ΑΠΟΨΕΙΣ

Για ένα νέο υπόδειγμα Ανάπτυξης

 20/03/2023 11:00

Της Πέννυς Δαλαμπούρα

Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου, μέλους Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποψήφιας βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης

dalaboura.jpeg

Εδώ και δεκατέσσερα (τουλάχιστον) χρόνια, ζούμε διαδοχικές κρίσεις: τη δημοσιονομική, οφειλόμενη στην αλόγιστη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004 έως το 2009 (την οποία ακολουθεί, σε σμίκρυνση, και τώρα), την υγειονομική, που είχε παγκόσμιο χαρακτήρα και τώρα την ενεργειακή κρίση, που πλήττει σκληρά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η γενιά μου, από την εφηβεία της και μετά, δεν έχει ζήσει κανονικότητα. Έχει βιώσει τις κρίσεις ως κανονικότητα.

Γι’ αυτό ίσως, νιώθουμε πως μας επιβάλλεται να αποκτήσουμε ένα νέο τρόπο σκέψης.

Σε αυτό συμφωνούν πολλοί -και όχι μόνο άνθρωποι της γενιάς μου.

Το περιεχόμενο του νέου τρόπου σκέψης είναι το επίδικο αντικείμενο. Συχνά, ο καθένας εννοεί κάτι διαφορετικό από το διπλανό του και όλοι μαζί πιστεύουμε πως έχουμε δίκιο. Η ασάφεια αυτών που εννοούμε είναι αποθαρρυντική και η αδυναμία να συμφωνήσουμε στα βασικά απογοητευτική.

Και όμως: Μία συζήτηση για το κεντρικό διακύβευμα της κρίσης, το οποίο είναι ποιο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας θέλουμε, μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνίες -καταρχήν στη Θεσσαλονίκη και την ελληνική Περιφέρεια και κατόπιν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Και αυτό μπορεί να συμβεί επειδή έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης της χώρας. Αυτό, εξάλλου, είναι και η «καρδιά» της σύγχρονης προοδευτικής πολιτικής.

Η εκκίνηση του νέου υποδείγματος μπορεί και πρέπει να γίνει από τη Θεσσαλονίκη και την ελληνική Περιφέρεια. Και αυτό επειδή:

1. Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και είναι γεγονός ότι δεν ζει από τον εναγκαλισμό με το κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση. Την συνοδεύει μία ιστορία και παράδοση που της επέτρεψε να παραμείνει ένα σημαντικό αστικό κέντρο, συχνά υπερεθνικής σημασίας, για 2.500 χρόνια χωρίς την παραμικρή χρονική διακοπή. Περιβάλλεται επίσης, από περιοχές πολύ μεγάλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ιστορικού ενδιαφέροντος που μπορούν να τροφοδοτήσουν μία δυναμική τουριστική κίνηση.

2. Στη Θεσσαλονίκη ο κοινωνικός ιστός είναι σχεδόν αδιάρρηκτος και έτσι όλες οι κοινωνικές τάξεις αποκτούν (ή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν) κοινή συνισταμένη στην κατεύθυνσή τους.

3. Η Θεσσαλονίκη έχει αποδείξει ότι διαθέτει κοινωνικές δυνάμεις που είναι δημιουργικές, έχουν νέες ιδέες και κυοφορούν καινοτόμες πρακτικές .

4. Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης (λιμάνι, ΔΕΘ, τρία πανεπιστήμια, δράσεις καινοτομίας, αγροτική ενδοχώρα και πολιτισμό)που έχουν μεγάλα περιθώρια ταχύτατης ανάπτυξης και δημιουργίας πρωτογενούς εισοδήματος, με προφανείς άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση και την ευημερία σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να δούμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας να αποκτά πλουραλισμό στους πόλους του. Στοιχείο, που ευνοεί συνολικά την εθνική οικονομία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μία «αναμέτρηση» μεταξύ Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Το θέμα είναι να ακολουθήσουμε -επιτέλους- ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγικής και οικονομικής λειτουργίας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.03.2023