ τηλ. 2310 566716

Έκθεση «landscape stories»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

Έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ τηλ. 210 3215717

Έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

  • Ø Εορταστικό κάλεσμα στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ 19:00

Επισκεπτόμαστε το μουσείο, ξεναγούμαστε στις εκθέσεις και γιορτάζουμε μαζί, τη Διεθνή Ημέρα και τη Δύναμη των Μουσείων!

Ελεύθερη είσοδος

  • Ø Μουσική εκδήλωση

19:30-21:00 ǀ Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Arte του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και οι «κοινοτικές» χορωδίες Θεσσαλονίκης -Ιταλική In Canto, Γαλλόφωνη cHoralia, Ladino σεφαραδίτικης μουσικής παράδοσης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμαριάς- ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία αφιερωμένη στην παγκοσμιότητα της προσφοράς των Μουσείων στον Πολιτισμό και μας προσκαλούν…μουσικά!

Ελεύθερη είσοδος

  • Ø Παρουσίαση του Κοσμά Παυλίδη στον κύκλο «Artist Talks»

20:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη)

Ο Κοσμάς Παυλίδης, φωτογράφος και υπεύθυνος σπουδών της Stereosis, παρουσιάζει φωτογραφικές σειρές από την προσωπική του δουλειά, εστιάζοντας στη σχέση του με το τοπίο, τη φωτογραφία ως αφηγηματικό μέσο, την έννοια της μνήμης και τη σχολαστικότητα της λήψης με μηχανή μεγάλου φορμά ως στοιχείο που τα ενώνει, με αφορμή τη συμμετοχή του στην έκθεση «landscape stories».

Ελεύθερη είσοδος

Πέμπτη 19 Μαΐου

  • Ø Ξενάγηση στην έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 01)

  • Ø Αφιέρωμα «VUFKULost&Found: 100 χρόνια από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Προβολή του κινηματογραφικού έργου «Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφκή Μηχανή» (ΕΣΣΔ, α/μ, 67’) του Ντζίγκα Βέρτοφ με εισαγωγικό σχολιασμό από τον Σταύρο Αλιφραγκή, δρ. αρχιτέκτονα μηχανικό, στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο ΒΟΥΦΚΟΥ https://vufku.org/en/vufku/

Ελεύθερη είσοδος / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 589143

Παρασκευή 20 Μαΐου

  • Πρώτη παρουσίαση της πολυμεσικής εγκατάστασης «Απελευθέρωση πιθανόν σε άλλη γλώσσα»

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης παρουσιάζουν για πρώτη φορά το αποτέλεσμα της πολύμηνης εργαστηριακής συνεργασίας τους, έχοντας ως αφετηρία τα εκπαιδευτικά κοινά και τα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας που εκτίθενται στο μουσείο, εμβαθύνοντας σε μια διαδικασία πειραματισμού με βάση τον ήχο και τις εικαστικές εφαρμογές. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Smooth. Educational commons and active social inclusion», Horizon 2020.

Ελεύθερη είσοδος

  • Ø Καλλιτεχνικές παρουσιάσεις «Ένας μαραθώνιος κλωστών / Α thread marathon»

18:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη)

Παρουσιάσεις δημιουργικών έργων και δράσεων που φέρουν στον πυρήνα τους τη χρήση του νήματος και την ενεργοποίηση της τέχνης της ύφανσης, του κεντήματος, του πλεξίματος και πλήθος άλλων σχετικών τεχνικών από δημιουργούς, εικαστικούς, καλλιτεχνικές ομάδες, οργανισμούς και συλλόγους, αλλά και εμπορικά εγχειρήματα που ασχολούνται με την τέχνη της ύφανσης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης «Η κλωστή ως Συμβάν». Ελεύθερη είσοδος

Σάββατο 21 Μαΐου

Ελεύθερη είσοδος σε όλους τους χώρους και τις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus (Θεσσαλονίκη & Αθήνα)

  • Ø Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους «It sounds virus»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη)

Η μουσικοπαιδαγωγός Νίκη Μπαραχάνου και η μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός Αγνή Ρόγκα προσεγγίζουν και κατανοούν μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστήριου την έννοια του ιού και ειδικότερα την τρέχουσα πανδημία, με εργαλεία τη μουσική, ήχους, τη συλλογική σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό.

