Μονόλογοι

H ΕΡΤ3 «χάνεται» και οι διευθυντές διαβάζουν... Πιραντέλο

19/09/2022 11:25

Mε μία στάση εργασίας και εργασιακή συνέλευση με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΡΤ3 και την αντιμετώπισή της πριν να είναι πολύ αργά, «γιορτάζεται» αυτή στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος χρόνος της απαξίωσης του πάλαι ποτέ αυτόνομου και διακριτού καναλιού της Βόρειας Ελλάδας, που είχε ανοίξει «συμβολικά» πέρσι στη ΔΕΘ όταν για πρώτη φορά στα χρονικά δε δόθηκε ερώτηση σε δημοσιογράφο της στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.


Πριν την προκήρυξη της πρώτης και μικρής αυτής κινητοποίησης, η ΕΣΗΕΜ-Θ κάλεσε στο δ.σ. της τον γενικό και την διευθύντριά του μπας και καταλάβουν τι γίνεται και μπας και προλάβουν τα χειρότερα. Για όσα ελέχθησαν εκεί, κυρίως από τον κ. Στάγκο, πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Γιατί ο άνθρωπος πιστεύει πραγματικά στο μεγαλείο του έργου του και δεν ξέρω ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή μου/μας σε όλα αυτά, αν και προκρίνω την περίφημη φράση του Πιραντέλο «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε».


Απ’ όσα μου μετέφεραν αρκετοί απ’ όσους βρέθηκαν εκεί να ακούνε πόσο σπουδαία είναι επί των ημερών Στάγκου η ΕΡΤ3 (η ίδια που δεν την άφησαν για πρώτη φορά στα χρονικά να μεταδώσει καν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ) διαπιστώνω πως αυτή η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας προκύπτει από ένα κράμα αλαζονείας, ιδιοτέλειας ή φοβικότητας όσων βρίσκονται στο τιμόνι της.


Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είπε στο δ.σ. του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων ο γενικός πως η ΕΡΤ3 πηγαίνει πάρα πολύ καλά, όμως «δε μπορούμε να συζητάμε για αυτοδιοίκητο και αυτοτέλεια γιατί αυτό το μοντέλο απέτυχε». (Προφανώς απέτυχε γιατί η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα χρόνια τώρα ένιωθε πως είχε ένα δικό της κανάλι).


Επίσης είπε πως το budget πια είναι μεγαλύτερο. Και αυτό δεν αντέχει κριτικής, παρά μόνο αποριών σχετικά με το πού το στηρίζει και εάν βασίζεται σε υπερκοστολόγηση αθλητικών μεταδόσεων, ταινιών που παίρνει δανεικές από τη «μαμά» ΕΡΤ κλπ, οπότε σε τέτοια περίπτωση πάω πάσο...


Αναφέρθηκε επίσης ο γενικός στην τηλεθέαση που την πήρε, λέει, από το 1,3% και την πήγε στο 1,9%, κάτι που είναι αυθαίρετο γιατί η ΕΡΤ3 στο παρελθόν έκανε πολύ μεγαλύτερα νούμερα από το 1,3%, φτάνοντας κατά διαστήματα πριν το «μαύρο» ακόμα και στο 5%.


Επιχειρώντας να φανεί «διαβασμένος», ο γενικός (που επί των ημερών του έχουν εκδοθεί από την ΕΣΗΕΜ-Θ πολλές και διαφορετικές ανακοινώσεις ανησυχίας και διαμαρτυρίας με κοινή συνισταμένη την απαξίωση του καναλιού και του ενημερωτικού του ρόλου), μίλησε για τον παραδοσιακό πλούτο της «3», δηλαδή τα ντοκιμαντέρ. Σ’ αυτόν δεν έχει νόημα προφανώς να εξηγήσω, αλλά ας το κάνω για τους αναγνώστες που είμαι σίγουρος πως θα το καταλάβουν, πως άλλο είναι να μεταδίδεις ντοκιμαντέρ 20ετίας για την άγρια ζωή στη Σαβάνα και εντελώς άλλο αυτά που έχεις ως κανάλι παράξει για τους αρχαίους θησαυρούς της περιοχής σου, την παραγωγή της περιοχής σου, τον πλούτο και τους ανθρώπους της περιοχής σου. Άλλο είναι να μεταδίδεις ντοκιμαντέρ για τη Χιλή ή την Ισλανδία και άλλο δικά σου για τα σύγχρονα Βαλκάνια.


Μην κατανοώντας καν το πασιφανές, προσπάθησε να πείσει πως η ΕΡΤ3 είναι και αναβαθμισμένη. Το ίδιο δηλαδή κανάλι που ήταν 24ωρο και είχε καθημερινά 16-18 ώρες προγράμματος ζωντανού και εσωτερικών παραγωγών και τώρα δεν έχει αντίστοιχα ούτε 5 ώρες ημερησίως, χώρια το περιεχόμενο που τελεί υπό απαγόρευση ενασχόλησης με την κεντρική πολιτική έστω και από την οπτική πλευρά της περιφέρειας.


Τόσο εξώφθαλμη είναι η υποβάθμιση που αρκεί κανείς να δει τι έργο προσφέρουν οι δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι της ΕΡΤ3, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να διεκπεραιώνουν την αλληλογραφία των εδώ με την Αγία Παρασκευή. Ή να δει τι κάνουν οι τεχνικοί οι οποίοι έμειναν χωρίς αντικείμενο αφού κόπηκαν οι εσωτερικές παραγωγές και «στριμώχνονται» 3 άτομα σε 1 θέση για να δικαιολογήσουν τη δουλειά τους (είναι αλήθεια πως σε κάθε εκπομπή μπαίνουν 3 σκηνοθέτες για να εμφανίζονται πως κάτι κάνουν;)


Με άλλα λόγια ή αδυνατεί να αντιληφθεί ο κ. Στάγκος ή δε θέλει, πως η ΕΡΤ3 έχασε την ταυτότητά της ως κανάλι περιφερειακό, κανάλι της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας που προωθεί τα συμφέροντα, το μόχθο, τις απόψεις, τις ιστορίες των ανθρώπων.


Όσο για τη διευθύντρια που είπε για ευτυχισμένους εργαζόμενους (που τους χαλάει τη διάθεση μόνο η «ΜτΚ» και το makthes.gr), θα θυμίσω πως τα ίδια έλεγε και όταν ήταν στη ΔΕΠΘΕ μαζί με τον γενικό και έφυγαν «πακέτο» νύχτα από τη Ν. Γερμανού χωρίς να τους αποχαιρετήσει κανείς χαρούμενος ή έστω λυπημένος...


ΥΓ: Η ΕΤ1 ανέλαβε να μεταδώσει τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αλλά μόνο την ομιλία του πρωθυπουργού. Ούτε τον χαιρετισμό του εκπροσώπου της Τιμώμενης Χώρας ΗΑΕ, ούτε καν την εισαγωγική ομιλία του ΥΜΑΘ Σταύρου Καλαφάτη, του οποίου η ενόχληση είναι σφοδρότατη...

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 17/18.09.2022


Μετά τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα χρειαστούμε και... προσαρμογής;


O… ανθηρόστομος