ΑΠΟΨΕΙΣ

H Έρνα Σόλμπεργκ πρέπει να πληρώσει

 23/04/2021 21:00

Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός Σκανδιναβικού αστυνομικού σίριαλ, απ' αυτά που βλέπουμε μετά μανίας. Αν λάβουμε υπ' όψιν πως η Έρνα είναι Πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι και κάτι σαν το «Borgen». Ούτε.

Η Έρνα Σόλμπεργκ είναι υπαρκτό πρόσωπο και είναι η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Αυτό που πρέπει να πληρώσει είναι περίπου 2000 ευρώ και είναι το πρόστιμο που της επιβλήθηκε επειδή στα γενέθλιά της (έγινε 60, χρόνια πολλά!) κάλεσε 13 άτομα μέλη της οικογενείας της, ενώ επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο έως δέκα ατόμων.

Η αστυνομία εξήγησε ότι, αν και σε άλλα αντίστοιχα περιστατικά πιθανόν να μην επέβαλε πρόστιμο, στην περίπτωση της Σόλμπεργκ αποφάσισε να το πράξει «διότι είναι η πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνησή της είναι αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα».

«Παρόλο που ο νόμος είναι ίδιος για όλους, φαίνεται πως δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο»

Ιδού λοιπόν ένα κοινό σημείο ανάμεσα σε μας και στη Νορβηγία. Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Εδώ σταματούν οι ομοιότητες. Αυτό στα καθ' ημάς σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σημαίνει να σε σταματά ο τροχονόμος για οδική παράβαση και να του λες "ξερεις ποιος είμαι εγώ; θα σε στείλω στον Έβρο". Σημαίνει να είσαι Πρωθυπουργός και για τα γεγονότα συνωστισμού στην Ικαρία να επιμένεις ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσεις συγγνώμη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Παπαχελά που μάλιστα επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Σημαίνει να είσαι Υπουργός και να ανεβάζεις εικόνες από βάπτιση και στις αιτιάσεις πως παραβίασες τον νόμο να απαντάς με θράσος και κατασκευασμένα πρωθύστερα έγγραφα.

Για την ιστορία, η Έρνα εκτός από το πρόστιμο που πλήρωσε ή θα πληρώσει, βγήκε στην τηλεόραση και ζήτησε συγγνώμη από τον Νορβηγικό λαό απλά και όμορφα χωρίς μα και μου.

Αυτά...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Απριλίου 2021