Για παιδιά & εφήβους 8-15 ετών. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270

  • Ø Εργαστήριο για ενήλικες «Τοπία Εαυτού»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Σεμινάριο φωτοθεραπείας με την art therapist Νιόβη Σταυροπούλου. Πεδίο διερεύνησης του σεμιναρίου είναι το τοπίο ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του εαυτού μας μέσα από τις φωτογραφίες της τρέχουσας έκθεσης στο μουσείο «landscape stories» αλλά και από φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι συμμετέχοντες, κατ’ επέκταση ως σύμβολο του εαυτού μας καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας μας

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716

  • Ø Εναρκτήρια συνάντηση του νέου εργαστηρίου για ενήλικο κοινό «Ars Longa – Τέχνη μακρά»

12:00-15:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

H μουσειολόγος Έλσα Μυρογιάννη προσεγγίζει την τέχνη μέσα από διεπιστημονικά εργαλεία και εφαρμογές και ανιχνεύει με τη συνδρομή των συμμετεχόντων πολλαπλές όψεις της «δύναμης των μουσείων», κεντρικού θέματος της φετινής διοργάνωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

  • Ø Εργαστήριο για οικογενειακό κοινό «Υλικά και εργαλεία»

12:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για οικογένειες στο πλαίσιο της έκθεσης «Το εργαστήριο του γλύπτη» με τη συνδρομή του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη. Περιηγούμαστε στις μυστικές διαδρομές της γλυπτικής τέχνης, γνωρίζουμε τα εργαλεία και τη λειτουργία τους, συζητάμε για τη διαδικασία παραγωγής ενός έργου και πλάθουμε σε πηλό τα δικά μας προπλάσματα.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717

  • Ø Πρόγραμμα ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ του κάθε χώρου.

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 589143

Έκθεση «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη»

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

Έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»

13:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ τηλ. 210 3215717

Έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

  • Ø Πιλοτική, δημόσια παρουσίαση του νέου συμμετοχικού και βιωματικού εργαστηρίου παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης «2gether»

17:00-21:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Με άξονα την ανθρώπινη μορφή, οι επισκέπτες του εικονικού μουσείου συμμετέχουν βιωματικά σε μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοήγηση στον χώρο και τον χρόνο. Ξεκινώντας από το Παρίσι του τέλους του 19ου αιώνα, και δια μέσου της άκρως επαναστατικής Μόσχας και της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας, καταλήγουν στην Ελλάδα, για να ανακαλύψουν την άνθηση της σύγχρονης τέχνης στη χώρα. Ψηφιακοί χαρακτήρες (animated avatars) λειτουργούν ως ξεναγοί και συνοδοιπόροι σε αυτή την «περιπέτεια» συμπαρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι για την κατανόηση και εμβάθυνση πάνω στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Εταίροι: MOMus, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Hypertech - Εταιρεία Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Κεντρική εκδήλωση

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 «Η δύναμη των μουσείων»

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

19:30-21:00 ǀ Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μαρία Τσαντσάνογλου, αν. γενική διευθύντρια MOMus & διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM

Παρεμβάσεις

Μαρία Τσαντσάνογλου, αν. γενική διευθύντρια MOMus, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Συραγώ Τσιάρα, αν. διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Θα ακολουθήσει μουσική παρουσία από το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Arte του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης.

Κυριακή 22 Μαΐου

  • Ø Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους «It sounds virus»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη)

Η μουσικοπαιδαγωγός Νίκη Μπαραχάνου και η μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός Αγνή Ρόγκα προσεγγίζουν και κατανοούν μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστήριου την έννοια του ιού και ειδικότερα την τρέχουσα πανδημία, με εργαλεία τη μουσική, ήχους, τη συλλογική σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό.

Για παιδιά & εφήβους 8-15 ετών. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270

  • Ø Εργαστήριο για όλες τις ηλικίες «Συνδέουμε τις γενιές με τέχνη στο MOMus»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Διαγενεακό, εκπαιδευτικό κινησιολογικό εργαστήριο συλλογικής έκφρασης, που φέρνει κοντά και ενώνει μέσω της δημιουργίας τρεις διαφορετικές γενιές -ανθρώπους τρίτης ηλικίας με τα παιδιά και τα εγγόνια τους- σε συνεργασία με τα μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

  • Ø Εργαστήριο για ενήλικες «Τοπία Εαυτού»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Σεμινάριο φωτοθεραπείας με την art therapist Νιόβη Σταυροπούλου. Πεδίο διερεύνησης του σεμιναρίου είναι το τοπίο ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του εαυτού μας μέσα από τις φωτογραφίες της τρέχουσας έκθεσης στο μουσείο «landscape stories» αλλά και από φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι συμμετέχοντες, κατ’ επέκταση ως σύμβολο του εαυτού μας καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας μας

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716

  • Ξενάγηση στην έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

13:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717

-Ψηφιδωτά, χάρτες και… μήλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:

«Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς»

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικών Σχολείων. Η ψηφιακή δράση του ΑΜΘ με τίτλο «Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς» μεταφέρεται για μία μόνο ημέρα από την οθόνη σε ένα δια ζώσης εργαστήριο! Θα γνωρίσουμε την τέχνη του ψηφιδωτού, θα εμπνευστούμε από τα ψηφιδωτά που εκτίθενται στο ΑΜΘ και θα φτιάξουμε ένα δικό μας ψηφιδωτό με καρπούς και σπόρους! Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 244 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00). Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 10:00 -12:00

«Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία»

Διάλεξη και εργαστήριο για ενήλικο κοινό από τη δρα Μαρία Παζαρλή (Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας). Μέσω της δράσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή και να κατανοήσουν την εποπτική αποτελεσματικότητα που έχει ο χάρτης ως φορέας αρχαιογνωστικών πληροφοριών και επαναστατικών ιδεών. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00). Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 12:00 -14:00

«Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια»

Προβολή ταινίας από την Action Art / Εικαστική Δράση. Αφηγητές από διάφορες χώρες, θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης, μοιράζονται μαζί μας προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις, γνώσεις και αφηγούνται παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Η Action Art στο πλαίσιο του 10ου Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών» που οργάνωσε ο φορέας, υλοποίησε το πρόγραμμα «Οι δρόμοι των Παραμυθιών» το οποίο περιλάμβανε παραστάσεις αφήγησης και τη δημιουργία της ταινίας. Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι παραστάσεις αφήγησης που προβάλλονται στη ταινία συνδιοργανώθηκαν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00). Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 18:30-20:30

musio.jpeg


-Μαθητές, φιλελληνισμός και… τάνγκο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εστιάζει στη συμβολή των μουσείων στα ζητήματα Καινοτομίας – νέων τεχνολογιών – προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης προσκαλώντας μία ομάδα μαθητών διαπολιτισμικού σχολείου σε μία εκπαιδευτική δράση στην μόνιμη έκθεση.

Επίσης, καλεί το κοινό να παρακολουθήσουν στο κανάλι του Μουσείου στο youtube (https://youtu.be/xCWTFe4WR6E) την ψηφιακή εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Φιλελληνισμοί, 1780-1860».

Με αυτήν αναδεικνύεται το περιεχόμενο των φιλελληνικών βιβλίων των Λόρδου Βύρωνα, Σατωμπριάν και Πουκεβίλ και των μουσικών συγγραμμάτων των Τεοντόρ Λαμπάρ και Αμπρουάζ Μπετουρνέ: τα αποσπάσματα από τα κείμενα διαβάζονται από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πλαισιωμένα από χαρακτικά των εκδόσεων που ζωντανεύουν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ τα μουσικά κομμάτια ερμηνεύονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ακόμη, σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου από τις 20:00 έως τις 21:30 βραδιά τάνγκο με τίτλο "Χορεύοντας με τη φωνή, τραγουδώντας με το χορό!". Μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια του τάνγκο, μέσα από τραγούδια του μεσοπολέμου, γαλλικές μελωδίες των Edith Piaf, Kurt Weill, Astor Piazzola και άλλες κινηματογραφικές αναφορές. Τραγούδι: Άλκηστις Τόγια, Πιάνο: Κανάρης Κεραμάρης. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Κρατήσεις στο thessistorikokentro@gmail.com

Στις 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η είσοδος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

makedoniku-agona.png


-Η αφήγηση της εξέλιξης του ιστορικού τοπίου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) παρουσιάζει την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα «Αναζητώντας την κληρονομιά του ‘21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα», την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 18.00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μ. Μακρή. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ για επιχορήγηση ή/και αιγίδα δράσεων Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών 2021.

Για το πρόγραμμα θα μιλήσουν οι κκ. Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ και Συντονίστρια του Προγράμματος και Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, ενώ τη διεπιστημονική ομάδα του ΕΚΕΤΑ θα εκπροσωπήσουν οι κκ. Γεωργία Γεωργίου, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος - Βοηθός Έρευνας ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ και Γιάννης Δημητριάδης, Μηχανικός Λογισμικού - Βοηθός Έρευνας ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η αφήγηση της εξέλιξης του ιστορικού τοπίου και της ιστορικής ταυτότητας της Μακεδονίας του 19ου αιώνα, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου και ιδιωτών συλλεκτών. Επιχειρεί να μεταφέρει στον ψηφιακό διαδικτυακό κόσμο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου και να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να ανακαλύψει την οθωμανική Μακεδονία στα χρόνια της προετοιμασίας και εξέλιξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Επίσης, στο πλαίσιο για τον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (1982-2022) θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των δύο λογοτύπων, της κας. Βικτωρίας Αλεξούλη και του κ. Δημήτρη Τσουκαλά, που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό λογοτύπου, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022. Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι δυνατή και μέσω zoom στον σύνδεσμο:

