ΑΠΟΨΕΙΣ

Γύρω - γύρω από την αυτοδυναμία και στη μέση… «Λύση»

 04/07/2019 09:00

Μονοπωλεί τις πολιτικές συζητήσεις το ερώτημα της πιθανής αυτοδυναμίας της ΝΔ στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, στην πιο αδιάφορη προεκλογική περίοδο που μπορεί κανείς να θυμηθεί. Τα μηνύματα που στέλνουν επ’ αυτού τα κόμματα είναι απολύτως παραπλανητικά, προσαρμοσμένα στις εκλογικές επιδιώξεις του καθενός.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε για «πουσάρισμα του Βαρουφάκη και απουσία του Βελόπουλου από τα μίντια». Η αλήθεια είναι ότι τους χρειάζεται και τους δύο στη Βουλή για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας. Αδυναμία της ΝΔ να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση, φέρνει το δύσκολο παιχνίδι στο γήπεδο του ΚΙΝΑΛ και ανοίγει το πεδίο για κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, που, αν κρίνω από τον τρόπο που κινείται το κυβερνών κόμμα, είναι το βασικό διακύβευμα από εδώ και μπρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι «απουσία ισχυρής εντολής στις 7 Ιουλίου, σημαίνει νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο». Η αλήθεια είναι ότι -με ή χωρίς αυτοδυναμία- θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και με το σενάριο που εσχάτως έριξε στο τραπέζι η Φώφη Γεννηματά περί ψήφου ανοχής. Νέες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και αυτό, με την υπάρχουσα δύναμη των κομμάτων, οδηγεί μόνο σε κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που και οι δύο θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.

Βάζει όλες τις δυνάμεις της η ΝΔ για να αποτρέψει την είσοδο στη βουλή του Κυριάκου Βελόπουλου. Το λέει ανοιχτά, δεν το κρύβει. Δεν νομίζω άλλωστε ότι έχει κάτι σοβαρότερο να κάνει αυτές τις μέρες ο εκλογικός μηχανισμός της, τώρα που ο εξ αριστερών αντίπαλος δεν αντιστέκεται ιδιαίτερα. Αν η «Ελληνική Λύση» προσθέσει το ποσοστό της στα κόμματα που δεν πιάνουν το 3%, τότε το σύνολό τους εύκολα θα ξεπεράσει το 10% και επομένως το όριο αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα πέφτει κάτω από το 36,4%. Αυτό φαίνεται να μπορεί να το πιάσει η ΝΔ αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις.

Αν ο κ. Βελόπουλος ορκιστεί βουλευτής, τα σενάρια δείχνουν το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής να περιορίζεται στο 6%-8% και επομένως το όριο αυτοδυναμίας ανεβαίνει πάνω από 37%-38%, ποσοστό-ταβάνι στις μετρήσεις. Η επτακομματική βουλή βάζει τα δύσκολα σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Ιουνίου 2019