ΑΠΟΨΕΙΣ

Για να ξέρετε πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις

 14/02/2021 20:00

Νιώθω κάπου μονότονος, αλλά δεν μπορώ να το αποφύγω. Σας ενημερώσαμε πριν από όλους για την στρατηγική του «ακορντεόν»- το να ανοίγουμε και να κλείνουμε- όπως και εκφράσαμε εγκαίρως τόσο την πεποίθησή μας ότι το τρίτο κύμα πλησιάζει (προ μηνός το γράφαμε) όσο και ότι έφτασε (το πρωτοσέλιδό μας της προηγούμενης βδομάδας) όταν οι άλλοι μιλούσαν απλά για κινδύνους και ενδεχόμενα…

Όχι πως διαθέτουμε κρυφές πηγές από τους μετέχοντες στις συσκέψεις κορυφής, ούτε ότι έχουμε αφτιά φυτεμένα στους τοίχους του Μαξίμου. Απλά, παρακολουθούμε, καταγράφουμε, αναλύουμε τις επιλογές που γίνονται και χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τα δεδομένα που αποκομίζουμε, προσπαθώντας να προβλέψουμε τα μελλούμενα.

Αυτό στο οποίο δεν χωρά καμιά αμφιβολία, είναι ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι κάνει και λαμβάνει τις αποφάσεις που παίρνει όχι με κριτήριο να προστατέψει την δημόσια υγεία, αλλά να προστατέψει την σχέση της με την κοινή γνώμη και θα αποφύγει να χρεωθεί πολιτικό κόστος.

Δεν τη νοιάζει δηλαδή τόσο ο ιός και οι επιπτώσεις του, αλλά το αν η ευθύνη για αυτές τις επιπτώσεις αγγίξει την ίδια. Το αν δηλαδή πεθάνουν άνθρωποι που δεν βρήκαν θέση σε νοσοκομείο, που δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε αναπνευστήρα, που δεν έτυχαν της φροντίδας που δικαιούνται οι πολίτες σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες.

Αυτό είναι το κίνητρο. Ούτε πολυπιστεύουν τα μέτρα που παίρνουν, ούτε τα όσα λένε σε εμάς τους πολίτες. Γι’ αυτό και οι Πάρνηθες και οι Ικαρίες, γι’ αυτό και οι κατά παρέκκλιση εμβολιασμοί των ανθρώπων της εξουσίας, γι’ αυτό και τα λέμε-ξελέμε στις αποφάσεις.

Τα πράγματα είναι απλά και επαναλαμβάνονται μονότονα:

Μόλις αρχίζουν και γεμίζουν οι ΜΕΘ, χτυπάνε τα καμπανάκια στην κυβέρνηση πως θα αρχίσουν φαινόμενα Θεσσαλονίκης (του Νοεμβρίου). Οπότε, βγαίνουν όλοι οι κυβερνητικοί- και οι δημοσιογράφοι υποστηρικτές- και επιχειρηματολογούν πως πρέπει να κλείσουν όλα γιατί… η υγεία είναι πάνω από όλα και τι μας νοιάζουν τα υπόλοιπα, και τι ανάγκη έχουμε από ρούχα, παπούτσια και κομμωτήρια…

Την επομένη, καλούνται οι ειδικοί να ανησυχήσουν και ακολουθεί η απόφαση για lockdown.

Μόλις αδειάσουν λίγο οι ΜΕΘ, βγαίνουν οι ίδιοι κυβερνητικοί και οι επίσης ίδιοι δημοσιογράφοι να επιχειρηματολογήσουν πως πρέπει να ανοίξουν όλα γιατί τα μαγαζιά πρέπει να δουλέψουν και εμείς χωρίς καινούρια παπούτσια θα μελαγχολήσουμε, γιατί τα παιδιά αν δεν πάνε σχολείο θα έχουν ψυχολογικά και οι κυνηγοί αν δεν σκοτώσουν αγριογούρουνα θα δέρνουν τα παιδιά τους, οπότε ύστερα από σχετική εισήγηση των ειδικών, ανοίγουν τα πάντα.

Μετά ξανααυξάνονται τα κρούσματα και όσοι χρειάζονται νοσηλεία, γεμίζουν οι ΜΕΘ, αρχίζουν τα δημοσιεύματα για επιλογή ασθενών, οπότε και όλα ξανακλείνουν με τον προαναφερόμενο τρόπο.

Εννοείται ότι τόσο κατά την πρώτη φάση, όσο και κατά την δεύτερη, όπως και την τρίτη, πάντα οι κυβερνώντες είναι σωστοί, αλλά μια φταίει ο ιός, μια οι επαγγελματίες, μια εμείς που δεν τηρούμε τα μέτρα… Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι εκείνοι που άφησαν το ΕΣΥ τόσο αδύναμο, τα μέσα μεταφοράς τόσο ανεπαρκή και την επιχειρηματολογία των ειδικών, τόσο λίγο πειστική.