Zoom

paidiko-moyseio1.jpg

-Ενισχύει την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αναπηρίας το Παιδικό Μουσείο


Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει με δύο προγράμματα που ενισχύουν την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αναπηρίας, μέσα από συμμετοχικά εργαστήρια.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ

Τα παιδιά οραματίζονται και δημιουργούν ένα μουσείο προσβάσιμο σε όλους γεμάτο εικόνες, ήχους, μυρωδιές και υφές.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ

Παρουσιάζεται το πρώτο βιβλίο σε Braille και ελληνική αλφάβητο που δημιουργήθηκε συμμετοχικά από παιδιά και μπορεί να διαβαστεί από όλους. Στο εργαστήριο που ακολουθεί θα δημιουργηθεί μαζί με τα παιδιά ένας οπτικός κατάλογος της έκθεσης του μουσείου.


Ημέρες και Ώρες:
Σάββατο 14/5, 17:00-18:00 (3-5 ετών)
Κυριακή 15/5, 11:00-13:00 (6-10 ετών)

Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Κόστος συμμετοχής: 4€/ανά παιδί

Πληροφορίες και Κρατήσεις:
Τετάρτη έως Παρασκευή 9:00-14:00
στο 2310 913047 &
info@paidikomouseio.gr

#paidikomouseiothessalonikis #museumlife #paidikomouseio#childrensmuseum
#thessaloniki #attractions #family #children#parents #imd2022

tellogleio12.jpg


-Ξεναγήσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Το απόγευμα της 18ης Μαΐου στις 6μμ και στις 8μμ θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό στις δύο εκθέσεις του μουσείου. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν για δήλωση συμμετοχής στο 2310-247111.

Στη δυσκολότερη ίσως εποχή που πέρασε η ανθρωπότητα και η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, μετά από μια οικονομική κρίση που είχε ολέθριες συνέπειες στον πληθυσμό, με μια υγειονομική κρίση να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά και έναν πόλεμο να μαίνεται αρκετά κοντά μας στην Ευρώπη, ο πολιτισμός και οι τέχνες μπορούν αναμφίβολα να προσφέρουν μια ανακουφιστική διάσταση.

Φορείς του πολιτισμού είναι και τα μουσεία που στις 18 Μαΐου γιορτάζουν, αφού η ημερομηνία έχει ταυτιστεί ετησίως με τη Διεθνή Ημέρα τους.

Έτσι, εύλογα το αντικείμενο της ημέρα που είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα το οποίο αφορά στα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι φέτος «Η Δύναμη των Μουσείων».

Μέσα από αυτή τη θεματολογία φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης, αφού «Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο οργανισμός.

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποιημένα στην ημέρα αυτή, έχουν προγραμματίσει, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις και δωρεάν ξεναγήσεις στους χώρους τους.

Ας δούμε πώς θα γιορτάσουν μερικά από τα μεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης:

momus-afisa.jpg


-Τιμώμενο το MOMus

Τιμώμενος φορέας για το 2022 είναι ο Μητροπολιτικός Οργανισμών Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το MOMus από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, μια διάκριση που σίγουρα τιμά και την ίδια την πόλη. 

"Η διάκριση από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) ήρθε σε μια πολύ ουσιαστική στιγμή για το MOMus. Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το 2019, δουλέψαμε όλοι και όλες για να αποδείξουμε ότι το MOMus προάγει ένα νέο για την Ελλάδα σχήμα μουσειακής λειτουργίας που είναι ευέλικτο και αποτρέπει την συρρίκνωση των δραστηριοτήτων. Με τουλάχιστον οκτώ παράλληλες εκθέσεις εικαστικών τεχνών, ανάδειξη των σημαντικότατων μόνιμων συλλογών, με την διοργάνωση θεσμικών δράσεων όπως την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, την Thessaloniki Photobiennale, το πρόγραμμα Inspirе, με εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, συναυλίες πειραματικής μουσικής, performances, βήμα σε νέους δημιουργούς, συνεργασία με δημιουργικές ομάδες, καλούμε τον κόσμο στα μουσεία μας να επιλέξει μέσα από ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.

