ΑΠΟΨΕΙΣ

H Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει

 06/02/2019 12:40

Αλλού είναι οι απειλές για τη χώρα, επανέλαβε δυο τρεις φορές ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ίδιος τουλάχιστον δεν το είπε, αλλά όσοι άκουγαν, κατάλαβαν ότι εννοεί την Τουρκία. Μπορεί να κατάλαβαν λάθος, αλλά σε αυτήν την περίπτωση κατάλαβαν λάθος και πολλοί υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επανέλαβαν με ενθουσιασμό και υπογραμμίσεις ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα Σκόπια αλλά η Τουρκία.

Δεν τους διόρθωσε κανείς. Η εντύπωση έμεινε.

Λίγες ώρες μετά ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη Βόρεια Μακεδονία, πήγε στην Άγκυρα, όπου συνάντησε τον τούρκο ομόλογό του, ανακουφισμένο να καλωσορίζει τη «Μακεδονία στο ΝΑΤΟ». Προφανώς αυτοί που έλεγαν τις εξυπνάδες από βήματος Βουλής δεν είχαν μπει στον κόπο να ζητήσουν πληροφορίες, όπως λέει ο δάσκαλος στους μαθητές, για τις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στα Σκόπια. Ούτε για τις πολιτικές ούτε για τις οικονομικές.

Θα μπορούσαν να αναζητήσουν μία απάντηση, γιατί η Τουρκία χαίρεται που η «Μακεδονία μπαίνει στο ΝΑΤΟ».

Αλλά δεν μπήκαν στον κόπο, διότι δεν τους ενδιέφερε. Ήταν πολύ καλή ιστορία της τουρκικής απειλής, για να τη χαλάσουν τα γεγονότα.

Και κυρίως ήταν εύκολη.

Κατά βάθος τόσο μπορούν τόσο κάνουν. Παίζουν με το θυμικό, το εύκολο. Και δεν έχουν ιδέα για τα πραγματικά γεγονότα.

Ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού θέλει απλώς θριάμβους, για να πανηγυρίσει ή ήττες για να εκδηλώνει τη συντριβή του. Θέλει απλώς να είναι με τους πολλούς.

Κι έτσι τώρα, μεθαύριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο, η χώρα του οποίου για κάποιον λόγο χαίρεται που η Ελλάδα τα βρήκε με τα Σκόπια, για να μπορεί απερίσπαστη να ασχοληθεί με την απειλή που εκφράζει για εκείνην (την Ελλάδα) η Τουρκία.

Αν ο ιστορικός του μέλλοντος μελετήσει βαθιά το θέμα, όντως η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Αν υπήρχε τέτοιος φόβος, αποκλείεται να μην της είχε συμβεί ήδη στα χέρια που έχει εναποθέσει τις τύχες της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Φεβρουαρίου 2019