**************************************************************************************************

* Επί της ουσίας τώρα, τέσσερα είναι τα δεδομένα που διαμορφώνουν το σημερινό σκηνικό σχετικά με την μάχη του κορονοϊού με την ελληνική κοινωνία:

1. Ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος. Όσες δικαιολογίες κι αν υπάρχουν για εκείνους που αποφασίζουν και ξεαποφασίζουν (υπάρχουν πράγματι σοβαρές δικαιολογίες καθώς στην αναμέτρηση με έναν άγνωστο ιό, δεν υπάρχουν πολλά ασφαλή δεδομένα και τυφλοσούρτες για το τι δέον γενέσθαι).

2. Ότι σύντομα- πολύ σύντομα- θα επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη, πράγμα που σημαίνει ότι η διασπορά θα είναι ευκολότερη και ταχύτερη.

3. Ότι τα ανοιχτά σχολεία, επηρεάζουν κατά πολύ τη διασπορά του ιού. Ό,τι και να έλεγε η κυρία Κεραμέως και οι συν αυτήν, τα παιδιά και κολλούν, και νοσούν και -κυρίως- μεταφέρουν τον ιό. Περισσότερο μάλιστα από τα ανοιχτά καταστήματα, με την μέθοδο του click away, καθώς οι πιτσιρικάδες δεν εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας (μάσκες στο πηγούνι, φωνασκίες, αγκαλιάσματα) θεωρώντας μάλιστα ως… μαγκιά την μη πειθαρχία στα κελεύσματα των μεγάλων.

4. Ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχει υψηλό τείχος προστασίας της ελληνικής κοινωνίας.

* Από την άλλη, υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου:

- Πρώτος, το πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος στο νέο lockdown, στο κλείδωμα τα Σαββατοκύριακα από το απόγευμα, στην αύξηση των ελέγχων. Με δεδομένη την κούραση του κόσμου, την ενόχλησή του σε φαινόμενα Ικαρίας, την δικαιολογημένη αδυναμία του να θεωρήσει αναγκαίο το «ακορντεόν» και το γεγονός ότι στο ΕΣΥ τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε για να βελτιωθεί η επιχειρησιακή του δυνατότητα, ουδείς μπορεί να προδικάσει το σε ποιο βαθμό θα πειθαρχήσει η ελληνική κοινωνία, ή θα αντιδράσει μπουχτισμένη…

- Δεύτερος, η επίπτωση του κρύου στην διατήρηση και την διασπορά του ιού, που σε συνδυασμό με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε ελάφρυνση ή -το πιθανότερο- επιβάρυνση της πίεσης του συστήματος υγείας.

Αυτά. Υπομονή, ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας και προσοχή. Άλλωστε δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε

* Γράφει φίλος μου που δουλεύει ως γιατρός στην Αγγλία, την έκπληξη που ένιωσε παρακολουθώντας το ακόλουθο ρεπορτάζ του κρατικού ραδιοφώνου - BBC:

«Ο άνθρωπος που θέλει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο ηγέτης των εργατικών Sir Keith Starmer βρέθηκε στο Essex, συνάντησε φορείς της περιοχής, επισκέφτηκε και μια κλειστή pub στην οποία συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη και με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

- Πώς βλέπετε τα μέτρα αποκλεισμού που αποφάσισε η κυβέρνηση;

- Είναι αναγκαία για να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού! Ευτυχώς, χάρη στη σκληρή δουλειά του NHS το πρόγραμμα του εμβολιασμού πάει εξαιρετικά και σύντομα θα έχουμε δυνατότητα να αρθούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα

- Η χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις που κλείνουν είναι αρκετή;

Παρεμβαίνει ο ιδιοκτήτης της pub:

- Παίρνουμε κάποια χρήματα που είναι καλά. Γιατί κάποια χρήματα είναι καλύτερα από καθόλου χρήματα.

Και προσθέτει ο Sir Keith:

- Η χρηματοδότηση είναι σημαντικό εργαλείο και έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Ίσως θα πρέπει να δει η κυβέρνηση την επέκταση κάποιων χρηματοδοτικών σχημάτων και μετά τον Μάιο, ειδικά αυτό που προβλέπει ενίσχυση των εργαζόμενων που δεν μπορούν ακόμα να πάνε στην εργασία τους.

- Sir Keith, είμαστε σε παμπ. Δεν μπορώ να μη ρωτήσω: τι θα θέλατε να πιείτε;

- Είναι μιάμιση το μεσημέρι. Θα ήθελα μια τοπική Abbott’s Ale. Όμως έχουμε lockdown! Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια και να μπορέσουμε να την ευχαριστηθούμε πίσω σε μια κανονική ζωή.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Μετά άνοιξα το facebook και είδα τα απόνερα της Ικαρίας, της Πάτρας, το μήνυμα του ΠΘ για το νέο lockdown, το μακρύ και το κοντό του καθενός που τα έριχνε στην κυβέρνηση για το lockdown ή στους διαδηλωτές και βέβαια τον Τσίπρα που δήλωσε πως «δέχεται το ρίσκο» αν στις διαδηλώσεις διασπαρεί ο ιός!


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 14.02.2021