Σήμερα βραβεύεται αυτό το κοινό μας όραμα, όραμα που μοιραζόμαστε καθημερινά με τους ανθρώπους όλων των μουσείων και τμημάτων που συμμετέχουν στο ΜΟΜus με στόχο να δείξουμε ότι μέσα από την παράλληλη καλλιτεχνική δραστηριότητα διαφορετικών φορέων με συνεργατικότητα, χωρίς ιεραρχικές υπερβολές στη διοίκηση και με δυνατότητα αυτο-ελέγχου και αυτο-οργάνωσης, προβάλλουμε όλα τα εικαστικά μέσα, από τα πλέον σύγχρονα και πειραματικά έως τον μοντερνισμό και την τέχνη της πρωτοπορίας που παρόλη την ιστορική της διάσταση παραμένει επίκαιρη έως τις μέρες μας.

Τελικός στόχος όμως είναι αυτή η πολυσυλλεκτικότητα να οδηγεί στην κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για την δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας. Εξάλλου, η Ημέρα των Μουσείων γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους σχετικά με το μουσείο, όχι μόνο ως σημαντικό χώρο πολιτιστικών δράσεων και συνεργασιών αλλά και ως μέσο ανάπτυξης της αλληλεγγύης στην κοινωνία, προάσπισης της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής ισότητας", τονίζει η αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού Μαρία Τσαντσάνογλου.

Έτσι, πραγματοποιείται ένα εξαήμερο εορταστικό-πανηγυρικό πρόγραμμα δράσεων, από την Τρίτη 17 έως και την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, και καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις. Η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά τα πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων είναι το εξής:

Τρίτη 17 Μαΐου

  • Ξενάγηση στην έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

13:00 ǀ MOMus Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717

Τετάρτη 18 Μαΐου / Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Ελεύθερη είσοδος σε όλους τους χώρους και τις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus (Θεσσαλονίκη & Αθήνα)

Επέκταση ωραρίου λειτουργίας για όλους τους χώρους, έως τις 21:00.

  • Ø Πρώτη παρουσίαση του animation graphic «Η δύναμη των μουσείων», παραγωγή από την ομάδα Die Woke Art Group στα κοινωνικά δίκτυα του MOMus και την ιστοσελίδα του.
  • Ø Πρόγραμμα ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. του κάθε χώρου.

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 589143

Έκθεση «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη»

13:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ τηλ. 210 3215717

Έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

17:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 593270

Έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ǀ τηλ. 2310 566716

Έκθεση «landscape stories»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

Έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ τηλ. 210 3215717

Έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

  • Ø Εορταστικό κάλεσμα στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ 19:00

Επισκεπτόμαστε το μουσείο, ξεναγούμαστε στις εκθέσεις και γιορτάζουμε μαζί, τη Διεθνή Ημέρα και τη Δύναμη των Μουσείων!

Ελεύθερη είσοδος

  • Ø Μουσική εκδήλωση

19:30-21:00 ǀ Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Arte του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και οι «κοινοτικές» χορωδίες Θεσσαλονίκης -Ιταλική In Canto, Γαλλόφωνη cHoralia, Ladino σεφαραδίτικης μουσικής παράδοσης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμαριάς- ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία αφιερωμένη στην παγκοσμιότητα της προσφοράς των Μουσείων στον Πολιτισμό και μας προσκαλούν…μουσικά!

Ελεύθερη είσοδος

  • Ø Παρουσίαση του Κοσμά Παυλίδη στον κύκλο «Artist Talks»

20:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη)

Ο Κοσμάς Παυλίδης, φωτογράφος και υπεύθυνος σπουδών της Stereosis, παρουσιάζει φωτογραφικές σειρές από την προσωπική του δουλειά, εστιάζοντας στη σχέση του με το τοπίο, τη φωτογραφία ως αφηγηματικό μέσο, την έννοια της μνήμης και τη σχολαστικότητα της λήψης με μηχανή μεγάλου φορμά ως στοιχείο που τα ενώνει, με αφορμή τη συμμετοχή του στην έκθεση «landscape stories».

Ελεύθερη είσοδος

Πέμπτη 19 Μαΐου

  • Ø Ξενάγηση στην έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 01)

  • Ø Αφιέρωμα «VUFKULost&Found: 100 χρόνια από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Προβολή του κινηματογραφικού έργου «Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφκή Μηχανή» (ΕΣΣΔ, α/μ, 67’) του Ντζίγκα Βέρτοφ με εισαγωγικό σχολιασμό από τον Σταύρο Αλιφραγκή, δρ. αρχιτέκτονα μηχανικό, στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο ΒΟΥΦΚΟΥ https://vufku.org/en/vufku/

Ελεύθερη είσοδος / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 589143

Παρασκευή 20 Μαΐου

  • Πρώτη παρουσίαση της πολυμεσικής εγκατάστασης «Απελευθέρωση πιθανόν σε άλλη γλώσσα»

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης παρουσιάζουν για πρώτη φορά το αποτέλεσμα της πολύμηνης εργαστηριακής συνεργασίας τους, έχοντας ως αφετηρία τα εκπαιδευτικά κοινά και τα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας που εκτίθενται στο μουσείο, εμβαθύνοντας σε μια διαδικασία πειραματισμού με βάση τον ήχο και τις εικαστικές εφαρμογές. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Smooth. Educational commons and active social inclusion», Horizon 2020.

Ελεύθερη είσοδος

  • Ø Καλλιτεχνικές παρουσιάσεις «Ένας μαραθώνιος κλωστών / Α thread marathon»

18:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη)

Παρουσιάσεις δημιουργικών έργων και δράσεων που φέρουν στον πυρήνα τους τη χρήση του νήματος και την ενεργοποίηση της τέχνης της ύφανσης, του κεντήματος, του πλεξίματος και πλήθος άλλων σχετικών τεχνικών από δημιουργούς, εικαστικούς, καλλιτεχνικές ομάδες, οργανισμούς και συλλόγους, αλλά και εμπορικά εγχειρήματα που ασχολούνται με την τέχνη της ύφανσης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης «Η κλωστή ως Συμβάν». Ελεύθερη είσοδος

Σάββατο 21 Μαΐου

Ελεύθερη είσοδος σε όλους τους χώρους και τις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus (Θεσσαλονίκη & Αθήνα)

  • Ø Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους «It sounds virus»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη)

Η μουσικοπαιδαγωγός Νίκη Μπαραχάνου και η μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός Αγνή Ρόγκα προσεγγίζουν και κατανοούν μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστήριου την έννοια του ιού και ειδικότερα την τρέχουσα πανδημία, με εργαλεία τη μουσική, ήχους, τη συλλογική σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό.

Για παιδιά & εφήβους 8-15 ετών. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270

  • Ø Εργαστήριο για ενήλικες «Τοπία Εαυτού»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Σεμινάριο φωτοθεραπείας με την art therapist Νιόβη Σταυροπούλου. Πεδίο διερεύνησης του σεμιναρίου είναι το τοπίο ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του εαυτού μας μέσα από τις φωτογραφίες της τρέχουσας έκθεσης στο μουσείο «landscape stories» αλλά και από φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι συμμετέχοντες, κατ’ επέκταση ως σύμβολο του εαυτού μας καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας μας

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716

  • Ø Εναρκτήρια συνάντηση του νέου εργαστηρίου για ενήλικο κοινό «Ars Longa – Τέχνη μακρά»

12:00-15:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

H μουσειολόγος Έλσα Μυρογιάννη προσεγγίζει την τέχνη μέσα από διεπιστημονικά εργαλεία και εφαρμογές και ανιχνεύει με τη συνδρομή των συμμετεχόντων πολλαπλές όψεις της «δύναμης των μουσείων», κεντρικού θέματος της φετινής διοργάνωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

  • Ø Εργαστήριο για οικογενειακό κοινό «Υλικά και εργαλεία»

12:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για οικογένειες στο πλαίσιο της έκθεσης «Το εργαστήριο του γλύπτη» με τη συνδρομή του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη. Περιηγούμαστε στις μυστικές διαδρομές της γλυπτικής τέχνης, γνωρίζουμε τα εργαλεία και τη λειτουργία τους, συζητάμε για τη διαδικασία παραγωγής ενός έργου και πλάθουμε σε πηλό τα δικά μας προπλάσματα.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717

  • Ø Πρόγραμμα ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ του κάθε χώρου.

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 589143

Έκθεση «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη»

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

Έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»

13:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ τηλ. 210 3215717

Έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

  • Ø Πιλοτική, δημόσια παρουσίαση του νέου συμμετοχικού και βιωματικού εργαστηρίου παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης «2gether»

17:00-21:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Με άξονα την ανθρώπινη μορφή, οι επισκέπτες του εικονικού μουσείου συμμετέχουν βιωματικά σε μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοήγηση στον χώρο και τον χρόνο. Ξεκινώντας από το Παρίσι του τέλους του 19ου αιώνα, και δια μέσου της άκρως επαναστατικής Μόσχας και της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας, καταλήγουν στην Ελλάδα, για να ανακαλύψουν την άνθηση της σύγχρονης τέχνης στη χώρα. Ψηφιακοί χαρακτήρες (animated avatars) λειτουργούν ως ξεναγοί και συνοδοιπόροι σε αυτή την «περιπέτεια» συμπαρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι για την κατανόηση και εμβάθυνση πάνω στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Εταίροι: MOMus, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Hypertech - Εταιρεία Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Κεντρική εκδήλωση

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 «Η δύναμη των μουσείων»

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

19:30-21:00 ǀ Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μαρία Τσαντσάνογλου, αν. γενική διευθύντρια MOMus & διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM

Παρεμβάσεις

Μαρία Τσαντσάνογλου, αν. γενική διευθύντρια MOMus, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Συραγώ Τσιάρα, αν. διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Θα ακολουθήσει μουσική παρουσία από το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Arte του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης.

