ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πρόκριμα για τις εθνικές

 30/05/2019 21:30

Λίγες ώρες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών και οι δημοσκοπήσεις είναι μεν μια «φωτογραφία της στιγμής» όπως θέλουν να επαναλαμβάνουν οι δημοσκόποι, αλλά πλέον δίνουν το στίγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να «άλλαξε τροπάριο» και να υπόσχεται στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ «νίκη και στις 26 Μαΐου», αλλά οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης άλλα δείχνουν. 

Όλες μα όλες μέχρι και χθες προεξοφλούν νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και είναι ίσως η πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της χώρας, που λίγες, ουσιαστικά, ώρες πριν από ευρωεκλογές ουδείς ασχολείται με το ποιος θα καταλάβει την πρώτη θέση (όλοι θεωρούν τη ΝΔ βέβαιο νικητή), αλλά ενδιαφέρονται για το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η ψαλίδα που θα τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια η νίκη είναι νίκη, έστω και με μία ψήφο διαφορά, όπως έλεγε και ο κ. Τσίπρας στις ευρωεκλογές του 2014. Στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές όμως της επόμενης Κυριακής η απλή όσο και «καθαρή» αυτή παραδοχή λαμβάνει μία διαφορετική διάσταση, αφού θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθούμε να ψηφίσουμε έπειτα από τέσσερα χρόνια. 

Θα είναι η πρώτη φορά που θα στηθούν κάλπες μιας και δεν έχουν μεσολαβήσει ούτε εθνικές ούτε ευρωεκλογές, ούτε αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που δίνει ένα διαφορετικό χρώμα όχι μόνο στη διαδικασία συνολικά αλλά και στην οποιαδήποτε προσπάθεια πρόβλεψης του αποτελέσματος. Αυτό πάντως που μοιάζει να μη συζητείται, τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο, είναι το συνεχές και σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ επί τρία χρόνια και πλέον, το οποίο δημιουργεί την εντύπωση μιας τουλάχιστον «καθαρής» επικράτησης.

Δύο παράγοντες όμως θα πρέπει στις ευρωεκλογές αυτές να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν:

- Πρώτον ότι οι ευρωκάλπες αντιμετωπίζονται με πιο χαλαρό τρόπο από τους ψηφοφόρους και

- Δεύτερον η τάση των ψηφοφόρων να στέλνουν μια ανέξοδη διαμαρτυρία στα κόμματα εξουσίας, στηρίζοντας μικρότερα κόμματα, γνωρίζοντας ότι αυτές οι εκλογές δεν εκλέγουν κυβέρνηση. Να προστεθεί στους δύο αυτούς παράγοντες το γεγονός ότι μόνο μία φορά το κόμμα που έχασε τις ευρωεκλογές κέρδισε τις επερχόμενες εθνικές.

Ήταν το 1999 όταν το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε από τη ΝΔ με 3,1%, αλλά κέρδισε οριακά τις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν με 1,1%. Το σενάριο αυτό, πιθανότατα, θα ήθελε να επαναληφθεί ο κ. Τσίπρας. Όμως η διαφορά με όσα πρόκειται να ζήσουμε είναι ότι η τότε χρονική απόσταση μεταξύ των δύο αναμετρήσεων ήταν 10 μήνες και όχι το πολύ 4, όπως είναι σήμερα. Πάντως σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές της Κυριακής, όπως και όλες (πλην μιας), θέτουν τη βάση για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Για το νικητή και τον ηττημένο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25-26 Μαΐου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις