ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί δεν αντέχει τρίτη ήττα ο Καμμένος

 14/01/2019 09:10

Πότε πέφτει πρόωρα μια κυβέρνηση και βεβαίως παραιτείται ένας πρωθυπουργός; Σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι να το θέλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, όταν θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία να ανανεώσει -ή και να ισχυροποιήσει- τη θητεία της κυβέρνησης (έχουμε στο παρελθόν ανάλογες περιπτώσεις). 

Η δεύτερη περίπτωση είναι να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή που μας ενδιαφέρει σήμερα, βάσει των εξελίξεων γύρω από το αποκαλούμενο και «διαζύγιο» Τσίπρα - Kαμμένου. Όπως είναι γνωστό, πρόκειται να γίνει και στο ελληνικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την κύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή, όμως, δεν είναι ψηφοφορία που ρίχνει την κυβέρνηση. Η συνθήκη μπορεί να κυρωθεί και με απλή πλειοψηφία. 

Επειδή, όμως, η κυβέρνηση έχει πει ότι θα την κυρώσει μόνο με απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών, η ψηφοφορία μπορεί να συνδέεται με την τύχη της. Αν δεν πάρει 151, δεν μπορεί να σταθεί. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Ελάχιστα πιθανό έως απίθανο. 

Αν περάσει η συμφωνία (όπως με βεβαιότητα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός), η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπάνω, για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την υποστήριξη της Βουλής (είναι η περίφημη δεδηλωμένη). Η ΝΔ, η οποία μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, χρειάζεται 151 βουλευτές να την ψηφίσουν.

Σχεδόν απίθανο. Ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Θεωρητικά ναι, αλλά έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα το πράξει. 

Επειδή βλέπει ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, μπορεί να γίνει απρόβλεπτος και να θελήσει να εκδικηθεί τον συνεταίρο του Αλέξη Τσίπρα, ρίχνοντας την κυβέρνηση; Όχι δεν μπορεί και γι’ αυτό δεν θα το κάνει! Υπουργοί και βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα τον ακολουθήσουν. 

Θα στηρίξουν την κυβέρνηση, όπως και ο ίδιος. Αν δεν το κάνει, θα κινδυνεύσει να μείνει αρχηγός χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα (οι ΑΝΕΛ έχουν σήμερα επτά βουλευτές, αν χάσουν τρεις -θεωρείται βέβαιο- ο κ. Καμμένος τα χάνει όλα). Μπορεί ο κ. Καμμένος να είναι θυμωμένος και συγχυσμένος και αυτό να τον καθιστά απρόβλεπτο, αλλά γνωρίζει ότι είναι άοπλος. 

Έχει υποστεί μέχρι τώρα δύο ήττες. Την πρώτη όταν δεν κατάφερε να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας. Τη δεύτερη όταν η συμφωνία, που πέρασε από την Βουλή των Σκοπίων, θα έλθει στην ελληνική Βουλή. 

Θα αντέξει τρίτη -και καθοριστική- ήττα με το να επιχειρήσει να εκτροχιάσει το κυβερνητικό τρένο και να αποτύχει; Δεν θα το κάνει, παρότι θα έχει κατέβει ο ίδιος από το (υπουργικό) τρένο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιανουαρίου 2019