Κυριακή 22 Μαΐου

  • Ø Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους «It sounds virus»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη)

Η μουσικοπαιδαγωγός Νίκη Μπαραχάνου και η μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός Αγνή Ρόγκα προσεγγίζουν και κατανοούν μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστήριου την έννοια του ιού και ειδικότερα την τρέχουσα πανδημία, με εργαλεία τη μουσική, ήχους, τη συλλογική σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό.

Για παιδιά & εφήβους 8-15 ετών. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270

  • Ø Εργαστήριο για όλες τις ηλικίες «Συνδέουμε τις γενιές με τέχνη στο MOMus»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Διαγενεακό, εκπαιδευτικό κινησιολογικό εργαστήριο συλλογικής έκφρασης, που φέρνει κοντά και ενώνει μέσω της δημιουργίας τρεις διαφορετικές γενιές -ανθρώπους τρίτης ηλικίας με τα παιδιά και τα εγγόνια τους- σε συνεργασία με τα μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

  • Ø Εργαστήριο για ενήλικες «Τοπία Εαυτού»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Σεμινάριο φωτοθεραπείας με την art therapist Νιόβη Σταυροπούλου. Πεδίο διερεύνησης του σεμιναρίου είναι το τοπίο ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του εαυτού μας μέσα από τις φωτογραφίες της τρέχουσας έκθεσης στο μουσείο «landscape stories» αλλά και από φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι συμμετέχοντες, κατ’ επέκταση ως σύμβολο του εαυτού μας καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας μας

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716

  • Ξενάγηση στην έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

13:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717

-Ψηφιδωτά, χάρτες και… μήλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό με τις παρακάτω δράσεις:

«Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς»

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ΄ έως Στ΄ Δημοτικών Σχολείων. Η ψηφιακή δράση του ΑΜΘ με τίτλο «Φτιάχνω ένα ψηφιδωτό με καρπούς» μεταφέρεται για μία μόνο ημέρα από την οθόνη σε ένα δια ζώσης εργαστήριο! Θα γνωρίσουμε την τέχνη του ψηφιδωτού, θα εμπνευστούμε από τα ψηφιδωτά που εκτίθενται στο ΑΜΘ και θα φτιάξουμε ένα δικό μας ψηφιδωτό με καρπούς και σπόρους! Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 244 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00). Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 10:00 -12:00

«Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία»

Διάλεξη και εργαστήριο για ενήλικο κοινό από τη δρα Μαρία Παζαρλή (Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας). Μέσω της δράσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή και να κατανοήσουν την εποπτική αποτελεσματικότητα που έχει ο χάρτης ως φορέας αρχαιογνωστικών πληροφοριών και επαναστατικών ιδεών. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00). Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 12:00 -14:00

«Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό… Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν’ τα παραμύθια»

Προβολή ταινίας από την Action Art / Εικαστική Δράση. Αφηγητές από διάφορες χώρες, θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς της πανάρχαιας τέχνης της αφήγησης, μοιράζονται μαζί μας προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις, γνώσεις και αφηγούνται παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Η Action Art στο πλαίσιο του 10ου Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών» που οργάνωσε ο φορέας, υλοποίησε το πρόγραμμα «Οι δρόμοι των Παραμυθιών» το οποίο περιλάμβανε παραστάσεις αφήγησης και τη δημιουργία της ταινίας. Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι παραστάσεις αφήγησης που προβάλλονται στη ταινία συνδιοργανώθηκαν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00). Τόπος: ΑΜΘ, Ημερομηνία: 18.5.2022, Διάρκεια: 18:30-20:30

musio.jpeg


-Μαθητές, φιλελληνισμός και… τάνγκο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εστιάζει στη συμβολή των μουσείων στα ζητήματα Καινοτομίας – νέων τεχνολογιών – προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης προσκαλώντας μία ομάδα μαθητών διαπολιτισμικού σχολείου σε μία εκπαιδευτική δράση στην μόνιμη έκθεση.

