ΑΠΟΨΕΙΣ

Η λογοτεχνία αλλιώς…

 09/05/2021 22:00

«Πώς αντιστέκεται το βιβλίο στη φαντασμαγορία των νέων τεχνολογιών;».’

Έλα ντε! Πώς;

Αυτή πάντως η ερεβώδης για μας τους παλιούς εραστές του τυπωμένου χαρτιού ερώτηση ήταν το θέμα μιας διαδικτυακής συζήτησης στο πλαίσιο διεθνούς μαθητικής συνάντησης που οργάνωσαν πριν από λίγες εβδομάδες το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στην οποία συμμετείχα και η οποία εξέταζε «την λογοτεχνία αλλιώς». Ανάμεσα σε νέους συγγραφείς, θεατρολόγους και κριτικούς λογοτεχνίας έψαξα κι εγώ απαντήσεις, φοβούμενος ότι ήξερα από πριν την απάντηση. Άλλωστε κάθε νέα τεχνολογία νικάει την παλιά και κάθε «φαντασμαγορία» κερδίζει την προσοχή σε σχέση με λιγότερο φανταχτερά προϊόντα.

Θυμήθηκα με την ευκαιρία ότι πέρυσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχα διαβάσει τα αφιερώματα για τα 125 χρόνια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και ιδιαίτερα ένα που πρόεκυψε από την έρευνα της ίδιας των στελεχών της φημισμένης αυτής της βιβλιοθήκης για το ποια βιβλία δάνεισε περισσότερο από τι 1895 μέχρι το 2020

Να λοιπόν, σκέφτηκα, πως αντέχει το βιβλίο. Από το πείσμα και την αγάπη των αναγνωστών που αυθεντικοί, φιλομαθείς, ρομαντικοί απλώς δεν έχουν χρόνο για να σαγηνευτούν από επικοινωνιακά τρικ και μοδάτες αναλύσεις αλλά πάνε εκεί που τους οδηγούν μόνα τους τα πόδια τους. Στο βιβλιοπωλείο και τη βιβλιοθήκη, που πυροδοτεί μοναδικά, υποστηρίζει και ενθαρρύνει μια αληθινή αγάπη για διάβασμα και συνδέει τους ανθρώπους με τις ιστορίες που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία τους και τους πάνε σε μέρη μακρινά.

Έχει όμως πολύ ενδιαφέρον ο κατάλογος των 10 πιο «πολυδανεισμένων» βιβλίων από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης που έχει ένα μεγάλο δίκτυο στις ΗΠΑ, παραρτήματα σε 88 γειτονιές της Νέας Υόρκης και 4 μεγάλα ερευνητικά κέντρα

Ξέρω πως σας «ιντριγκάρει» να δείτε τη λίστα στην οποία βρήκαν θέση παιδικά βιβλία, δυστοπικά, μελλοντολογικά και κλασικά μυθιστορήματα και ένα διαχρονικής αξίας εγχειρίδιο αυτοβοήθειας, το ασυναγώνιστο βιβλίο, διάσημο 85 χρόνια τώρα (εξεδόθη πρώτη φορά το 1936), του Ντέϊλ Κάρνεγκι «Πώς να Κερδίζεις Φίλους και να Επηρεάζεις τους Ανθρώπους» (Κυκλοφορεί και στα Ελληνικά).

Αξίζει να μείνουμε λίγο σ’ αυτό για να εξηγήσουμε τη μαγεία και την επιρροή ενός βιβλίου που μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές.

Ο Dale Carnegie (1888-1955) έχει βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή με το βιβλίο αυτό όπου με απλό αφοπλιστικά τρόπο συνδυάζει μεγάλες αλήθειες για την ανθρώπινη φύση και την ανθρώπινη επικοινωνία με το πρακτέο…

Αυτό το -κλασικό πλέον- βιβλίο-ορόσημο θεωρείται το πιο επιτυχημένο και πιο αξιόπιστο βιβλίο περί κινήτρων όλων των εποχών. Σε έναν κόσμο -όπου ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας γίνεται μέσω οθόνης- οι διδαχές του Κάρνεγκι όχι μόνο εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά γίνονται όλο και κρισιμότερες.

Μία σύντομη, χωρίς χνούδι, περίληψη για το πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τους ανθρώπους σύμφωνα με τον Κάρνεγκι είναι η εξής:

Α. Τεχνικές χειρισμού ανθρώπων

*Μην επικρίνετε, μην καταδικάζετε και μην παραπονιέστε.

*Δώστε έντιμα και ειλικρινά εκτίμησή σας στους ανθρώπους.

*Ξυπνήστε στο άλλο άτομο μια σπουδαία ανάγκη.

Β. Έξι τρόποι για να αρέσετε στους ανθρώπους

*Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για άλλους ανθρώπους.

*Χαμογελάτε.

*Να θυμάστε ότι το όνομα ενός ανθρώπου είναι γι’ αυτόν ο πιο γλυκός και πιο σημαντικός ήχος σε οποιαδήποτε γλώσσα.

*Γίνετε καλός ακροατής. Ενθαρρύνετε τους άλλους να μιλήσουν για τον εαυτό τους.

*Συζητήστε σχετικά με τα ενδιαφέροντα του άλλου ατόμου.

*Κάντε το άλλο άτομο να αισθάνεται σημαντικό -και κάντε το ειλικρινά.

*Κερδίστε τους ανθρώπους με τον τρόπο σκέψης σας.

Γ. Κερδίστε τους ανθρώπους με τρόπο σκέψης σας

*Ο μόνος τρόπος για να αξιοποιήσετε καλύτερα ένα επιχείρημα είναι να το αποφύγετε.

*Δείξτε σεβασμό στις απόψεις του άλλου. Ποτέ μην πείτε «Κάνεις λάθος».

*Εάν κάνετε λάθος, παραδεχτείτε το γρήγορα και με έμφαση.

*Ξεκινήστε με φιλικό τρόπο.

*Ζητήστε από το άλλο άτομο να πει «ναι, ναι» αμέσως.

*Αφήστε το άλλο άτομο να νιώσει ότι η ιδέα είναι δική του.

*Προσπαθήστε ειλικρινά να δείτε τα πράγματα από την άποψη του άλλου.

*Να είστε δεκτικοί με τις ιδέες και τις επιθυμίες του άλλου.

*Κάνετε έκκληση στα ευγενέστερα κίνητρα.

*Δράστε με τις ιδέες σας.

*Ρίξτε στη συζήτηση μια πρόκληση.

Ιδού όμως ο κατάλογος των βιβλίων που σας υποσχέθηκα:

1. «The Snowy Day» του Ezra Jack Keats. Βρίσκεται στους καταλόγους της βιβλιοθήκης από το 1962 και πρόκειται για την απλή ιστορία ενός παιδιού που διασκεδάζει μια χιονισμένη μέρα.

2. «The Cat in the Hat» ή «Ένας γάτος με καπέλο» στα Ελληνικά του Dr.Seuss. Κυκλοφόρησε το 1957 και οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης το θεωρούν ως ένα από τα πλέον αγαπημένα βιβλία των Αμερικανών το οποίο ποτέ δεν ξεχνούν και το δωρίζουν και στα παιδιά τους.

3. «1984» του George Orwell. Η προφητική, δυστοπική νουβέλα του Τζωρτζ Όργουελ που εκδόθηκε το 1949.

4. «Where the Wild Things Are» του Maurice Sendak, του «Πικάσο των παιδικών βιβλίων».

5. «To Kill a Mockingbird» της Harper Lee. Το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» που είναι βεβαίως ένα από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ.

6. «Charlotte’s Web» του E.B. White. Το «Δίχτυ της Καρλότας» και ένα βιβλίο που το έχουν διαβάσει εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

7. «Fahrenheit 451» του Ray Bradbury, πασίγνωστο δυστοπικό μυθιστόρημα, μια ιστορία για τη λογοκρισία και αυτούς που την αγνοούν. Κυκλοφορεί βέβαια και στα Ελληνικά.

8. «How to Win Friends and Influence People» Κάρνεγκι («Πώς να Κερδίζεις Φίλους και να Επηρεάζεις τους Ανθρώπους») του Dale Carnegie.

9. «Harry Potter and the Sorcerer’s Stone» της J.K. Rowling. Πώς να έλειπε άλλωστε…

10. «The Very Hungry Caterpillar» του Eric Carle.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Μαΐου 2021