Λόγια του Βαρδάρη

  • Η ερώτηση, οι σαμαρικοί και οι απουσίες
    16/03/2022 10:09

    Η ερώτηση, οι σαμαρικοί και οι απουσίες

    Μια ερώτηση με παρασκήνιο αλλά και μπόλικο εσωκομματικό ενδιαφέρον κατατέθηκε αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Αφορά στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες (τους οποίους μάλιστα οι ερωτώντες βουλευτές κατονομάζουν) υπογράφεται από έξι βουλευτές της ΝΔ (οι δύο εκλέγονται στον Βορρά) και απευθύνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

    Η ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη και συνυπογράφεται από τους Διονύση Ακτύπη (Ζακύνθου), Δημήτρη Βαρτζόπουλο (Β΄ Θεσσαλονίκης), Στέργιο Γιαννάκη (Πρεβέζης), Ξενοφώντα Μπαραλιάκο (Πιερίας) και Κώστα Βλάση (Αρκαδίας) αναφέρει πως η κ. Τουλουπάκη προέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – μετά από πρόσκληση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – σε «πολιτικού τύπου» τοποθέτηση προσβάλλοντας την χώρα της, την Ελληνική Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα.
    «Προέβη σε πρωτοφανείς ατεκμηρίωτες καταγγελίες για τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Ελλάδα δεν το υπηρετεί», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι υπογράφοντες βουλευτές.
    Καλούν μάλιστα τον υπουργό Δικαιοσύνης να διερευνήσει αν «ήταν ενήμερα τα δικαστικά όργανα διοίκησης της Δικαιοσύνης για την κλήση και εμφάνιση της κ. Τουλουπάκη σε ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», καθώς και αν «έχει υποπέσει η ανωτέρω σε νέα πειθαρχικά παραπτώματα, πώς σκέπτεται ο Υπουργός να ασκήσει την σχετική αρμοδιότητα του και πώς αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στα όσα πρωτοφανή ισχυρίστηκε η εν λόγω εν ενεργεία δικαστική λειτουργός;».

    Παράλληλα, οι ερωτώντες βουλευτές υπογραμμίζουν πως η κ. Τουλουπάκη κατά την τοποθέτησή της στο ευρωκοινοβούλιο «λησμόνησε» να ενημερώσει πως ήταν η ίδια που με τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή αποκάλυψε ότι η φερόμενη ως Αικ. Κελέση είναι η πρώην γραμματέας του κ. Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη, ενώ ο Μάξιμος Σαράφης – σύμφωνα με ουκ ολίγα δημοσιεύματα των ΜΜΕ – είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, πρώην εργαζόμενος στη Νοβάρτις κι εμπλεκόμενος σε καταγγελίες εναντίον του» ενώ σημειώνουν πως «παρόλα όσα ψευδώς κατήγγειλε η κ. Τουλουπάκη για τη Δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την κυβέρνηση, εξακολουθεί να απολαμβάνει μιας πρωτοφανούς ασυλίας, ως να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα».

    Αυτά ως προς το μέτωπο με την κ. Τουλουπάκη, με την οποία ως γνωστός ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει λόγω Novartis εδώ και καιρό ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι και οι 6 βουλευτές θεωρούνται του στενού σαμαρικού περιβάλλοντος. Επίσης κρατείστε και την απουσία από την ερώτηση των υπογραφών δύο παλιών σαμαρικών βουλευτών: ο ένας είναι ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος και ο άλλος ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης. Πολλοί λένε μάλιστα ότι οι απουσίες οφείλονται σε διαφορετικούς λόγους…