Επίσης, καλεί το κοινό να παρακολουθήσουν στο κανάλι του Μουσείου στο youtube (https://youtu.be/xCWTFe4WR6E) την ψηφιακή εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Φιλελληνισμοί, 1780-1860».

Με αυτήν αναδεικνύεται το περιεχόμενο των φιλελληνικών βιβλίων των Λόρδου Βύρωνα, Σατωμπριάν και Πουκεβίλ και των μουσικών συγγραμμάτων των Τεοντόρ Λαμπάρ και Αμπρουάζ Μπετουρνέ: τα αποσπάσματα από τα κείμενα διαβάζονται από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πλαισιωμένα από χαρακτικά των εκδόσεων που ζωντανεύουν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ τα μουσικά κομμάτια ερμηνεύονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ακόμη, σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου από τις 20:00 έως τις 21:30 βραδιά τάνγκο με τίτλο "Χορεύοντας με τη φωνή, τραγουδώντας με το χορό!". Μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια του τάνγκο, μέσα από τραγούδια του μεσοπολέμου, γαλλικές μελωδίες των Edith Piaf, Kurt Weill, Astor Piazzola και άλλες κινηματογραφικές αναφορές. Τραγούδι: Άλκηστις Τόγια, Πιάνο: Κανάρης Κεραμάρης. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Κρατήσεις στο thessistorikokentro@gmail.com

Στις 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η είσοδος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στον Λευκό Πύργο είναι ελεύθερη.

makedoniku-agona.png


-Η αφήγηση της εξέλιξης του ιστορικού τοπίου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) παρουσιάζει την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα «Αναζητώντας την κληρονομιά του ‘21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα», την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 18.00, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μ. Μακρή. Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ για επιχορήγηση ή/και αιγίδα δράσεων Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών 2021.

Για το πρόγραμμα θα μιλήσουν οι κκ. Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ και Συντονίστρια του Προγράμματος και Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ., Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, ενώ τη διεπιστημονική ομάδα του ΕΚΕΤΑ θα εκπροσωπήσουν οι κκ. Γεωργία Γεωργίου, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος - Βοηθός Έρευνας ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ και Γιάννης Δημητριάδης, Μηχανικός Λογισμικού - Βοηθός Έρευνας ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η αφήγηση της εξέλιξης του ιστορικού τοπίου και της ιστορικής ταυτότητας της Μακεδονίας του 19ου αιώνα, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου και ιδιωτών συλλεκτών. Επιχειρεί να μεταφέρει στον ψηφιακό διαδικτυακό κόσμο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου και να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να ανακαλύψει την οθωμανική Μακεδονία στα χρόνια της προετοιμασίας και εξέλιξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Επίσης, στο πλαίσιο για τον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (1982-2022) θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των δύο λογοτύπων, της κας. Βικτωρίας Αλεξούλη και του κ. Δημήτρη Τσουκαλά, που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό λογοτύπου, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022. Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι δυνατή και μέσω zoom στον σύνδεσμο:

Zoom

paidiko-moyseio1.jpg

-Ενισχύει την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αναπηρίας το Παιδικό Μουσείο


Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γιορτάζει με δύο προγράμματα που ενισχύουν την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αναπηρίας, μέσα από συμμετοχικά εργαστήρια.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ

Τα παιδιά οραματίζονται και δημιουργούν ένα μουσείο προσβάσιμο σε όλους γεμάτο εικόνες, ήχους, μυρωδιές και υφές.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ

Παρουσιάζεται το πρώτο βιβλίο σε Braille και ελληνική αλφάβητο που δημιουργήθηκε συμμετοχικά από παιδιά και μπορεί να διαβαστεί από όλους. Στο εργαστήριο που ακολουθεί θα δημιουργηθεί μαζί με τα παιδιά ένας οπτικός κατάλογος της έκθεσης του μουσείου.


Ημέρες και Ώρες:
Σάββατο 14/5, 17:00-18:00 (3-5 ετών)
Κυριακή 15/5, 11:00-13:00 (6-10 ετών)

Χώρος διεξαγωγής: Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Κόστος συμμετοχής: 4€/ανά παιδί

Πληροφορίες και Κρατήσεις:
Τετάρτη έως Παρασκευή 9:00-14:00
στο 2310 913047 &
info@paidikomouseio.gr

#paidikomouseiothessalonikis #museumlife #paidikomouseio#childrensmuseum
#thessaloniki #attractions #family #children#parents #imd2022

tellogleio12.jpg


-Ξεναγήσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Το απόγευμα της 18ης Μαΐου στις 6μμ και στις 8μμ θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό στις δύο εκθέσεις του μουσείου. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν για δήλωση συμμετοχής στο 2310-247111.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία