ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «Μήδεια» και τα πολιτικά διλήμματα

 21/02/2021 21:50

Όποιον και αν ρωτήσει κανείς αυτές τις ημέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το ενδεχόμενο να πάμε εντός του 2021 σε πρόωρες εκλογές θα του αποκλείσει το σενάριο. Η εξήγηση είναι απλή. Ενώ η χώρα δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας πρέπει να είναι απόλυτα προσηλωμένη σε αυτόν τον αγώνα. Και η οποιαδήποτε συζήτηση σταματά εκεί.

Κάπου εδώ ήρθε και η Μήδεια και άλλαξε τη συζήτηση. Προφανώς ο κρατικός μηχανισμός και ήταν καλύτερα προετοιμασμένος από ότι στα παρελθόν. Αν κάτι έχει αλλάξει αυτό το 18μηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ είναι η αίσθηση ότι η έννοια το κράτους έχει βελτιωθεί. Το είδαμε αυτό σε όλα τα επίπεδα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Επί Μητσοτάκη και επί Χαρδαλιά η υπηρεσία ενισχύθηκε, αναπτύχθηκε, βελτιώθηκε και έγινε αποτελεσματική.

Παρόλα αυτά υπάρχουν παθογένειες δεκαετιών που δεν έχουν αλλάξει. Η περίφημη συναρμοδιότητα φορέων είναι μια από αυτές.

«Όπου υπάρχει συναρμοδιότητα σημαίνει ότι τελικά κανείς δεν έχει την ευθύνη», μου έλεγε αυτές τις ημέρες έμπειρος αυτοδιοικητικός της πόλης που γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά των δήμων. Πρέπει να το αλλάξει αυτό ο κυβέρνηση, βάζοντας σαφείς προτεραιότητες. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα ξεκινούν από μία απλή διατύπωση: Η ΔΕΗ και οι εταιρείες της έχουν την ευθύνη για να ελέγχουν την ασφάλεια του δικτύου της. Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Και το ότι η ΔΕΗ δεν έκανε και πολλά πράγματα έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι επί δεκαετίες ήταν ο χώρος όπου τα μεγάλα κόμματα τακτοποιούσαν τα ρουσφέτια τους και οι συνδικαλιστές αποτελούσαν «κράτος εν κράτει» όσο γιατί την τελευταία πενταετία ο Οργανισμός ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας (ρωτήστε και τον Χατζηδάκη, κάτι θα ξέρει).

Τα υπόλοιπα είναι για τα τηλεοπτικά σόου. Γιατί ας μην τρελαθούμε: Αν είναι δικαιολογία για το απίθανο lockdown της Αττικής το ότι χιόνιζε για 36 ώρες ασταμάτητα, τότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πούμε ότι η χώρα έχει πλησιάσει τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής καθημερινότητας (ας ρωτήσουμε και τους Σκανδιναβούς πως τα βγάζουν πέρα με έξι μήνες χιόνι στις χώρες τους.)

Κλείνω με τα πολιτικά. Το δίλημμα περί πρόωρων εκλογών θα τεθεί όταν η χώρα τελειώσει για τα καλά από την πανδημία. Και θα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Από τη μία υπάρχει ο θεσμικός Μητσοτάκης, που θέλει σταθερότητα και όχι αβεβαιότητες. Από την άλλη αν επιστρέψει η χώρα χωρίς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες στην κανονικότητα θα υπάρξουν σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Γιατί ο νικητής που όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή θα είναι πιθανότατα ύστερα από διπλές εκλογές η ΝΔ θα μηδενίσει το κοντέρ, θα παρουσιάσει νέο πρόγραμμα που θα εγκριθεί από τους πολίτες και θα έχει μπροστά του 4 χρόνια για να κυβερνήσει.

Αλλά ακόμη έχουμε μπροστά μας χρόνο για όλα αυτά…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Φεβρουαρίου 2021