ΑΠΟΨΕΙΣ

H ισοπεδωτική δαιμονοποίηση Μητσοτάκη

 15/08/2022 14:00

Δεν θυμάμαι ποιο ήταν το τελευταίο ατόπημα του Μητσοτάκη. Η μάλλον το προτελευταίο, διότι το τελευταίο ήταν οι παρακολουθήσεις. Αν στο μεταξύ από τότε δεν έχει προκύψει άλλο ένα ή ίσως και περισσότερα. Θυμάμαι όμως ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, εκείνο το τελευταίο ατόπημα ήταν εξίσου σοβαρό με τις παρακολουθήσεις και αποδείκνυε ότι υπάρχει καθεστώς Μητσοτάκη.

Για να μην χαλάμε τις καρδιές μας, ας δεχτούμε ότι υπάρχει καθεστώς Μητσοτάκη. Όπως υπάρχει και ανθρωποκτονία. Και χαμένες ευκαιρίες στο ποδόσφαιρο.Δεν είναι όλες της ίδιας βαρύτητας.

Όταν λοιπόν για ό,τι γίνεται στην χώρα, από τη δολοφονία μιας γυναίκας από τον σύζυγό της μέχρι τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Τσάμπιονς Λιγκ, φταίει ο Μητσοτάκης, είναι προφανές ότι η αντιμετώπισή του πάσχει.

Δεν μπορεί και η τροχαία παράβαση και η έσχατη προδοσία να έχουν την ίδια ποινική αξιολόγηση πολιτικής ευθύνης. Η απλή ερμηνεία είναι ότι έτσι έμαθαν τρία χρόνια τώρα.

Πιθανόν το 2019 να είχαν νομίσει ότι η απομάκρυνσή του από την εξουσία θα είναι ζήτημα ημερών και ότι θα πέσει κάνοντας του «φου», όπως σε κεράκι σε τούρτα γενεθλίων, με αποτέλεσμα να προσαρμόσουν την κριτική τους στο τέρμα της πορείας.

Λες και η εξάλειψη Μητσοτάκη, θα έδινε δια μας λύση σε όσα δημιούργησε η παρουσία του στην εξουσία.

Περίπου όπως η κατάργηση των επιπτώσεων των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Αυτό δεν απέδωσε καρπούς. Δεν απέδωσε, διότι δεν μπορούσε να αποδώσει. Ήταν τόσο επιθετική και ισοπεδωτική η δαιμονοποίηση του Μητσοτάκη που οδηγούσε την κοινωνία να θέλει να ακούει σχεδόν πάντα και την άλλη πλευρά, δηλαδή την πλευρά Μητσοτάκη, που ήταν πιο ήπια και πιο νηφάλια.

Διότι πάντοτε ερχόταν εκ των υστέρων και απαντούσε σε όλα. Πειστικά ή όχι, έκλεινε τη συζήτηση και οδηγούσε την δαιμονοποίηση σε ένα αδιέξοδο.

Το ίδιο συμβαίνει τώρα με το πιο προβεβλημένο των «σκανδάλων Μητσοτάκη». Την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Την είδαν ως αυταπόδεικτη ευκαιρία που θα συγκινούσε τα πλήθη. Δεν είχαν καμία στρατηγική στο ξεδίπλωμα και την διαχείριση της.

Δεν είχαν μελετήσει εκ των προτέρων όλες τις ενδεχόμενες αντιδράσεις της κυβέρνησης για να έχουν στο μυαλό τους πως θα κλιμακώσουν την υπόθεση.

Ξεκίνησαν από την κορυφή της κλιμάκωσης. Οποίος είναι εκεί, δεν αποκλείεται στο επόμενο βήμα είναι να πέσει...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14.08.2022